5.Jak a kde lovit

-

obr 15 a   a obr 15 b
5.1. Rybník a pískovna
      Na rybnících a pískovnách se zaměříme na základní druhy ryb - cejn,plotice,kapr - při jejichž lovu ještě můžeme ulovit okouna,perlína nebo lína.Před započetím vlastního lovu zvolíme místo s co největší hloubkou 2-4 m,kde se ryby nejraději zdržují.Velmi důležité je správné naměření  hloubky  tak,jako i na ostatních typech vod.Pro lov cejna nastavíme hloubku poněkud větší než tomu ve skutečnosti je.Tím dostaneme nástrahu spolehlivě na dno.(obr.a)Takto seřízenou udici pomalu popotahujeme do stran a snažíme se tak rybu na naši nástrahu upozornit.
      Pro lov plotice nastavíme na udici hloubku o 5 -10 cm menší než jaká v daném prostoru skutečně je.Tak zabezpečíme pohyb nástrahy nade dnem v místech,kde se plotice nejraději zdržují.Pro zvýšení účinku lákáme plotici nadzvedáváním nástrahy ode dna povytahováním splávku z vody o 10- 15 cm
a zpětným povolením udice.(obr.b)
obr 15 c - zatím není k dispozici
      Kapra ulovíme snadno oběma popsanými způsoby,ale často jej zastihneme spolu s ploticí u hladiny.Zde používáme odhozový prut s anglickým splávkem na tzv. propadávačku.Seřízení udice je patrné z obr.c
-obecně platí,že na stojaté vodě vede k výraznému úspěchu především přesné a promyšlené vnadění a co největší jemnost udice.
 

 
5.2.Řeka
 
Obr.16: seřízení udice pro lov pod jezem

a) Lov na přirozených místech výskytu ryb
        pod jezy, za překážkami, v úplavech- nástrahu předkládáme pomocí pevného splávku těsně nade dnem nebo na dně. Vnadíme střídmě a jako nástrahu volíme bílé červy nebo hnojáčky a chrostíky. Většinou se snažíme vést udici co nejjemněji bez zbytečných zásahů tak, abychom jen odstranili průvěs vlasce. Na těchto místech se tvoří časté víry a spodní proudy, které dávají nástraze přirozený pohyb. Sestavení udice je patrné z (obr 16)

 
 
b) Lov na ostatních úsecích 
      nad jezy, v rovných partiích bez úplavů atd.-nástrahu předkládáme pomocí pevného splávku v oblasti dna, podle toho, jakou rybu chceme lovit. Vnadíme střídmě, při velké četnosti záběrů zvyšujeme množství a intenzitu krmení. Nástrahy používáme nejčastěji živočišného původu- bílé červy, hnojáčky, patentky.
Ryby dráždíme plynulým bržděním udice tak, aby nástraha plavala pomaleji než ji unáší proud ( nadržováním), nebo přerušovaným nadržováním ( nadržování prokládáme volným splaváváním udice).
obr 17 : práce s udicí

5.3.Údolní nádrže
      Zde ryby hledáme především v příbřežních partiích s rozumnou  hloubkou 4-10 m.Tato místa bývají nejúživnější a proto se zde ryby většinou zdržují.Na velkých vodních plochách je zvlášť účinné dlouhodobé vnadění.Po několika dnech se ryby na našem místě shromáždí ve velkých hejnech a jejich lov je opravdovou lahůdkou. Čím déle krmíme,  tím větší ryby můžeme ulovit. Jestliže v prvních dnech lovíme především plotice a cejny, později je takřka vytlačí kapři. V této době nám obzvlášť rádi zasednou místo ostatní takyrybáři. 
      Na přehradách lovíme vlastně stejně jako na rybníku či pískovně, jen poněkud více vnadíme. Druhý a třetí den se dá na dobře zvoleném místě nachytat i přes 50kg plotic a cejnů. V dalších dnech se stále častěji setkáme s kaprem a tomu poněkud přizpůsobíme sílu udice. 
      V období tzv. kvetení vody,kdy je horní vrstva vody přesycena zelenou řasou a většina ryb se v této vrstvě bez ustání krmí a u dna vůbec nebere,se zaměříme na lov u hladiny.V tomto případě nemá cenu krmit. Ryby jsou u hladiny vidět a tak není žádný problém nahazovat odhozovým prutem přímo mezi ně.Náhlý dopad splávku na hladinu ryby zneklidňuje a tak raději nahodíme za hejno a udici mezi ryby opatrně stáhneme.Jako nástrahu použijeme kukuřici nebo pařenou housku.Housku můžeme obarvit na zeleno potravinářským barvivem.Úlovkem nám budou velcí skaláci,plotice a cejni,nezřídka i pěkný kapr.

5.4. Potoky a malé říčky
      Zde lovíme s jemnou udicí celkem výhradně v místech přirozeného výskytu ryb a to tak jako na řekách.Na potocích se dá lovit v místech pod a nad jízky,v místech kde se do potoka vrací voda jež napájela rybník v sousedství,nebo v místech kde jsou přirozené tůňky.Při lovu se musíme chovat obzvláště tiše o obezřetně tak,aby nás ryby v mělké a čisté vodě nezahlédly.

Autor: