Swinger MK 2

- BCG


Co je to swinger nemusíme jistě žádnému kapraři vysvětlovat. S touto nezbytnou pomůckou souvisí moderní kaprařina stejně jako s boilim. Pojem ve výrobě těchto rybářských doplňků je Anglická firma FOX. My jsme vybrali jeden ze široké škály tipů jejich swingrů a to swinger pod označením MK2, dodávaný v barevném provedení modrá, červená, žlutá a zelená. Důvod proč jsme vybrali právě tento tip je velmi jednoduchý. Zaujala nás jeho jednoduchost, účelnost a spolehlivost.

Model MK2 doznal oproti staršímu modelu pod stejným označením pár drobných ale podstatných úprav. Je to především zámek na vlasec a zesílení drátu se závažím. Zámek byl oproti starší verzi účelně zjednodušen.

Tělo zámku bylo o něco málo zvětšeno a samotný zámek je pak tvořen pouze tyčinkou kuželovitého tvaru, která se jednoduše zaklapne. Vše je důkladně propracované, takže vlasec bez sebemenších obtíží zámkem klouže a při záseku se zámek vždy bezpečně otevře. Také vkládání vlasce je velmi jednoduché, stačí jen odklopit, vložit vlasec, zaklopit. Vše můžete provádět doslova poslepu, tedy i v noci aniž by jste museli zbytečně svítit a pracně umísťovat vlasec do zámku swingeru. Na spodní straně hlavy swingeru je malá gumová čepička. Tento špuntík nám zamezí rozbití hlavy swingeru při nárazu na tyč stojanu nebo vidličky.

Závaží naswingeru slouží k regulaci jeho tíhy. Posuneme-li tedy závaží až k hlavě swingeru, máme swinger těžký a například za silného větru nám krásně a lehce šponuje vlasec. Naopak při jemném chytání posuneme záváží co nejdále od hlavy svingeru a tak docílíme velice jemného signalizátoru záběru. Při záseku se nám nemůže nikdy stát, že by svinger udeřil do prutu. Zdvih swingeru je omezen dorazem.

Do hlavy swingeru je možné také vložit chemické světlo.

Světlo musí být originál FOX, protože klasická chemická světla nám do swingeru nepasují. Nelze použít například ani tzv. věčné světlo (isotop) od Solaru. Pokud jste ovšem někdo tento problém vyřešili, tak dejte vědět.

Montáž swingeru je také jednoduchá. Ze swingeru lze sejmout objímku a tu pak samostatně smontovat s hlásičem a hrazdou a po té nasunout samotný swinger.

Swinger nám tedy nebude zavazet při kompletaci. Můžeme také vozit celou přední hrazdu i s hlásiči, aniž bychom ji museli demontovat. Stačí jen sejmout svinger a vše je připraveno k transportu. U každého svingru je také gumový kroužek, který dáváme pod hlásič při montáži a slouží k jeho snadnému utažení a vycentrování.

Swinger MK2 velice jednoduchý a praktický. I když se nám cena swingeru bude zdát vysoká, jeho účelnost a téměř neomezená životnost nám tuto investici dokonale vynahradí.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 9 737x
Průměrná známka: 1.84

NMarker

Marker je v podstatě velký klouzavý splávek s křidélky, oblého nebo štíhlého tvaru