S plavanou na kapry III

- Martin Maťák


Minimálně takovýchto dvoukiláků byste měli za pomocí dobré nástrahy a návnady nachytat mnoho.
Nástrahy
      Jako nejuniversálnější nástrahu na kapry lze doporučit bílé červy. Pokud na ně kapři na daném revíru berou, není potřeba hledat jinou nástrahu a je nejefektivnější chytat právě na ně. Je však ale docela možné, že kapři budou červy zcela ignorovat! Zejména nedávno (první rok) vysazovaní kapři podle mne bílé červy ignorují a je výhodnější je chytat na nějaké rostlinné nástrahy. U kaprů, kteří jednoznačně pocházejí z přirozeného výtěru, jsem s nimi měl úspěchy mnohem větší.
      Velkou výhodou červů je, že se u nich nemusíte obávat, že vám spadnou z háčku nebo že vám je ryby z háčku strhnou - to je velké mínus většiny ostatních nástrah. Můžete s nimi chytat třeba 20 minut, než je bude potřeba vyměnit. Pokud potřebujete velmi často nahazovat, budou červi zřejmě jedinou vaší možností. Další jejich výhoda je ta, že můžete na háček dávat různé počty červů podle momentální potřeby. Většinou dávám 4 až 6 červů na háček velikosti 10, nebo 6 až 10 červů na háček velikosti 8. Pokud neotravují malé ryby, je možné chytat i na menší počet, řekněme 3 nebo jen 2. Jejich možnou nevýhodou je pak to, že při stahování udice mohou stáčet vlasec. Pokud ale použijete kvalitní obratlík mezi návazcem a kmenovým vlascem, mělo by se zkrucování značně snížit. Další nevýhodou je nemožnost použítí příliš silných a velkých háčků, protože při napichování a hlavně při přetahování přes velký protihrot háčku červi praskají nebo se přinejmenším příliš poraní a brzy uhynou. Správně nastražení červi by se měli na háčku aktivně pochybovat alespoň 10 minut.
TIP
Napíchněte 5 červů klasicky za kůžičku a pak přidejte na háček ještě jednoho červa, kterého propíchnete přímo skrz střed těla. Tento červ bude intenzivně vypouštět šťávy, které budou ryby lákat. Tohoto červa před každým nahozením vyměňte.
      Někdy se stává, že po vytažení udice z vody máte červy "vycucané" - zůstane po nich jen průhledná kůžička. Znamená to, že jste pravděpodobně měli záběr, který jste nezaznamenali, nebo že červy špatně napichujete a oni pak ve vodě "vytečou" (napichujte červy jen za vrchní kůžičku, nesmí se propíchnout vnitřní orgány).
      Nejlepší jsou čerství červi, kteří mají velice měkkou kůži - poznáte je tak, že je lze velmi snadno napichovat na háček. Starší červi mají kůži tužší a nastražují se hůře. Také je lepší používat červeně obarvené červy než přírodní bílé. Eventuálně můžete na háček připevnit kousek tlusté červené bavlnky, která bude imitovat larvu pakomára.
      Další účinnou nástrahou na kapry je napařený lisovaný rohlík. Není pravda, že se rohlík na odhoz nedá použít. Pokud jej připravíte správně (akorát napařený a slisovaný), bude to docela jistě nejúspěšnější nástraha na kapry vůbec. Chytání s ním není nijak lehké a pohodlné, ale vytrvalcům přinese úspěchy. Jeho výhoda je ta, že je nesmírně měkký a lehký a tak s ním lze oklamat i ryby, které jiné nástrahy nechají bez povšimnutí nebo do nich jen šťouchnou a odplavou pryč. Pokud po 10ti minutách bez záběru vytáhnete z vody udici s jako piškot rozmočeným rohlíkem na háčku, mohu vás ubezpečit, že na tomto místě žádné ryby nejsou, jinak byste ten rohlík určitě nevytáhli! (A opravdu to myslím vážně.) Bohužel velkou nevýhodou rohlíku je jeho křehkost a právě proto nám jej malé ryby často z háčku ozobou dříve, než se k němu dostane náš "šupi". Pokud malé ryby neberou, chytal bych pouze na rohlík nebo bílé červy.
      Přípravu a aromatizování rohlíku jsem popsal již v článku o cejnech, zmíním se tedy jen o tom, že na kapry používám velikost rohlíkových kostiček 5 až 8mm a aroma volím identické s použitým krmením.
      Stejně jako rohlík lze použít malé kousky chleba, dalamánku apod. Tyto nástrahy jsou na rozdíl od rohlíku i s háčkem mírně plovoucí a tak je potřeba udici trochu více zatížit a případně posunout jeden brok blíže k háčku a dostat jej tak více ke dnu.
      Jako další nástrahu na kapry používám sladkou kukuřici, která je velice snadno použitelná a dostupná. Její velkou výhodou je její velikost a houževnotost a tak si jí příliš nevšímá drobotina. Můžeme třeba i desítky minut čekat na záběr od větší ryby a nemusíte mít strach, že chytáte bez nástrahy. Používám většinou kukuřici z plechovek a nastražuji ji buď jednotlivě (háček č. 10), nebo až 5 zrnek najednou (háček č. 6). Pokud máte na počet zrnek příliš malý háček, lze kukuřici vytáhnout na vlasec nad háčkem a vytvořit tak "kukuřičné korále". Takto lze nastražit třeba i 8 zrnek. V každém případě by ale měl zůstat zcela volný hrot háčku.
      Pozor, kukuřice při stahování udice značně zkrucuje vlasec!
      Jako jarní nástrahu lze označit žížalu. Když kapři zjara najíždějí do mělčin, může být tato nástraha nepřekonatelná. Lze použít menší rousnice nebo jen jejich půlky. Velmi dobrý je také chomáč ze 3 nebo 4 hnojňáků, ale samozřejmě lze chytat i jen na jednotlivé kusy (pokud vás neobtěžují malí okounci nebo ježdíci).
      Také občas používám těsto. Není to zas tak super nástraha, ale někdy si s ním lze opravdu výborně zachytat. Ideální je udělat si měkčí těsto z vajec a směsi na výrobu boilie, ale můžete se sami pokusit o váš recept. Pro inspiraci mohu doporučit různé masové moučky, pšeničné klíčky, sojovou mouku, sušené mléko a další známé voňavé ingredience vábící kapry. Je vhodné, aby těsto mělo podobné složení jako vaše návnada.

Jak pracovat s nástrahou ve vodě
      Kapr je ryba zvídavá a proto je dobré ho s nástrahou občas vyprovokovat k větší aktivitě. Popotahování s nástrahou je jeden ze způsobů, jak toho docílit. Kaprova přirozená potrava je vodní hmyz a různé larvy. Ty se ve vodě pohybují a kapr si jich snadněji všimne. Proto s živočišnou nástrahou (bílí červi a žížaly) občas pocukněte. Zejména na propadávačku doporučuji s nástrahou takto "kouzlit". Dobré je po nahození přitáhnout nástrahu na zadní okraj prokrmené oblasti a pak počkat, až nástraha klesne ke dnu. Pokud pak do maximálně jedné minuty nepřichází záběr, potáhnutím za vlasec nezatíženou nástrahu zvedneme o tento kus nade dno a zároveň trošku přitáhneme ke břehu a ona pak zase volně klesá. Kapr nejčastěji vezme nástrahu během tohoto klesání nebo o chviličku později. Často se mi také stalo, že mi po ní "skočil" v okamžiku, kdy jsem s ní zrovna potahoval a ona se zvedala vzhůru ode dna. Takto postupně prolovím celé zakrmené místo a pak znovu nahazuji.
      Pohybovat lze i s rostlinnými nástrahami (rohlík, kukuřice), ale zde se mi více osvědčilo nechat je ležet na dně, přesně na koberci z návnady. Navíc popotahování s rohlíkem na háčku je docela nebezpečné, protože může spadnout. Pokud to podmínky dovolují, nechávám nahozeno tak dlouho, jak to jen lze a udici přehazuji až když mám podezření, že není něco v pořádku.

Složení krmení

Ingredience
      Kapři miluji arašídy! Pomleté vypražené arašídy jsou téměř v každé komerční směsi použity. Jejích obsah může tvořit až 30%. Jsou velmi mastné a proto se nelekněte, že budou z návnady stoupat drobné mastné skvrny. Tato mastnota je velice aromatická a pomáhá nám přilákat kapry k našemu místu. Olej z arašídů pomáhá na suchu slepit návnadu, ale ta se potom ve vodě velmi rychle rozpadá. Pražené arašídy lze zakoupit za cenu kolem 50Kč/kg.
      Podobně působí i konopí, které fascinuje všechny kaprovité ryby. Pomletého a vypraženého konopí může být až 20%. Jde o velice aromatickou složku krmení, která navíc napomáhá trávení a tak budou mít ryby dříve opět hlad. Cena konopí se pohybuje okolo 50Kč/kg.
TIP
Olejnatá semena, jako jsou arašídy nebo konopí, se nejlépe melou v elektrickém mlýnku na kávu. Při mletí k nim přidejte trochu strouhanky, která nasákne uvolněné oleje a obsah vám pak nezalepí mlýnek. Pomletou směs rychle spotřebujte.
      Rybí a masokostní moučky (1) se používají do směsí bez arašídů a jejich výrazné aroma i při nízkém dávkování z nich dělá výbornou surovinu pro návnady na kapry. Dají se používat jen na revírech, kde není příliš mnoho cejnků, karasů a dalších rybek, které masové směsi také velmi lákají.
      Kukuřičný šrot (2) - tato obyčejná a mnohými dnešními rybáři opovrhovaná surovina ve skutečnosti kaprům moc chutná! Šrot je dost těžký a spolehlivě klesá ke dnu aniž by vytvářel mrak. Proto ho ve větší míře používejte hlavně na větších hloubkách. Šrot přelijte vařící vodou a nechejte asi 10 minut nasáknout, než jej začnete přimíchávat do návnady. Čerstvě spařený šrot má velmi intenzivní příjemnou vůni.
      Rohlíková strouhanka (3) - nepřidává se do krmení ani tak proto, že by nějak zvlášť přitahovala kapry, ale proto, že je velmi lehká a vzplývavá a zároveň dobře krmení spojí. Obzvláště dobrá je hrubší strouhanka, která se na dně uvolňuje z krmení a stoupá pomalu k hladině. Tím roznáši do širokého okolí aroma a drobné částečky návnady, které později zase klesají ke dnu. Množství strouhanky by mělo být do 25%. Někdy je dobré do krmení místo části strouhanky přidat nadrobno nakrájený a lehce zvlhčený rohlík (kostičky ne větší jak 3x3mm, jinak budou stoupat příliš rychle a kapři za nimi půjdou k hladině).
      Chlebová strouhanka (4) - funguje podobně jako strouhanka rohlíková, ale pokud není úplně nasáknutá vodou, téměř nelepí a po vhození do vody bude ještě více stoupat k hladině. Pokud to chcete, přisypte ji suchou do již zvlhčeného krmení.
      Rozmočený chleba (5) - zřejmě nejlepší základ návnady na stojatou vodu. Namočený a vymačkaný starý chléb propasírujte přes síto a získáte těžkou a dobře pojivou bázi návnady, která se ve vodě začne brzy rozpadat.
      Mletý popkorn (6) - přidává se do krmení určených pro velmi mělké vody. Zlehčí návnadu a ta potom ve vodě více "pracuje" (doslova exploduje). Do návnady pro hlubší vodu se nepřidává. S jeho množstvím to moc nepřehánějte, max. 5 až 10% objemu.
      Hladká pšeničná mouka (7) - slouží pouze jako pojivo a její množství by nemělo překročit 5%. Přidává se jen do návnad na hlubokou vodu pokud chceme, aby se krmení rozpadalo pomalu až na dně.
      PV1 (8) - toto "lepidlo" se do návnady přidává ve velmi malém podílu a na rozdíl od hladké mouky se ve vodě rychleji rozpouští. Slepí i velmi rozpadavé krmení a jeho množstvím lze velmi snadno měnit fyzické vlastnosti návnady. Lze jej zakoupit v rybářských prodejnách.
      Pokud máte pocit, že by v návnadě měly být i nějaké proteiny, můžete přidat např. sojovou mouku nebo nějaký proteinový koncentrát, podle mého názoru je to však většinou zbytečné.

Pártikl
      Musí v krmeni být, jinak kapra neudržíte na místě. Pouze stručně vyjmenuji, že velmi účinné jsou řepka, pšenice, kukuřice, ovesné vločky, různé granule a samozřejmě ... konopí. Právě konopí musím jen a jen doporučit, protože je to opravdu pártikl číslo jedna.
TIP
Kukuřici nejlépe uvaříte tak, že ji vložíte do vody ve velkém hrnci (min. pětilitrový, výborný je papiňák) a uvedete do varu. Pak hned plamen zhasnete a hrnec přikryjete několika utěrkami. Po 6ti hodinách (obsah je stále velmi horký!) znovu zapálíte plamen a hodinu nebo dvě pomalu vaříte. Pak vše opět pár hodin necháte přikryté pod utěrkami. Takto uvařená kukuřice bude velice měkká a nemusíte ji ani předem namáčet.
      Když použijete více pártiklu a méně sypké směsi, sice omezíte záběry menších ryb, ale i kapři samotní budou na návnadu reagovat později! Pártikl leží u dna a tam je vždy nejmenší proudění (několik centimetrů kolem dna není proud vůbec žádný), kdežto sypká směs zanechává stopu nejen při samotném propadávání ke dnu, ale i během doby, kdy na něm leží - uvolňuje drobné bublinky a lehké částečky, které vystoupají do vyšších vrstev, kde se jejich aroma může roznést hodně daleko. Nezapomínejte, že i na stojaté vodě je vlivem větru vždy nějaký proud a ten je našim pomocníkem! Vnadit jen samotným pártiklem proto nedoporučuji - nezanechává tak výraznou aromatickou stopu jako klasická sypká směs a kapr ho bude déle hledat. Je proto potřeba zvážit, jestli budete vnadit jen pártiklem a omezíte záběry menších ryb a počkáte si třeba několik hodin na kapra, nebo budete vnadit pártiklem i sypkou směsí a risknete případné úlovky menších ryb. Samozřejmě ani vnadění čistým pártiklem nezaručuje, že jiná ryba než kapr vaši návnadu nepozře. Myslím si, že pokud kapr najde návnadu jako první, jinou (menší) rybu k ní nepustí ať už krmíte čímkoliv. Proto, pokud jste si jisti, že přilákáte jako první druh ryb kapry, používejte klidně mix z větší části rychle působící voňavé sypké směsi a jen asi 20% pártiklu pro udržení ryb na vašem místě.

Aroma
      Kapr snad nejpozitivněji ze všech našich ryb reaguje na ochucování návnad a nástrah. Zejména v letních měsících se mi osvědčili ovocné příchutě - např. jahoda. Při velmi studené vodě pak vsázím na vanilku. Také je možné spolehnout se jen na přirozenou vůni jednotlivých složek našeho krmení (např. arašídů nebo konopí) a další aroma nepřidávat. Např. brzy na jaře je vhodné použít směsi založené na rybí moučce a pak chytat na žížaly nebo bíle červy.


Příště charakteristika a míchání návnady

Související články:
S plavanou na kapry I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 18 006x
Průměrná známka: 1.39

NUdělej: rohlík!

Vložte do hrnce pařáček a na něj umístěte čerstvý rohlík.

NKrmení - plavaná

Komercne vyrabena krmeni jsou pro nas prilis draha, proto si radši připravujeme svoje směsi, které mají stejné účinky, jak značkové...

NNástrahy a návnady

Zkušenosti v oblasti nástrah a návnad, recepty na přípravu, způsoby uchovávání atd..