Začínám s přívlačí

- Roman Čejka

      Jak jste si možná všimli začal jsem minulou sezónu s přívlačí. A abych měl větší motivaci a snáze se odpoutal od oblíbené plavačky, tak jsem se vsadil s Martinem, že chytnu na brněnské přehradě štiku přes 65cm na umělou nástrahu (o flašku ferneta). Když jsem uzavíral sázku, tak jsem si myslel, že to bude celkem snadné a že takových štik chytnu víc, ale.....


O takovouto štiku mě zhruba šlo. V počátcích jsem si myslel, že to bude snadné, ale nebylo. (tento kousek jsem ulovil na soukr. revíru v roce 1999 - 63cm. Při plavané zabrala na zdolávanou plotičku )
Jak jsem se nechal vyhecovat
      Uvadím zde mailovou korespondeci z oněch památných dnů v původním znění, takže se nelekněte některých slov. :-) Všechny maily byly určeny Martinovi a pokud u hlášky nebude uvedeno "MM", tak jsem to psal já.

8. června: Zacinam uvazovat o privlaci - zatim jen tak zlehka, kdyz nebudou brat, nebo kdyz se budu chtit jit projit kolem vody (no a taky bych si parkrat za rok rad dal nejakou tu sticku, candoska, nebo okounka). Kdyz mam snist kapra, tak uz me to zacina lezt aji usima (a to jich domu moc nenosim).
Co ty? Nepujdes do toho se mnou? (nejakej vlaceci proutek a par wobleru a trpytek). Na zivou rybku kaslu (to je masarstvi)

9. června: Ja si to koupim zatim spis prilezitostne a nevim, jestli me to vubec chytne, ale myslim si, ze jo. Kdyz jsem driv sel kolem prehrady s woblerem, tak to byly celkem zajimavy zazitky. A na chate furt delame nejaky maso a takova sticka dobre ugrilovana :-)) ... Jdu ted do mesta mrknout po tom privlacaku. ... No pisu si s Vratou a letos asi na Fireline kaslu, rikal ze to neni nic pro zacinajici vlackare(prej je dost velka sance ze zlomim prut a dost jsou namahany ocka). Letos to beru spis tak jako "seznamovaci" sezonu s privlaci. ... Pojedem na Dyju, po 20-tym cejnovi toho budu mit plny zuby, ukousnu to a pujdu si zavlacet a za chvilu ho ponesu prehozenyho pres rameno :-)) ...
MM: Tak ze bys chytl na Priglu mirovou stiku, toho se fakt nebojim (vazne!).
RC: Tak toho se boj - videl jsem jich par! (Urcite neco bafnu!)
MM: Sazka? Vo flasu Ferneta, ze nechytnes na Priglu do konce roku zubatou pres 65cm.
RC: A je! To je vyzva! Jo jdu do toho (Fernet to je tak za 150Kc, ze jo?) Ale vo Citrus, protoze ja ten normalni nepiju! Kurna uz jsem na tom jak Sasa, ze se vsazim!
MM: Jdu do toho, tak teda ten Citrus.

11. června: Neboj uz mam par informatoru, jak na ne, takze pul flase citrusu je uz v kapse :-). Vidim to tak, ze na tu zahajenou asi pujdu brzo rano a obejdu prigl (cca od Sokolaku az po Zouvalku) a to by v tom byl cert, abych aspon neco nedostal (nemusi to byt hned 65, i 58 udela radost (na chut :-)). Hlavne musim mit do te doby prut a nejaky ty woblery.

13. června: Tak jsem se na vsechno vykaslal a pote co jsem protrepal Starobrnenskou, Kotlarskou a Gammarus jel rovnou do Gamarusu - protrepal to vsechno znovu a koupil Shimano Technium Spining 2,44m 15 - 40g (akci tipuju na B). Jsem presvedcen, ze znacka je to asi nejlepsi, mozna mohlo byt delsi (tech 2,7m), ale verim, ze si zachytam i s timto prutem a ze budu moct pouzivat i vsechny mozny nastrahy. Vlasec na to dam tak 0,20mm (v ksefte me borec radil 0,22 - 0,25, ale na takovy spagaty kaslu!! :-)) A v patek si chystej Citrusa!! :-))

14. června: ... No az otrham prvni varku trpytek a wobleru, tak jdu do firelinu :-)
Bude to vypadat nasledovne: Prijedu na Sokolak a tam necham auto. V zatoce na Sokolaku dostanu prvni stiku (cca 40 - 55cm) Kousek za zatokou par okounku (cca do 25cm). Na schodech na Sokolaku potkam rybara, jak chyta na rybicku, prohodim to kolem a dalsi stika (kolem 40cm). Pak nasleduji plaze, tam to budou candati (asi 20 - 40cm, mozna i nejaky pres 50cm). U borovice ju zaprahnu, ale nevim jestli se me nesetrepe (okolo 65cm), pujdu dal a Pod zahradkama potkam hejno okounu (20 - 35cm). V zatoce u Sulaka dostanu bolena (53cm) a asi i stiku (57cm). Pod lodenici bude dalsi (cca 70cm), U pontonu na Osade budou okouni s candosama.... (uz me budou tak bolet ruce, ze mozna ani do Rokle nedojdu .......) Hergot to byla chytacka! :-))

15. června: MM: V zatoce na Sokolaku uz bych ani nenahazoval, vubec se me to tam nelibilo.
RC: No a tam jsem prave vytahl 1 stiku 57cm, druhou pres 60cm jsem tam chytil na rybku, ale u brehu ju pustila, videl jsem tam borca vytahnou taky stiku kolem 50 -60cm, takze to tam neni spatny (ale bylo to asi pred 5-ti rokama) V kolik je rano svetlo? Pujdu asi az v 5.

16. června 9:31hod. : Tak kde fef? Uz su doma!! Tak jsem prisel k vode az kolem 6-te, ale stacilo to. Tam byla rano takova kosa a fucelo, ze se ani nedivim, ze nebyly moc pri chuti - jen jedna stika 45cm na Sokolaku na schodech. (píše MM: bacha, uz se zacina vymlouvat! Od ted prechazi optimismus ve skepsi :-)) Vsak pockej, az to dostanu trochu do ruky - to budou ulovky!


      Takže nějak v tomto duchu probíhala naše korespondence a naše "hecování":-). Zahájenou to vše pouze začalo a táhlo se to až do 31.12.00, kdy to skončilo. Jak to dopadlo někteří jistě už vědí a těm ostatním to řeknu na konci tohoto seriálku.

Moje úplně první začátky v přívlači
      Přiznám se že s přívlačí jsem neměl do minulého roku (2000) skoro žádné zkušenosti. Naposledy jsem chytal se třpytkou asi před 5 lety stylem - navázal jsem jednu třpytku, nebo woblera (ze 3 kusů, které jsem vlastnil) a šel jsem kolem vody. Pro lov jsem používal pruty, které rozhodně nebyly určeny k přívlači (plavačkový teleskop 3,9m nebo malý kaprařský proutek - cca 3m) Dohromady jsem nachytal asi 10ks ryb - z toho největší byla štika 57cm z brněnské přehrady (zátoka Sokolák). Takže zkušenosti prakticky žádné a lze říci, že jsem minulou sezónu začínal od nuly.

Vybavení
      Nejprve popíšu moje vybavení a důvody, které mě vedly k výběru následujících věcí.

Prut
      Z počátku jsem neměl moc představu jaký prut mám chtít a na co ho budu především používat. Začal jsem se zajímat o nějaký univerzál, se kterým by se dalo chytat téměř všude a všechno. Nestudoval jsem časopisy ani knihy, ale nechal jsem si poradit od rybářů zde na MRKu. Po určité době (kdy mě radila celá ČR :-)) začínal mít můj prut konkrétní rozměry. Délku mezi 210 - 270cm a vrhací zátěž někde mezi 5 - 60g. Délka prutu hraje určitou roli při nahazování, takže delší pruty (cca 270cm) jsou vhodnější na rozlehlejší stojaté vody, kdežto kratší pruty (cca 210cm) jsou vhodné spíše na řeky a menší rybníčky. Já jsem zvolil prut 240cm, který používám jak na "stojáku", tak na řekách.
      Pokud jde o vrhací zátěž, tak tu volíme podle typu nástrah, které hodláme používat:

- lehká přívlač (vhodné pro - twistery, malé: rotačky, plandavky, woblery) zhruba do 15g. Pokud chceme proutek pouze na twistrování, pak může být vrhací zátěž klidně do 5-10g (podle používaných twisterů). Tak malá vrahcí zátěž se používá především kvůli citlivosti špičky (nebo celého) prutu i na ty nejjemnější záběry, které např. okouni na twisterech dělají.

- střední přívlač (vhodné téměř pro většinu nástrah) přibližně 15 - 40(50)g. Tuto zátěž jsem pro svoje začátky zvolil i já a myslím, že jsem udělal dobře. Lze říci, že je to taková "univerzální" vrhací zátěž. Nevýhodou bylo to, že při použití twisterů jsem velmi špatně rozeznával záběry. Myslím si, že pro začátečníky lze tuto zátěž doporučit (pro seznámení s přívlačí). Postupem času stejně každý zjistí, že nevystačí s jedním prutem, ale že potřebuje víc prutů (na twistrování, na střední přívlač a někdy i něco "těžkého" na sumce, na stojaté vody a na řeky)

- těžká přívlač (opravdu velké umělé nástrahy atd...). Sem bych zařadil pruty pro hlubinnou přívlač. Tomuto druhu rybolovu zatím nerozumím, takže to nebudu rozebírat.

Moje volba prutu
      První co jsem si při výběru řekl, bylo to, že si pořídím zatím jenom jeden prut, se kterým bych mohl chytat "téměř" všechno a všude. Jelikož začínám, tak jsem si řekl, že zřejmě budu chytat dravce spíš menších rozměrů a na metrovky se začnu specializovat až časem. Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl používat pouze umělé nástrahy, tak vrhací zátěž nemusí být moc vysoká, protože většina umělých nástrah se do nějakých 40g vejde v pohodě.

Tak toto je moje nádobíčko na přívlač. Z prutu toho bohužel není moc vidět.
      Přívlač je dynamická rybařina a člověk chodí kolem vody a prodírá se různými porosty, takže pro tuto činnost se hodí kratší pruty. No zkrátka po všech radách a mém uvážení jsem se začal ohlížet po prutu kolem 240cm s vrhací zátěží 10 - 40g. Navštívil jsem několik ryb. obchodů a začal vybírat.V ruce jsem držel několik výrobků od Zebca, Sportexu, Byronu, Trabucca a Shimana. Co se ceny týče, tak nejlevnější byly Zebca (cca od 800kč) a nejdražší Sportexy (přes 3000Kč) V jednu chvíli se mě moc líbilo Trabucco za nějakých 1200 - 1500Kč, ale pak jsem šel vyzkoušet pruty Shimano a bylo rozhodnuto. Pro plavanou od Shimana jeden prut mám a jsem s ním moc spokojený, takže možná i toto byl impuls, který mě přesvědčil. Cena byla sice 2500Kč, ale co se týče zpracování, tak vše je dokonalé.
      Vyhrál to tedy prut: Shimano, Technium Spinning 240MH, vrhací zátěž 15 - 40g, délka 244cm, 7 oček z materiálu Hardloy (velmi podobné vlastností jako SiC, černá barva, zanedbatelná hmotnost, blank jednolitý lakovaný, očka pevně uchycena a zalakována, korková rukojeť dobře padnoucí do ruky).
      Je fakt, že jsem se díval po prutech v obchodech, kde nemají muškařské vybavení. I v těchto prodejnách se najdou skvělé pruty od výrobců, kteří se specializují hlavně na muškaření a přívlač (Loomis, Fenwick atd.). Co jsem viděl a slyšel, tak tyto pruty patří určitě mezi špičku nejen kvalitou, ale i cenou.

Po sezóně přívlače mám na prut tento názor:
      Je to skvělý prut na řeky a nakonec i na stojaté vody. Prut je to sice kratší, ale při nahazování jsem to nijak znatelně nepociťoval. (lepe řečeno jsem ani po nějakých extra dalekých hodech neprahl. Většina dravců se stejně drží hlavně v blízkosti břehu, takže nához nějakých 20 - 50m, podle typu nástrahy, mě stačil.) Je lehoučký, takže se jen tak nepronese a při jeho délce se s ním perfektně manévruje. Na venek působí nezničitelně. Se silonem GTM Stroft 0,20 mm jsem se do něj zkoušel opíral co to šlo (např. při vázce) až byl ohnutý jak luk a vypadal, že by snesl daleko víc. Pletenou šňůru jsem na něj zatím nedával, ale věřím že i tu bez problémů snese. Tento prut mi vyhovoval při přívlači s rotačkama, plandavkama a woblerama. Na přívlač s twistery je dle mého názoru málo citlivý a tudíž méně vhodný. Pro tuto "lehkou twisterovou přívlač" by to chtělo prut s vrhací zátěží kolem 5 - 15g, který si zřejmě letos pořídím.
      Závěrem: tento prut mi splnil to, co jsem od něj očekával, a po sezóně vláčení se na něm nevyskytl jediný problém. Vypadá a pracuje pořád tak, jako při zakoupení.

Naviják
      Naviják jsem si zatím nekupoval nový, zůstal jsem u svého ABU CARDINAL 83R, převod 5,2:1 (používaný 3-tím rokem), který jsem dosud používal na plavačku. Pro plavanou je tento naviják ideální, i když je určen původně k přívlači. Brzda je krásně citlivá a zatím s ním nebyly problémy (co se týče chodu).
Pokud bych vybíral nový naviják pro přívlač, pak by měl splňovat tyto kritéria:
- naviják + prut by měl tvořit jeden vyvážený celek. Při přívlači držíme prut pořád v ruce, takže by se neměl moc pronést a neměl by se převažovat. Při koupi prutu+navijáku doporučuji vždy vyzkoušet, jestli prut a naviják k sobě pasují (zkrátka musíte cítit, že ti dva (P+N) k sobě patří a v ruce máte pocit, jakoby jste téměř nic nedrželi. Pokud musíte prut pořád vyrovnávat, protože se vám převažuje, tak je to špatné).
- převod cca 5:1 - 5,5:1 = někdy musíme být schopni táhnout nástrahy hodně pomalu. Převod závisí na velikosti navijáku. Větší naviják (50) na 1 otočku natočí víc vlasce, než menší (30). Pozor: vyšší převod = větší namáhání převodovky navijáku!
- velikost navijáku. Pro střední přívlač bych volil navijáky o velikosti 30 (40). Je to taková univerzální velikost. Samozřejmě lze použít i navijáky menších (20) rozměrů na "lehčí" přívlač.
- celkově kvalitní naviják (použitý materiál, počet ložisek, dobrý překlapěč) = při přívlači dostane naviják pěkně zabrat, takže výrobky levnější (nebo nekvalitní) provenience přestanou brzo plnit svoji funkci. Na přívlačovém navijáku bych já osobně nešetřil, pokud od něj očekávám vyšší životnost než 1-2 sezóny. Osobně bych nebral navijáky vyrobené z plastů, nebo podobných materiálu.


Po sezóně přívlače mám na naviják tento názor:
      Naviják dostal přívlačí pěkně zabrat! Řekl bych, že 2 sezóny plavačky = 1 sezóna přívlače. Naviják je dost vychozený a překlapeč nechodí úplně jak by měl. Přes zimu ho pořádně promažu a pokusím se ho dostat do původního stavu, ale nevím nevím. Na další sezónu každopádně zakoupím nový naviják (ještě přesně nevím jaký) a tento si nechám na plavačku.


Vlasec, pletenka
      Na své začátky jsem si zakoupil silon GTM Stroft 0,20 mm. Až později jsem zjistil, že tento silon používají i závodníci v přívlači. Já jsem ho koupil náhodou a byl jsem s ním moc spokojený. Při použití rotaček se sice trochu kroutí, ale to asi všechny vlasce. Po určité době se zase narovná, takže nějaké vymotání a rovnání jsem nemusel dělat. Štika ho samozřejmě překousne jedna dvě, nebo ho aspoň dost naruší svými zoubky, takže pokud se konal nějaký útok, tak jsem kus silon ukousl a nástrahu navázal na "zdravý" vlasec.
      Pletenku jsem tuto sezónu nepoužil, takže její výhody a nevýhody z vlastní zkušenosti nemůžu napsat. Z doslechu vím, že se s ní lépe rozpoznávají záběry (nulová průtažnost), dravec ji tak lehce nepřekousne a sníží se ztráty nástrah. Na druhou stranu ji ryby prý lépe vidí. Zřejmě ale při vázce "do tvrdého" půjde hodně těžko přetrhnout. (doporučují se vyměnit trojháčky za ty vyrobené z měkčího kovu, které se velkým tahem snáze ohnou, ale toto nejde provést u všech nástrah).


příště: nástrahy, vázky, roční období

Autor: Roman Čejka - ®

Přečteno: 15 496x
Průměrná známka: 1.58

NZlatá bójka

Na prutu má ponorku, která míří někam k Litoměřicím. Bolen je určitě ještě větší než ten první.

NOkouni podle RČ

Největší riziko ztráty pěkného okouna nastane ve chvíli, kdy mu zvednete hlavu nad hladinu a on s ní zatřepe.