Vybavení moderního kapraře - boilies

- Michal Kučera

      Boilí je jednou s nejpodivnějších součástí výbavy. Sám jsem dlouho váhal, jestli jej vůbec lze zařadit do tohoto seriálu. Jenže když si uvědomíte, za co dnešní kapraři nejvíce utrácejí, dojdete k jednoznačnému závěru - boilí je nejdražší součástí vybavení moderního kapraře! Co na tom, že pruty stojí deset a navijáky šest tisíc. Spočítejte si, jak dlouho vám vydrží a jak dlouhou vám vydrží boilí v též hodnotě. Přesto má jeho účinnost natolik magickou moc, že mnozí kapraři raději prodají auto, chatu nebo věno i manželkou, než aby ty barevné kulaté zázraky vyměnili zpět za housku či žížaly.

      Boilí je v oblasti návnad jednoznačným fenoménem poslední doby a rybářské speciálky jej prodávají ostošest. Pokud k tomu najdou takové experty na krmení, jako jsem byl v mých kaprařských začátcích já, mají o obrat postaráno. Vyhlédl jsem si totiž sice krásné místo u protějšího břehu Jizery, ale nenapadlo mě abych vyzkoušel, jestli tam půjde chytat. Byl jsem si natolik jistý úspěchem, že jsem opomenul všechny poučky a začal vnadit. Stoupající bublinky a občasné víry na hladině mi dávaly za pravdu a tak jsem za pár dní vyrazil v plné zbroji. Jaké však bylo moje překvapení, když hned po náhozu olůvko i s nástrahou odcestovalo s proudem úplně jinam, než kde bylo nakrmeno. No nic, řekl jsem si a nasadil 80ti gramové, což tehdy bylo pro mé 1 a ½ lb pruty absolutní maximum. Olůvko pleskne přímo mezi kapří žranici, ale za chvíli opět putuje po proudu pryč z místa. Po několika marných pokusech to vzdávám - je začátek května a vyšší stav vody, za nějaký den určitě opadne, utěšuji se a vnadím vesele dál. A opravdu opadla. V druhé polovině července se průtok ustálil na normálu, ale to již týden byli kapři ochuzeni o mé voňavé kuličky, které jsem /určitě k jejich velkému potěšení/ dva měsíce den co den poctivě házel na ono magické místo, aniž bych nahodil udice. Tímto jsem vytvořil světový rekord v krmení beze zbraní a dodnes marně čekám od kaprů diplom nebo jiné ocenění /Řád zlaté kuličky/.

BOILÍ

boilies různých příchutí      Nejjednodušší způsob, jak si opatřit boilí, je kupovat hotové výrobky. Ušetříte práci, čas a kolikrát i rozčarování, když se vaše domácí směs nepovede. Dnešní nabídka rybářských prodejen nebo zásilkových služeb je navýsost bohatá a tak si stačí jen vybrat požadovaný druh, velikost a příchuť boilí. K dostání jsou výrobky od mezinárodně uznávaných značek, jako jsou Nutrabaits, Pelzer, Rod Hutchinson, Top Secret, Kevin Nash, Mosella, Kevin Maddock či Richworth až po produkty domácích výrobců Jizera, Jet fish, Chytil nebo Carp servis.
      Dříve jsem zkoušel tu to a tu ono, což mi nikdy neumožnilo více poznat přednosti a nedostatky jednotlivých výrobků. Proto jsem se v posledních letech ustálil na několika málo značkách, ke kterým jsem získal absolutní důvěru. V mé brašně nyní najdete kuličky různých velikostí a příchutí, ale můžete se spolehnout, že půjde o boilí Pelzer, Top Secret, Nutrabaits nebo Amino Bentos. K boilí Markuse Pelzera jsem se dostal poměrně náhodou. Můj kolega a kamarád Zdeněk Vašek mi daroval jeden kilový sáček na vyzkoušení pro moji výpravu do Polska. Co čert nechtěl aneb co udělala moje zapomnětlivost, nechal jsem jej doma. Nu což, říkal jsem si, aspoň to vyzkouším na tuzemských revírech. A byla to trefa do černého, 26mm!! velké koule s příchutí Birdfood/peanut neboli ptačí zob/burský ořech se staly mojí absolutně nejúspěšnější nástrahou na kapry loňské sezóny. Kapři /nejmenší 8,5kg/ na ně zabírali už zjara při poměrně studené vodě a jejich účinnost nepolevovala ani v letních měsících. Po těchto úspěších jsem okamžitě volal svým německým kolegům, aby mi toto boilí sehnali i v dalších příchutích a velikostech. Nyní už ale není problém jej koupit také u nás a tak i vy můžete vyzkoušet jeho magickou přitažlivost.
      Dalším boilím, jehož účinnost jsem si mnohokrát ověřil, je Top Secret. Nejprve jsem ho vyzkoušel v příchutích jahoda/ryba a ořech. První z nich mělo největší účinnost zjara při studené vodě, po jejím oteplení na 15 a více stupňů začaly dělat divy kuličky s ořechovou příchutí. Po těchto pozitivních zkušenostech jsem doplnil zásoby a v podzimních měsících se mi nejvíce osvědčily oranžové kuličky této značky s humří příchutí /hummer/. Úspěšné bylo i spojení boilí různých druhů a vůní. Osvědčila se mi především kombinace losos-brusinka od Nutrabaits, v uspořádání „na panáčka“ pak brusinka a plovoucí humr. Humří boilí bylo výborné i ve spojení s kuličkami Amino bentos ryba.
      A právě toto boilí je mojí oblíbenou značkou mezi domácími produkty. Pokud vím, přineslo už mnohé nevšední úlovky na zahraničních revírech, ale co je podstatné a co vás zřejmě nejvíce zajímá, prokázalo vynikající účinnost i na tuzemských vodách. Sám jsem byl spolu s členy Carpteamu Most přítomen zdolávání téměř 21kg těžkého kapra, který zabral na tři kuličky Amino bentosu nasáknuté lososím Amino dopem.
      Zcela jinou alternativu představuje domácí výroba boilí. Dříve jsem své doma vyráběné produkty používal takřka výhradně. Jednak to vyšlo nejlevněji a navíc svoji účinností daleko převyšovaly boilí, které tehdy u nás bylo k dostání. Časy se mění a výrobky o kterých jsem se zmiňoval v minulých odstavcích jsou natolik kvalitní, že často nemám důvod namáhat se s domácí výrobou. Jsou ale situace, kdy potřebujete boilí přizpůsobit momentálním podmínkám té či oné lokality a to je ta prává chvíle pro nasazení originálních domácích produktů. Sestavování směsi však vyžaduje určitou zkušenost a popsat všechny aspekty s tím související několikanásobně přesahuje možnosti tohoto článku. Pokusím se tedy své zkušenosti zjednodušit do dvou vět. Přestože je nepopiratelné, že renomované /bohužel často velice drahé/ atraktivní přísady, jako jsou játr. moučka, Robin Red, aminokys. produkty atd., zvyšují účinnost boilí a mnohdy mají na svědomí úlovky těch největších exemplářů, úspěšné mohou být i směsi z levných přísad /pšeničná a kukuř. krupice, sój. mouka, ptačí zob, …/, pokud víte, kdy a kde je použít. Velmi podstatná je však kvalita a čerstvost komponentů, neboť i ta papírově nejúčinnější přísada, pokud bude stará, vyčpělá nebo zatuchlá, vám ryby spíš odradí než přiláká.
      Nabízí se tu otázka, kde sháním kvalitní a čerstvé komponenty. Je to velice prosté. Mnoho přísad, jako je sója, kukuřice, konopí, krmení pro ptáky atd. nakupuji v celozrnné formě a sám si je melu na moučku nebo krupici. Všechny tyto komponenty je možné sehnat v zemědělských skladech nebo obchodech s krmivem pro domácí zvířata. Obtížnější je shánění mléčných proteinů, jako je např. kasein nebo albumin. Vyzkoušel jsem několik zdrojů, z nichž se jako nejlevnější a přitom ve velmi dobré kvalitě zboží ukázal dodavatel, kterého jsem objevil v řádkové inzerci na posledních stránkách tohoto časopisu. Nakupuji od něj i pstruží granule, jejichž mletím získávám vynikající základ pro směsi rybích mouček. Speciální suroviny, jako jsou Robin Red, moučka z jater, extrakt z mušlí, planktonová moučka, dále aromata, sladidla a ostatní tekuté přísady vybírám z produktů Mr.Green a Jetfish.
      Poslední možností, jak si opatřit boilí, je výroba z kupovaných směsí. Vyjde to zpravidla levněji než kupované hotové boilí a navíc přeci jen můžete alespoň částečně ovlivnit konečný výsledek. Přesto tuto alternativu příliš nepoužívám. Jediné směsi, které jsem kdy zkoušel, byly od Top Secret. Z nich se mi nejvíce osvědčilo provedení Fish nebo neutrální Hi-protein.
      Když už jsem u boilí, nemohu se nezmínit o problematice uplatňování stylu chyť a pusť. Domnívám se totiž, že právě s lovem na boilí úzce souvisí. Tato nástraha a vše co k ní patří /vlasová metoda, speciální vybavení, …/ byla vynalezena anglickými rybáři výhradně za účelem sportovního lovu trofejních kaprů – tj. pokusit se přelstít rybu, vychutnat si souboj a šetrně vrátit zpět. Nikdo v té době nemohl tušit, do jakých rozměrů se lov s boilí rozroste a jak bude později v jiných částech Evropy doslova zneužit k likvidaci osádky revírů. Může za to boilí? Domnívám se, že nikoli. Na vině jsou především dnes již zcela nevyhovující zákony /mj. týkající se množství ponechaných úlovků/ vycházející z tradičního pojetí rybolovu navíc znásobené nedůslednými kontrolami jejich dodržování. To vše spolu s nízkou inteligencí /jen slušné vychování mi brání použít jiný výraz/ některých našich rybářů způsobilo devastaci nebo přinejmenším úpadek mnoha vyhlášených revírů. Vůbec si nemyslím, že je nutné všechny ryby pouštět zpět. Pokud si rybář chytající tradičními způsoby sem tam ponechá nějakého kapříka, je to v pořádku a určitě tím žádnou škodu nenadělá. Ale pokud použije nejnovějších metod, nástrah, náčiní a ročně od vody ať už legálně nebo ne odnáší metráky ryb, pak to v pořádku není a musím zapochybovat o důvodech, které jej k rybařině přivádějí.
      Snad ještě není pozdě tento varující stav změnit. To samé si však mysleli m00 O evropští státníci na počátku Balkánské krize nebo cestující Titaniku, když narazil na ledovec. Jsem jen zvědav, jak hluboko musí klesnout loď našeho sportovního rybolovu, aby se tím příslušné orgány začaly vážně zabývat a sami rybáři podle toho chovat. Můžete namítnout, že z Titaniku se přeci jen pár lidí zachránilo a na Balkáně doutnají již jen místní bojůvky. Nikdo soudný by však neměl dopustit, aby české vody vypadaly jak tamní vybombardované vesnice nebo vrak kdysi slavné lodi, z nějž mizí poslední zbytky stříbrných příborů …

Autor: Michal Kučera

Přečteno: 12 269x
Průměrná známka: 1.56

NVybavení moderního kapraře - doplňky

Některé věci se mi do jednotlivých dílů nevešly a tak bych to nyní rád napravil.

NVybavení moderního kapraře - krabičky

Rybáři dnešní doby s sebou obvykle nosí tolik věcí, že by to občas neuvezl ani dvoukolák.

NVybavení moderního kapraře - sedačky

Klasická plážová křesílka jsou dobrá pouze tam, kde to napovídá jejich název.

NVybavení moderního kapraře - podběráky

Pokud nechcete rybu odháčkovat už ve vodě, což je především u menších kusů ideální varianta, potřebujete k jejímu vylovení podběrák.