3.Způsoby lovu

-

      Způsoby lovu na plavanou můžeme rozdělit podle použitého náčiní. Lov na bič, s odhozovým prutem na pevný splávek, s odhozovým prutem na angličák, lov s dělicím prutem.

Měření hloubky:
      Pro důkladné změření hloubky vodního sloupce potřebujeme hloubkoměr . Hloubkoměr nasadíme na háček a nahodíme udici do míst kde hodláme lovit. Hloubkoměr stáhne háček na dno a splávek nám prozradí, zda máme na udici nastavenu velkou hloubku( splávek je vidět na hladině), nebo jsme nastavili hloubku malou ( splávek je celý ponořen pod hladinou ). Posouváme splávkem tak dlouho, až je nastavena požadovaná hloubka. Hloubkoměry se vyrábějí s velmi rozdílnou gramáží - nejlehčí ( např. STONFO light) se používají při měření hloubky pro lov na odhoz ve větších vzdálenostech. Velmi těžké hloubkoměry zase potřebujeme pro měření hloubky na velmi proudných a hlubokých vodách. Pak je i 40 gramový hloubkoměr naprosto opodstatněný. obr.4 - žabka, obr.5 - upevnění hloubkoměru
 

Obr 4 :hloubkoměry
obr 6 : měření hloubky
 
obr 5 :způsob uchycení hloubkoměru
obr 8 : připevnění vlasce k biči

obr 7 : udice na bič

3. 1. Lov na bič
      Nejsnáze se naučíme plavanou s teleskopickým prutem bez oček "bičem". Vlasec, o délce rovné délce prutu, připevňujeme pomocí rychloupínáku (výrobek italské firmy STONFO) na špičku prutu . Pomocí biče lovíme ryby v příbřežních partiích, jak u hladiny-ouklej, tak ode dna-cejn, plotice, podoustev, kapr nebo parma. Pomocí lovu na bič se snadno a rychle naučíme kontrolovat pohyb splávku, nadržovat, popotahovat, přiměřeně zasekávat (zasekáváme opravdu s citem, jelikož používáme i poměrně dlouhé pruty 8-11 m)a obratně zdolávat i větší ryby. Jestliže již nemáme při lovu s bičem žádné problémy( dokážeme krmit na jedno místo, vést splávek nad nakrmeným místem, lovit ve správné hloubce, vždy používat vhodnou udici, včas a přiměřeně zasekávat a zdolat zaseknutou rybu), můžeme se bez obav pustit i do složitějších způsobů lovu.

3. 2. Lov s odhozovým prutem na pevný splávek

Obr. 9 : pytel při lovu s pevným splávkem
      K tomuto způsobu lovu potřebujeme prut 4 m dlouhý (3, 9-4, 2 m) v akci  A5-20 g, kvalitní naviják, kmenový vlasec o průměru 0, 15 mm a pevný splávek 3-5 g. Udici odhazujeme na vzdálenost 
20-30 metrů. Do těchto míst také vnadíme. Pomocí odhozového prutu můžeme zdolat i opravdu pěkný úlovek-kapra nebo parmu. Při technice lovu zejména dbáme na to, aby se nám netvořil tzv. pytel, jež stahuje splávek ke břehu a unáší nástrahu rychleji než proud 
 
3. 3. Lov s odhozovým prutem na anglický splávek
       Tento způsob lovu uplatníme především na pomalu tekoucích řekách, přehradách a rybnících. Na velkých hloubkách a za větrného počasí. Montáž udice pro lov u dna a pro lov ve sloupci . . Za teplého a slunečného počasí je obzvlášť výhodný lov kaprů u hladiny. Kapři  vyjíždějí do teplé vody pod hladinou a zde shánějí potravu. Při dobrém seřízení udice a po mírném, ale přesném vnadění se dočkáme velmi pěkných úlovků. obr.10 - sestavení udice pro anglický splavek

3. 4. Lov s dělicím prutem
obr 11 : udice na propadávačku
 
       Tento způsob lovu se vyznačuje obzvlášť velkou účinností, danou přesným chytáním na nakrmeném místě pod špičkou prutu, přesným krmením a udržováním neustálého kontaktu se splávkem a nástrahou. Lov s děličkou uplatníme na všech typech vod. Dělicí prut je 8-16 m dlouhý, mívá 7-13 dílů a prakticky v každém místě se dá rozdělit. Vlasec se upevňuje pomocí rychloupínáku ke špičce či k amortizéru. Délku udice volíme podle hloubky vody- hloubka vody+1-2 m. Jako příklad uvedu Berounku ve Všenorech :hloubka 1, 5-2 m - volíme délku udice kolem 4 m. Délka udice musí vždy odpovídat délce prvních 3, 4 či 5ti dílů prutu (první díly od špičky nazýváme topset).
Technika lovu :připravenou udici nahodíme pomocí topsetu jako s bičem. Potom přidáme pomalu ostatní díly prutu a ten vysoukáme nad vodu.
Pro lov plotice nastavíme na udici hloubku o 5 -10 cm menší než jaká v daném prostoru skutečně je. Tak zabezpečíme pohyb nástrahy nade dnem v místech, kde se plotice nejraději zdržují. Pro zvýšení účinku lákáme plotici nadzvedáváním nástrahy ode dna povytahováním splávku z vody o 10- 15 cm a zpětným povolením udice, nebo popotahujeme do stran a snažíme se tak rybu na naši nástrahu upozornit.
S vysoukaným prutem s jistotou vedeme splávek a ovlivňujeme pohyb nástrahy. Po krátkém, přiměřeném záseku a zvládnutí počátečního tahu ryby, postupně zasouváme prut za sebe na břeh. Prut, až do doby, než oddělíme topset od zbytku prutu, v žádném případě nezvedáme . Na tento manévr, naučený při lovu s bičem, si musíme dát opravdu pozor. Vedl by totiž velmi často ke ztrátě úlovku. Po oddělení topsetu zdoláme rybu jako s klasickým bičem. Pro snadnější zdolávání větších ryb vybavujeme špičku prutu gumovým amortizérem( k dostání jen v několika specializovaných prodejnách).
obr 12 : Delící prut
obr 13 : rozdíl mezi lovem na děličku a bič
obr.14 - amoritzer

Autor: