Vybavení moderního kapraře - signalizátory

- Michal Kučera

      Jestliže se rybářům odjakživa posmívalo jako tichým bláznům, s nástupem elektroniky do rybářského vybavení utrpělo toto označení silnou ránu do vazu. Dnešní elektronické signalizátory včetně různých příposlechů totiž dokážou udělat takový kravál, že by to muselo probudit i mrtvolu. I když ...
       Při loňském pobytu na Labi jsme společně s jedním německým kolegou během zdánlivě nekonečné debaty o taktice lovu kaprů zlikvidovali několik dvanáctek Budvaru /to se to pak povídá/. Nevím, jestli jsem v této debatě uspěl coby rybář, ale jako pivař jsem Čechy reprezentoval na výbornou. Když jsme se totiž konečně odebrali každý ke svému přístřešku /zároveň s Budvarem nám došly i převratné myšlenky/, ozval se zanedlouho z Thomasova bivaku pronikavý zvuk příposlechu, znamenající toužebně očekávaný záběr. Vyskočil jsem z křesílka a šel mu pomoci se zdoláváním ryby. Jaké ale na mě čekalo překvapení, když jsem k němu přišel. Vedle šíleně řvoucího příposlechu spal jak tříměsíční nemluvně. A jelikož nepomohlo ani několikeré zatřesení či "šajnování" baterkou přímo do očí /estébáci by ze mě měli radost/, musel jsem zhruba desetikilového šupináče zdolávat sám.

ELEKTRONICKÉ SIGNALIZÁTORY ZÁBĚRU
       I když mají elektronické signalizátory mnoho odpůrců : "Já bych to zakázal, to už to pak může rovnou tahat ty ryby za vás až na břeh", lamentují často "místňáci" se zaťatou pěstí, nedovedu si v dnešní době dost dobře vybavit delší výpravu bez těchto pípajících vynálezů moderní vědy a techniky.
       Mnoho rybářů se stále ještě nesmyslně domnívá, že pořádný kapr se chytí sám, za ohlušujícího zvuku brzdy navijáku. Mnozí ale možná mají podobné zkušenosti jako já, kdy mi právě ty největší exempláře zabírali tak jemně a nepatrně, že bych to bez upozornění signalizátorů vůbec nezaregistroval a tudíž je ani nemohl zaseknout. Jsem naprosto přesvědčen, že mnoho rybářů tímto způsobem přišlo o svůj trofejní úlovek - prostě se o záběru vůbec nedozvěděli, nebo se jim zdál natolik nevýrazný, že na něj nereagovali. Nehodlám tu ale použití signalizátorů nijak idealizovat. Chystáte-li se za ranního rozbřesku potrápit šupináče se splávkovou udicí nebo pokud jdete jen krátce vyzkoušet kapří aktivitu, nechejte bez výčitek svědomí svoje hlásiče odpočívat v baťohu. Rozhodně nebyly vynalezeny proto, aby se používaly za všech okolností až do absurdna. Vaše intuice, zkušenosti a koneckonců i obyčejný selský rozum by vám měly prozradit, kdy je jejich nasazení vhodné a účelné.
       Nu což, necháme splávek splávkem a podíváme se podrobněji na zoubek těm elektronickým zázrakům. Opět tu musím hned zpočátku oddělit levnější hlásiče od dražších modelů. Jinak by mohl vzniknout prostor pro nemilý precedens, kdy budete po obchodníkovi nabízející signalizátor za osm stovek požadovat takové garance kvality, jaké mají výrobky čítající několik tisíc korun.
       Mezi levnějšími modely je u nás nabídka velice široká - od hlásičů dělaných takřka na koleně, produkovaných malými firmami, až po výrobky nadnárodních koncernů, zabývajících se univerzálním rybářským vybavením. Většina těchto výrobků vám může dobře posloužit, nekladete-li si příliš vysoké nároky. Zvlášť za pěkného počasí je nasazení levnějších hlásičů bezproblémové, jakmile však začne pršet, mnoho z nich začíná mít problémy. Nejeden rybář určitě prodělal nepříjemný zážitek, kdy po dešťové přeháňce jeho elektronické zázraky bez jakýchkoli příčin začaly vydávat neobvyklý souvislý tón, který ustal až po vyjmutí baterie. Paradoxní na tom je, že ačkoli téměř všechny signalizátory mají na obalu tučným písmem 100% waterproof či wasserdicht, málokterý z nich je opravdu vodotěsný. Vyzkoušel jsem sice několik cenově dostupných signalizátorů - Byron Carp Alarm, Pelzer MP1 nebo Behr Eurobite, které bezproblémově fungovaly i při silnějších přeháňkách, ale nic to nemění na skutečnosti, že mnoho levných modelů je s vodotěsností značně na štíru. Tady vám pomůže jen dobrá rada od kolegy, který vámi vyhlédnutý hlásič používá již delší dobu a hlavně s ním několikrát lovil v dešti. Pánbůh s vámi!
       Další věc, kterou by jste měli bezpodmínečně požadovat, je regulace hlasitosti. Pokud ji váš hlásič nemá, neuslyšíte jeho signalizaci při silnějším větru či jiném hlučnějším zvuku, naopak, za tiché noci budou všichni široko daleko vědět, jak často a intenzivně vám rybky okusují nástrahu. K poslední poznámce připojím ještě malý komentář - někdy mně připadá, že mnozí "takykapraři" otáčí regulací volume na maximum jen proto, aby si všichni museli všimnout, že teď přijeli opravdoví profíci a všichni ostatní ať se posadí na .../zadek/. Prosím vás, vše s rozumem a mírou, ne všichni jezdí k vodě na diskotéku.
       Pokud na vašich hlásičích najdete kromě ovládání hlasitosti ještě jeden regulační knoflík, nejčastěji se jedná o nastavení výšky tónu. Není to sice nejdůležitější funkce, ale je užitečná. Můžete s tím nastavit svoje hlásiče tak, že už podle zvuku poznáte, na kterém prutu se blíží nebezpečí záběru. Pokud znáte nějakého kolegu rybáře, který vámi vyhlídnuté signalizátory používá, nezapomeňte se ho také zeptat, jak často v nich mění baterie. Některé výrobky totiž mají tendenci sežrat víc energie než mobilní telefon. Napovědět může i délka záruční doby - samozřejmě čím vyšší, tím lépe. Suma sumárum - hodláte-li do signalizátorů investovat maximálně tisícovku za kus, nečeká vás při jejich výběru snadný úkol.
       To mezi dražšími, ale za to mnohem kvalitnějšími signalizátory je výběr daleko jednodušší. Mezi špičkové výrobce hlásičů patří především firmy Fox, Delkim a také Carp Sounder. Hlásiče této firmy sice nemají takové technické vymoženosti jako špičkové modely prvně zmiňovaných firem, mezi rybáři jsou však stále právem oblíbené pro svoji absolutní spolehlivost - tj. funkčnost, vodotěsnost a velmi nízký odběr proudu. V těchto parametrech dokonce vynikají nad ostatními. Carp Soundery jsou zřejmě nejpraktičtější ze všech hlásičů a jako jedny z mála snesou i horší zacházení. Jsou to vynikající hlásiče do nepohody.
       Předminulou sezónu jsem používal hlásiče Micron SX od firmy Fox. Pominu-li perfektní design a absolutní spolehlivost, SX nabízí ještě něco navíc. Tím nadstandardem je regulace citlivosti /tzv. krok/ signalizátoru. K čemu to slouží ? Pokud nastavíte otáčecím knoflíkem citlivost na maximum, bude váš signalizátor reagovat už na sebemenší vibrace vlasce a naopak, při ubírání citlivosti se postupně prodlužuje jeho krok - hlásič se tedy ozve teprve při delším pohybu vlasce. To může být velmi užitečné, chcete-li se vyhnout opakovaným falešným záběrům, způsobeným např. plovoucími větvičkami unášenými proudem nebo drobnými rybkami, které často okusují vaši nástrahu. Ušetříte tím svoji nervovou soustavu od vypětí z neustálých reakcí na plané poplachy. Na druhou stranu můžete hlásič nastavit natolik citlivě, že zachytí i ty nejjemnější záběry, které by obyčejné signalizátory vůbec nezaznamenaly. Geniální, jednoduché a hlavně maximálně účelné! Další model STR má toto nastavení dvoustupňové /nízká nebo vysoká citlivost/ a stejně jako nejdražší hlásič LXR obsahuje zabudovaný vysílač signálu.
       Dalším špičkovým výrobkem jsou hlásiče od firmy Delkim. Umožňují regulaci hlasitosti, tónu, citlivosti /viz. Fox SX/ a díky velmi citlivému elektronickému snímání navíc signalizují /opticky i zvukově/ přesně takovou rychlostí, jakou se právě pohybuje vlasec. Čím rychlejší je tedy záběr, v tím rychlejších intervalech hlásič vydává tón a bliká. Dalšími novinkami jsou možnost volby rychlého a pomalého snímání nebo varovná signalizace /tón/ při náhodném zapnutí hlásiče.
       Je potěšující, že i tuzemští výrobci začínají vyrábět velmi kvalitní signalizátory. V poslední sezóně jsem zkoušel signalizátor SBI 862 od firmy Flajzar. Byl jsem mile překvapen technickými parametry, designem i celkovou kvalitou zpracování zmiňovaného hlásiče. Tento model, krom bezchybně fungující regulace hlasitosti a výšky tónu rovněž umožňuje nastavení citlivosti, tak jak jsem to popisoval u hlásiče Fox SX. Její regulace je u SBI 862 velmi rozsáhlá, takže není problém tento hlásič nastavit tak, jak to vyžadují momentální podmínky lovu. Udávanou životnost baterií /až pět let/ samozřejmě zatím nemohu potvrdit, ale po půlročním poměrně častém používání zatím baterie /dodávány výrobcem/ nejevily známky výraznějšího opotřebení. Funkčnost hlásiče jsem samozřejmě prověřoval v různých povětrnostních podmínkách a i v této zkoušce obstál bez nejmenších připomínek. Shrnuto, podtrženo - myslím, že jde o velmi povedený a kvalitní výrobek - dvouletá záruční doba je toho jen dokladem.
       Co říci závěrem ? Po všech zkušenostech, které jsem při používání různých typů hlásičů získal, bych doporučil buď spořit o něco déle a našetřit si na kvalitní produkty renomovaných firem, nebo si zvolit takový hlásič, který některý z vašich kolegů používá již delší dobu a je s ním spokojen. Pokud trávíte u vody během roku více času nebo podnikáte dlouhodobější výpravy za trofejními kapry, určitě se vám to vyplatí. Mějte však na paměti, že ani ten nejlepší výrobek vás nezachrání, jestliže podceníte sílu českého dvanáctistupňového piva, tak jako ten můj německý kolega z úvodního příběhu...

Autor: Michal Kučera

Přečteno: 6 992x
Průměrná známka: 1.46