Marker

- BCG


Pro správné umístění nástrahy musíme znát strukturu dna. K zjištění hloubky a určení lovného místa můžeme použít echolot, ale ne všude ho můžeme použít a ne každý si ho může dovolit. Na většině revírů nemůžeme použít loď nebo člun, abychom za pomocí echolotu , zmapovali dno. Jestliže tedy nebudeme zavážet a lovíme na dohoz, což je ve většině případů, použijeme pro měření hloubky a mapování struktury dna pomůcku nazvanou Marker.

Marker je v podstatě velký klouzavý splávek s křidélky, oblého nebo štíhlého tvaru. Markery oblého tvaru mají větší výtlak, stoupají rychleji k hladině a jsou převážně vhodné do travnatých vod. Jsou zcela jistě vhodné i pro všeobecné použití. Jejich malou nevýhodou je jejich zavalitý tvar, který brání v delším odhozu a při vlnách a ve větru může dojít k nepřesnostem v měření.

Pro delší odhoz, do vln a větru je určen marker štíhlého tvaru. Má sice menší výtlak, stoupá pomaleji k hladině, ale jinak je pro měření vynikající.

Jak tedy marker použít. Nejprve si celou sestavu nachystáme a navážeme. Potřebujeme marker, koncové olovo, nejlépe ve tvaru kapky či Flat s obratlíkem o hmotnosti cca 100g. Prut o vrhací zátěži 3 - 3,5 lb s měkčí akcí, aby byl prut citlivější a my mohli olovem protáhnou dno a zjistit strukturu jeho povrchu. Nejprve si nachystáme olovo (obr. 1). Na obratlík na olovu navážeme návazec zhruba o délce 20 - 25 cm. My používáme pletenou šňůru, jinak ale můžeme použít také monofilní vlasec. Na konec návazce připevníme plastový kroužek nebo větší obratlík, aby měl velká oka a mohl tak lépe klouzat po šňůře. Kroužkem či obratlíkem protáhneme kmenový vlasec nebo odhozovou šňůru (obr.2). Potom na kmenový vlasec, (odhozovou šňůru), navlečeme zarážku (obr.3). Zarážka musí být dostatečně velká, aby se o ni bezpečně zarazil kroužek nebo obratlík použitý na sestavě u olova. Pod zarážku na konec kmenového vlasce, (odhozové šňůry), připevníme marker (obr.4). Zarážku posuneme od markeru tak, aby při svislém zavěšení celé sestavy byl marker nad olovem. Tím zabráníme zamotání a rozbití markeru při náhozu a následném stahování.

Nyní stačí jen nahodit. Než ale tento krok provedeme, musíme si připravit prut pro měření hloubky. Na prutu si označíme orientační délku 1 metr. Tuto délku si naměříme nejlépe od vrchní části cívky a na prutu si ji označí lepící páskou. Teď již můžeme marker nahodit. Po nahození a dopadnutí olova na dno dotáhneme marker k olovu. Povolíme brzdu, nebo zapneme baitruner a povolujme vlasec směrem ke značce na prutu a počítáme délky, při tom sledujeme, kdy se marker objeví na hladině. Potáhli jsme vlasec ke značce na prutu 2,5 krát, máme tedy hloubku 2,5 m. Tyto kroky opakujeme kousek po kousku, až si změříme celé naše lovné místo.

Najdeme-li si naše horké místo, kde budeme lovit, ponecháme marker na místě a můžeme si u něj navnadit a nahodit nástrahu. Marker slouží i jako orientační bójka. Než marker stáhneme, musíme si na vlasci vyznačit vzdálenost. Toto provedeme nejlépe nemazatelnou fixou, která je na vlasci dobře vidět. Musíme si také zapamatovat směr náhozu. K tomu nám poslouží nejlépe orientační bod na protějším břehu.

Než marker použijeme při našem lovu, je dobré si měření vyzkoušet. Nejlépe na vodě, kde známe dno a víme zhruba jaké jsou kde hloubky. Tímto získáme potřebný cit a trpělivost pro měření. Mapování dna pomocí markerem je velice přesná, jednoduchá a finančně nenáročná metoda, což v praxi ocení každý rybář a kapraři především.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 18 601x
Průměrná známka: 1.39

NVnadící pomůcky

Cobra je tvarovaná roura, mírně esovitého tvaru, různého průměru a délky, na jednom konci uzavřená s madlem pro pohodlné a pevné držení.

NOlova pro kaprové montáže

Toto olovo ve spojením s helikoptérovou montáží je vynikající pro hody na velké vzdálenosti s velkou přesností.

NSwinger MK 2

Co je to swinger nemusíme jistě žádnému kapraři vysvětlovat.