Vybavení moderního kapraře - pruty

- Michal Kučera

      Znáte to: anglickej prut, švédskej naviják, americkej háček a co na to chytnete? Český kulový!! Staré rybářské říkačce, kterou se posmívalo neúspěšným majitelům drahého zahraničního vybavení, pomalu začíná docházet dech. I když je nepochybné, že konečný výsledek lovu je závislý především na rybářově umu, chtě nechtě, ručička úspěchu se čím dál tím víc začíná přiklánět na stranu lépe vybavených rybářů.
       Vzpomínám, kolik kaprů jsem jako kluk nachytal na lískový klacek, husí brko a makový závin /to byla moje specialita, kterou jsem nechtěl nikomu prozradit/. Copak o to, s tím závinem bych u menších kaprů uspěl ještě dnes, ale s lískovým klackem bych pochodil ještě tak na chovném rybníku. Technika lovu kaprů se během posledních let posunula neuvěřitelně kupředu, zároveň s tím se zdokonalovalo i speciální vybavení pro kapraře. Přední světoví výrobci každým rokem nabízejí nové a nové modely prutů, navijáků, signalizátorů, přístřešků, vnadících pomůcek, atd. Pro mnohé rybáře je pak téměř nemožné se v této široké nabídce orientovat, a to již vůbec nemluvím o možnosti srovnávat jednotlivé modely s výrobky jiných firem. A k tomuto účelu vznikl i tento seriál. Jsou v něm zahrnuty mé poznatky a zkušenosti s nejnovějšími potřebami určenými k lovu kaprů, které jsem měl v poslední době možnost používat nebo vyzkoušet. Nuže, let krajinou moderního vybavení pro kapraře právě začíná.

SPECIÁLNÍ PRUTY PRO LOV KAPRŮ
       Po té, co boom moderní kaprařiny zasáhl Anglii a poté se přes západní Evropu dostal i k nám, je opravdu v oblasti kaprových prutů /mám na mysli dvou, popř. třídílné speciály, nikoli pruty surfové nebo teleskopy/ z čeho vybírat - ať už z hlediska délky, testovací křivky, akce, materiálu či ceny. A právě cena těchto speciálních prutů bývá nejčastějším kamenem úrazu, zvláště pro začínající rybáře.
       Je zcela pochopitelné, že málokdo je ochoten investovat mnohatisícové částky za něco, s čím nemá žádné nebo jen malé zkušenosti. Je to stejné, jako by jste posadili neřidiče za volant Rolls - Royce. Asi by mu to taky zpočátku moc neříkalo. Podle mě je lepší nejprve se dokonale naučit zacházet s levnějšími pruty a teprve po získání větších zkušeností se pak poohlédnout po něčem lepším. Myslím, že tím o nic nepřijdete, i mezi kaprovými pruty v cenové relaci okolo třech tisíc se najdou poměrně dobré kousky. Vloni jsem jednomu známému doporučil pruty Byron Sussex, které zapadají právě do této cenové kategorie. Ten s nimi byl natolik spokojen, že je dál vychvaloval svým kamarádům a tak teď jeho celá parta chytá na tytéž pruty. A jelikož mají i stejné navijáky, tak se občas stihnou pohádat /jednou se dokonce i poprali/, čí vlastně je ten prut, pod kterým právě vyřvává hlásič a protáčí se cívka navijáku.
       Mezi levnějšími pruty je nabídka opravdu bohatá, proto je velmi těžké vyzdvihnout další konkrétní modely. Pomohu vám alespoň s tím, čeho si u těchto prutů především všímat. Tak zaprvé - nevybírejte jen podle designu, ten dnes umí udělat kdokoli a může to být ošidné. Daleko důležitější je všímat si materiálu použitého k výrobě blanku /surový díl prutu/, materiálu výplně oček, provedení spojky, váhy a vyvážení prutu, délky záruky a celkové kvality zpracování. Délku prutu a jeho testovací křivku /tc - udává se v librách/ si musíte zvolit podle toho, na jakých typech vod hodláte převážně lovit. Velmi obecně lze říct, že pruty s nižší tc /2 - 3lb/ jsou vhodnější pro chytání poblíž břehu a ve středních vzdálenostech, pruty s tc přes 3lb se nejvíce uplatní při dobývání vzdálených lovišť rozlehlých revírů. Rybáři navštěvující lokality s rozdílnými podmínkami pak musí, pokud si nehodlají pořídit dva páry prutů, sáhnout ke kompromisu. Bohužel, u některých výrobků nižší cenové relace hrozí při přetížení prutu jeho zlomení. Stál jsem poblíž jednoho kolegy, který na svůj nový třílibrový prut naložil stodvacetigramové krmítko plně obalené šrotem, rozeběhl se, zavřel oči a vší silou nahodil. Nemusím doufám pokračovat, výsledek si jistě doplníte sami. Hrozně se pak divil, že jeho staré pruty to prý vždy vydržely. Když jsem je chtěl vidět, ukázal mi čtyřistagramové teleskopy se špičkou silnou jako malík dospělého chlapa. Na druhou stranu mnozí rybáři zvyklí z dřívějška právě na tyto robustní klacky mají zbytečnou obavu chytat a hlavně nahazovat s tenkými kaprařskými speciály. Pomohu vám alespoň orientační tabulkou, v níž je vedle testovací křivky uvedena hmotnost zátěže, se kterou by jste vašemu prutu i při razantním náhozu neměli nijak ublížit. U prutů nižší cenové relace raději respektujte spodní hranici, naopak, u velmi kvalitních prutů nebývá problém odhazovat těžší olova, než je uvedeno v tabulce. Musím k tomu ještě dodat, že různé materiály používané k výrobě blanku dávají prutům rozdílné vlastnosti. Pro příklad mohu uvést, že kevlarové pruty snesou při stejné tc mnohem větší zátěž než pruty ze skelných vláken nebo uhlíkové. Prodejce by vás měl vždy informovat, s jakou nejvyšší zátěží je možné daným prutem nahazovat plnou silou. Při "rozumném" provedení náhozu je samozřejmě možné použít mnohem těžší olova, podle kvality prutu a materiálu blanku až do dvojnásobku tabulkové hodnoty.
tc - maximální zátěž
2lb - 45 - 60g
2,5lb - 55 - 70g
3lb - 70 - 90g
3,5lb - 85 - 110g


       Po získání zkušeností na levnějších prutech se každý určitě rád poohlédne po kvalitnějších modelech. Při výběru takového prutu je možné klást si již daleko větší požadavky. Očka prutů by měla být vysoké kvality /SIC/, precizně provedená spojka a kvalitní úchyt navijáku by měly být samozřejmostí. Nechejte si od prodejce otestovat akci prutu /nejlépe s navijákem a provléknutým vlascem/, tak, že uchopí předmět uvázaný na konci vlasce a simuluje výpady ryby. Kvalitní prut by vám při tom měl doslova vytrhávat z ruky. Tento malý test vás naučí svému prutu důvěřovat. Můj kamarád Karel tímto způsobem zkoušel prut, po kterém léta toužil a chtěl si jej někdy v budoucnu koupit. Když mu prodávající kolega vzal za uvázané olovo a prut se začínal ohýbat do neuvěřitelných křivek, viděl jsem na něm, že má zavřené oči a je na pokraji nervového zhroucení. Najednou se ozvala šílená rána, Karel vytřeštil oči, praštil prutem a dal se na útěk. Když viděl, jak se s kolegou válíme smíchy, vrátil se a pomalu osahával prut - hledal, kde je zlomený. Samozřejmě nebyl nikde, jen starší třicítka vlasec nevydržela takový nápor. Mimochodem, ty pruty koupil Karel na místě a dnes si s nimi dovolí takové věci, že i mě často běhá mráz po zádech.
       U modelů vyšší cenové relace již není tak velký výběr jako v prvním případě. Výborné kaprové speciály můžete najít v nabídce firem Shimano, Century, Hardy, Sportex, Daiwa nebo Harisson. Pruty Balista Slimline posledně jmenované firmy vás na první pohled zaujmou velmi tenkým blankem, který jim propůjčuje vynikající vlastnosti. Další zajímavou novinkou jsou kaprové speciály Diaflash od firmy Shimano. Tyto pruty mají velmi lehký speciálně konstruovaný blank z nejnovějšího uhlíkového modulu XT100. Jsou dodávány ve dvou akcích - jedné poddajnější, pro chytání poblíž břehu a ve středních vzdálenostech, a jedné tužší s označením Fast, určené především pro daleké nahazování.
       Při koupi takovýchto velmi kvalitních prutů by jste měli do ruky dostat dokonalý nástroj, který nezklame ani v těch nejextrémnějších podmínkách, se kterým je možné nahazovat na velké vzdálenosti při zachování dokonalé akce, kdy se zdolávání ryby stane opravdovým požitkem. Jestliže jsem byl vždy zastáncem citlivějších prutů s nižší tc, musím říct, že u špičkových modelů to úplně tak neplatí. Měl jsem možnost vyzkoušet některé 3 a 1/2 librové pruty, jejichž jemnost, pružení a ohyb by jim záviděl leckterý prut s testovací křivkou okolo 2 liber. Přitom s nimi můžete s úžasnou přesností katapultovat nástrahu daleko za horizont, nebo se plnou vahou opřít do kapra mířícího mezi zatopené porosty. Nabízí se tu otázka, jestli pořízení takového prutu není zbytečným přepychem. Podle mě záleží na každém, co od svého prutu očekává. Kvalita prutu se nejlépe pozná v složitých situacích, které mohou nastat při zdolávání velkého kapra v blízkosti překážek, při nutnosti použít tenký vlasec nebo naopak velmi těžké zátěže. V tu chvíli se vám vložené investice bohatě vrátí...

Autor: Michal Kučera

Přečteno: 11 969x
Průměrná známka: 1.42