Koncové udice

- BCG

Koncové udice jsou jedním z nejhlavnějších článků v lovu kaprů, častokrát přijdeme ať již o záběry nebo přímo o rybu, díky špatné koncové udici. Každý by si měl uvědomit, že nemá cenu používat nekvalitní componenty, pro něco tak důležítého jako je koncová udice.
Pro ty, kteří stále ještě tápou mezi reklamou a skutečností a stále se rozhodují mezi někoüka druhy návazcových materiálů, můžeme snad jen říci: "Nemá cenu riskovat!" pořiďte si kvalitní věci. Koncová udice se ale neskládá jen z návazcových šňůrek a z háčků, ale také ze zátěží, obratlíků, klipů a silikonových hadiček. Je zapotřebí si uvědomit, že většinou nemá cenu jezdit k vodě pouze s jedním typem háčkü, zátěží a šňůrek, Mnohdy stačí jen zvětšit hmotnost zátěže, použít jiný typ a vázání háčků, jindy je zapotřebi překopat celou montáž. Proto, aby jste si mohli poradit v daných i situacích, budete potřebovat různé' druhy šňürek.
SILKWORM - vzplývavá šňůrka,velice vhodná pro použití s naplaveninami či zbytky podvodní vegetace na dně. Silkworm díky svoji vzplývavosti nezapadne mezi různé nečistoty, kde by mohlo dojít ke špatné prezentaci naší nástrahy. Někdy může dojít v důsledku byť i sebemenšího zachycení ke špatnému zaseknutí ryby nebo se záběr projeví pouze zachvěním špičky prutu. Silkworm je také vhodné používat s plovoucími, nebo neutrálně vyváženými nástrahami.
MERLIN - potápivá šňůrka, která má snahu kopírovat dno. Používáme ji na pískovnách nebo nad zabahnělými úseky, s spolu s potápivou nástrahou, někdy je možné ji použít i pro tzv. panáčky. Merlin bývá účinný zvláště tam, kde jsou kapři nervózní z plovoucích nástrah z důvodů častého používání.
SUPER NOVA - potápivá šňůrka určená pro lov ve vodních porostech. Diky svojí duté konstrukci je jemná a podajná, ovšem pokud je na ni vyvinut tah, vlákna se stáhnou a působí spíše jako nůž na vodní vegetaci.
MULTISTRAND - šňůrka z několika stovek mikrovláken o velice vysoké pevnosti, které se pod vodou od sebe oddělí a vytvoří jakousi pavučinku, která se stává pro kapra nejen neviditelnou, ale také ji necítí nebo ji lehce zamění za vodní řasu či porost. Není vhodné jej používat nad nánosy např. uhynulé vegetace nebo nad mušlovými poli, kde může dojít k zachycení nečistot do vláken, což způsobí špatný příjem nástrahy a v případě mušlového pole nebo ostré "lavice" se může přeříznout. Dnes je velmi oblíbená kombinace Multistrand + Merlin - díky Merlinu se zamezí zanesení nečistot do Multistrandu. Výsledek je takový, že máme návazec, který je pevný a odolný vůči neblahým vlivüm dna a zároveň jemný a nenápadný pro ryby. Firma Kryston dodává na trh tento návazec již hotový pod názvem SNAKE SKIN - jeho výhoda spočívá v tom, že Multistrand je obalen jakýmsi plastikovým obalem, který lehce odstraníme na námi požadovaných místech. Tento plastikový obal zamezuje také zamotání během náhozu.
Dalším komponentem pro sestavu koncové udice je zátěž. Dnes je na trhu spousta druhů a velikostí zátěže. Co se týče hmotnosti, jsou rozhodující tři faktory, na jakou vzdálenost budete lovit, jaký typ koncové udice budete používat a v neposlední řadě, na jakém typu dna budete lovit. Určitě se shodneme na tom, že nemá cenu používat olova pod 50g.
1 ) Pokud lovíte s důvěryhodnou udicí, tedy udicí, kterou prochází volně kmenový vlasec bez odporu, je nutné, aby zátěž držela celou i sestavu na místě. Jinak ryba ucítí odpor, který klade vlečené olovo s celou sestavou.
2)Pokud lovíte s únikovovu udicí, což je sestava, kde by měl být kapr zaseknut háčkem v momentě napnutí návazce, protiváhou olova. Při této sestavě je návazec i zafixován do olova tak, aby v prípadě ztráty ryby, mohl být z olova vytažen. I v tomto případě je víc než vhodné používat olova zhruba od 80 g. Obecně by mělo platit, že čím tvrdší dno a větši vzdálenost, tím těžší zátěž.
Pokud nahazujete na větší vzdálenost, berte prosim v potaz vrhací zátěž prutu! Velkým přínosem pro lov, je přizpůsobit olovo dnu, proudu či vzdálenosti. Osobně preferuji olova zavalitějšich tvarů, jako je Flat Pear Bomb (placatá hruška), Dumpy Tri Bomb (trojhranné olovo švestkového tvaru), klasická kulička s obratlíkem nebo Zipy Bomb (zavalitá kapka s obratlíkem). Je na každém z nás, jaký typ olova si zvolí. Myslím, že jestli je olovo průběžně nebo jako boční přívěs, je to věcí důvěry samotného rybáře. Do zarostlých vod je dobré použít Trilobe, které se velice rychle zvedá ode dna, díky svému zploštělému tvaru, pro který je oblíben hlavně na řekách. Jakýmsi kompromisem jsou olova od firmy FOX, které se dají velice jednoduše upravovat buď jako i průběžné nebo boční přívěs s obratlíkem (bohužel jejich cena je také vyjímečná).
Háček - je z koncové udice to nejdůležitější, měl by splňovat tyto podmínky - vysoká kvalita ostří, pružnost a extrémní pevnost, tvar vyhovující danému způsobu lovu. Našimi favority jsou - pro potápivé nástrahy:FOX série 2 a 3, Rod Hutchinson Precision hook,VMC fast grip.
Pro plovoucí : FOX Anti ejection Drig, mini D-rig,dále Rod Hutchinson Vice hook, Partridge Z 13, Mainline, Drenen.
Pro zarostlé nebo silně kamenité vody: FOX SERIE 2XS.
Ať již zvolíte jakýkoliv háček od jakékoliv firmy, mějte na paměti, že cena plně odpovídá kvalitě! Obratlík - používáme pevnostní, o minimální pevnosti 25kg, nedoporučujeme používat obratlíky s hranatými očky, jelikož se může stát, že hrany nebudou dostatečně hladké (díky výrobnímu procesu), což může způsobit poškození uzlu nebo vlasce!

Autor: BCG - ®

Přečteno: 12 330x
Průměrná známka: 1.52