Abeceda mladého rybáře - Feeder 2. část

- Tomáš Lotocki

V minulém článku jsme si povídali o feederu jako o moderní a velice účinné rybolovné metodě, skrze kterou se podařilo i lov na položenou přizpůsobit potřebám aktivního lovu, s množstvím záběrů i úlovků. Konkrétně jsme si představili jednotlivé typy feederových prutů a krmítek. Dnes povídání o feederu dokončíme představením si základních feederových montáží a posléze dalšího náčiní a příslušenství, které se používá při této rybolovné technice.


Lovit na feeder nebo na klasickou položenou? Pro kterou z možností se rozhodne tato mladá rybářka?

Feederové montáže

Volba montáže je jedno z nejdůležitějších a nejzásadnějších rozhodnutí, které musíme při lovu na feeder učinit. A opět je tu srovnání s klasickou položenou, z něhož vyplývá, o jak velký kus dopředu feeder tradiční lov „na těžko“ posunul. Jednou z prvních věcí, kterou se většina z vás, mladých rybářů, musela na začátku své cesty k rybám naučit, bylo umět připravit koncovou udici k lovu na položenou, a to tak, aby kapříka krmítko napěchované šrotem a medovka či jiná laskomina na háčku přilákaly a zároveň neodradily od záběru. Zkušenosti s vázáním různých krmítkových a jiných koncových montáží můžeme při lovu na feeder dobře využít, ale zároveň se tu otevírá prostor mnohem větší variabilitě a možnostem přizpůsobení se podmínkám lovu. Stejně jako při klasické položené známe u feederu 2 základní typy montáží: průběžnou a pevnou:


Průběžná feederové montáž

Z nákresu nejběžnější průběžné feederové montáže vypovídá, že se prakticky nijak neliší od běžné koncové sestavy, kterou používáme při položené. Používáme však mnohem jemnější náčiní a v kombinaci se stále napnutým vlascem a jemnou feederovou špičkou, indikující i sebenepatrnější záběry, nám tato technika přinese mnohem více záběrů, úlovků a tedy i rybářské radosti. Navíc, jak už bylo řečeno, můžeme sestavu zkoušet různě měnit a přizpůsobovat ji aktuálním podmínkám.


Pevná feederová montáž - paternoster

Tato pevná montáž patří k základním feederovým sestavám a každý, kdo chce mít s touto technikou něco do činění, by se ji měl naučit používat. Je vhodná i pro začátečníky, neboť se s ní dá chytat na všech typech vod a prakticky všechny druhy ryb (od hrouzků a oukleje, přes kapry, až po candáty nebo úhoře) a opět můžeme s koncovou sestavou různě experimentovat - např. vyměnit v postranním přívěsu krmítko za lehčí bročky apod. Alternativou této sestavy je tzv. průběžný paternoster, při kterém není boční přívěs umístěn pevně na kmenovém vlasci, ale pohybuje se na něm volně za pomoci obratlíku, kroužku či jiného průjezdu - viz nákres.




Rohlíkové boilies na konci feederové sestavy zlákalo pěkného karasa

Feederové vlasce

Zatímco při volbě feederových montáží vycházíme z lovu na položenou, vlasci, háčky a dalším příslušenstvím se feeder blíží spíše plavané. Základem je tu jemnost, lehkost, citlivost, mobilita a snadná variabilita. Kmenový feederový vlasec by měl mít menší průtažnost, aby při lovu na špičku, kdy je vlasec stále napnutý, dobře indikoval záběry. Při lovu na feeder se nejčastěji používají kmenové vlasce o velikosti 0,16-0,18 mm, u návazcových v průměru 0,12-0,14 mm. Současný trh nabízí celou škálu vlasců určených přímo pro lov na feeder, není tedy problém si vybrat. Není přitom žádnou povinností používat při lovu na feeder pouze vlasec s tímto označením - dobře posloužit nám může i jakýkoliv kvalitní univerzální vlasec s průměrem do 0,22 mm.


Na feeder se dobře loví i říční proudomilné ryby, jako jsou například ostroretky

Feederové háčky

Platí o nich prakticky totéž co o vlascích - existují i speciální feederové, ale není žádnou povinností dávat na vlasec zrovna je. Mnoho rybářů, kombinujících plavanou s feederem, bez problémů používá u obou rybolovných technik stejný typ háčků. Feeder je stejně jako plavaná jemná rybolovná technika, a proto by měl být háček především kvalitní, ve velikosti odpovídající vlastnostem celé sestavy a především zvolené nástraze. Oproti plavané se u feederování občas straží nástraha i mimo háček (tzv. na vlas) a obecně při lovu ze dna je zapotřebí používat spolehlivých háčků ze silnějšího drátu, než jsou například plavačkové, určené třeba k lovu ouklejí a jiných opravdu malých rybek. Nejběžněji se používají háčky ve velikosti 8 až 14 staré stupnice, ale samozřejmě vždy záleží zejména na velikosti nástrahy a cílové rybě.


Při lovu na feeder je důležité umět zaujmout správnou polohu

Feederové vidličky, stojánky a křesla

Vzhledem k povaze lovu na feeder je velmi důležitou otázkou správné postavení prutu a jeho umístění do vidliček, tak, aby lovící především dobře viděl na špičku prutu a mohl rozpoznávat záběry. Samotnou techniku lovu na feeder nemáme prostor v tomto základním povídání dlouze rozpitvávat - jen pozice prutu a optimální úhel mezi vlascem a osou prutu je téma, které by asi vydalo na samostatný článek. Stabilní postavení prutu je však u feederu tak důležité, že se začaly vyrábět různé speciální vidličky a stojánky, určené pro tento způsob lovu. K ukládání prutu se například používají klasické zapichovací vidličky se speciální feederovou podpěrou vpředu, která umožňuje zasekávání do strany a současně při méně šetrném odložení nepoškozuje tělo prutu. Populární je speciální zapichovací podpěra - tzv. fenclovka, časté využití najde u feederu i trojnožka se speciální feederovou podpěrou. Stejně jako stabilní usazení prutu je důležité i naše usazení při lovu. Především je důležité, abychom dobře viděli na špičku prutu a zároveň byli usazeni v poloze, která umožňuje bezprostřední manipulaci s prutem. Pro feederaře se proto vyrábějí i speciální funkční feedrová křesla, zajišťující při lovu maximální komfort a pohodlí.


Momentka z feederových závodů

Lov v noci - feederový terč

Zní to možná trochu paradoxně, ale na špičku se dá lovit i v noci, kdy je jak známo tma jako v pytli, a denní tvor, jakým je člověk, toho se svým vlastním zrakem příliš mnoho nezmůže. Ale co naplat, zvláště v horkém létě je mnoho druhů ryb aktivních především v noci, a tak se i feederař musí umět těmto podmínkám přizpůsobit. Základem je pochopitelně, aby bylo vidět na špičku prutu, a mohli jsme tedy rozpoznat záběr. K tomu nám mohou sloužit např. chemická světýlka, připevněná lepicí páskou ke špičce prutu, nebo speciální vynález, tzv. feederový terč, což je vlastně kus bílé desky, většinou pokreslený kruhovými vzory jako klasický terč, který je v noci nasvícen tak, že se na něj promítá stín špičky feederového prutu. V případě správně instalace a nasvícení umožňuje rozeznávat i jemné chvění špičky podobně jako ve dne.


Plochá krmítka určená pro tzv. method feeder jsou fenoménem dnešní doby

Method feeder

Moderní rybařina se vyvíjí neuvěřitelným tempem a neustále se v ní objevují nové trendy a přístupy k lovu. Týká se to pochopitelně i feederu, který není žádnou ustálenou rybářskou formou, ale stále do něj přicházejí nové inovativní prvky, které tento způsob lovu posouvají dál. Příkladem za všechny je tzv. method feeder, který k nám před lety vtrhl doslova jako blesk z čistého nebe a během krátké doby dosáhl velké popularity. Při lovu method feederem se používá speciální ploché krmítko, do nějž se vmačkává krmítková směs - tzv. method mix, která má specifické vlastnosti - má rychlý nástup účinku a je především velmi lepivá. Spolu s tímto krmením se na ploché krmítko přimáčkne i háček s nástrahou, umístěný na krátkém návazci. Krmítko dopadne po náhozu vždy háčkem nahoru, takže když k němu připlave ryba, vidí hromádku voňavého krmítku a na něm jako pomyslná třešnička na dortu trůní naše nástraha. Tento způsob je vhodný zejména k lovu větších kaprovitých ryb - cejnů, línů a kaprů. Možná jste si při popisu této rybolovné metody povšimli toho, že technika lovu na method feeder tak trochu připomíná srkačkové montáže, či lov na tzv. „bagr“, používané při klasické položené. Podobnost tu opravdu je, neboť při těchto montážích používáme jen velmi krátké návazce a ryba naši nástrahu v podstatě přímo vyzobává z krmítka a vnadící směsi. Lov na method feeder je však oproti těmto metodám mnohem jemnější a v neposlední řadě též k rybám šetrnější. A to zároveň jako by charakterizovalo celou rybářskou disciplínu, zvanou lov na feeder. Hlavní význam feederu spočívá v tom, že přinesl do lovu ryb „na těžko“ jemnost, akci a v tom nejlepším slova smyslu sportovního ducha. Překlenul tak propast mezi tradiční položenou a moderní plavanou, což je rybolovný způsob, který si představíme v příštím díle našeho seriálu.


Krmítková směs method mix má specifické vlastnosti - mj. je velmi lepivá

Text + foto: Tomáš Lotocki
Foto + nákresy montáží: Milan Tychler

Autor: Tomáš Lotocki

Diskuse k článku (5 reakcí)

Přečteno: 13 647x
Průměrná známka: 1.47

NAbeceda mladého rybáře - Feeder 1. část

Lov na feeder je zároveň i vhodnou technikou pro začínající rybáře, neboť je oproti plavané technicky nepoměrně jednodušší