ZÁVODNÍ  ŘÁD  F.I.P.S.e.d.

-

 
ZÁVODNÍ  ŘÁD  F.I.P.S.e.d.
Upravený na podmínky pořádání soutěží a závodu v ČR
V LOVU RYB UDICÍ – PLAVANÁ
1 9 9 9


Platný pro soutěže a závody zajišťované Ústředním odborem LRU při Radě ČRS 
datum : 1. 3. 1999
Zpracoval : Ing. František Fryš

Pořádání závodů
-1-
Závody a soutěže jsou pořádány a organizovány podle schváleného soutěžního řádu a termínového kalendáře. Oba tyto dokumenty schvaluje Ústřední odbor LRU - plavané.
-2-  
Zúčastnit se  mohou pouze  registrovaní závodníci - členové rybářských svazů. Závodníci musí  být nominováni jejich MO příp. rybářským sportovním klubem (na základě nominace jsou vydávány ÚO LRU oficiální soupisky). Příp. starty cizích státních příslušníků a hostování upravuje soutěžní řád.
-3-
Účast individuálních závodníků, počet členů družstev, počty družstev atd. upravuje soutěžní řád. 
-4-
Závody se  konají  na  potocích, řekách,  kanálech nebo vhodných stojatých  vodách - jezerech a  rybnících. Musí být možno chytat  po celé délce  úseku vhodného pro  rybolov. Po každé straně úseku musí být hloubka pokud možno stejná, a to min. 1,5 metru.  Minimální šíře závodního sektoru (myšleno šířka toku, kolmo na linii břehu) je 25 metrů.
-5-  
Vybraný závodní  úsek má  pokud možno  probíhat v rovné přímce a všichni závodníci mají mít stejné podmínky pro lov.
Závodní úsek musí umožňovat  umístění každého závodníka tak, aby závody nebyly narušovány elektrickým vedením, mosty atd.
Životy soutěžících ani diváků nesmí být ohroženy.
-6-  
Vzdálenost mezi  jednotlivými soutěžícími  (šířka vymezeného stanoviště závodníka) během závodu musí být  minimálně 10 metrů. Každý  úsek závodníka musí být ohraničen  nalevo a  napravo metrovou  neutrální zónou. 
Ve výjimečných případech u relativně méně důležitých závodů (krajské divize a přebory, pohárové závody pouze s účastí domácích závodníků atd.) smí být neutrální pásmo vyznačeno pouze přímkově (kolmo na osu vodního toku) tzn. může mít i nulovou šířku a nemusí být vyznačen průchod pro funkcionáře (viz. dále). 
Musí být vymezen  závodní úsek a  soutěžící musí být  odděleni od diváků  oplocením  nebo  provazem  nataženým  v odpovídající vzdálenosti  od břehu  (doporučená vzdálenost  je 10 metrů). Mezi závodním úsekem a diváky  musí být vytvořen průchod pro funkcionáře (dle možností).
Do ohraničeného  úseku závodníka smí  vstoupit pouze trenér družstva, který však musí mít viditelné označení stanovující tuto funkci.

Setkání vedoucích týmů (trenérů)
-7-  
Cílem je  výměna informací. Poté proběhnou následující operace:
     1- svolání (prezentace)  celků
     2- losování  celků - pořadí losování
     3- losování stanovující  sektory (A,B,C,atd.)  jednotlivých závodníků  družstva.  V  případě  neúčasti 
          vedoucího týmu či trenéra nebo zástupce celku losuje za ně rozhodčí příp. zástupce organizátora

Losování
-8-
Losy  musí  být  v  každém  kole  taženy  pod  dohledem organizátorů  nejméně   140  minut  před   začátkem  závodu. Losování  musí  být  přítomni  týmoví  manažeři  a rozhodčí.
V prvním  kole  v  souladu  s  řádem  stanoveným  na setkání vedoucích týmů (trenérů)  je losem každému celku přiděleno číslo úseku, které je totožné  pro všechny sektory, pokud se tyto nacházejí  v jedné přímce. V případě, kdy mezi sektory existují přerušení,  se tahá los  pro každý sektor  zvlášť. Pravidlem u soutěží (ligy, divize) je to, že každý z celků může vylosovat krajní místo pouze jedenkrát v sezóně. Až v případě, že všechna družstva této výhody využila (v případě soutěže o více závodech a menším počtu družstev) vzniká možnost vylosovat opět krajní místo. Organizátor (garant) závodu je povinen dodržování tohoto pravidla zajistit a uzpůsobit tomuto losování.
-9- 
Druhého dne  se losují čísla v sektorech v obráceném pořadí než  tomu  bylo  v  prvním  kole (pořadí losování pro první závod se losuje). Losuje se za účelem umístění závodníků do sektoru.
Podle  toho, zda  sektory probíhají  v přímé  linii, či jsou odděleny, celky, které si  v prvním kole  vylosovaly první a  poslední číslo každého sektoru,  budou losovat jako první a druzí  na řadě pokud budou odejmuta  všechna první a poslední  čísla krajních sektorů   (  jde-li o  sektory v rovné přímce) nebo všech sektorů (pokud jde o sektory oddělené).
-10- 
Na  potocích, řekách a kanálech  je umístění po proudu (dole po proudu je stanoviště A1). Ve  stojatých vodách  (jezera a  rybníky) je  číslo úseku A1 situováno vždy  nalevo z pohledu na  vodní plochu a vytyčení sektorů se provádí zleva doprava.
-11-
Trenéři jsou povinni zaregistrovat vylosovaná čísla svých závodníků a sektory, aby svou informaci měli v souladu s oficiálním zápisem losování pořizovaným organizátorem za dohledu rozhodčího. V případě, že dojde k záměně a následné diskvalifikaci z důvodu záměny míst, nesou za toto trenéři plnou odpovědnost. Rozhodčí je ale zároveň povinen zkontrolovat během přípravy, zdali závodníci jsou na místech v souladu s vylosováním. Organizátor závodu za případné záměny není odpovědný.

Všeobecná doporučení

-12-
Každý závodník má 120  minut na přípravu. Po příchodu na místo konání  soutěže musí všechno své náčiní a návnady umístit do svého vylosovaného úseku (to se vztahuje i na návnadu ať už v připraveném stavu či nikoliv (viz. čl. 15, kde je více o omezeních).  Před  prvním signálem  však  nesmějí  zaujímat  svá místa v závodních úsecích. Závodníci nesmí před tímto signálem do úseku vstupovat ani si chystat náčiní, návnadu či krmivo, a to se vztahuje na všechny pomocníky, které by mohli závodníci mít. Není povolena jakákoliv pomoc od kohokoliv.
Veškeré návnady, nástrahy a krmení musí být na startovním místě nejpozději 60 minut před druhým signálem (tj. začátek hlavního vnadění). Po tomto čase má pořadatel možnost během následujících 30 minut provést kontrolu jejich množství.
Je-li pořadatelem omezeno množství návnad, nástrah a krmení, smí závodník vyrábět vnadící koule nejdříve 25 minut před druhým signálem. 
Závodníci se mohou dopravit na místo konání soutěže vlastním dopravním prostředkem, pokud k tomu dostanou od organizátorů povolení.
-13-  
Bude stanoven minimálně jeden rozhodčí pro každý sektor a jeden hlavní rozhodčí. Rozhodčí musí dokonale ovládat pravidla soutěže, dohlíží na dodržování závodního řádu a při jeho nedodržení provádí opatření v souladu s tímto řádem. 
V případě vyhlášeného omezení množství návnady, nástrah a krmení pořadatel určí kontrolní rozhodčí, kteří mají za úkol zkontrolovat pomocí nádoby s označeným objemem, váhy či rychlováhy :
a) množství krmení (smíšené krmení připravené k použití se měří v mokrém stavu i se zemí, štěrkem nebo dalšími přísadami)
b) množství nástrah (váží se všechny směsi)
c) po kontrole odebírá eventuální překročené množství 
-14- 
Závodníci  musí dodržovat nejnižší zákonné  míry, pokud jsou tyto pro závod stanoveny . Tyto  míry musí být oznámeny v propozicích. Úlovky  se uchovávají  ve vezírku  s malými očky. Vezírek musí mít  průměr 40 cm a minimální délku  2 m, musí ležet během závodu pokud možno celou  svou délkou ve vodě. Není dovolen žádný jiný prostředek pro uchovávání  ryb. Závodníci musí mít své vlastní  vezírky.
Závodník, který přinese na váhu zmrzačenou rybu, bude potrestán jejím nezapočítáním příp. dle závažnosti i diskvalifikací (rozhoduje komise rozhodčích).
-15-
Krmivo  a návnada musí  být přirozeného původu, složeno z  přírodních substancí, nejsou povolena umělá vlákna. Výrobky z kovu jsou přísně zakázány.  Maximální povolené množství krmiva je 34 litrů a 4 kg nástrah. Organizátoři příslušného závodu mohou dále omezit množství krmiva a nástrah pod tuto hranici, musí však toto uvést v propozicích.
Žádné nepoužité návnady, nástrahy a krmivo se nesmí házet po treninku či závodě do vody, není-li pořadatelem stanoveno jinak.
-16- 
Závody se pořádají v sektorech  a to ve dvou kolech po třech hodinách, v případě přerušení díky  vyšší moci (bouřka) bude kolo uznáno za platné, pokud bude trvat nejméně 1 hodinu.
-17- 
Každý účastník je  povinen dodržovat co nejpřísněji pravidla závodního řádu.
-18- 
Udice  musí být opatřena splávkem  (plovákem), jsou povoleny jen  s jedním  háčkem, nadměrné  zatížení olůvkem  (zátěží) je co nejpřísněji zakázáno (zatížení udice tedy nesmí překročit nosnost dotyčného plováku).  Ryba zaseknutá náhodou na  jiném místě než v tlamě se počítá jako platný úlovek.
Je zakázáno používat jako nástrahu  umělé mušky, živé nebo mrtvé ryby a jikry.  Rovněž je zakázáno používat k  lovu pouze základní udici (vlasec) bez prutu. Je zakázáno úmyslné "podsekávání" ryb.
Zátěž nesmí ležet na dně, ačkoliv 10% zátěže se smí ploužit po dně. V případě silného proudu, který se pohybuje jakoukoliv rychlostí, splávek (zátěž) musí mít možnost přirozeného pohybu. V případě velmi těžkých splávků a zátěží musí být patrné, že i když se přestane splávek ovládat, nepřestane se přirozeně pohybovat spolu s proudem.
Nástrahy na háčku musí být napíchnuty, ne jinak připevněny.
-19- 
Každý závodník může rozestavit libovolné množství prutů, ale může chytat vždy jen na jeden (smí je střídat).
-20- 
Podběrák může použít jen samotný závodník. Ryby vytahuje závodník bez cizí pomoci.
-21- 
Závodníci nesmí přijmout od nikoho žádnou pomoc, jen trenér je oprávněn vstoupit do úseku závodníků svého družstva a může  pouze  radit,  není  mu  však  dovoleno  vstoupit  do úseku závodníka, který není členem jeho družstva.
-22-  
Jako  stanoviště  pro  závodníky  jsou  povoleny  plošiny o rozměru nejvýše 1 m2 , musí být zřízeny  v přímé linii mimo vodu nebo ve  vodě pokud je to nutné  (rozhodnutí organizátorů se souhlasem technické komise). Dodatkové plošiny (odkladový prostor pro materiál) mohou být sestaveny za nebo max. v linii s hlavními a smí nést pouze materiál.
-23-  
Přidělený  úsek   mohou  závodníci  využít  jakýmkoliv způsobem. Do  neutrální zóny vstupovat  nesmějí. Závodník je povinen pohybovat se ve svém  úseku maximálně taktně, tiše a ohleduplně.
Chytání a vhazování návnady je v neutrální zóně zakázáno, a to jak po, tak proti proudu.
Neutrální zóna  smí být využívána fotografy  a kameramany, a to  se svolením  obou sousedních  účastníků závodu.
-24- 
Vstoupit do svého prostoru smějí závodníci až po prvním signálu.  Po tomto  signálu mohou  začít sestavovat rybářské náčiní,  měřit  hloubku  vody,  vyzkoušet  vlasce a splávky, připravit návnadu  (o možných omezeních viz  článek 12) a do vody vložit sak na ryby. Všechny tyto přípravy dělá závodník sám v časovém limitu 120 minut (nesmí využít ničí fyzické pomoci).
Při  druhém  signálu  závodníci  mohou  vnadit  podle  svého uvážení, a to po dobu 5 minut - do zaznění třetího signálu. Je povoleno vnadit pouze rukama či katapultem obouruč.
Třetí signál o 5 minut později stanoví začátek závodu. Během závodu smí  závodník použít už  jen lehké, šetrné  návnady a počínat si  ohleduplně. ( Lehkou návnadou  se rozumí taková, která se  používá jen pomocí jedné  ruky bez pomoci nohy či naběráku). Takové kuličky se mohou vyrábět až po začátku závodu tj. po třetím signálu. Dovoleny jsou dva způsoby vnadění : vnadění jednou rukou nebo pomocí katapultu ovládaného oběma rukama.
Čtvrtý signál závodníkům oznamuje, že do konce soutěže zbývá už jen 5 minut.
Konečně pátý signál ohlašuje konec soutěže. Po tomto signálu se  nepočítají  žádné  další  úlovky  mimo  ty,  které  byly vytaženy současně se zazněním signálu, ovšem pokud byla ryba zcela zjevně vytažena z vody.
-25-  
Saky na ryby musí být umístěny tak, aby je rozhodčí viděli. Ryby musí být ponechány živé, dokud nejsou zváženy.

Vážení úlovku

-26-  
Vážení úlovků  provádí  skupina (2 vážní, rozhodčí, člen bodovací komise - organizátor)
     - jedna osoba váží
     - druhá osoba zapisuje váhu do oficiálního formuláře
     - ostatní provádí pomocné úkony
     - každý sektor má k dispozici jednu váhu, je možná i jedna váha pro celý závodní úsek, ale v tomto případě 
        je třeba mít ještě váhu náhradní pro případ poruchy
     - minimální přesnost váhy je na 20 gramů, nejlépe 1 až 2 gramy, výjimečně je možnou použít i váhy s   
       přesností na 50 gramů.
-27- 
Sak na ryby musí zůstat  ve vodě až do příchodu skupiny vážných  na  závodníkův  úsek. Po vyzvání závodníka vážným jsou ryby přineseny jen v samotném saku k váze.  Ryby se  váží,  nepočítají  se. Výsledek je oficiálně zapsán. Úlovek se pak vrací do saku do vody. Po zvážení  celého sektoru je ryba opatrně puštěna zpátky do vody. Povel k vypuštění ryb všech závodníků v sektoru na svobodu dává hlavní vážný (rozhodčí).

-28-  
Závodník musí  být při  vážení přítomen,  aby si  mohl kontrolovat hmotnost svých úlovků. Je odpovědný za to, že je jeho úlovek správně zaznamenán do přehledu. Nebo případný bodovací lístek se zaznamenanými hmotnostmi  závodník podepisuje.  Po  podepsání všech těchto listin v sektoru  závodníky se žádné  stížnosti ohledně hmotnosti ryb nepřijímají.
 

Porota
-29-  
Bude  ustanovena  porota - jury ,  která  vyšetří případné stížnosti  a udělí pokuty uvedené  v závodním řádu. Porota bude ustanovena na setkání týmových manažerů den před soutěží.  Skládá se z 5 členů:
     -garant závodu
     -hlavní rozhodčí
     -zástupci (manažeři) tří celků určení losem nebo jiným způsobem při poradě manažerů
Členové  rozhodčí  komise na místě závodů  budou přítomni a budou vyřizovat případné stížnosti.  Je třeba označit místo, kde   je  možné   alespoň  jednoho   člena  poroty  kdykoliv zastihnout.
-30-  
Stížnosti  (kromě  těch,   které  se  týkají  umístění závodníků) je  třeba předat komisi  nejpozději do hodiny  po skončení  závodu.  Stížnost  může   být  podána  ústně,  ale následně je třeba ji písemně potvrdit.
Stížnosti  týkající se  umístění závodníků  musí být  podány nejpozději  do 30  minut po  vyhlášení oficiálních výsledků. Listina  výsledků  musí   obsahovat  čas  jejich  vyhlášení. Písemné stížnosti adresované porotě musí být podány současně se  zálohou  1.500,- Kč.  Pokud  porota   shledá  stížnost  za neoprávněnou, záloha přejde na účet organizátora závodu.
Porušení pravidel a napomenutí musí být ohlášena porotě.
Diskvalifikovat závodníka může pouze porota  a musí ho o tom neprodleně informovat.
Členové poroty společně s  řadovými rozhodčími musí zajistit respektování  pravidel.  Musí  je  dokonale  znát.
-31-  
Porota a vedoucí organizátoři závodů musí mít k dispozici závodní řád.
Rozhodnutí provádí porota  většinovým hlasováním.
 

Sankce
-32-     
     a- Napomenutí se uděluje za porušení článků 12, 14, 15, 20, 21, 23, 24, 27.
     b- Závodník bude diskvalifikován  za porušení článků 11, 18 a 36 a, pokud se jedná  o druhé napomenutí, také za porušení článků 12, 14, 15, 20, 21, 23, 24 a 27.
     c- Diskvalifikovaný závodník obdrží pořadí rovnající se počtu   zúčastněných   celků   plus   jedna.  Je-li  závodník diskvalifikován,  závodníkům,  kteří   se  umístili  po  něm zůstávají jejich  původní místa (např. X  umístěný jako osmý byl diskvalifikován - následující závodníci si ponechají svá místa a získají tedy 9, 10 atd.bodů.
 
 

-33-
Rozhodčí smějí vstoupit na  závodní úsek a posuzovat  přestupky. Nicméně do závodníkova úseku  však smějí vstoupit  pouze za přítomnosti kapitána příslušného družstva.

Hodnocení a umístění
-34-  
POŘADÍ TÝMU
      A První kolo
     a-  součet  umístění  získaných  v  sektorech závodníky jednoho družstva
     Pokud   bude  v   sektoru  zjištěna   stejná  hmotnost, příslušní závodníci získají počet  bodů rovnající se průměru z míst, která obsadili.
     Příklad 1: dva závodníci se  shodně umístí na 5. místě, zapíší si tedy 5+6/2 = 5,5 bodu.
     Příklad 2: tři závodníci se  shodně umístí na 8. místě, zapíší si tedy 8+9+10/3 = 9 bodů.
     b-  družstvo s  nejmenším  počtem  bodů se  umístí jako první
     c- závodníci bez úlovku  obdrží počet bodů rovnající se průměru příslušných neobsazených umístění v rámci sektoru
     Příklad 1: Z 24 závodníků  12 získá umístění na prvních 12 místech  s body od  1 do 12.  Dalších 12 bude bez úlovku tj. získá  13+24/2 = 18,5 bodu.
     Příklad 2: Z 29 závodníků se  5 umístí na 1.až 5. místě a dalších 24 závodníků bez úlovku obdrží 6+29/2 = 17,5 bodu.
     Příklad 3:  Z 29 závodníků  se 26 umístí  a 3 závodníci
bez úlovku získají 27+29/2 = 28 bodů.
Jestliže  se  v  sektoru  vyskytne  jen  jeden  závodník bez úlovku,  získává počet  bodů rovnající  se poslednímu  místu (příklad: z 29 závodníků se  28 umístí a závodník bez úlovku získá 29 bodů).

      B Druhé kolo
     Způsob hodnocení je stejný jako v prvním kole.
      C Celkové hodnocení
     a- součet umístění získaných v prvních dvou kolech
Družstvo s nejmenším počtem bodů se umístí jako první atd.
     b-  Při rovnosti  bodů je  rozhodující nejvyšší celková hmotnost získaná závodníky družstva ve dvou kolech.
     c- Při rovnosti hmotnosti po dvou kolech je rozhodující nejvyšší individuálně dosažená hmotnost atd.
 

POŘADÍ JEDNOTLIVCE
     a- součet umístění získaných v obou kolech:
Závodník s nejnižším počtem bodů se stává vítězem.
     b- Při shodě  počtu bodů u dvou nebo  více závodníků se sečtou  hmotnosti získané  v obou  kolech každým závodníkem. Vítězem se stává závodník s nejvyšší hmotností úlovku.
     c-  Pokud dojde  ke shodě  hmotnosti, vítězem  se stává závodník, který dosáhl nejvyšší hmotnosti v jednom kole.
     d- Pokud shody přetrvávají,  sčítají se čísla losů obou kol.  Vítězí vyšší počet.
     e- Závodníci účastnící se jen jednoho kola se umístí na konci podle získaného pořadí.
-35-   
Hodnocení  se   provede  za   přítomnosti  garanta nebo jeho zástupce a členů poroty.

Délka prutů
-36- 
Existují následující omezení:
     -   maximálně  8,50   metru  pro   nejmladší  kategorii kadetů (závodníci, kteří  k 1. lednu roku  konání závodů nedovršili 14 let)
     -  max. 10  metrů pro  kategorii závodníků,  kteří k 1. lednu roku konání závodů nedovršili 16 let (v ČR 
        zatím není vyhlášena)
     -  max. 13 metrů pro kategorii juniorů (do 18 let)
     -  max. 13 metrů pro ženy
     -  max. 14,5 metru pro seniory
     - max.  X metrů pro tělesně  postižené závodníky (limit bude definován později)
U nekategorizovaných závodů platí omezení jako pro seniory např. závodník juniorského věku či žena, pokud závodí např. v I. lize smí používat prut délky 14,5 m,to samozřejmě na vlastní nebezpečí.
Pruty lze opatřit navijákem.

Trénink
-38-
Oficiální trénink probíhá dle propozic pořadatele.
 
 

Elektrické vedení
-39- 
Umístění závodníka ve vzdálenosti menší než 25 metrů po obou    stranách   od    elektrického   vedení    
( dráty, transformátory, stožáry atd.) je jednoznačně zakázáno.

Doporučení pro případ bouřky
-40- 
a) Bouřka, jež začala před nebo během přípravné doby
Závodníci smějí vstoupit do svého úseku a složit si náčiní.
Odklad  či  zastavení  přípravy   oznámí  signál.  Pokud  to povětrnostní  podmínky a  časový harmonogram  dovolí, závody mohou  poté  normálně  pokračovat,  nebo  mohou být zkráceny (avšak  musí  trvat  alespoň  hodinu,  jinak  by závody byly neplatné). Pokud  se počasí nezlepší  nebo jestliže neumožní konání závodu časový plán, soutěžní kolo se odvolá.
b) Bouřka, jež začne během závodu
Začne-li  bouřka   během  závodu,  signál   oznámí  okamžité ukončení  soutěže a  závodníci se  musí jít  ukrýt. Pokud se povětrnostní   podmínky   zlepší,   první   signál  povoluje závodníkům zaujmout opět jejich pozice  a druhý signál o pět minut později ohlásí, že mohou znovu lovit.
Délka  soutěžního kola  smí  být  zkrácena, pokud  by časový rozvrh   nedovolil   pokračovat   až   do   konce  plánované tříhodinové soutěže. Soutěžní kolo je platné tehdy, jestliže trvá nejméně jednu hodinu ( čl.16).

Inzerce na startovních číslech
-41- 
Není zakázána.
 

Vyhlašování vítězů
-42-  
Družstva ev.  jednotlivci,  kteří  se umístí  na prvních třech místech obdrží po skončení sezóny za umístění v outěži (viz. soutěžní řád), mistrovství republiky či územním přeboru zlatou,  stříbrnou a bronzovou medaili . Medaile  předá zástupce příslušný odbor LRU (ústřední, územní) prostřednictvím pověřené osoby příp. organizátora.
Dekorování vítězů při pohárových závodech je věcí organizátora.

Autor: