Duben...a je to tady

- Patton - Jan Korbel

       Konec března se chvatem blíží a do zahájení už nám zbývá jen pár dní. Stejně jako u sebe, i u Vás, kolegové, si umím představit tu tetelící dušičku, která se nemůže dočkat. Po dlouhé zimě, kterou jsme si snažili zkrátit leštěním, mazáním, oprašováním a dokupováním bižuterie, konečně přijde okamžik, kdy přistoupíme k sečtení a podtržení vložené práce.
       Takže si to představme, je 14. duben 01,00 hod, probouzí se Ti, co odešli spát ve 24,00 hod 13 dubna a už nemo- hou dospat, chystat "nádobíčko" nemusí, již týden je připravené ve skříni. Jdou si uvařit první-velmi časnou ranní kávu (ještě jich pár bude), a čekají.
14. dubna mezi 01,00 až 03,00 hod, se probouzí zbytek pstruhařské populace a následují první skupinu, jdou si uvařit první raní kávu - a opět čekají.
14. dubna 03,00 až 05,00 hod, vážení přátelé, v těchto okamžicích se probouzí pouze mizivé procento pstruhařů, jsou to Ti, kteří předešlý večer slavili "zítřejší zahájení", potom Ti co usnuli v průběhu čekání na ráno a ono se jim to poněkud protáhlo, a jako poslední Ti nejotrlejší "veteráni", kteří přišli na to, že vlastně není kam spěchat. Pstruhař, který se probudí 14. dubna po páté hodině raní si za:
a) před týdnem zlomil obě nohy a nesehnal vozík pro tělesně postižené v dostatečném předstihu
b) při oslavě zahájení s kamarády, mu tito dobrodruzi jako staré "vydře" dali vypít frťana fritovacího oleje a on tráví již 6-tou hodinu na WC... a dalších pět ho ještě čeká
c) nešťastník, který si minulý týden pořídil novou milenku (nešťastník proto, protože milenky budou nové, ale tohle zahájení se již opakovat nebude).
       Pstruhaři kteří nespadají pod žádný z těchto bodů jsou výjimky jako například- zemřeli před několika lety,odstěhovali se na slunnou Saharu,či právě teď tráví rodinnou dovolenou v oblasti Severního pólu.
       Tak a jsme konečně v okamžiku,kdy větší či menší skupinky pstruhařů nasedají do všech myslitelných dopravních prostředků, zabouchávají si ve spěchu ruce a špičky prutů do dveří aut, lámou pruty v davech metra, a nebo naprosto v poklidu vše naloží, usednou za volant, vyrazí... a trefí první popelnici, kterou ve spěchu přehlédli.
       Přes tyto drobné a nepodstatné události, v krátké době břehy našich pstruhových vod podlehnou soustředěnému nájezdu SPA (spojené pstruhařské armády), před kterou by prchla i Temundžinova Zlatá horda a začnou se dít věci.
       Při hustotě jednoho pstruhaře na 2 m, dojde velmi brzy na otázky - Co kde? Kdo a kde? a impertinence typu Co kdo komu!! Komu kdo kam!! popřípadě Komu kdo kam co!! u některých jedinců pak už příliš nekonkrétní Co všechno všem!! - což je díky počtu pstruhařů na toku poměrně nebezpečné, neboť může dojít ke vzájemnému spolčování za zcela konkrétním účelem a jak nás již poučili dějiny (Mnichov) - O nás bez nás! - na tento případ platící O mě beze mě. - vzápětí se mnou, ovšem Bohužel... pro mě!
       Nicméně příroda je mocná, díky těmto "drobnostem" se rozestupy mezi pstruhaři poněkud upraví ( asi na 4 až 6 m na osobu). Ti, co si spletli správnou stranu a při deklarování svých práv patřili mezi minoritu, o tom hloubají v křoví a začne samotný rybolov.
       Určitě to slyšíte jako já, svistot nahazovaného vlasce (někteří šťastlivci ho dokonce uslyší ještě silněji, a to chvíli před tím, než jim sousedova třpytka protkne ušní boltec), pleskot třpytek, woblerů a jiných nástrah o vodní hladinu, (mezi tím tupější plesknutí s následným špláchancem - to jste práve třpytkou sestřelili kolegu na protějším břehu). Zkrátka "nádherné první minuty", které jsou pro většinu z nás nezapomenutelné a pro zcela vybranou skupinu pstruhařů bolestivě nezapomenutelnější.
       Ale k tématu,podívejme se na to z pohledu pstruha. Tečkovaný krasavec si hoví ve skrytu tůně kdesi za kamenem, na tlamce má nasazený psí náhubek co kdybych se já vůl náhodou spletl) a rozzářenýma očima sleduje tu plejádu barev a tvarů různobarevných plíšků a šidítek, co různými rychlostmi brázdí vodní sloupec ve snaze ho ošálit...

       Teď bych trochu odbočil,osobně si myslím, že pstruzi slaví Silvestr na zahájení, zábavná pyrotechnika ve vodě nefunguje a takovou plejádu "barevností", prostě jiný den nezažijí... No a ten pstruh tam tak tiše stojí a kouká. Finančně méně movití pstruzi, kteří si nemohou dovolit účinné anti-třpytkové prostředky, většinou tomuto šílenství neodolají a zaberou. Do této třídy chycených, patří také Ti pstruzi, které opustila milovaná družka, nebo Ti, kteří již mají života plné ploutve. Ale vraťme se opět na břeh, některým z nás se podařilo chytit svou první rybu, a samozřejmě nastává dilema:
a) pustit ho... je první
b) jsem ovlivněn metodou catch & release
c) povolenka je drahá a benzín taky
d) když nic nepřinesu, manželka mě zabije
e) jsem budhista - pouštím Tě
f) jsem úplně normální, ale seš fakt pěknej tak Běž a Žij
       Ať už patříte ke kterékoli skupině,buďte především Pstruhaři s velkým P tím nemyslím pinďourem. A ještě jednu poznámku pstruhová voda by neměla být rybářská masna!

       A tak nám ten první den pěkně pokračuje,po první euforii máme čas také vnímat své okolí, třeba les, květiny, řeku... čůrajícího kamaráda. Zkrátka po prvním náporu, přichází postadrenalinový útlum a tím i chvíle na to si uvědomit, jak je to fajn být u vody. Je pravda, že ne všuchni si odvezeme první den rybu, ne všichni chytíme trofej - i když někteří uloví "trofejního" kolegu za vyčnívající končetinu a vzápětí na to také třeba "trofejní" facku. A těm co nechytí nic, zkuste rybárnu a prodavači za pultem říct... prosím, můžu si aspoň šáhnout... musíte ale ukázat, že myslíte rybu, jinak se na reakci dotyčného nedá příliš spoléhat.

       Zkrátka, těším se jako se těšíte i Vy a doufám stejně, jako doufáte i Vy, třeba i v to, že se právě na zahájení někde u vody potkáme.

Autor: Patton - Jan Korbel

Přečteno: 5 553x
Průměrná známka: 1.43

NLoučení s pstruhovou sezónou

Často se nám stávalo, že okamžitě přišel razantní záběr a to i od lipana, aniž by sestava kolikrát stačila klesnout až na dno.

NMuškaříme na mimopstruhových vodách

Čím může být MP revír zajímavější, než P revír? Tak například druhovou skladbou obsádky.