Mé začátky s feedrem

- Čabas

      Před dvěmi roky jsem si o dovolené zakoupil časopis Sportovní rybolov, kde byl poměrně detailně popisován lov na feedrové pruty. Celkem bez valného zájmu jsem článek přečetl a okamžitě na vše v přívalu dovolenkových zážitků zapomněl a dál jsem rybařil tak, jak to činí statisíce vyznavačů Petrova cechu u nás. To znamená klasická položená a občas pro zábavu a nachytání nástražních rybek plavačka. Když se mi na podzim při zaseknutí ryby již asi po desáté zamotalo čihátko před špičkou prutu do vlasce, přemýšlel jsem, zda by šlo nějak chytat bez těch "pitomých policajtů" a vzpomněl jsem si na článek v časopise. Začal jsem šetřit na nové pruty.
      Vybral jsem si nakonec Byrony Feeder by Joe Young medium a heavy a již se těšil na první jarní oteplení, až vyrazím s těmito útlými proutky na řeku. Jaké však bylo mé zklamání! Voda neuvěřitelně táhla, špičky feedrů se ohýbaly tak, že mohly detekovat záběr pouze rybího sebevraha, a montáž se mi každou chvíli zacuchala. Vesele jsem trhal jedno krmítko za druhým a na vlasec se mi motal veškerý sajrajt táhnoucí jarní řekou. Pochopitelně jsem nechytl nic.
      Rozhodl jsem se změnit místo a další týden jsem se otrávený ze svých začátečnických neúspěchů vlekl jako Němci od Stalingradu na druhou stranu Labe, kde řeka vytváří vnitřní záhyb se znatelně pomalejším proudem. K mé skvělé náladě začalo slabě mrholit. Sestavil jsem prut, na háček napíchl bílé červy a bez jakékoli naděje jsem nahodil sestavu s krmítkem na rozhraní tišiny a proudu. Ani jsem se nestačil uvelebit na sedačce a špička prutu se zachvěla, aby pozvolna přešla v mírný ohyb. Zase vázka. Začal jsem vztekle navíjet, ale na druhé straně jsem ucítil rybu. Za chvilku ležel v podběráku zlatohnědý krasavec cejn z kategorie těch větších. Byl krásný, letos první a navíc byl už pokrytý třecí vyrážkou. Vrátil jsem rybu, aby se dál pod hladinou vody mohla věnovat sexuálnímu veselí a znovu jsem nahodil. Další záběr a pak další a další. Tolik ryb jsem naposledy nachytal před mnoha lety na Sázavě. Déšť se mi řinul po tvářích, stékal do rukávů gumáku, do holinek, sedačka pode mnou se plnila vodou, takže jsem si vždy po zdolávání ryby sedl zpátky do kaluže, ale byl jsem nevýslovně šťastný. Konečně chytám. Hodně záběrů jsem ještě nedokázal zaseknout, ale poprvé jsem šel s feedrem od vody vítězně.
      Celou následující sezónu, zhruba sto docházek k vodě, jsem strávil za feedrovými pruty a musím konstatovat, že jsem se nikdy nenudil a nachytal několikanásobně víc ryb než roky předtím. Naprosto si neosvojuji právo někomu radit, protože cítím, kolik toho o rybaření ještě nevím, ale přesto mi dovolte, abych se s vámi podělil o některé zkušenosti, které jsem zatím nabyl, a ušetřil vám případné problémy a možná i zbytečně investované peníze. Hlavně bych ale případným váhajícím nebo rybářům, kteří ještě o feedrovém chytání mnoho neslyšeli, chtěl vzkázat: Začněte, stojí to skutečně za to!

Výběr prutu
      Na trhu je již solidní nabídka feedrových prutů, a tak je spíše otázka pro ty, co chtějí začít, jak hluboko chce a může každý z nás sáhnout do peněženky. Za cenu kolem 2000-3000 Kč se dá již koupit slušný prut např. Byron, Shimano, Robinson, Colmic, Milo, Zebco, D.A.M. apod. Hlavně si vyberte značku, u které funguje servis! Není nic smutnějšího, než když rybář kvůli špatnému servisu firmy čeká v sezóně na opravení svého oblíbeného prutu půl roku.
      Sám jsem začal lovit s prutem medium délky 350 cm, ale nyní nejvíce používám heavy 380 cm. Delším prutem se lépe zvládá nahazování na větší vzdálenost, lépe se zdolávají větší ryby a v silném proudu se prut pod špičkou méně ohýbá, a je tudíž dle mého názoru paradoxně citlivější. Délku 380 cm jsem bez jakýchkoli problémů používal i na menších řekách, např. Ohři nebo Cidlině. Pokud se týče druhu prutu, tak jednoznačně dělený prut s tužším blankem až pokud možno ke spojce se signalizační špičkou. Má to hned několik výhod. S tužšími pruty sedí lépe zásek, při nahazování na menších řekách, kde občas potřebujeme nahazovat spodem, by vám prut s měkkým blankem činil taktéž nemalé problémy. Při feedrovém chytání používáme většinou krmítka, která i s návnadou mají hmotnost okolo 50 i více gramů. Měkký prut by vám neumožňoval dostatečně dlouhé náhozy, a už vůbec ne dostatečně důrazný zásek. Pruty typu picker jsou určeny spíše pro specialisty na lov cejnů a drobných rybek, ale pokud počítáte i s většími úlovky, tak potom tyto pruty fyzicky nezvládnou takový nápor. Lepší je mít na rybolov feeder a případně nasadit nejjemnější špičku, nebo si třeba nechat i vyrobit nějakou ještě měkčí, než byste měli ve výbavě prutu. Feedry umísťuji buďto do vidliček, nebo na tripod. Když chytám na pruty dva s bočním postavením, je potřebné mít při použití tripodu rozdílnou délku prutů, aby se při manipulaci a zasekávání vlasce nepletly. Mohu vás ale ujistit, že pokud ryby berou, budete mít dost práce s obsluhou prutu jednoho.

Navijáky
      Domnívám se, že na feeder je možné úspěšně použít vlastně všechny navijáky se zadní i přední brzdou dle osobního gusta, velikosti cca 40-50, vyjma navijáku typu baitrunner, který je na feeder pomalý a manipulace s kličkou může znamenat zpomalení záseku a ztrátu úlovku. Bojová brzda je jistě za určitých okolností výhodná, ale není nezbytná, protože pružnost prutů při citlivém zdolávání eliminuje i divoké výpady ryby. Brzdy povoluji co nejvíce mi to proud dovolí a zasekávám s prsty přiloženými na cívce. Je to citlivé, jednoduché a hlavně rychlé.

Vlasce a návazce
      Především se vzhledem k již zmíněné pružnosti prutů nebojme slabých vlasců a návazců. Začínal jsem s kmenovým fluorescenčním vlascem 0,20 mm zn. Duofil Cormoran, ale nyní používám v létě Fender Colmic 0,168 mm a 0,185 mm a v zimě a na jaře klidně 0,148 mm. Nemyslím si, že by ryba viděla v letní přikalené vodě šestnáctku o poznání méně než třeba dvacítku, ale slabý vlasec klade vodě menší odpor, což u feedrů jistě oceníte, protože se pak dá lépe odladit optimální vypnutí špičky. Navíc současné výrobky mají skvělou pevnost i při tenkých průměrech. Výše zmíněný Fender má udávanou nosnost na 0,168 mm 3,55 kg a na 0,185 mm 4,50 kg!, což je jistě dostačující i na velké silné ryby. Na podzim jsem na Labi tahal kapry kolem padesáti na návazec 0,105 a šli z vody, jako bych tam měl pětadvacítku. Pouze to chce nespěchat a snažit se zdolávání trošku vychutnat.
      Návazce používám od 0,10 do 0,14 maximálně 0,16 většinou zn. Stroft GTM, Fender Colmic, Fender RBS Colmic, Xilo Colmic, ale existují i další kvalitní značky, které jsou o poznání levnější, jenže na návazcích není asi moc dobré šetřit. Někdy, když berou větší ryby nebo vím, že budu rybu zdolávat třeba přes stulíkové pole, používám jako návazec i pletenku Corastrong 0,06 mm, ale tam se dostáváme do problému, že máme pevnější návazec než kmen a vázka většinou končí utržením celé sestavy. Pokud byste chtěli aplikovat pletenou šňůru jako kmen a monofily jako návazce, tak pružným mezičlánkem mezi kmenem a návazcem je vhodná asi 70 cm dlouhá obyčejná Power Gum kvůli odpružení silně neprůtažné šňůry.

Délka návazců
      Je třeba trošku experimentovat, ale obecně platí, že na jarní a podzimní vodu se dávají kratší návazce kolem 25 cm a v létě tak 50 cm. Byly ale dny, kdy jsem musel v letním období dát i 80-90 cm, abych dostal sekatelné záběry od větších a tudíž i mazanějších ryb.

Háčky
      Platí to samé jako u vlasců, tzn. co nejjemnější to jde. Používám háčky od č. 6 do 14 dle velikosti nástrahy. Jako typ vyzkoušených a osvědčených háčků mohu uvést například zn. Gamakatsu 4705 č. 6-14 (modré), Maruto DL 401, Mustad Match 286A č.10, Ashima C95 Koaji Match č. 8 -10 a Colmic série N500. Za špičku považuji Colmic MR 70, ale cena tohoto zázraku v háčcích je z poněkud vyšší kategorie.

Krmítka
      Na sestavy dávám pouze otevřená krmítka se zátěží od 20-40 g, a to i na tekoucí vodě a zavěšuji je zásadně na karabinku do leger boom trubiček, protože sestava má při náhozu tendenci se podstatně méně zašmodrchat. A ještě jedno doporučení - při náhozu před dopadem krmítka na hladinu lehce dobrzděte vlasec položením prstu na cívku, aby se sestava narovnala. Pak je skoro stoprocentní, že to nezamotáte.

Příslušenství
      Vzhledem k tomu, že feeder je vlastně takový plynulý přechod mezi plavanou a položenou, používám víceméně plavačkový arsenál příslušenství. Podběrák plavačkový s 2 m dlouhou rukojetí, vezírek taktéž plavačkový, protože se při rybolovu nezdržuji manipulací s klasickým vezírkem a díky délce vezírku mohu rybky neporušené vrátit, pokud si je nechci ponechat.
      Další dobrá pomůcka je u nás bohužel zatím málo viděný, ale skvěle využitelný prak. Při střelbě na neuvěřitelně drzé labutě, které se tak elegantně dokáží zamotat do vlasců, se vrátíte do klukovských let a po pár vycházkách získáte zručnost a budete schopni dost přesně zakrmit i na větší vzdálenost. Vidličky dávám pro změnu taktéž plavačkové (typ obrácené ramínko na šaty) s nastavitelnou polohou středového kloubu, abych mohl i při poloze s horním postavením dobře zajistit prut v případě prudkého záběru. Tripod je na feedry výborná věc, ale není nezbytný a má jednu dost podstatnou nevýhodu a tou je jeho váha - cca dalších 5-6 kg na ramenou. Jako nepostradatelné vidím i polarizační brýle a čepici s dlouhým kšiltem, protože nesmíme zapomenout, že při tomto způsobu lovu máme většinou špičky prutů více k nebi než při klasické položené a pokud svítí slunce, je to bez brýlí a pořádného kšiltu utrpení.

Návnada
      Vyzkoušel jsem toho dost, ale myslím si, že pokud člověk zrovna nezávodí, stačí klasika. Většinou dávám kukuřičný šrot smíchaný se strouhankou a krmnou směsí pro nosnice nebo vyždímaným starým pečivem. Do toho tak třetinu speciál Konopáska dle cílového druhu ryb a jako hrubší složku krmení ovesné vločky, kroupy nebo kukuřici z plechovky. Hlavně to neutopit a pokud používáte pečivo, tak méně znamená více. Moc se to pak lepí a my chceme vnadit ryby a ne tahat zpátky plné krmítko. Pokud jdu na kapry a chci si sáhnout více do kapsy, přidávám do krmení i trochu rozemletého boilies. Mám vyzkoušené, že je taktéž velmi účinné vlhčit krmení rozpuštěným karamelem. Ryby mají také rády sladké.
      Před lovem prakem nastřílím tak deset "mandarinek" na lovné místo a pak už jen občas mírně při záběrech dokrmuji a zbytek dodá krmítko. Pro orientaci, co do množství - za celodenní rybařinu spotřebuji v létě na řece 3-5 kg krmení. Jo, a ještě jedno doporučení - pokud vám ryby na vašem fleku alespoň trochu berou, nahazujte stále do stejného místa, a když se v přesnosti hodů zrovna necítíte, zaklipujte nebo si označte nějakým způsobem délku vlasce.

Nástrahy
      Tak jako lidem chutná více hezky obložená mísa než třeba jenom chleba, tak i já většinou používám u feedrů "sendvič". To znamená, že kombinuji např. bílé červy s pařenou houskou, hnojáčka + housku, červy + extrudované nástrahy nebo kukuřici, červy + hnojáček apod. Velmi se mi osvědčilo dippování jak rostlinné tak živočišné nástrahy práškovým Top Secretem (Sperm Amino) s příchutí partiklu nebo patentek. Obzvlášť patentky jsou vynikající jak na bílou rybu, tak především na kapry. Není to sice laciné, 50g stojí kolem 150,- Kč, ale prášek vám dlouho vydrží. Kolem nástrahy se vytvoří takový zvláštní aromatický gel a patřičně láká ryby k záběru.

Postavení prutů
      Na stojaté vodě je pochopitelně nejlepší boční, víceméně rovnoběžně s břehem. Horší je to na tekoucí, kde mistři feedrů radí horní postavení prutů. Problém je ale v tom, že v létě koukáte proti zářící obloze a i při použití polarizačních brýlí se vracíte domů jako "slepý mládenec" a po kolemjdoucích známých se orientujete pouze hmatem. Vzhledem k výše jmenovaným zkušenostem jsem zvolil kompromis, feedry mám asi pod úhlem 45 stupňů a sedím "šikmo šejdrem" proti proudu, abych dostal konce prutů proti tmavšímu pozadí. Tlak proudění vody na špičky je sice o něco větší, ale zase po návratu domů vidíte. Pochopitelně se vždy snažím dodržet úhel mezi vlascem a prutem 90 - 130 stupňů.

Výběr místa
      Platí obecně to co u každé jiné rybařiny. Ideální místa jsou na tekoucí vodě za přirozenými překážkami, jako jsou padlé stromy, prohlubně na dně řeky, místa, kde vám splave nástraha pod převislé koruny stromů, vracáky nebo klidnější místa, kde řeka při břehu vytváří tíšiny. Chytání ve velkém proudu je obtížnější, ale dá se pomoci nahazováním přímo po proudu s horním postavením prutů. Větší problém je při chytání za silného větru, které vyžaduje již dostatečnou zkušenost, aby rybář rozpoznal, co dělá vítr a co případně ryba. Asi by pomohl vhodně zabodnutý rybářský deštník, ale sám jsem tento větrolam ještě nezkoušel.

Záběr a zásek
      Přesný návod na okamžik záseku pochopitelně neexistuje a je dán celou řadou faktorů, ale pokud bych se pokusil zobecnit, tak zasekávám až při vychýlení špičky tak o 5-10 cm nebo při opakovaném zachvění špičky. Musíme si být vědomi, že při feedrovém chytání máme bezprostřední kontakt s naší nástrahou, a tak bezvadně vidíme, jak ryba naši nástrahu ochutnává, jak s ní před pozřením pracuje a v porovnání s klasickou položenou vidíme vše o několik vteřin dříve. Takže zase přespříliš nespěchejte. Výjimečný je pouze zimní a časně jarní rybolov, kde i drobné pohnutí špičky může znamenat sekatelný záběr. Zásek je nejlépe vést v přímce s vlascem.

Chytání v noci
      Na špičku prutu dáme speciální úchyt Stonfo nebo jednoduše přilepíme izolepou svítící tyčinku na konec prutu. V noci chytám už výhradně na jeden prut, přeci jenom manipulace se dvěma pruty je ve tmě dost náročná. Výborný pomocník při zdolávání, podebírání, vyprošťování ryby z háčku a výměny nástrahy je svítilna "čelovka", neboť máme volné obě ruce.

Literatura
      Na speciální knížku o feedrovém chytání jsem ještě u nás pochopitelně nenarazil, proto vám mohu doporučit následující:

  • Jacek Kalendowicz a Tadeusz Zalewski - Sportovní rybaření - lov na položenou I. a II. Díl, kde je v některých kapitolách feedrové chytání velmi dobře popsané. Tyto dvě knihy na sebe volně navazují a velmi zajímavě jsou prezentovány zážitky u vody, které napomáhají vysvětlit probíranou tématiku.
  • Ivo Müller- Feeder - Okouzlení z lovu, časopis Sportovní rybolov srpen-listopad 2000 - v sérii článků na pokračování je autorem výborně demonstrovaná tématika lovu na feeder.
  • Oňarb - http//www.ryby.sk/ - Moje skúsenosti s lovom na feeder - dokonale popsané montáže s použitím pletené šňůry
  • Martin Maťák (překlad z angl.) - Feeder a pletenka, Kajman leden 2002 - velmi podrobně a erudovaně vysvětlené výhody při používání pletených šňůr.
  • Armin Gőllner - Abeceda rybáře - v knize taktéž užitečné zmínky o lovu na feeder.


Závěr
      Přestože chytání feedrovými pruty je na rozdíl od jiných rybolovných technik velmi snadné, efektivní a relativně laciné, ještě se mi nepodařilo setkat se na našich revírech s kolegou "feedrařem", což vypovídá o velmi malé obeznámenosti rybářské veřejnosti s touto metodou rybolovu. Způsob lovu s chvějivou špičkou vyžaduje stejně jako lov na plavanou plnou soustředěnost rybáře, ale to je kompenzováno množstvím ulovených ryb a tudíž i krásnými zážitky od vody. Pokud by můj článek alespoň trochu přispěl k rozšíření této metody rybolovu, budu nesmírně rád, protože by možná ubylo stesků nad špatnou zarybněností našich vod a taktéž se domnívám, že feeder nepřímo vychovává k metodě " chyť a pusť ". Sám jsem začal pouštět ryby, až když jsem jich začal chytat větší množství a zjistil, že bych je zítra rád nachytal znovu.

Autor: Čabas

Přečteno: 23 669x
Průměrná známka: 1.27

NJaký vybrat svůj první feeder?

Při výběru prutu hlavně záleží na tom, kde s ním budeme chtít chytat a jaké ryby s ním budeme lovit.

NÚvahy nad feederem

Nikdy jsem si nemyslel, jak velký vliv má koncová sestava udice na detekci záběru.

NSázava, feeder, pšenice

Po chvilce se zachvěje lehce špička, hned nato se rychle ohne a já poprvé zasekávám.

NMyslete za ryby

Ryba sebere naši nástrahu a dlouhý návazec se nemusí vůbec napnout!

NFeeder nebo plavaná?

Chcete-li chytat hlavně na stojatých vodách a chcete začít chytat hned bez dlouhého učení, bude pro vás feederová metoda to pravé.

NPrvní závody LRU feeder

Nejdříve jsem odhadoval kapříka, ale po pár minutách boje na 0,12 návazci podebírám krásnou parmu cca 50cm.