Udělej: splávek!

- Martin Maťák

Z balzového dřeva (koupíte v modelářských potřebách - 20x20x1000mm, zhruba 200Kč) uřízněte plátkem pilky na železo špalíček asi 20x20x30mm, který nožem nahrubo seřízněte tak, abyste z něj vytvořili válec.
Upevněte vrtačku do držáku a upněte do ní hřebík bez hlavičky. Nabodněte na něj balzový válec asi do poloviny jeho délky, opět jej sundejte, potřete hřebík sekundovým lepidlem a znovu na něj nasuňte balzu.
Balzový špalík musí být po nasazení dobře vystředěn - nesmí tzv. "házet".
Zapněte vrtačku na zhruba 1000 otáček/minutu a velmi ostrým nožem, skalpelem nebo řezačkou na koberce začněte opracovávat balzu. Nůž přkládejte naplocho, jako je to na obrázku. Netlačte. Nejprve vytvořte rovnoměrný válec (zlikvidujete tím nepřesnost vycentrování) a potom vytvořte hrubý tvar těla splávku.
Přesný tvar dotvořte středně hrubým smirkovým papírem a potom pečlivě vyhladtě nejjemnějším, jaký seženete.
Do špičky splávku vyvrtáte otvor pro antéku pohým přiložením vrtáku odpovídajícího průměru, který držíte v ruce. Snažte se vrták držet rovně a pevně. Před vyvrtáním si můžete pomoci jehlou, kterou uděláte v tomto míste do balzy dírku.
Hotové tělíčko opatrně ztrhněte z hřebíku. Mírně se tím poškodí, ale to nevadí.
Vzniklou díru zacelte kouskem balzy, kterou zalepíte sekundovým lepidlem.
Seřízněte a obruste smirkovým papírem. Lepidlem tuto část splávku zpevněte (vsaje se do dřeva). Do zpevněné části zasuňte ocelový drát (strunu) o průměru asi 0,8 mm a délce kolem 15 cm. Dejte si záležet, aby byl zapíchnut přesně doprostřed a kolmo. Pak jej vytáhněte, potřete sekundovým lepidlem a znovu zasuňte. Pokud splávek není vycentrován, vyhněte drát patřičným směrem (lze tak napravit jen malé nepřesnosti).
Do horního konce tělíčka, kde již máte vyvrtánu dírku, vlepte anténku - nejlépe z mírně průsvitného plastu. Prodávají se již hotové anténky nebo si je můžete vyrobit z obarveného epoxydu nebo třeba jen z bambusové špejle (tu je pochopitelně potřeba následně nabarvit).
Z drátu o průměru asi 0,5 mm vytvořte očko splávku, jako je na obrázku - délka 1-2cm, vnitřní průměr očka do 2mm. Vytvořte si pro něj na splávku dírku jehlou - sklon téměř svisle dolů. Očko by mělo být v horní čtvrtině těla splávku, velmi blízko anténky.
Potřete nožky očka sekundovým lepidlem a zasuňte jej do balzy.
Splávek je nachystaný na nabarvení. Nejprofesionálněji vypadá splávek, který je celkově souměrný - tedy když jej chytíte za drátek a budete s ním mezi prsty pomalu otáčet, nesmí jakkoliv házet na stranu. Anténka i drátek musí být v jedné přímce a tělíčko musí být taktéž rovnoměrně opracované. Délka drátu i antéky musí být úměrná velikosti a tvaru splávku. Tyto detaily rozhodují z 90% o celkové "kráse" splávku, zbytek je v nabarvení.
Hotové splávky. Jako základní nátěr použijte epoxydový lak, který pak jemně osmirkujete a tím zbavíte splávek "chlupů", které z balzy vystoupí. Druhý nátěr je opět epoxyd (opět mírně přebrousit - nyní kvůli spojení s další barvou), potom následuje základní bílá barva (pro lepší zářivost výsledné barvy) a pak horní konečná barva (1-2 vrstvy). Na tělíčku velmi dobře vypadají tmavé (černá, tmavě modrá) a třpytivé (kovové) odstíny (např. modrá metalíza). V krabičce pak velmi profesionálně vyhlíží sady slávků ve stejných barvách. Na splávek si vodovzdorným fixem nebo propisovačkou napište jeho zjištěnou nosnost a třeba i jiné údaje (já píši např. "MM 2g") a potom případně přelakujte bezbarvým lakem (já to nedělám).

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 24 273x
Průměrná známka: 1.26

NVýroba soustruhu na splávky

Já sám jsem svůj soustruh předělával několikrát, tak neházejte flintu do žita, když se nepovede napoprvé.

NVýroba splávků z orobince

Orobinec sbírám výhradně přes zimní období na chovných rybnících.

NUdělejte si angličáka

Po zafixování splávku broky si vezmeme do ruky olověný drát, a navíjíme od oka do té chvíle, kdy se hladina dotýká hranice barevné a bílé plochy na anténce.

NŘíční splávek Cralusso

Ale i když na to nevypadá, jeho reakce na záběry je velmi dobrá díky proudu, který jej neustále tlačí pod hladinu.

NKrátké pojednání o splávcích

To znamená, že musíme splávek vyvážit tak, aby z vody vyčnívala jen signálně zbarvená část anténky, nikoli tělíčko splávku.

NUdělej: lehký wagler!

Tyto splávky jsou výborné pro lov na stojatých vodách v blízkosti břehů, např. kolem rákosového porostu, leknínů, zkrátka všude tam, kde není potřeba nahazovat daleko.

NUdělej: olůvko!

Já jsem si pro tuto ukázku dal za cíl vytvořit ploché olůvko s očkem pro lov na feeder na řece.

NUdělej: rohlík!

Vložte do hrnce pařáček a na něj umístěte čerstvý rohlík.

NDuté anténky pro waglery

Potrebne věci (obr. 1): epoxyd (tj. pryskyrice a tvrdidlo) napr. ChS 1200 ,( cena pribl. 100,- za 100g plachovku), kalisek pro michani epoxydu, stetec...