Háčky bez protihrotu a chyť a pusť

- Roman Čejka

Již nějakou dobu zcela neúspěšně sháníme háčky bez protihrotu. Nevím jak v ostatních koutech ČR, ale tady v Brně je vůbec nemají, případně absolutně neví co to je.
 
Na výstavě Rybář 99 v Brně se nám všude dostávalo stejné odpovědi: "Nemáme".  A proč nemají? Protože prý není o tyto háčky zájem. Je to možné? Já znám aspoň tucet rybářů, kteří háčky bez protihrotu shánějí stejně jako já.
 
Další věc je absolutní neinformovanost o těchto háčcích i mezi odbornou veřejností. Všichni říkají: "Ano my jsme si vědomi daleko větší etiky (sportovnosti) při chytání na tyto háčky, ale je to vykoupeno daleko větší ztrátovostí ryby."
Jak to větší ztrátovost? Chytal jsem na tyto háčky mnohokrát, abych mohl odpřísáhnout, že ryba mě neupadla skoro nikdy. (myslím lov na plavanou) Naopak to má mnoho výhod: 
Odháčkování ryby probíhá úplně v pohodě. Když chybí protihrot, tak stačí zatlačit v opačném směru a háček je venku. Tudíž odpadá pracné odháčkování, kroucení a vytrhávání háčku z rybí tlamky.
Ryba má při použití háčků bez protihrtou daleko méně poškozenou tlamku. S normálními háčky se mě stávalo (a stává), že ryba měla kolikrát tak natrženou hubu, že jsem si říkal: "tohle asi nepřežiješ", nebo "jak se ti tohle zacelí, nevím." Úplně mě dorazil kapr, kterého jsem chytil v neděli 28.3.99 na Jihlavě u Iváně. Měl tak poškozenou hubu, že ji spíš neměl. Fousy nikde, vysouvatelný rypec nikde. Úplně jsem se ho lekl. Vypadal, jak ryba se zobákem, nebo tak něco.
Těžko říci, jak ke své "kosmetické vadě" přišel. Ale soubojem s druhým kaprem to asi nebylo...
Spíš nějakému "chyť a pusťovi" se nezadařilo kapra odháčkovat, tak jak se má. A utrhnout kaprovi tlamku, dá celkem fušku - je celkem masitá. Takže to asi nebyl rybář, ale prase.

Ono to chyť asi vypadá u všech podobně, ale to pusť bude všude trochu jiné. Asi by pusť mělo být s velkým P. Je rozdíl , jestli pustím rybu s utrženou hubou, obalenou piskem a vypíchlým okem, nebo jestli šetrně odháčkuji a opatrně pustím rybu zpátky do svého živlu. Ona ta utržená huba a vypíchly oko se kolikrát dostaví během zdolávání ryby, takže rybář to není schopen, až tak ovlivnit. Tyto nehody, aspoň dle mého názoru s použití háčků bez protihrotů poklesnou.

Co říci závěrem? Nejsem žádný nekompromisní zastánce háčků bez protihrotů. Každý ať chytá, jak je mu to nejmilejší. (kromě granátů a jiných výbušnin). Přijde mi, ale trochu trapné, že si tyto háčky u nás člověk musí vyrobit sám, a že o nich kolují jen kusé polopravdy. Doby kdy si člověk přidělal na kolo motorek, aby měl motorku jsou snad už pryč, nebo ne?
 
Chyť a pusť je tady a skloňuje se ve všech pádech. A podle mě k chyť a pusť patří i háčky bez protihrotu. Mám na mysli možnost koupit tyto háčky volně v obchodě. (možnost pro ty, kteří to chtějí vyzkoušet).Jaký je Váš názor? 
 
 
Roman Čejka  (taky Roman C. v Pokecu)

Autor: Roman Čejka - ®

Přečteno: 3 190x
Průměrná známka: 1.6

NBobkaři versus plavačkáři (kapr teamy versus pletňáci)

Rybaření je můj koníček a za tu dobu jsem vyzkoušel různé rybolovné techniky...