Vybavení moderního kapraře - vlasce

- Michal Kučera

      Vlasec, vláseň, šňůra, saturna, imitace, ... Kolik jen názvů skrývá jedna a týž součást naší výbavy, která je pro rybáře jakýmsi spojením mezi světem suchozemským a tím druhým, tajemným, skrývajícím se pod hladinou vody. Při souboji s velkou rybou se na vlasec upíná veškerá pozornost - vydrží to nebo ne ? Pokud ano, rybář září štěstím a nechává se obdivovat /někteří by nejraděj rozdávali i autogramy/. V opačném případě se krajem nesou vyprávění o rybě gigantických rozměrů, která nebyla k zastavení. Její velikost se týden od týdne zvětšuje. Mnohdy by se ale autoři těchto báchorek sami divili, jak velká byla ve skutečnosti ryba, pod jejímž náporem praskl vlasec. Mám jednu krásnou vzpomínku z ranného stádia mého kaprařského snažení, kdy moc nechybělo, aby taková historka kolovala i mně. Bylo to jen pár dní poté, co se mi s velkou slávou podařilo vytáhnout patnáctikilového kapra, což bylo na té vodě dosud něco neslýchaného a pro místní rybáře doslova šok. Zdejší kapří matadoři po mých zázračných kuličkách šíleli dál a tak není divu, že jsem své policajty hlídal jako ostříž. Když se znovu jeden z nich zhoupnul k prutu, vyrazil jsem jako namydlený blesk. V předtuše dalšího monstra jsem trochu zazmatkoval a při záseku mi praskl vlasec. "To muselo bejt ale hovado", přizvukovali seběhlí rybáři. Svěsil jsem hlavu a nechal se utěšovat. V tom ale kdosi uviděl přetržený vlasec na hladině. "Támhle je!" Jen co jsem ho zmerčil, vřítil jsem se do vody jako šílenec a vrhl se, nedbaje na oblečení, střemhlav po ujíždějícím vlasci. Za pomoci přihlížejících se mi v mžiku podařilo provléct šňůru očky, spojit ji s tou na navijáku a znovu se zapojit do zdolávání. Napětí na břehu vrcholilo, očekával se rekord rekordů. Co to asi musí být za velekapra, který přetrhl můj vlasec ? Vždyť to nedokázal ani patnáctikilák !! Ryba tam sice nějaká je, ale žádný šílený tah nepředvádí. Naopak, jakoby klepala hlavou, tak jak to dělají násadoví kapříci. A opravdu, za chvíli už vidím kapříka sotva nad míru s kuličkou pověšenou u tlamy. Polívá mě studený pot. Teď je v sázce moje prestiž a tak se všemožně modlím, aby vlasec znovu prasknul nebo se ryba alespoň vyhákla. Svatý Petr však rozhoduje jinak a místní čumilové mají po několika dnech závisti konečně pořádnou satisfakci. Škoda, dodnes se mohlo vyprávět, jak mi to tenkrát utrhl přinejmenším dvacetikilový macek ...

VLASCE POUŽÍVANÉ K LOVU KAPRŮ
      Na našem trhu je taková nabídka vlasců, že ani není dobře možné je všechny vyzkoušet a otestovat. Přesto mi prošlo rukama za ta léta tolik výrobků, že mi to umožnilo udělat si určitý obrázek o kvalitě jednotlivých značek. Teď vás seznámím s těmi, které se mi osvědčily nejvíce. Tradiční značku Platil jsem s úspěchy používal už při svých kaprařských začátcích a kromě krátkého období, kdy se tu objevovaly její falzifikáty, jsem se na ní mohl spolehnout. V několika verzích jsem vyzkoušel vlasce Trilene od firmy Berkley. Z nich mi nejvíce vyhovoval fluorescenční Big Game, který sice není z celé řady nejkvalitnější, ale má příznivou cenu. Dalšími kvalitními značkami mezi výrobci vlasců jsou Stroft a také Maxima. Z nabídky této firmy jsem měl možnost vyzkoušet 0,32mm Chameleon a dodnes vzpomínám, kolik mi zachránil pěkných kaprů ze zarostlých koutů Jizery. Stroft nabízí především temperovaný vlasec GTM, jenž i díky této úpravě vyniká v mnoha parametrech. Je to výborný vlasec pro chytání poblíž překážek. Není to tak dlouho, co jako kometa vlétla na trh vlasců gigantická firma Shimano. Vlasce, které připravili pro náš trh, si s ničím nezadají s jejich proslavenými navijáky. Speciálně pro kapraře byl vyvinut Technium. Třívrstvá struktura tohoto vlasce mu propůjčuje mimořádnou pevnost, takřka nulovou paměť a vysokou povrchovou odolnost. Já jsem si ještě více oblíbil žlutě fluorescenční Super Yellow. Jeho unikátní viditelnost /samozřejmě pro rybáře, nikoli pro rybu/ umožňuje dokonale kontrolovat pohyb zdolávané ryby. Už po několikáté mi tato zdánlivá maličkost umožnila včas zareagovat na snahu kapra vjet do překážek a zachránila tak úlovek.
       Vlasce, které jsem popsal v minulém odstavci, se krom vysoké kvality vyznačují i vyšší cenou. To ale vůbec neznamená, že všechny levnější vlasce jsou nekvalitní. Chytal jsem na mnoho vlasců, kde poměr kvality k ceně byl víc než příznivý. Takový Stratos nebo Isato od firmy Byron jsou toho výborným příkladem. V extrémních podmínkách /větve, kameny, atd./ sice nevydrží tolik co dříve zmiňované vlasce, ale pro otevřené vody bez překážek jsou bezproblémovým řešením. V těchto situacích je také s oblibou používám, jen je měním o něco častěji, než bývá obvyklé.
       Pokud mluvím o vlascích, nemohu se nezmínit o pletených šňůrách. Používají se především na tzv. vystřelovací neboli šokový návazec a také při chytání na extrémní vzdálenosti, neboť na rozdíl od vlasců minimálně pruží. Navíc mají větší odolnost proti oděru a také vyšší pevnost při stejném průměru. Zajímavou novinkou a zřejmě jedním z nejlepších výrobků v této oblasti jsou šňůry Hemingwey, jenž mají povoskovaný povrch. Jejich kvalitu jsem měl možnost vyzkoušet na proslaveném jezeře Saluresti v Rumunsku, kde je ve vodě plno závad. Musím uznale konstatovat, že se jedná o absolutně prvotřídní výrobek, bez nějž bych na takto obtížné vodě neměl šanci. Dalším špičkovým výrobkem v této oblasti jsou šňůry Mach II od firmy J.P.. Pro lov v méně náročných podmínkách se mi osvědčily pletenky Byron Fire Devil a Adler Dyneema.

SPECIÁLNÍ NÁVAZCE PRO LOV KAPRŮ
       Mnoho rybářů nevěnuje svým návazcům příliš velkou pozornost, prostě tam dají první pletenku, na kterou narazí v nejbližším krámě s rybařinou a hotovo, ryby si to nějak přeberou. Možná že na vodách, kde se kapři ještě nesetkali s moderními metodami lovu, nebo tam, kde je tolik velkých šupináčů, že jeden druhému užírá od huby, to může mít své oprávnění. Na všech ostatních revírech, kde jsou kapři již několik let vystaveny rybářskému tlaku a moderním koncovým udicím tato teorie rozhodně neplatí.
       Pro rybáře na břehu není rozdíl mezi splétanými materiály možná patrný, ale až vám na jedné udici budou swingery lítat k prutu jako o závod a na druhé se ani nehnou, poznáte, tak jak jsem to mnohokrát pozoroval já, co tomu říkají kapři. Bylo by ale příliš snadné koupit nejdražší návazec na trhu a mít vyhráno. Stejně tak, jak neexistuje boilí, které by bylo na všech vodách a za všech okolností úspěšné, neexistuje žádný návazcový materiál, který by vyhovoval pro všechny povrchy dna a všechny prezentace nástrahy. Jiný splétaný materiál se hodí pro bahnité nánosy, jiný pro čisté pískové lavice, jiný k plovoucímu boilí a jiný pro chytání poblíž překážek.
       Pokud mluvím o návazcích určených pro lov kaprů, nemohu se nezmínit o britské firmě Kryston, kterou v této oblasti řadí všichni renomovaní kapraři na první místo. Většina ostatních firem se totiž návazci zabývá jen okrajově, v rámci kompletní nabídky zboží, kdežto Kryston se věnuje de facto jen a jen speciálním návazcům pro lov kaprů. Začněme tedy klasikou od této firmy, a to návazci Silkworm a Merlin. První z nich je z velmi lehkého jemného materiálu, ve vodě se vznáší a je tedy vhodný především pro plovoucí nebo pop-up nástrahy, tj. ukotvené protizávažím, nejčastěji bročkem. Lze jej ale zatížit aplikací speciálního tmelu Drop Em tak, aby kopíroval dno a použít ho např. v naplaveninách pro nástrahy na dno nebo vyvážené. Merlin je naproti tomu o něco těžší, ale jen do té míry, aby lehce dosedl na povrch dna. Je ideální pro použití na tvrdších podkladech, zejména pokud jsou lehce zarostlé, ale také v čerstvých a tedy i nepříliš hlubokých naplaveninách při umístění nástrah na dno, na panáčka nebo neutrálně vyvážených. Zatímco Silkworm je žíhaný do hněda, Merlin poznáte podle zelenobílého splétání.
       Zcela jiným způsobem je zhotoven Multi-strand. Jak už název napovídá, je to jakési multi-lanko, které tak trochu připomíná pavoučí síť. Ve vodě se totiž zcela rozplete na jednotlivá vlákna, čímž se stává pro rybu absolutně nepostřehnutelným. Jakmile ale dojde k jeho natažení, vlákna se spojí do jedné linie a vytvoří velmi pevný celek. Multi-strand je fantastický návazec pro obtížné vody. Jelikož by ale pavučina po celé délce mohla způsobovat problémy se zachytáváním nečistot, používá se často jen na koncovou třetinu návazce ve spojení s jiným materiálem, např. Merlinem. Alternativně můžete použít Snake-skin, kde je právě tato pavučina potažena speciálním obalem. V místech, kde je potřeba, se obal sloupne nehtem a v mžiku tak máte návazec, který splete hlavu i těm nejmazanějším kaprům. Firma Kryston nabízí celou škálu dalších návazcových materiálů, jako jsou Super Nova, Quick Silver, Super Silk a další.
       Z ostatních značek jmenujme především Carp'Ŕ' Us a Pelzer. Návazec Pelzer Rope je jedním z nejlepších pro chytání na řekách, mně se mimořádně osvědčil na Labi. Má mimořádnou odolnost proti oděru, ve vodách plných podvodních překážek je moji volbou číslo 1. Návazcové materiály dobré kvality a v široké nabídce dodává také tuzemská firma JSA. Co říci závěrem ? Speciální šňůrky jsou dnes základním stavebním kamenem většiny udicových montáží, používaných k lovu kaprů. Pokud se vám zdají zbytečností, pak bych vám doporučil některý chovný rybník na Třeboňsku nebo některou z řek východně od Uralu. Tam prý ještě nedorazily ani koňské žín ...

Autor: Michal Kučera

Přečteno: 9 093x
Průměrná známka: 1.46

NVybavení moderního kapraře - podběráky

Pokud nechcete rybu odháčkovat už ve vodě, což je především u menších kusů ideální varianta, potřebujete k jejímu vylovení podběrák.