14.Závěr

-

      Úspěch v rybářských závodech závisí na mnoha faktorech.Konečný výsledek našeho snažení nejvíce ovlivní správné stanovení taktiky,celková psychická odolnost, zručnost a um zrozený a pěstovaný při trénincích.Při závodech  v extrémních podmínkách ještě velká fyzická zdatnost a odolnost, v neposlední řadě také stupeň materiálního vybavení. 
      Dlouhodobým tréninkem a nabitím bohatých zkušeností ze závodů, můžeme významně čelit lépe vybaveným závodníkům s menší zkušeností. Avšak při zápoleních se zahraničními závodníky má většina našich rybářů nejen výrazný hendikep v materiálním vybavení, daným finanční náročností kvalitní výzbroje, ale i v malé trénovanosti. Řada našich předních závodníků vůbec netrénuje a pouze se zúčastňuje závodů. Tato skutečnost výrazně ovlivňuje možnost úspěchu mladých či začínajících závodníků, kteří častým tréninkem rychle vyrovnávají velké výkonnostní rozdíly.Avšak je třeba také poznamenat,že již mnoho mladých a nadějných závodníků neuneslo psychickou zátěž a časovou náročnost tohoto krásného sportu a zanechalo sportovní činnosti. 

      Na závěr chci popřát všem začínajícím závodníkům mnoho duševní i fyzické odolnosti a pevné vůle pro uskutečnění Vašich sportovních ambicí. 

      Tuto publikaci nelze považovat za zaručený návod jak se stát rybářským šampiónem.Co rybář-to jiný názor a jiná zkušenost.Nejcennější zkušenost je zkušenost osobně nabytá přímo u vody.A i špatná zkušenost ( o tom kudy cesta nevede) je pro nás opravdovým přínosem. 

Autor: