Kaprosraz MRKu

- Aleš Baran


Rick Mommers s kaprem 75cm a 10,5kg.

Petr Pavlín s kaprem 74cm a taky 10,5kg.
      Před nedávnem, při klasické diskusi na fóru Kaprařina na serveru MRK, vzešel dotaz, zda bychom se mohli setkat a vše si ukázat v praxi. Tento nápad se dále prohluboval, až dostalo setkání přímo u vody (kde by se vše dalo ukázat v praxi) reálnou podobu. Za toto vše se zasloužil hlavně Rick, který s nepřehlédnutelným nadšením vše zorganizoval. Samozřejmě patří díky i ostatním, bez kterých bychom neměli třeba co pít.

      Ale kde najít místo, kde se může setkat 20-30 lidí se stany a to za nejmenších problémů (shánění hostovaček)? Opět zapracoval Rick a díky své diplomacii domluvil soukromý revír, pískovnu Štít nedaleko Chlumce nad Cidlinou. Na této pískovně nám správce vyhradil asi 200m břehu, kde jsme se mohli v klidu zabivakovat, nikým nerušeni.

Den první - pátek 5. října 2001
      Někdy ráno: Přijíždí Rick a zabírá se svými kamarády nejlepší úsek - jeho konec, naráží sud a zkoumají dno a nahazují první pruty.
      Odpoledne až večer: Přijíždějí další účastníci srazu, všichni po příjezdu činí totéž. Zaparkují auto, jdou 200m na konec úseku za Rickem, podají si ruce, představí se, pochválí mu, jaké si hezké vybral místo, a utíkají zpátky. Čas tlačí, tma je tady za chvíli a všichni stavějí bivaky, chystají pruty, hledají místa, pijí pivo, burčák (diky, Honzo(s)).
      Večer: Vše je hotovo a tak se všichni scházíme u Ricka, kde je chytře umístěn sud. Debatujeme o všech možných i nemožných revírech, vypráví se uvěřitelné i neuvěřitelné zážitky o tom, co, kdy, kde, na co a jaké "mačky" kdo vytáhl či nevytáhl. Postupně se parta rozpadá, někteří jsou již značně unaveni (viď Tibore), a jdou spát, někteří tam, kde si postavili bivak, někteří jinam (viď Tibore). Všechny ještě čeká zpestření ve formě dvou kaprů, vlastně jediných, kteří stáli za focení. Jednoho dostal Rick a druhého jeho kolega Petr.

Den druhý - sobota
      Ráno: Někdo Ibuprofen, někdo anglickou snídani, někdo pivo. Následuje focení těch dvou kaprů.
      Pak ještě neštěstí ve formě této fotografie a bylo jasné, co se bude chytat dnes.
      Přes celý den: Ukázky montáží, práce s echolotem. Vyprávění a vyprávění. Sem tam nějaký násaďák a pivo. Pánové z konce úseku přemístili sud blíž k začátku a připravuje se výborné rožnění. Rick se nás systematicky snaží překrmit výbornými buřty a klobáskami, pak teprve servíruje ještě lepší žebírka. Před večeří si pánové Jandera a Pavlín zaplavali, když se pokoušeli udělat eskymáka na pramičce. Zábava trvá hodně do noci a závěr je stejný jako předešlý večer, akorát snad všichni trefili tam, kam patří.


Mirek Saferna (MirekSaf.) řádně testuje mého Diaflashe
      Den třetí - neděle - ve znamení odjezdu
      Ráno je taky stejné jako předešlé. Někdo Ibuprofen, někdo pivo a místo anglické snídaně gril ze včerejška. Většina lidí pomalu balí. Na závěr ještě malá "předváděčka" kaprařských prutů a navijáků od Shimana, které k otestování poskytla firma Gammarus. Kdo chtěl, tak si vyzkoušel, jak daleko se dá s těmito pruty nahodit a jak "sedí" v ruce. Nejdelší nához se na srazu povedl MM, který s Michalovým Antaresem překonal hranici 250m - bohužel do vody dopadlo pouze olovo bez vlasce (0,36mm), který při nához nevydržel Martinův energický švih.
      Ještě následovalo prohlížení kaprařských fotografií, společné focení a uklízení (viď Tibore), výměna vizitek. Někteří se domluvili na společných výpravách.

      Hodnocení: Celkově bych sraz hodnotil jako vynikající nápad a doufám, že splnil svůj účel nejen v perfektní zábavě, ale i ve výměně poznatků zkušeností. Bylo nás asi 20 (přesně nevím - chtěl jsem spočítat pruty při půlnoční cestě do stanu, ale někde v púlce mne hlasité chrápání natolik vyvedlo z míry, že jsem zapomněl, kde jsem skončil). Počasí, jídlo a pití bylo rovněž perfektní. Už se těším znovu.

Zleva horní řada: Martin Jandera, Honza Svítil (Boyscout), Aleš Baran, Adam Jendrulek (Salmon), Roman Čejka (RC), Petr Bolek (PetrB), Marin Maťák (MM)
Dolní řada zleva: Rick Mommers (Rick) se psem Oskarem, Michal Kučera, Láďa Kůs, Jan Stávek (HonzaS), Svatopluk Kvaizar, Petr Pavlín - ostatní bohužel už odjeli.


Revír Štít tvoří tři na sebe navazující jezera (pískovny) o celkové rozloze 62ha. Leží nedaleko Chlumce nad Cidlinou v krásném prostředí borového lesa. Je dobře přístupný autem a kempování je povoleno přímo u vody. Povolenky stojí 250kč/den, 800kč/týden, 1800kč/měsíc, 3500kč/rok. Kontakt: Rybářství Chlumec nad Cidlinou, a. s., Boženy Němcové 711/IV., 503 51 Chlumec nad Cidlinou, tel.: 0448/500 050

Autor: Aleš Baran - ®

Přečteno: 4 324x
Průměrná známka: 1.43

NJak dopadl sraz MRKu?

Přijeli experti snad na všechny rybolovné techniky ...