Udělej: olůvko!

- Martin Maťák

Nejdříve se musíte rozhodnout, jaké olůvko chcete vytvořit. Já jsem si pro tuto ukázku dal za cíl vytvořit ploché olůvko s očkem pro lov na feeder na řece. Vzal jsem tedy jako předlohu dvě korunové mince a mezi ně vlepil balzovou destičku. Lze ale použít jakoukoliv jinou věc ve tvaru výsledného olůvka, např si objekt vysoustružit nebo najít již hotový odpovídajícího tvaru a rozměrů (např. velký korálek apod.). Jedinné omezení na tvar je, že objekt musí být takového tvaru, aby jej pak bylo možno ze ztvrdlé sádry vytáhnout.

Rozmíchejte sádru tak hustou, aby sama netekla a zároveň nebyla příliš tuhá. Vyplňte jí plastový kelímek (např. od jogurtu) zhruba do poloviny jeho výšky. Pokud se chystáte vytvořit formu pro opravdu velká olova (60g a více), musí mít forma značný objem (silné stěny).

Zatřepte jemně kelímkem, sádra se rozteče rovnoměrně po jeho celé ploše a vytvoří rovnou hladinu. Pokud jsou v sádře nějaké bublinky, vystoupí k hladině a prasknou, takže nám nepokazí formu.

Po asi 1-3 minutách, kdy je sádra již hustější, ale ještě není úplně tuhá, vtlačte do hmoty předlohu pro olůvko přesně do poloviny výšky. Dávejte si pozor, abyste umístili objekt tak, aby jej pak bylo možné ze sádry vytáhnout v kolmém směru. Pokud je předloha porézní (dřevo), potřete ji olejem, jinak se do ní sádra vsaje a nepůjde pak od ní oddělit.

Po ztvrdnutí, což může být již asi za 15 minut, vydlabejte do sádry koncem lžičky dva asi 5mm hluboké důlky, které budou sloužit společně s výstupky na opačné části formy jako západky kotvící obě části vždy v přesné pozici k sobě.

Celou horní plochu sádry potřete tenkou vrstvou vazelíny nebo třeba indulóny. Zamezíte tím přilepení horní části formy ke spodní.

Zalejte zbytek kelímku druhou vrstvou sádry. Opět s ním zatřepejte, čímž vystoupí bublinky nohoru a zároveň se sádra rovnoměrně rozleje do všech koutů.

Nechte sádru dobře vytuhnout (2 hodiny). Potom odstraňte kelímek - pravděpodobně ho při tom budete muset zničit.

Nyní části formy od sebe oddělte. Mělo by to jít snadno, ale nebojte se použít i větší sílu. Pokud nyní narazíte na vzduchové bublinky na nevhodných místech, namočte je a zalepte novou rozmíchanou sádrou.

Teď nožem do obou částí sádry na shodných místech vydlabte žlábky pro nalévání olova a otvory pro unikání vytlačovaného vzduchu. Otvor pro olovo musí být silný přinejmenším 4 mm pro zátěže kolem 10 g až po 8 mm pro 200-gramové bomby. Na konci této chodbičky si vytvořte jakýsi trychtýřek, do kterého budete olovo nalévat. Vzduchové otvory stačí užší (2-3 mm), ale někdy je potřeba jich udělat více na různých místech - nejlépe tak, aby odváděly vzduch z nejhornějších částí olůvka. Já jsem se navíc rozhodl vytvořit olůvka s výstupky na ploškách, aby lépe držela v proudu, takže jsem na těchto místech nožem vydlabal vždy 3 asi 2 mm hluboké důlky na každé straně.

Na straně protilehlé k nalévacímu otvoru špičkou nože vydlabejte mělký žlábek pro drátěné očko, které budete do olova zalévat. Drátek potom vytvoříte v kleštích z asi 1-2mm silného poniklovaného drátu - tvar jako na obrázku.
Každopádně než začnete odlévat, přesvědčte se, že je forma na 100% vyschlá. Vlhká forma je velmi nebezpečná - vzniklá pára může tekuté olovo vychrlit i 5m okolo (znám to z osobních zkušeností). Forma musí vysychat přinejmenším 48 hodin - vyschlá sádra je čistě bílá a jakoby "zvoní", když s ní ťuknete.

Na sporáku si např. v prázdné plechovce od paštiky roztavte olovo. Může to trvat asi 10 minut. Jednou vypálená plechovka už nesmrdí a ani olovo samotné nesmrdí, pokud v něm nejsou nečistoty, takže můžete bezpečně odlévat doma v kuchyni. Budete potřebovat i starou lžičku, kterou budete čas od času z povrchu tekoucího olova odstraňovat vznikající strusku (obrázek). Plechovku při manipulaci držte v kleštích a kleště třeba ještě v pracovní rukavici (kleště nepálí, ale spíš kdyby to trochu prskalo...).

Formu stáhněte svorkou a položte ji na několik vrstev novin položených na velkém kuchyňském prknu. Pokud vám olovo steče na papír, nepanikařte, nic se neděje - papír se nepropálí, jen zhnědne. Olovo do formy lijte pomalu a rovnoměrně. Až je forma plná, zatřepte s ní, aby olovo zateklo všude tam, kam má.

U menších olůvek je možné formu okamžitě otevřít, ale pokud tvoříte olůvka nad 30g, počkejte asi 10 sekund. U olůvek nad 100g je potřeba čekat i několik minut, než se olovo zchladí a ztuhne. Po rozevření formy chytněte olůvko do kleští, vytáhněte ho z formy a zchlaďte ve studené vodě.

Takto vypadá polotovar. Nyní je potřeba očistit olůvko nožem a štípacími kleštěmi. Odřezky a pokažená olova znovu roztavte. Zejména první odlitky mohou být nedolité, jak je forma ještě příliš chladná nebo špatně vyschlá.

Hotový výrobek. Tip: zvažte nyní olůvko a hřebíkem zrcadlově vyškrabte jeho hmotnost do formy tak, aby po odlití bylo číslo na olůvku. Pomůže vám to k lepšímu přehledu ve vaší krabičce s olůvky (zvláště, máte-li hodně olůvek stejného tvaru ale různé velikosti).

Přes zimu je dostatek času vytvořit si mnoho forem pro různá olůvka. Jedna forma by vám měla vydržet alespoň 20 odlití, ale pokud nebudete příliš nároční na přesný tvar, vyrobíte jich třeba 100. Forma se totiž postupně ničí (odlamuje) a každé další olůvko je stále více a více nepřesné. Čím jednoduščí je jeho tvar, tím déle forma vydrží - tedy např. kulatých olůvek vyrobíte z jedné formy více než hranatých.
Tip: pokud odléváte těžká olova a musíte dlouho čekat na jejich vychladnutí, odlévejte více forem najednou - využijete tak lépe čas.

Odlévání olůvek se vám finančně vyplatí především u težkých kaprových vzorů, u kterých se cena v obchodě pohybuje vysoko nad hranicí 10Kč/ks. Za tuto cenu si doma vyrobíte olůvek několik (z toho samozřejmě ušetříte hodně na obratlíku, který je na prodávaných olůvkách a jehož cena je asi 3-4Kč/ks. Pokud chcete, můžete ho však do svých olůvek zalít také.) Domnívám se, že hlavní výhoda domácí výroby je možnost odlít si přesně taková olůvka, jaká potřebujete a jaké se možná ani neprodávají.

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 41 534x
Průměrná známka: 1.32

NVýroba feederového krmítka na řeku bez tavení olova

Návod na snadnou výrobu pěkného a levného feederového krmítka z pletiva.

NVýroba feederových krmítek

Každý z nás má občas 'den blbec' a pokud urvete 3x během jednoho dne, uvažujete, jak snížit finanční újmu, na níž se největší částí podílí krmítko.

NForma na průběžná olůvka

Materiálem na výrobu takovéto formy může být gumoid, sklolaminát, tvrdé dřevo (např. parketa, dveřní práh), ocel, ... prostě téměř cokoli, co se může vrtat, má hladké stěny a vydrží trochu vyšší teplotu.

NUdělej: lehký wagler!

Tyto splávky jsou výborné pro lov na stojatých vodách v blízkosti břehů, např. kolem rákosového porostu, leknínů, zkrátka všude tam, kde není potřeba nahazovat daleko.

NUdělej: splávek!

Upevněte vrtačku do držáku a upněte do ní hřebík bez hlavičky.

NUdělej: rohlík!

Vložte do hrnce pařáček a na něj umístěte čerstvý rohlík.