S plavanou na kapry II

- Martin Maťák


Právě zdolávám kapra 70+, ale nakonec jsem o něj přišel kvůli špatnému háčku, který se po 10ti minutách boje narovnal. Už nikdy bych na kapry nešel s nějakým obyčejným háčkem!
Vybavení

       Pokud chcete lovit na plavanou tak bojovné ryby, jako jsou kapři, musíte používat to nejkvalitnější náčiní a nepodcenit žádnou drobnost. Jemné prvky výbavy (zejména prut, brzda navijáku, vlasec a háček) musí být ty nejlepší z nejlepších. První ztracený větší kapr vás presvědčí, že takové ryby není možné chytat jen tak s ledasčím.

Prut
       Pro tento způsob lovu kaprů jsou určeny tvrdší 3-dílné odhozové pruty (tzv. match) nebo měkči kaprové speciály (do 1,5 lbs) o délce 390 nebo 420cm. S delším se vám bude lépe nahazovat a zasekávat, kratší verze je výhodnější pro agresivnější zdolávání větších ryb. Orientační vrhací zátěž je přibližně 10-30g.
       Většina kvalitních match prutů pochází od renomovaných plavačkářských firem. Bohužel v plavačkářských velmocích není kapr tak populární ryba, jako je tomu u nás, a tak jsou i jejich pruty stavěny spíše na méně bojovné druhy ryb (cejn, plotice, okoun, lín, případně malý kapr). Jen některé z nich by se daly použít na střední kapry. Patrně bude v nabídce francouzských nebo italských firem vždy jen jeden nebo dva pruty na těžší ryby a to věru není moc velký výběr. Osobně bych si vybral nikoliv závodní prut, ale prut označený ve smyslu "speciman", tedy pro specialisty, kteří hledají prut pro zcela konkrétní použití. Většina těchto výrobků je určena pro anglické rybáře.
       Každému, kdo po položené začíná s plavanou, se zdají plavačkové pruty příliš měkké. Skutečnost je však taková, že jen díky tomu je možné chytat s malými háčky a jemnými vlasci a zároveň nahazovat na značné vzdálenosti. Měkkost prutu nemá příliš vliv na to, jak silně můžete rybu zdolávat, a proto i s těmito pruty můžete 50cm kapra vyrvat z vody bez protočení cívky navijáku (s odpovídajícím vlascem). Aby se prut nezlomil, je důležité vědět, co prut vydrží a ne jak moc se ohne. Ocelovou strunu také můžete lehce ohnout, ale přitom ji nikdy nezlomíte. Je-li tedy prut ohnutý až k navijáku, pak to ještě neznamená, že se musí každou chvíli zlomit. Kvalitní pruty to bezpečně vydrží.

Naviják
       Vhodný je klasický smekací naviják s co nejrychlejším převodem a velikostí 30 nebo 40. Veškerou svou pozornost věnujte jeho brzdě, na ničem jiném příliš nezáleží. Brzda se musí dát jemně nastavit, musí mít dostatečně velký rozsah a hladký chod.

Splávek
       Používají se klasické předvážené waglery (angličáky) o celkové vyšší nosnosti, to aby se s nimi dalo nahazovat i se silnějším vlascem - obvykle to bývají splávky o nosnosti 12 až 14g, přičemž z toho na jeho celkové dovážení je potřeba 1 až 4g, podle hloubky vody (do 2g na pevné splávky, 3 až 4g do hloubky kolem 5 až6m).
       Splávek by měl mít dutou anténku, která je z obou stran otevřená (může skrz ni proudit voda). Tyto anténky jsou velice citlivé a velmi dobře viditelné. Proto nedoporučuji používat klasické předvážené waglery s plnou tlustou špičkou (jsou sice levnější, ale až na některé extrémní případy se s nimi jinak nedá vůbec chytat).
TIP
Místo anténky je možné splávek osadit svítící tyčinkou ("lámačkou"), hodláte-li chytat v noci. Doporučuji tyčinky o průměru 4 mm, tenčí (2,5 mm) nejsou na vzdálenost přes 10m příliš dobře vidět. Je potřeba, aby měla voda alespoň 12 stupňů, jinak nebude v anténkách správně probíhat chemická reakce a ty pak nebudou dostatečně svítit.
       Dobré splávky mají více vyměnitelných antének a lze se tak přizpůsobit světelným podmínkám u vody. Na obrázku vidíte podle mého názoru jejich nejlepší barevné kombinace. Anténka 1a je vhodná na malé revíry, kde se odráží tmavý protilehlý břeh na hladině v místech, kde chceme chytat. Vzor 1b je obměna předchozího s tím rozdílem, že bude lépe signalizovat stoupavé záběry. Pokud fouká vítr a jsou větší vlny, nemá dvoubarevná anténka význam, spíše nás bude "blikání" barev klamat. Žluté anténky jsou obecně dobré, když příliš ostře nesvítí slunce. Výborné jsou hlavně večer, když se uklidní hladina a není již tolik světla. Celočervený vzor 2a je universální barva na středně rozlehlé revíry, když jsou vlny a když nám svítí slunce z boku nebo zezadu. Verze 2b je obměna verze 2a, ale do bezvětří pro lepší signalizaci stoupavých záběrů. Verze 3a je dobře viditelná anténka na rozlehlé revíry nebo do drobných stříbrných vlnek. Na velkých vodních plochách (na šířku 300m a více) se ani trochu na hladině neodráží protilehlý břeh a hladina je téměř bílá, proto je černá barva vidět nejlépe. Zároveň je to jediná barva, která je vidět, když máme slunce nízko před sebou a chytáme v jeho odrazu. 3b je pak stejný případ, ale do bezvětří. Nejuniversálnější barevná kombinace je podle mého 2b, ta se dá použít téměř vždy. Verze 1a a 3b jsou extrémní případy.
       Místo dvoubarevných antének je také možné na jednobarevné anténky asi 1 až 2cm od horního konce nanést půlcentimetrový proužek jiné barvy. Např. na červenou anténku černý pruh. Opět vám to pomůže pro identifikaci stoupavých záběrů.
       Splávek vždy vyvažujte tak, aby vyčnívala nad hladinu právě jen horní barva anténky, tj. 1 až 2cm. Za dobrých optických podmínek je ideální vyvážit splávek tak, aby z něj nad hladinu trčelo jen několik milimetrů.

Vlasec - kmen
       Pro jemnější chytáni lze použít vlasec o průměru 0,14 mm, klasicky se chytá s 0,16 mm, ale extrémně lze sáhnout i po 0,20 mm. S vlasci od 0,20 mm prakticky není možné přesně a daleko nahazovat a také by jste si při jejich použití koledovali o zlomený prut - používejte je jen když přesně víte, co děláte! Kmenový vlasec by měl mít vždy alespoň o 0,5kg vyšší nosnost než návazec (raději ještě více). Ideální je použít speciální potápivé vlasce na odhoz, s kterými se především začátečníkům bude mnohem snadněji chytat. Jinak je dobré vlasec občas odmastit nějakým saponátem, lihem nebo speciálními rybářskými prostředky pro tento účel. Nikdy vlasec do roztoku nenamáčejte na cívce! Rozpuštěná mazlavá nečistota by na něm zůstala a bylo by to pak ještě horší. Pokud jej chcete odmastit, protáhněte jej několikrát skrz namočenou houbičku.
       Potápivost vlasce oceníte zejména na menších rybníčcích chráněných před větrem, které jsou náchylné k znečištění hladiny prachem, pylem nebo jinou plovoucí nečistotou. Na hladině vznikne tenký film, přes který se obtížně vlasec potápí. Na větších revírech se vlivem větru tato vrstva promíchá a vlasec pak lze potopit velmi snadno.
       Pokud si pořídíte speciální potápivý vlasec, všem těmto problémům se vyhnete. Dobrý vlasec lze potopit po celé délce jediným krátkým pocuknutím prutem. Nevýhoda těchto vlasců je jejich nižší nosnost, tvrdost a vysoká tvarová paměť.

Vlasec - návazec
       Používají se relativně velmi tenké návazce, nejpoužívanější je průměr 0.12 (o nosnosti i přes 2kg) - s tím se lze směle pustit na kapry 1 - 3kg, zdolávání pak bude trvat od 1/2 do 15 minut. U kaprů do 45cm by při použití této síly vlasce ve většině případů neměla ani proklouznout brzda.
       Vyzkoušejte si na břehu, kolik sily je potřeba na přetrhnutí takto silného vlasce prutem, budete možná překvapeni, co všechno vydrží. Zvednut prutem 2kg určitě jednou rukou nezvládnete! Kvalitní dvanáctka to ovšem vydrží. Pak zkuste přetrhnout ten stejný vlasec pomocí krátkého ostrého škubnutí. Rozdíl je propastný. Zatímco při škubnutí se vám prut téměř neohne a vlasec přesto praskne, při plynulém tahu je prut ohnut až k noze navijáku a vlasec drží! Při použití tvrdého prutu by tento rozdíl v silách ještě výraznější (stačilo by slabší cuknutí). Proto při použití vhodného náčiní můžete zdolávat rybu velikou silou i se slabými vlasci.
       Také naše další výhoda je v tom, ze velké ryby nejsou divoké, jedou plynulým tahem. Proto můžete využít plnou sílu vlasce. Malá ryba se ve vodě mrská a pokud byste ji zdolávali tvrdě, utrhnete ji snadněji než rybu velkou. Tedy vhodným měkkým prutem vytáhnete rybu na tenkém vlasci rychleji a větší silou než s prutem tvrdším (samozřejmě k tomu ten měkký prut musí být určen, kdejaký "ploticový speciál" by toto silové zdolávání třeba již nezvládl). Také je nutno si uvědomit, že rybu je potřeba zdolávat na co nejdelším vlasci - "škubance" jsou pak značně odpruženy.
       S návazcem 0,12mm lze vytáhnout i kapra kolem 5kg, pak se ovšem zdolávání protáhne třeba i na více než 30 minut. Zdolávání takové ryby s tímto náčiním je opravdový požitek pro labužníky. Jsou známy případy daleko větších úlovků, je ovšem potřeba mít značné zkušenosti a především štěstí.
       Návazce 0.14mm se klasicky používají na revírech s větším množstvím vázek nebo na větší ryby. Na čistém revíru s ním lze bezpečně vytáhnout kapra okolo 7kg, na zarostlejších revírech je to standard pro kapry již od 2kg.
       V opravdu extremních případech lze použít i návazce o sile 0.16-0.18mm, ale uvědomte si, že již nelze mluvit o jemném lovu! Používají se zejména tehdy, když kapry našim krmením tak otupíme, že přestanou být opatrní a sežerou všechno hned a bez rozpaků. Při krátkodobých vycházkách raději volte návazce tenčí. Jinak toto lano používejte jen když např. víte, že máte opravdu vysokou šanci na chycení kapra přes 5kg (např. ho vidíte) a támhle pár metrů od vás je zatopený pařez i s půlkou stromu.

Háček

Moje oblíbené tvary háčků
       Velmi na něm záleží! Důležité je, aby háček byl relativně z jemného drátku a mohl se proto na dálku dobře zaseknout. Co nejmenší protihrot (mikrobarb) je samozřejmostí, jinak se zásek zeslabí natolik, že kapr bude viset na háčku jen za špičku a při nejbližší příležitosti se ho zbaví.
       Používají se velikosti #10 až #6, podle velikosti ryb a podle použité nástrahy. Většinou je velikost 8 universální. Velikosti #10 a #6 jsou extrémy. (Je nutné si uvědomit, že máme na mysli "plavačkové" háčky s lopatkou, nikoliv speciální kaprové (boilie) háčky s očkem, které jsou při stejném číslování přece jen o dost vetší a silnější.)
       Pamatujte si, že čím menší a lehčí je háček, tím přirozeněji a jemněji je nástraha nabízena. Většinou je realita taková, že s menšími háčky se nachytá mnohem více ryb, ale pak budete mít třeba jeden záběr od skutečně velké ryby, která vám však z háčku spadne. Otázkou je, jestli by nám tato ryba na větší háček vůbec zabrala! Je opět na rybáři, který způsob zvolí - jestli chce ulovit hodně ryb průměrných a riskovat ztrátu většího úlovku, nebo raději zvolenou velikostí háčku sice většinu ryb odradí, ale když mu nějaká zabere, pak už ji úspěšně zdolá. Samozřejmě existují jako i jinde kompromisy. Myslím si, že s háčkem #8 lze chytat ještě poměrně jemně. Jen běda, zabere-li mi na tento háček něco přes 7kg, to pak nezbývá, než se modlit. Možná se vám tato velikost háčku zdá být dobrá tak na plotice. Nezapomínejte ale, že chytáme se slabými návazci a zdolávání ryby probíhá poměrně zlehka - pak tato malá síla nemůže kaprovi háček z tlamy vytrhnout a i takto malý háček pak obvykle drží kapra spolehlivě. Narovnání nebo zlomení skutečně kvalitního háčku se není potřeba obávat. Osobně velice rád používám Katany 1130 ve velikosti 10 nebo 8.

Jak zdolat kapra na jemné náčiní?

Kapr si konečně lokl vzduchu a teď již bude velice krotký.
       Zásadní pravidlo: nerozdivočit rybu, pokud ještě má dost síly. Po záseku chvilku počkejte, než začnete vyvíjet maximální tah. Často se stane, že po záseku máte dojem, že na konci máte malou rybu. Je to proto, že vlasec není nikdy maximálně napnut a roztažen, i když už je ryba bezpečně zaseknuta. Kaprovi chvíli trvá, než nabere správný směr a rozjede se a než vlasec úplně narovná a napne (tenký vlasec má značný průtah). Proto po záseku nikdy nepoužívejte násilí, počkejte asi tak 3 sekundy jen s mírně ohnutým prutem, co se bude dít. Pokud by jste totiž měli na prutě velkou rybu, téměř jistě by ji silné zdolávání doslova rozzuřilo a ani vašich 150m vlasce na cívce by vám nemuselo stačit. Raději po záseku vyčkejte a pak jemně zkuste zvyšovat sílu - pokud je na konci malá ryba, ucítíte škubání a třepání hlavou. Pokud ale po záseku cítíte, že na konci je ryba, která jede plynulým tahem, pak je to velká ryba - neopírejte se proto do prutu příliš velkou silou. Dost často se stává, že kapr ani neví, co se s ním děje a nemá tendence k divokým únikům. Kapr si nemusí ani uvědomovat, že je v nebezpečí, spíše se snaží zbavit háčku v tlamě a jakoby bojuje s ním a ne s rybářem. Pod mírným tahem ho nechejte chvilku jezdit, ať třeba ujede 50 nebo i více metrů od břehu na otevřenou vodu. Nesnažte se kapra v tuto chvíli příliš brzdit. Je správné, že kapr jede pryč - tím se nejvíce unavuje. Sám jsem všechny své utržené kapry ztratil v počáteční fázi zdovávání, když mi vymotali řekněme 20m vlasce a já si chybně řekl "tak to by stačilo, teď tě trochu přibrzdím" ... bác ho a kapr byl skoro vždy pryč... Nechte ho tedy volně jet a až když se začne zpomalovat nebo otáčet, na větší vzdálenost se pak začněte více opírat do prutu, ale pořád ne maximální silou. Pár minut si s kaprem pohrajte a když pak ucítíte, že se jeho pohyby zpomalují, začněte využívat maximální sílu náčiní. V těchto chvílích je kapr již mírně unaven a nebude podnikat tak dlouhé a prudké výpady, jako kdyby jste mu k tomu dali signál hned po záseku. Tuto sílu udržujte až do doby, kdy je kapr evidentně unaven. Nepřitahujte rybu ke břehu, pokud není dostatečně unavena, snažte se kapra co nejdéle zdolávat na větší vzdálenost a zkrátit zdolávání na krátkém vlasci na minimum. Teprve až je kapr hodně malátný, přitáhněte ho asi 10m od břehu a pak dávejte pozor a znovu zdolávání zjemněte a připravte se na divoké úniky, až kapr "ucítí" břeh. Mnohdy nejdelší fáze zdolávání velké ryby, byť i již velmi unavené, nastává právě u břehu, kdy se kapr drží u dna ale není schopen nám vytočit již další vlasec a my ho zdoláváme jen s využitím pružnosti prutu. Pokud nebudete spěchat, tak kapra teď již neutrhnete. Někdy tato fáze může trvat i 15 minut, než si kapr lokne vzduchu, konečně se položí na hladinu a vy jej můžete podebrat.
       Občas se stává, že během zdolávání dojde k tomu, že se vlasec kaprovi zachytne za hřbetní ploutev. Nejenže je pak ryba nesmírně bojovná, ale především hrozí předření vlasce o první paprsek ploutve. Pokud se vám to přihodí, povolte tah za vlasec a překlápějte prut ze strany na stranu, kapr by se pak měl vymotat. Nesnažte se s vlascem cukat, oslabený vlasec by se přetrhl. Každopádně po zdolání této ryby návazec vyměňte.

Příště nástrahy a složení návnady

Související články:
S plavanou na kapry I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX

Autor: Martin Maťák - ®

Přečteno: 17 864x
Průměrná známka: 1.52

NHáčky na lov ryb - plavaná

Hacek je zrejme nejdulezitejsi soucast rybarovi udice. Zejmena pri zpusobech lovu, ktere jsou zalozeny na prirozenem a nenápadném předloľení nástrahy...

NDuté anténky pro waglery

Potrebne věci (obr. 1): epoxyd (tj. pryskyrice a tvrdidlo) napr. ChS 1200 ,( cena pribl. 100,- za 100g plachovku), kalisek pro michani epoxydu, stetec...