Vnadící pomůcky

- BCG

Dnešní legislativa Rybářského řádu nám neumožňuje na každém revíru zavézt návnadu na naše vybrané místo pomocí loďky či jiného plavidla. Proto máme vnadící pomůcky, které nám umožní nakrmit lovné místo ze břehu. Minule jsme si popsali jak zmapovat dno pom ocí Markeru a najít si naše horké místo. Nyní si popíšeme, jak za pomocí jakých vnadí cích pomůcek navnadit ze břehu, aniž bychom porušili rybářský řád, samozřejmě tam, k de je vnadění povoleno.
Vzdálenost lovného místa volíme vždy v závislosti na možnostech krmení ze břehu, tedy asi ve vzdálenosti cca 100 - 130m. Na tuto vzdálenost se dá ze břehu velmi přesně za krmit, ovšem musíme podotknou, že vzdálenost přes sto metrů se dá zvládnou za ideální ch podmínek, tedy například bezvětří nebo vítr po směru krmení. Popíšeme si tři vnadí cí pomůcky, vnadící rouru, vnadící lopatku a vnadící rakety.

Vnadící roura(cobra)
Začneme tedy vnadící rourou, nazývanou cobra podle názvu výrobce. Cobra je tvarovaná roura, mírně esovitého tvaru, různého průměru a délky, na jednom konci uzavřená s mad lem pro pohodlné a pevné držení. Na druhém konci, kudy vylétá nástraha ven, je šikmo seříznutá. Systém vnadění spočívá v tom, že kulička při švihu dostane, díky tvaru rou ry, velkou rotaci, která zajistí u kuličky její rychlost a vzdálenost letu.Cobra je u rčena pouze pro vnadění boilim, mimo jeden tip určený převážně pro plavanou a vnaděn í sypkým krmením, plavačkové krmení, mastné červy nebo pelety a je na velmi malou vzd álenost. Tuto cobru jsme neměli možnost vyzkoušet a nemůžeme ji tedy popsat. Jakmile ji vyzkoušíme, tak článek doplníme i o tento tip. Vnadící roura je vyrobena ze dvou d ruhů materiálu. Je to buď z lehkého kovu ( lehká slitina hliníku ), nebo z plastu (PVC). Cobra nabízí tři typy těchto vnadících rour a od každého typu po třech modelech p odle průměru boili a krmné vzdálenosti.

První typ je Cobra Originál. Je to původní model kratšího tvaru ze slitiny hliníku, u rčen na menší vzdálenosti od 40 - 110m. Tento typ nám nabízí tři modely: Cobra Mini do 20mm boili a do vzdálenosti 40m, Cobra Super do 20mm boili, do vzdálenosti 90m a Cobra Jumbo do 28mm boili, do vzdálenosti 110m.Původní originál COBRA
Další typ by se dal nazvat Vysoce rychlostní Cobra. Je vyroben také ze slitiny hliník u, delšího tvaru. Díky tvaru a zakončení roury, boili létá rychlostí až 130 km/hod. S touto vnadící rourou navnadíme tedy velmi rychle. Menší nevýhodou je to, že máme-li domácí boili, které nemá ideálně kulatý tvar jako boili komerční, může ve velké rychl osti lehce změnit směr a nebo se kulička roztrhne. Opět i u tohoto typu Cobry máme tř i modely: Cobra Queen do 16mm boili, do vzdálenosti 80m, Cobra King do 20mm boili, do vzdálenosti 100m a Cobra Mega do 28mm boili, do vzdálenosti 115m.
Poslední typ je Ultra lehká Cobra. Je vyrobena z plastu (PVC), delšího tvaru a jak ná zev napovídá, je velmi lehká. Boili nelétá takovou rychlostí jako z předešlého typu, Vysoce rychlostní COBRA ale zato velmi přesně a dobře zvládá i boili domácí výroby. Také zde máme tři modely: Cobra Jack do 22mm boili, do vzdálenosti 105m, Cobra Ace do 25mm boili, do vzdálenos ti 110m a Cobra Joker do 30mm boili, do vzdálenosti 125m.

Cobru volíme tedy vždy podle průměru boili. Například pro boili o průměru 14mm použij eme typ do 16mm. V jiném případě, máme-li boili průměru 20mm, nepoužijeme Cobru do 20 mm, ale například do 22mm nebo lépe do 25mm. Ne vždy má kulička přesně 20mm a mohla b y se zaseknout. Cobra do 20mm je například vhodná pro průměry boili 16-18mm. Můžeme použít i širší průměr, ale zde není zaručená přesnost a vzdálenost vnadění. Ultra lehká COBRAVšeobecně platí, že s větším průměrem boili hodíte dále než s menším průměrem a u domácího boi li je třeba dbát na dobrou kulatost boili.

Jak tedy s cobrou vnadit. Vložíme kuličku do roury, pozvedneme ruku, mírně ji zakloní me a švihneme. Zní to opravdu velmi jednoduše, ale při prvních pokusech švihnout rourou nám boili skončilo dva metry pod nohama. A to většinou všem, kdo si prvně s rourou švihne. Zde jde především o to, dobře zvládnou techniku švihu. Popišme si alespoň zh ruba postup jak správně cobru použít, abychom dopravili boili na naše krmné místo. Do roury dáváme téměř vždy jen jednu kuličku. Můžeme dát i 2 až 3 kuličky, a le potom nemáme zaručené, že kuličky poletí stejným směrem na stejnou vzdálenost. Sko ro pokaždé se rozlétnou do různých směrů a ne tam, kam chceme. Máme tedy kuličku v ro uře a připravíme se ke švihu. Nejprve si určíme směr, po tom rouru pozvedneme, mírně ji zakloníme za hlavu, nesmíme ji zaklonit moc, aby se kulička nevykutálela z roury a provedeme krátký ale rychlý švih. A teď to nejdůležitější, švih musíme včas zastavit , asi skoro kolmo před sebou, aby mohla kulička vyletět ven z roury a mi ji nestrhli před sebe. Pro přesné určení vzdálenosti, tedy jak silný švih provést, provedeme něko lik zkušebních hodů a potom si musíme sílu švihu zafixovat, abychom nekrmili pás před sebou, ale jenom naše krmné místo a boili soustředili na co nejmenší plochu. Ukázka hodu COBROU Celá tato technika chce jen cvik, nejlépe si je koupit levné, nekvalitní komerční boili a nebo si můžeme doma uválet pár kuliček bez chuti a aroma jenom na nacvičení práce s vnadící rourou. Po té stačí jít třeba na louku a cvičit. Protože učený z nebe nespadl a my t o nedělali jinak. Po tom co získáte potřebný grif, půjde vám vnadění rourou jako po másle a nakrmení dvou krmných míst po 100 kuličkách boili bude pro vás otázka chvilky. My pro vnadění používáme plastovou cobru, je o poznání lehčí než hliníková a při del ším krmení je rozdíl v námaze, kterou musíte do švihu vložit velmi znatelný. Jak jsme se zmínili v popisu typů, je také přesnější a netrhá domácí boili.

Cobra také nabízí pro ulehčení a bezpečnost doplňky k vnadícím rourám. První je bezpe čnostní Popruh na COBRU proti vysmeknutí z ruky. Taška na boili popruh na vnadící rouru, aby nám při švihání nevyklouzla z ruky. Jedna část p opruhu je upevněna vnadící rouře a druhý máme navlečený na ruce. Každý model má sice upravenou část pro držení, hliníkový model má tvarovanou rukojeť, plastový model má p ryžovou, protiskluzovou rukojeť. Ale především u větších typů hliníkových vnadících r our může dojít k vyklouznutí z ruky. Tento popruh si ale můžeme lehce vyrobit sami a u menších modelů a plastových typů není potřeba. Dalším doplňkem pro vnadění rourou je zásobník na boili. Je to v podstatě větší kapsa, nebo chcete-li košík, který se upn e kolem pasu a z něho bereme boili do roury. Nemusíme se tedy zbytečně ohýbat pro boi li třeba na zem, nebo jej pracně hledat po kapsách. Tato pomůcka se dá velmi dobře na hradit u nás známou ledvinkou, u které můžeme odstřihnou víko, aby nám při vnadění ne zavazelo. Na závěr ještě doporučení výrobce: "Před házením cobrou se dobře rozcvičte, zvláště v chladných měsících, aby nedošlo ke zranění".

Vnadící lopatka
Další pomůckou pro vnadění ze břehu je vnadící lopatka. Jak název napovídá, jedná se opravdu o vnadící lopatku. Popis je proto velmi jednoduchý, vnadící lopatka se skládá z pružné laminátové tyče o délce 210cm, Vnadící lopatka která je na jednom konci opatřena dvěma madl y, na spodní části pevným a nad ním posuvným madlem. Posuvným proto, aby si každý moh l nastavit rozchod madel podle své potřeby tak, aby byl vrh co nejdelší a nejpřesnějš í. Na konci druhém, je našroubována lopatka. Lopatka je cca 26cm dlouhá, 8cm široká a 6cm hluboká. Díky tomu, že je lopatka našroubována, dá se měnit. Někdy se stane, že lopatka praskne. Ale většinou se to stává naší vinnou, při špatném zacházení. Detail lopatkyLopatka se dá pořídit i samostatně a tyč můžeme nahradit třeba tyčí od podběráku. Vnadící lo patkou můžeme krmit větším množstvím návnady, ale na menší vzdálenost, výrobce udává až do 70m, v praxi je to ale jen cca 50m. Většinou se do lopatky používají krmné koule z vnadících směsí, jsou velké a drží tv ar, nebo partikl. U drobného krmení však dochází někdy k rozhození návnady do velkého prostoru na menší vzdálenost. Stává se to například právě u partiklu. Proto je dobré , když partikl zpracujeme s nějakou lepící hmotou. Tuto hmotu si připravíme například z vnadící směsy pro plavanou, nebo ještě lépe z Method mixu. Vnadění lopatkou je jed noduché a méně pracné než střílet koule prakem. Výhodou lopatky je, že jedním vrhem d opravíme na naše lovné místo mnohem více krmení na jednou a mnohem přesněji. Postup p ři vrhání lopatkou je podobný jako s vnadící rourou. Návnadu umístíme do lopatky, tyč uchopíme do obou rukou tak, že lopatku máme za zády. Vrh vnadící lopatkou Cobra Opět dbáme na to, aby nám návnada nevypadla z lopatky a připravíme se ke švihu. Ukončení švihu musíme opět provést t ak, abychom lopatkou nestrhli návnadu před nás. Proto krátký ale rychlí švih musíme z astavit asi zhruba tehdy, je-li lopatka kolmo nad hlavou. Opět doporučujeme si celou techniku procvičit na nečisto abychom získali potřebný grif.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 11 028x
Průměrná známka: 1.49

NMarker

Marker je v podstatě velký klouzavý splávek s křidélky, oblého nebo štíhlého tvaru