Chytej ryby, tma netma!

- Martin Maťák

chytej ryby, tma netma
Svéráz nočního rybolovu.

      Od svých rybářských začátků jsem si myslel, že nočními rybami jsou především sumci, úhoři a candáti. Jelikož mne tyto ryby nikdy moc nezajímaly, za tmy jsem chytal jen malokdy. Pak, zhruba před 8mi lety s nástupem kaprařiny, se tu objevil názor, že přes noc berou dobře i nedravé ryby - především starší kusy. Párkrát jsem tedy zkusil za tmy chytat, ale můj jediný poznatek byl ten, že ty ryby, které jsem lovil za světla, za tmy vůbec, ale vůbec nebraly! Vždy to dopadlo tak, že dokud bylo jen trochu světla, braly, ale jakmile jsem nasadil svítící anténku (nebo zapálil svíčku pod číhátkem), ryby jako by se vypařily a já již neměl ani záběr. Chyba byla v tom, že jsem to zkoušel stále jen na dvou revírech, kde byl noční lov ztrátou času (ani dnes tam nemám přes noc skoro žádné záběry!) Když jsem loni po několika letech "čuchnul" k opravdové kaprařině a měl záběry téměř výhradně v noci, nedalo mi to, abych opět nevyzkoušel i noční plavanou. Dalo by se říci, že jsem se letos na noční lov dokonce zaměřil a na ty největší exempláře čekal hlavně v noci. Myslím si dokonce, že dnes je většina velkých ryb v tuto denní dobu daleko snadněji přemožitelná. Spojíme-li to s výhodou, jakou při nočním lovu velmi často poskytuje bezvětrné počasí a absolutní klid, nabízí se nám ideální podmínky pro nevšední zážitky.
      Podstatnou otázkou, kterou si musíte položit před nočním rybolovem, je - co vlastně chcete chytit. Osobně nikomu nedoporučuji chodit za tmy na lov mnoha průměrných ryb. V noci musíte chtít mít jen několik záběrů a všechny od velkých ryb! Je opravdu zbytečné a navíc namáhavé chytat běžné ryby ve vysokém tempu - obzvláště, pokud jsou to ryby, které běžně chytáte i za světla. Pokud stojíte o úlovek desítek plotic a cejnů, chytejte raději ve dne. Budete z toho mít větší radost a ulovíte jich zřejmě i více. Noční lov by měl být zaměřen na ulovení velkých ryb - jednak je větší šance na jejich ulovení a také asi sami zjistíte, že lovit za tmy není zase až taková "pohodička". I malou rybu budete muset složitě vylovovat a následně zbytečně často nahazovat, zakrmovat a vůbec dělat různé další věci, které jsou sice za světla jednoduché, ale za tmy třeba vůbec ne. Představte si třeba, že máte sestavenu udici na odhoz na propad s 3m ponorem - vytahujete ji prázdnou z vody a ... nastává nepředstavitelný problém, jak chytnout poslepu vlající vlasec s háčkem - i s baterkou je to horor (asi jediné spolehlivé řešení je chytnout splávek a ručkovat dolů po vlasci až k háčku). Nebo třeba jak přesně zakrmit, jak podebrat rybu, jak rozmotat uzel, jak poznat, že mám potopený vlasec atd. atd. Těch problémů je prostě hodně na to, abychom se zatěžovali s jen tak obyčejnými rybami.

Problémy nočního lovu

      Ještě než vás popadne počáteční nadšení, musím vás upozornit na několik problému spjatých s nočním lovem. Tak především musíte mít bravurně zvládnutou techniku lovu - vždyť lovíte vlastně poslepu! Třeba nahazování, zakrmování, zasekávání, podebírání - to vše musí pro vás být rutina. Máte-li s tím byť jen malé problémy za světla, po tmě to bude nejspíš tragédie. Dalšími problémy jsou hledání správné hloubky, odhadování vzdálenosti, rozmotávání uzlů, optické klamy při sledování splávku a u některých také strach ze tmy! V následujících odstavcích se vám pokusím pomoci tyto problémy minimalizovat, ale rozhodně počítejte s tím, že noční plavaná není žádná relaxace.

Co budete potřebovat

      Takže teď pěkně popořádku. První věc, kterou musíte učinit, je pořídit si svítící tyčinky (anténky), tzv. "lamačky" nebo "chemická světla". Prodávají se v několika průměrech a délkách. Chcete-li mít jistotu, že splávek uvidíte, kupujte anténky o rozměrech 4,5 x 39 mm (cena asi 10 Kč/ks). Jsou k dostáni i slabší (od 2mm), ale ty nejsou vidět dál než na nějakých 10 metrů a to ještě jen za absolutní tmy. Průměr 4,5mm je sice již taková trošku větší obludka, ale zato tuto tyčinku uvidíte bezpečně na 50m a při lovu na střední až malou vzdálenost dokonce uvidíte její naklánění, třepání a další pohyby. Její větší rozměry mají sice neblahý vliv na citlivost splávku, ale v noci to zase až tak nevadí - ryby berou s menší podezřívavostí. Lámací tyčinka vydrží dostatečně svítit asi 12 hodin, chcete-li ale chytat dál od břehu, počítejte raději s tím, že svítivost bude dostatečná jen na zhruba 6 hodin lovu (a to jistě nestačí na noční + ranní lov, mějte tedy raději tyčinky dvě). Někdo doporučuje po lovu anténku uložit do mrazáku a pak znovu použít, ale sám nemohu potvrdit ani vyvrátit účinnost této teorie. Pravdou je, že nižší okolní teplota prodlužuje dobu svitu ale zároveň svítí tyčinky méně intenzivně. Izotopové anténky (ty, co vydrží svítit až desítky let) svítí trvale velmi slabě a nemohu je pro tento účel vůbec doporučit.


Žlutozelená tyčinka je nejjasnější.
      Lámací tyčinky se vyrábějí i v různých barvách, ale co jsem zkoušel, tak bezpečně nejlepší (a nejlevnější) je klasická žlutozelená. Červené nejsou tak jasné a modré nejsou vidět téměř vůbec, neboť lidské oko je na modrou složku světla nejméně citlivé. Pouze pokud chcete lovit na dva pruty nebo chytáte-li s kolegou na jednom místě, můžete dát na každou udici jinou barvu tyčinky (žlutou + červenou), abyste měli lepší přehled, který splávek je čí. (Pozn. se svítícími splávky na baterie nemám žádné zkušenosti, proto mne omluvte, že se o nich nebudu zmiňovat.)
      Další věcí, kterou budete potřebovat, je baterka. Vhodná je především "čelovka", ale musíte si na ni zvyknout, jinak budete příliš často nechtěně svítit do vody (což nemám vůbec rád). Alternativou může být malá vodotěsná gumová baterka (na 2 tužkové baterie), kterou udržíte např. během nastražování nástrahy v zubech. Dále nosím velkou baterku (no, spíš reflektor) na 4 velké monočlánky, kterou používám během uklízení věcí na břehu, při navazování nebo rozmotávání udice a také při vylovování opravdu velké ryby, kterou nechci ztratit. Ale jak už jsem naznačil, nemám rád, když je na břehu příliš světla a už vůbec ne, když se svítí přímo do vody. Myslím, že to ryby mohou vidět i na velkou vzdálenost a vyplaší se. Snažte se s baterkou manipulovat tak, abyste svítili pouze směrem od vody, a když to je jen trochu možné, seďte ve větší vzdálenosti od břehu. Když chytám na řece doslova pod nohama, snažím se nesvítit vůbec a většinu věcí zvládnu poslepu.
      Jako nediskutovatelnou záležitost považuji nutnost mít připravené návazce. Pokud jste si doposud dělali návazce až u vody, tak teď si je budete muset navázat již doma pěkně do zásoby. Tohle není doporučení, ale nutnost! Dělat návazce za mizerného osvětlení je v lepším případě dobré tak na poškození zraku, v horším na infarkt (to až budete klet nad posledním háčkem zapadlým do písku za zvuků skákajících kaprů). Navíc těch pár hodin, kdy můžete po tmě lovit, je potřeba využít bez zbytečného mrhání časem.
      No a nakonec budete potřebovat velmi teplé oblečení, protože i v létě může být v noci teplota jako je v zimě přes den. Teplá čepice, šála a občas i rukavice jsou spolu s termoskou něčeho teplého v období mimo prázdnin téměř nezbytností. Také může po setmění začít padat rosa, která je někdy nepříjemnější než déšť.

Jak chytat za tmy

      Všem vřele doporučuji přijít před nočním lovem k vodě minimálně hodinu až dvě před setměním. To je tak akorát pro rozbalení všeho nezbytného, rozmíchání krmení, navázání udice a zjištění hloubky na lovišti. Naměřenou hloubku si zapamatujte tak, že si splávek vytáhnete až ke špičce prutu a zjistíte pozici háčku vzhledem např. k očkům nebo navijáku. U průběžných splávků postupujete podobně - přitáhnete splávek ke špičce a zjistíte pozici zarážky na vlasci mířícímu k navijáku. Pokud se vám nastavená vzdálenost, např. během zdolávání, změní, nebo když jste sestavu utrhli a museli ji znovu navázat, lehce ji můžete znovu nastavit aniž byste ji museli obtížně hledat. Za tmy se správný ponor hledá opravdu obtížně a nikomu nepřeji zažít okamžik, kdy vám na vašem místě rejdí hejno XXL kaprů a vy po utržení nejste schopni znovu najít správnou hloubku. Se svítící anténkou totiž na větší vzdálenost správně nevidíte, jak mnoho splávek vylézá nad hladinu - tedy jestli máte ponor příliš velký nebo tak akorát. Vidíte pouze svití - nesvítí a nic mezi tím. Jestli vám na dně leží jeden brok, nebo úplně všechna zátěž, to hned po nahození nepoznáte. Při změně hloubky pak proto zbytečně "přestřelujete" na obě strany a měření se protahuje. Také si zapamatujte počet a velikosti broků, které jste použili, abyste mohli rychle znovu vyvážit splávek, pokud vám nějaký brok spadne nebo pokud kromě splávku utrhnete celou sestavu.


Lámačku připevníte např. silikonovými kroužky nebo gumovou bužírkou.
      Dalším krokem, který doporučuji udělat v dostatečném předstihu, je upevnění svítící tyčinky na splávek. Jednak se vám to za světla bude daleko lépe provádět a také musíte splávek s tyčinkou znovu dovážit. Tyčinka má jinou hmotnost a rozměry než anténka, místo které ji na splávek dáváte nebo dokonce na kterou ji dáváte. Možná bude potřeba nějaký brok přidat nebo taky ubrat. Tyčinky se sice prodávají včetně gumové hadičky, kterou se mají ke splávku připevnit, ale ještě se mi nestalo, abych ji použil. Na moje splávky prostě hadička nepasuje. Je dobré si z domu vzít sadu hadiček (resp. umělohmotných trubiček) o různých průměrech a jejich kombinací (zasouváním do sebe) si udělat vlastní "adaptér". Taktéž je možné tyčinku k původní anténce připevnit průhlednou leukoplastí nebo malými tenkými gumovými kroužky (nastříhaná silikonová hadička).
      Svit tyčinky bude silnější, budete-li se dívat kousek bokem (lidské oko je ve svém středu, žluté skvrně, méně citlivé na světlo a více na barvu, kdežto okolí středu je na světlo citlivé více a na barvu méně). Splávek však svítí tak intenzivně, že jeho ponoření uvidíte i tehdy, když se díváte opravdu hodně stranou - např. na jiný splávek. Najednou se světlý bod prostě ztratí a to zaregistrujete i když pozorujete něco úplně jiného. Toto je obrovský rozdíl oproti dennímu lovu, kdy ztratit splávek z očí často znamená znovu ho zdlouhavě na hladině hledat. Však sami znáte to váhání, když lovíte ve dne na větší vzdálenost - "je fakt pod vodou, nebo jsu tak slepej?". To za tmy neexistuje, záběry, které potopí splávek, jsou naprosto jednoznačně signalizovány. Z ostatních typů záběrů jsou ovšem dobře signalizovány jen rychlé plutí splávku do strany a do středních vzdáleností i nadzvednutí a naklánění. Třepání a různá jiná drobná cukání splávkem jsou vidět jen do vzdálenosti kolem 8 m od břehu (alespoň já je na větší vzdálenost nevidím, resp. si jimi nejsem jistý).
      Ať již budete lovit na jakoukoliv vzdálenost, musíte se smířit s tím, že vás budou mást optické klamy. Člověk nemá za tmy s čím bezpečně porovnávat polohu splávku na hladině a tak se mu zdá, že je splávek stále v pohybu (pluje stranou). Možná se tomu teď smějete, ale až noční plavanou poprvé vyzkoušíte, stejně si několikrát zaseknete, aniž byste měli záběr! Pokud budete lovit na dva pruty (s kolegou každý na jeden - samotnému dva pruty nedoporučuji), nahazujte je blízko k sobě - pak lze porovnávat jejich vzájemnou polohu a optické klamy pominou. Dále, zdá-li se vám, že splávek plave, srovnávejte jeho polohu s odrazy na hladině. I v největší tmě bývá vidět obzor a pak je vidět i jeho odraz. Porovnáním s jeho často nerovným obrysem lze poměrně dobře určit, je-li splávek v pohybu nebo ne. Pokud si nejste jisti, počkejte. Splávek se dřív nebo později musí potopit nebo alespoň jednoznačněji rozjet po hladině. Doporučuji: chytej na jistotu, raději méně záseků, méně nahazování, méně hluku. V noci je vše více slyšet.
      Při nahazování a vůbec při manipulaci s prutem si dávejte co největší pozor na to, abyste nezamotali vlasec. Uzel je v noci katastrofa. Snažte se udržovat vlasec stále napnutý (např. při napichování nástrahy, při posouvání splávku, … prostě kdykoliv), jinak hrozí v lepším případě omotání vlasce kolem špičky prutu, v horším zamotání celé sestavy. S prutem musíte být sžiti a vědět, co dělá splávek nebo olovo, aniž byste je viděli. Rozmotávání uzlíků je po tmě mnohem složitější než za světla např. proto, že za umělého osvětlení člověk částečně ztrácí prostorové vidění, a tak je často rychlejší stříhat než rozmotávat. Navázat uzlík k obratlíku nebo vytvořit smyčku pro návazec byste měli zvládnou i poslepu. S přicvakáváním broků a provlékáním bužírek nebývají za použití baterky větší problémy. Mějte vše po ruce, abyste nemuseli lovit na dně batohu zapadnou např. krabičku s broky, přičemž byste si z něj třeba nevědomky vysypali i další věci a ty pak ve tmě ztratili. Sedněte si a celou dobu lovu seďte. Všechny důležité věci, jako je podběrák, nástrahy a kýbl s návnadou, musíte nahmatat poslepu.
      Nahazování probíhá víceméně rutinně a měli byste vnímat pouze prut a na nahazovanou sestavu se příliš nesoustředit. Hod s angličákem probíhá naprosto stejně, jako za světla. Při hodu přes hlavu, ať již klasickým klidným nebo "závodním" dvojšvihem, provádíte vše úplně stejně - za světla také splávek resp. zátěž během samotného vrhu nekontrolujete zrakem. Musíte mít dostatek sebevědomí, že je vše OK, a bude to v pohodě. Při hodu spodem s použitím normálního splávku (bez předvážení) je potřeba sledovat pohyb svítící tyčinky a tím odhadovat pohyb spodní zátěže, kterou vlastně nahazujeme. Opět je nejlepším řešením mít vše zažité a nesoustředit se na to. Pouze dávejte pozor, jestliže nahazujete s velkým ponorem, abyste se nechytli na háček sami. Při nahazování přes hlavu pak lze nahazovat s prutem mírně vykloněným stranou, kdy vám pak háček neobíhá těsně kolem hlavy.

Spící městečko na druhém břehu vám prokáže službu svým pouličním osvětlením.
      Poměrně složité bývá docílit dostatečnou přesnost nahazování do prokrmeného místa. Jak jsem již napsal, na hladině je vidět tmavý odraz horizontu a to vám pomůže při určování směru a částečně i vzdálenosti nahazování. Pokud lovíte v místech, kde je na druhém břehu nějaká vesnice, budou tam jistě svítit nějaké lampy, které také poslouží jako orientační body. Délku nahození si nejlépe označíte tak, že si v požadované vzdálenosti na vlasci u navijáku uvážete zarážku z bavlnky (uzel jako na háček s lopatkou) - po nahození stahujte vlasec tak dlouho, dokud ji mezi prsty neucítíte. Zarážka je navíc při stahování slyšet jak prochází očky prutu. Pokud lovíte na menší vzdálenost (do 15m), určíte pozici zakrmeného místa poměrně přesně bez jakýchkoliv pomůcek. Stačí sedět stále na jednom místě a pod stejným úhlem k vodě a ostatní již odhadnete. Zapíchněte si do břehu vidličky pro prut tak, aby prut mířil přesně tím směrem, jakým pak budete nahazovat. Špička prutu a svítící anténka splávku budou v jedné přímce.
cejn se dá také chytat za tmy
Tma a ještě k tomu prší... ale co, hlavně že berou, ne?.
      Zakrmování také nemusí být až tak složité, jak by se mohlo zdát. Při světlých nocích bude dopad návnady na hladinu přece jen trochu vidět a pak postupujete jako za světla. Při tmavé noci lze dopad návnadové koule pouze odhadovat sluchem - pro přesné zakrmení musíte mít "natrénováno". Když přijdete k vodě již za světla, zakrmte si svoje místo a tím dostanete do ruky ten správný grif, kterým potom budete dokrmovat za tmy. Dokrmování nebývá tak masivní, jako úvodní zakrmení a jde spíše o povzbuzování ryb k delšímu setrvání na tomto místě. Drobná nepřesnost proto není až tak tragická, i když byste se měli snažit házet co nejpřesněji. Pokud budete dokrmovat prakem, snažte si za světla zapamatovat délku napnutí gumy a sklon praku. Pokud střílíte prakem s gumou napnutou "na doraz" (např. partikl), vyřešíte si tím hodně problémů - návnada dopadne vždy do stejné vzdálenosti. Směr je jasný - přímo na svítící splávek.
      Zdolávání ryb po tmě by mělo být bez větších problémů. Co jsem vypozoroval, tak většina středních ryb se v noci brání podstatně méně, než ve dne (asi to souvisí s jejich menším strachem). Často se nechají přitáhnout až ke břehu a tam pak probíhá většina souboje jen pod špičkou prutu. Pokud přece jen zapřáhnete něco statečnějšího, sledujte špičku prutu proti obloze, abyste zjistili směr úniku ryby. V některých okamžicích probleskne svítící tyčinka nad hladinu a to vám také pomůže odhalit, kde se ryba nachází. V konečné fázi zdolávání si osvětlete unavenou rybu baterkou a každou rybu, kterou nezvednete prutem nad hladinu, podeberte. Doporučuji zmapovat si za světla nejbližší okolí vašeho stanoviště, abyste mohli jít zdolávat nebo podebrat rybu i na jiné místo, než z kterého právě chytáte, bude-li to nutné.

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 18 623x
Průměrná známka: 1.41

NNoční lov na bič

Menší vodu dokáže ryba daleko rychleji prohledat a volbou správného krmení si můžeme stáhnou doslova celý rybník.

NS plavanou na kapry I

...pravidelné úlovky kolem 2 až 3kg by měly být reálné...