Abeceda mladého rybáře - Feeder 1. část

- Tomáš Lotocki

V předchozích dílech naší rybářské abecedy jsme si představili položenou jako jeden ze základních a v tom pravém slova smyslu tradičních způsobů lovu ryb na našich vodách. Řekli jsme si také, že lov na položenou má dnes mnoho podob a z jeho klasické formy se časem vyvinuly některé nové rybolovné techniky a metody lovu. V minulém článku jsme si představili moderní kaprařinu - techniku, zaměřenou na lov opravdu velkých ryb. Lov na feeder, který si představíme v dnešním článku, je příkladem zcela opačným.

Původně se uplatňoval zejména při chytání menších a středně velkých ryb na tekoucích vodách a i když se dnes loví na feeder téměř všechny druhy ryb na nejrůznějších typech vod, má tato metoda ze své podstaty k těžké a poněkud statické kapařině na míle daleko.


Feeder je vhodnou technikou i pro začínající rybáře

Dalo by se říct, že feeder dnes tvoří jakýsi mezistupeň mezi lovem na položenou a na plavanou. Z technického hlediska splňuje definici lovu na položenou, neboť nástraha je přidržována na jednom lovném místě zátěží, kterou tvoří krmítko, případně jiná zátěž (olůvko). Z lovu na plavanou si přináší především jemnost, akčnost a zábavnost.

Podobně jako u plavané se jedná o univerzální způsob rybolovu, který nám umožňuje při chytání různě variovat a aktivně hledat cestu k rybám. Lov na feeder je zároveň i vhodnou technikou pro začínající rybáře, neboť je oproti plavané technicky nepoměrně jednodušší a zároveň není tak pasivní jako klasická položená a nabízí zábavnou rybařinu s možností bohatého úlovku. Pojďme se tedy způsob lovu představit poněkud blíže, včetně jeho zatím nikterak dlouhé historie.


Feeder se původně uplatňoval při lovu menších kaprovitých ryb

Feeder

Feeder je rybolovná technika, která se v moderní podobě rozšiřuje v našich končinách teprve od konce 90. let minulého století, i když „lov na špičku“ byl u nás provozován již mnohem dříve. Svůj název získal feeder podle anglického pojmenování pro krmítko, které patří vedle speciálního prutu, navijáku, vlasce, háčků a vidličky k základní výbavě při pěstování této rybolovné techniky. Podobně jako u klasické položené plní krmítko funkci zátěže, přidržující nástrahu u dna a zároveň svým obsahem láká ryby na lovné místo. Hlavní rozdíl oproti plavané i klasické položené je v rozpoznávání záběru, k němuž neslouží splávky ani žádné přídavné indikátory (čihátka, swingery atd.), ale jen velmi jemná špička feederového prutu, která se podle pohybů vlasce ohýbá a vibruje. Díky tomuto systému lze odhalit i drobné a opatrné záběry, které by při použití tradičních metod byly jen velmi těžko rozpoznatelné.


A to zejména na tekoucích vodách

Feederový prut

Feederový prut je základem této rybolovné techniky. Většinou má podobu speciálního dělícího prutu (děličky), jejímž hlavním charakteristickým znakem je výměnná špička. Feederové pruty se vyrábějí v délkách od 2,4m do 4,5m. Při volbě vhodného prutu je třeba kromě kvality a ceny zohlednit především to, které druhy ryb, v jakých velikostech a na kterém typu vod budeme chtít nejčastěji lovit.


Dnes je běžným úlovkem feederaře i kapr a jiné větší druhy ryb

Rozdělení feederových prutů

Feederové pruty rozdělujeme podle gramáží na několik typů:

Picker, winkelpicker, quiver - speciální, nejjemnější pruty s odhozovou zátěží do 40g a velmi citlivými špičkami. Používají se především při lovu menších ryb na kratší vzdálenost, zejména na stojatých vodách. Můžeme však s nimi lovit i lehkou přívlačí (např. s marmyškami). Jedná se o nejkratší feederové pruty, vyráběné ve velikosti 2,5 až 3m. Výhodou těchto feederových prutů je především to, že si zdolávání i středně velkých ryb opravdu užijeme. Pro mladé začínající rybáře však nejsou tyto typy prutů nejvhodnější, jelikož jsou velice jemné, křehké a nesnesou neobratnou manipulaci a hrubší zacházení.

Light - jedná se o citlivé pruty s odhozovou zátěží do 70 gramů s jemnými špičkami. Jsou určeny k lovu malých a středně velkých ryb, zejména na stojatých vodách. Naopak nejsou vhodné k lovu na větší vzdálenost a v proudnějších vodách.


Feederové prut kategorie medium má univerzální využití - můžeme s ním lovit i pod jezy na menších řekách

Medium - nejběžnější typy prutů s vrhací zátěží do 100g. Tento typ prutů je pro učení s feederem zřejmě nejvhodnější. Umožňuje lovit na vodách stojatých i mírně tekoucích a kromě menších a středních ryb už zvládne i několikakilogramové pořízky.

Heavy - tyto silné pruty s gramáží do 150g jsou opatřeny méně citlivými špičkami a jsou určeny zejména k lovu na větší vzdálenost a v proudnějších tekoucích vodách. Lovit na něj můžeme ryby středních i větších velikostí.

Extra heavy, power - speciální kategorie silových prutů s velkou odhozovou zátěží až do 200 gramů. Vyrábějí se v délkách od 3,5 do 4,5 metrů a jsou opatřeny silnými, málo citlivými špičkami. Jsou vhodné pro použití do velmi silných proudů a pro chytání na velkou vzdálenost. Pruty této kategorie bývají označovány také jako parmové speciály (anglicky barbel). Tyto pruty najdou své uplatnění především na velkých řekách nebo při lovu parem ve velmi proudných úsecích řek.

Mezistupně - uvedené kategorie feedeerových prutů se mohou dále kombinovat, takže se v prodejnách také setkáváme s pruty, které jsou označeny jako medium-light či medium-heavy, které mají vlastnosti na rozhraní uvedených kategorií.


Charakteristickým znakem feederových prutů je jejich měkká výměnná špička

Výměnné špičky

Klasický feederový dělící prut se skládá z 3 hlavních částí: prvního dílu s rukojetí a úchytem na naviják, dále z prostřední části, kterou tvoří jeden či více samostatných dílů prutu s očky a konečně z výměnné špičky, které je nejcharakterističtější a zřejmě i nejdůležitější částí feederového prutu. Součástí každého zakoupeného prutu je několik kusů výměnných špiček, které se liší gramáží, délkou, akcí, barevným provedením i výrobním materiálem. Označení gramáže se uvádí v anglických uncích (1 oz = 26 gramů) a určuje zátěž, která ohne vodorovně drženou špičku do pravého úhlu. K rozlišení jednotlivých gramáží se někdy využívá i různobarevného provedení konce špičky. Jak už jsme si řekli, gramáž a citlivost jednotlivých špiček je vázána na model feederového prutu a volíme ji podle typu vody, způsobu lovu i předpokládané cílové ryby. Špičky se dále liší materiálem, z něhož jsou vyrobeny - karbonové špičky jsou většinou v základu černé a obvykle mají nižší průměr než laminátové špičky, které jsou bílé. Jednotlivé špičky mají také různou akci, neboli charakteristiku ohybu a mohou se lišit také svojí délkou.


Krmítko patří vedle nástrahy k nejdůležitějším součástem feederové sestavy

Feederová krmítka

Důležitou součástí feederové sestavy je krmítko. To slouží jednak jako nosič návnady a jednak jako zátěž, díky které můžeme nahazovat a která nám nástrahu „ukotví“ na lovném místě. Při lovu na feeder se používá několik typů krmítek. Nejběžnější jsou speciální feederové krmítka, které mají nejčastěji podobu drátěných nebo plastových košíků oválného hranatého nebo plochého tvaru. Používají se také speciální uzavřená krmítka na červy a vnadící partikl, ale uplatnění najdou i klasická „kaprová“ krmítek, kterými lovíme běžně na položenou. V neposlední řadě lze lovit na feeder i zcela bez krmítka, a to v případech, že už nechceme dále krmit nebo stražíme např. mrtvou rybku na dravce. V tomto můžeme místo krmítka použít běžné olůvko. Fenoménem poslední doby jsou pak speciální plochá krmítka, která používáme při takzvaném method feederu.


Speciální plochá krmítka používáme při tzv. method feederu

Ale tuto metodu lovu na feeder, stejně jako jednotlivé typy federových montáží a další vybavení, určené pro chytání touto atraktivní rybolovnou technikou, si představíme v příštím článku.

Text: Tomáš Lotocki
Foto: autor a Štěpán Krejčí

Autor: Tomáš Lotocki

Diskuse k článku (1 reakce)

Přečteno: 14 232x
Průměrná známka: 1.43

NAbeceda mladého rybáře - Feeder 2. část

Volba montáže je jedno z nejdůležitějších a nejzásadnějších rozhodnutí, které musíme při lovu na feeder učinit.

NAbeceda mladého rybáře - Moderní kaprařina

Moderní kaprařina přinesla i revoluci v chápání samotného lovu ryb a zacházení s úlovkem.