Kaprové háčky

- BCG

Háček je to nejmenší, ale to nejhlavnější na koncové udici. V dnešní době se již nemusíme spoléhat na jeden druh nebo značku háčků. I když spousta firem se zapřísahává, že jedině jejich výrobky jsou to pravé, postupem času jsme zjistili, že není všechno zlato, co se třpytí. Od dob, kdy jsme začínali z kaprařinou a lov na boilies byl v naší republice ještě v plénkách, se spousta věcí změnila. V průběhu uplynulých let jsme některé značky háčků zavrhly, bud' z důvodů špatné kvality, nebo se prostě našly lepší. Je zapotřebí si uvědomit, co vlastně od té malé části kovu požadujeme. Jak a kde s háčkem budeme lovit! Předem je třeba si říci, že háček je to nejhlavnější, co na koncové udici je, dokáže ovlivnit počet záběrů a zdolaných ryb. Proto není radno na něm šetřit. Nám osobně se osvědčilo několik druhů háčků a to ROD HUTCHINSON, FOX a především VMC. Neříkáme, že ostatní háčky jsou špatné, ale jsou asi to nej! co jsme používali. Ale proč? To se vám nyní pokusíme vysvětlit.

VMC - Fast Grip - Jedny z nejlepších háčků na trhu. Tento háček je vybaven třemi protihroty. Důvod je prostý, konstruktéři VMC vypočítaly, že proto, aby pronikl klasický zpětný hrot do ryby a následně ji zafixoval, je zapotřebí vyvinout značnou sílu při záseku a na větší vzdálenost je skoro nemožné normálním zásekem rybu 100% zajistit vzhledem k průtažnosti vlasce. Proto osadily háček třemi mikroprotihroty, které i když vypadají nebezpečně, rybu nepoškodí víc než ostatní háčky. Naopak vyproštění háčku je daleko snazší a rybě způsobí minimální zranění. První hrot je umístěn poměrně blízko špičky a má za účel zajistit rybu okamžitě při prvním kontaktu háčku z tlamkou ryby. Zhruba v tom okamžiku rybář zasekává, pokud lovíte na dlouhou vzdálenost, je již ryba částečně zajištěna a zásekem podle razance, která je pochopitelně závislá na průtahu vlasce, jen pojistíte rybu druhým hrotem proti ztrátě. Třetí hrot přichází na řadu v momentě, kdy ryba udělá první výpad, takže máme o dalších minimálně padesát procent větší šanci rybu neztratit hned při prvním odporu. Taktéž to funguje i na menší vzdálenosti. Je to zajímavé, dokonce až neskutečné, ale ono to doopravdy tak funguje! VMC Fast Grip používáme pro lov na velké vzdálenosti, v zarostlých vodách, ale i na revírech se silným rybářským tlakem. Tedy téměř všude.



ROD HUTCHINSON - PRECIZION HOOK je háček, který je možné použít za jakýchkoliv okolností na boilies či partiklovou nástrahu. Pokud jej budeme vázat tzv. bezuzlovým vázáním není potřeba přidávat vlasové rovnátko. Háček je možné také používat jako anti-ejection. I když montáž anti-ejection je původně určena pro plovoucí nástrahy s úspěchem jej používáme také na klasické potápivé nástrahy.

Vlasové rovnátko s použitím Anti-eject

ROD HUTCHINSON - VICE HOOK je háček, který používáme pro lov s plovoucími nebo neutrálně vyváženými nástrahami. Výborně se hodí pro lov na střední vzdálenosti nebo říční lov. S tímto typem jsme dosáhli zajímavých výsledků, pokud jsme jej použily s vlasovým rovnátkem a kroužkem, tzv. anti-ejection vázaní háčku.

FOX - SÉRIE-2-S - Tento háček se hodí pokud lovíte na silně zarostlých vodách nebo na řekách. Háček je speciálně vyvinut pro lov v rizikových oblastech, jedná se o poměrně robustní háček, který je vyroben z japonské oceli s příměsí titanu. Tento materiál zaručuje pevnost a pružnost ostří. Je vhodný také pro lov na kamenných valech nebo mušlových polích. I když firma FOX doporučuje tento háček používat z vlasovým rovnátkem, osobně jsme jej na tento typ nepoužily a nepoznaly jsme rozdíl.

FOX - Série 9 Long Shang - když jsme poprvé uviděli tento háček, měly jsme z něj tak trochu obavy vzhledem k jeho tvaru. Nicméně zvědavost nám nedala a úspěch v podobě několika pěkných kaprů na lokalitě, kde plovouci boilies kapři moc rádi neměly. Long Shank je doslova ušit na míru pro plovoucí nebo neutrálně vyvážené nástrahy viz. obr. 5. Long Shang dokáže asi nejlépe prezentovat plovoucí nástrahu, pokud chceme mít celou udici absolutně dokonalou, používáme jej v podobě D udice.
Long shang

FOX-ANTI EJECT "D" - jsou pevné háčky určené pro lov na velké vzdálenosti nebo na silně prochytávané vody. Háček je konstruován tak, aby jej ryba mohla velice špatně odmítnout. Navíc jeho konstrukce zaručuje minimální ztráty při zdolávání díky vyhnutému ramínku, které tlačí háček spíše do ryby, což má za následek, že čím větší vyvíjí ryba tah, tím víc se háček zatlačuje, takže by se neměl tzv. vyříznout.

Fox-Mini "D" - je určen pro lov s mini boilie nebo na vodách se silným rybářským tlakem. Velkou výhodou je jeho použití pro lov v zimních měsících, kdy ryby nepřijímají intenzivně potravu.
Long shang - "D"

Autor: BCG - ®

Přečteno: 13 278x
Průměrná známka: 1.65

NHáčky na kaprařinu

Všichni jsme si to už určitě zažili. Obrovský tah, prohnutý prut, ječící brzda, silon mizící v dáli. Snad právě pro tento pocit chodím i já k vodě. Ale co to? Jak rychle vše začalo, tak rychle i vše končí. Jsem znechucen, co se stalo? Smotávám prut a očekávám brzké zjištění důvodu nezdaru. Háček! Nejmenší, přesto jedna z nejdůležitějších součástí udice.

NUzly na háček s očkem a uzly spojovací

Spojovacích uzlů je také celá řada. My si zde představíme jeden z nejpoužívanějších.