Echolot LowrenceX28L

- Bohumil Kuna

Když sem psal kdysi o echolotech byla to v té době téměř neznámá věc a jen velmi málo rybářů vlastně vědělo co to je a k čemu se to používá . Když se zjistilo na co tyto báječné přístroje, jsou tak zase vyvstal problém s tím aby se jeho používání nezakázalo nějakým předpisem .

Na co tedy tyto přístroje slouží ? Ukazují nám vlastně co nám dosud bylo skryto a to hloubku , tvar dna, počet ryb , velikost ryb jejich umístění ve vodním sloupci a konečně v určitém provedení rychlost lodě a teplotu vody .

V současné době se na našem trhu objevují různé modely a to většinou od 3 firem a to Lowrance a Eagle což jsou vlastně totožné přístroje avšak pod jiným prodejním označením a Huminbird .

V současné době se jejich cena pohybuje okolo 13-18 000 Kč a jejich použití pro naše sportovní rybáře je dostatečné . Měl sem se možnost seznámit letos s novým výrobkem f. Lowrance a podrobit ho poměrně drsnému testu v severských podmínkách 200 km za polární m kruhem .Postupně prošel testem i na našich vodách a osvědčil se velmi dobře . Firma totiž vypustila mnoho neužitečných funkcí jako například 3D která zobrazuje trojrozměrně ale velice nepřesně a ponechala jen to co je opravdu důležité .

Funkce přístroje - přístroj je schopen prohledávat dno cca do 300 metru ale po našich zkušenostech mu nejlépe svědčí hloubka okolo 50-80 m a úplně nejlepší výsledky jsou tak okolo 30 m. To je pro naše podmínky plně dostačující. Je vybaven modem pro zvyšování a snižování citlivosti sondy ,která musí být umístěna kolmo do hloubky . Může být položena i na dně lodi ale jen pokud je dno z laminátu a souvislé jedné vrstvy. Pokud je dno dvojité sonar nebude pracovat.

Citlivost echolotu je automaticky nastavena na 50 % .Do 30 m hloubky ji doporučuji nížit tak na 20 % a přes 50 m ji zase zvýšit tak na 80-100% . A to proto že při menších hloubkách zobrazuje i klamné obrazy jako ryby a při větších zase nezobrazuje mimo dna vůbec nic . Porovnávali jsme ho s profesionálními echoloty Norských rybářů a pokud se jeho citlivost (sens. Mode) zvýšila na maximum tak do 100 m se jim plně vyrovnal.

Funkce zoom - tato umožní zvětšit si požadovanou část vodního sloupce a to buďto vrstvu těsně nade dnem nebo kdekoliv jinde

Alarmy - velmi užitečná věcička . Jsou 3 a to rybí kdy nám zvukově bude hlásit ryby nebo mělčinový a hloubkový , kdy si nastavíme jaké hloubce se buďto chceme vyhnout a nebo jakou chceme najít a přístroj nás automaticky upozorní .

Funkce Fish id. Je funkce která po zapnutí promění na obrazovce nic neříkající oblouky na monitoru v symboly ryb a ještě k nim napíše v jaké jsou hloubce a zobrazí je podle velikosti.

Toto bych ale moc nepřeceňoval, protože echolot zobrazuje cokoliv co zaznamená ve vodním sloupci jako rybu a to jak třeba plovoucí klacek nebo mísení studené vody s teplou . Podle zkušeností mých ale i ostatních rybářů je echolot nejlepší na to aby nám vyhledával terénní nerovnosti na dně protože u nich se nachází nejvíce ryb a pokud jsou tam ještě zobrazené ryby tak můžeme začít chytat .Pokud mi ale ukáže například že v hloubce 10m na úplně rovném dně je ryb od hladiny dolu narváno , sem velmi opatrný a moc tomu nevěnuji pozornost. Na fotce 2- 3 je patrné kde tento přístroj byl testován a klasický obraz dna na Lofotech .Absolutně rovné a sem tam ryba .Vedle něj je i navigační přístroj GPS ale o tom až v& nbsp;příštím čísle. Naštěstí X28 byl jediný echolot,který v těchto náročných podmínkách zobrazoval ,kde se dá něco chytit.

Sonary nám přinášejí jednu obrovskou výhodu a to tu že kdykoliv někam přijedeme poprvé a nemáme nejmenší představu co kde je a místní rybáři nám nechtějí nic prozradit ,můžeme si okamžitě zjistit,kde a jak s úspěchem lovit a vyhledávat ty nejlepší partie dna .Kdo si ale myslí že pomocí echolotu nachytá hned více než ostatní tak to je velký omyl .Pokud totiž zvolíte ,špatný rybolovný způsob ,tak vám nepomůže žádný přístroj . Já osobně spatřuji jeho největší přínos v lovu na přívlač a hlubinou přívlač . Zaprvé okamžitě vím kde je jaká nerovnost, pařez nebo překážka na dně a za druhé jakou nástrahu nasadit, abych se dostal okamžitě do požadované hloubky. Navíc když táhnu za lodí hlubinou nástrahu a dno nečekaně vystoupí, mám pořád možnost jak se mu vyhnout nebo změnit třpytku . Při lovu kaprů si zase v klidu vyhledám partie bez nerovností a pokud vhodně nakrmím a chovám se tiše, celkem bez problémů zjistím ,zadali se mi tam již ryby stáhli nebo ne.

Na obr.5 je znázorněno jak vlastně pracuje echolot a buďto při pohybu lodi a nebo pohybu ryby .

Nebezpečí kterému se musíme vyvarovat při použití echolotu je aby jsme pokud možno zabránili dopad slunečních paprsků přímo na LCD obrazovku ,protože pokud přesáhne teplota uvnitř přístroje 70 C hrozí její rozsáhlé poškození.

Co říci závěrem Lowrance X28 patří bezesporu k sonarům s velmi dobrými vlastnostmi a za celkem rozumnou cenu .Myslím si že bude dobrým pomocníkem, všem kterým se nezamlouvá sedavý způsob lovu a ryby aktivně vyhledávají. Přeji mnoho úspěchů

Autor: Bohumil Kuna

Přečteno: 10 833x
Průměrná známka: 1.66

NVše o sonarech

Veľa sa už popísalo o princípoch fungovania sonaru. Neustále sa však stretávam s neodbornými výkladmi a niekedy až so zavádzaním...

NPráca so sonarom

Všeobecne by sa dalo povedať, čím je frekvencia vyššia, tým je kužeľ vyslaných zvukových vĺn užší.