Chytání na žabku nebo myš

- Milan Putz

     Tuhle kapitolku jsem pro vás vybral z knihy Z. Šimka Chytání pstruhů, lipanů a hlavatek (vyšlo v roce 1946 v nakladatelství A. Neubert, Praha). Po téhle knížce určitě pátrejte v policích antikvariátů, protože je skvělá (především muškařská část). Tento trochu krvavý odstavec může být jen dokladem širokého záběru skvělé knihy. Koneckonců lov na myšku doporučují i autoři příruček daleko mladších. A tehdy bylo krátce po světové válce, na to nezapomínejte, a lidé byli asi trochu otrlejší…. Neberte tenhle odstavec jako návod, spíše jako knihu pro pamětníky

Chytání na žabku nebo myš

     Těchto nástrah, zvláště druhé, používáme při lovu pstruhů jen výjimečně, jen potřebujeme-li ošidit starého přerostlého pstruha, který ničí násadu daleko kolem svého úkrytu a který odolává všem nástrahám. Práce s těmito nástrahami není příjemná. Ovšem účel světí prostředky, a jak víme, rybář kvůli rybě dovede udělat leccos.
     Žabku zavěšujeme na silnější větší háček velikosti asi 1/0 i větší, vázaný pro většího pstruha vždy na tenkém ocelovém lanku, a to buď pod kůži na stehně, nebo za horní čelist tak, že jí háček protneme nosní dírkou. První způsob nastražení je mnohem lepší, žába má přirozenější polohu a snaží se plovat. Při druhém způsobu si obyčejně předníma i zadníma nohama pomáhá od nepříjemného předmětu v čelisti (i když ji to nemůže nijak silně bolet) a je pořád v klubíčku. Že je hlavou proti proudu, často se zalkne.
     Půvab žáby jako nástrahy spočívá v jejích divokých, usilovných pohybech. Musíme jí proto dopřát co největší volnosti. Že se zatížená žába nakonec utopí, jistě nemusím připomínat. Chytáme buď se splávkem nebo častěji bez něho. Buď necháme žábu plovat delší dobu po klidnější hladině, nebo jí prohledáváme vodu podobně jako při chytání s mrtvou rybkou. Častěji než pstruha chytíme na ni tlouště, pro kterého má tato nástraha zvláštní přitažlivost. Žabku bereme malou, asi do čtyř centimetrů, ačkoliv právě tloušť dovede polknout skokana jako dlaň.
     Ještě čipernějším a lákavějším soustem je myš. Vyláká i největšího pstruha. Nastrahuje se pod kůži na boku podobně jako žabka. Jistě při tom kouše, tak pozor! Dosud jsem neměl potřebu použít této nepříliš příjemné nástrahy, ač se jí tak docela nezříkám. Slyšel a četl jsem o její účinnosti mnoho.

Autor: Milan Putz

Přečteno: 8 554x
Průměrná známka: 1.72