Montáže?

- Aleš Baran

      Tento článek byl napsán v roce 2000 a informace v něm nejsou možná úplně aktuální, nicméně v něm najdete stále inspiraci a poučení.

Během své ,,kaprařské kariéry" jsem poznal a vyzkoušel velké množství montáží. Většinu z nich jsem už dávno zavrhl a dnes používám pouze 3 montáže, z čehož dvě z nich jsou pouze vzájemnou obměnou. U mnou popisovaných montáží nečekejte nějaké složitosti, poznal jsem, že čím jednodušší sestava, tím je účelnější a spolehlivější. Nečekejte žádné speciální návazcové materiály, nepoužívám žádné multistrandy ani leadcore a podobné srandy. Moje kaprařina nevychází z poznatků z knih a časopisů. Nepřidávám do návnad esence pár kapek toho a pár onoho, a když se spletu, tak je to celé na nic. Můj způsob kaprařiny je založen na praxi, samostudiu, kontaktu a diskusi s jinými kapraři. U návazcových materiálů mám jen pár požadavků:
1. Musí být extrémně pevné
2. Extrémně odolné proti oděru
3. I po delším použití by neměly příliš měnit svůj vzhled
4. V žádném případě nesmí mít sklon k třepení

Materiál, který používám na návazce, používám i na šokové šňůry. Šokové šňůry by měly mít, pokud možno, trochu větší nosnost, aby v případě utržení praskl pouze návazec. Utržení rybou zcela vylučuji. Než byste utrhli správně navázanou montáž s nosností vázacího materiálu 9kg, spíše přijdete o prut. Tak, teď jsem prozradil mnou nejpoužívanější nosnost návazců. Běžně používám pletenkové materiály o nosnosti 6-25kg. Ta vysoká nosnost není z důvodu strachu ze ztráty ryby utržením, ale protože čím je nosnost větší, tím je i větší odolnost proti vnějšímu prostředí, prodření, přeříznutí. Mým doporučením je Carpex. Také vlasec používám z podobných důvodů silnějších průměrů. Na vlasci nešetřete. Já bych vám mohl doporučit pouze vlasce Shimano a to z důvodu, že mám s nimi největší zkušenosti. Samozřejmě, je na trhu jistě spousta dobrých vlasců, ale když jsem si našel to, co mi vyhovuje, nemám důvod hledat nějakou jinou značku a typ a vlastně testovat jej s rizikem ztráty ryb, nehledě na to, že dobré vlasce nejsou zadarmo (ani ty špatné). Mým nejoblíbenějším vlascem je tedy Shimano Super White. Na všechny způsoby lovu používám z 99% procent pouze jednu montáž. A je jedno, zdali do bahna, štěrku, písku, nebo jinam. Podle typu dna měním pouze typ olova. Ale o to až dále. Je to montáž ,,napevno" s použitím závěsu na olůvko s možností jeho odpojení při uváznutí. Háček navazuji bezuzlovým vázáním a volím jeho velikost podle velikosti boilies, nebo jiné nástrahy. Výška háčku je u mne, plus mínus 10% procent, stejná jako průměr boilies, v případě jeho použití. V případě použití jiných nástrah, je podmínka obdobná. Tvar háčku je klasický a mám radši háčky ze silnějšího drátu a maximálně ostré. Používám pouze háčky s očkem. Ale o háčcích už toho tady napsal dost Martin Maťák. Nyní jak tedy navázat háček:

Připravím si kus návazcového materiálu (pletenky) a na konci udělám malou smyčku, pro upevnění zarážky. Konec návazce provleču očkem z vnější strany a určím délku vlasu (Fáze 1). Délka vlasu je volena tak, aby nástraha nebyla vzdálena od háčku víc než 7mm a ne míň než 2mm. Začnu omotávat ramínko háčku a vlas fixuji z vnější strany (Fáze 2). Omotávka musí být pevná, smyčka těsně na další smyčku až někde pod úroveň výšky háčku. Pak konec návazce provleču z vnější strany očkem (Fáze 3) a zatáhnu (Fáze 4). Návazec je téměř hotov a je extrémně pevně navázán. Nepoužívám žádné další fixace vlasu silikonovou hadičkou, ani jiné. Rovněž uzlíky nezalepuji žádným lepidlem. Nyní je nutné na druhý konec návazce uvázat obratlík. Obratlík volte spolehlivě se otáčející a pevný, větší velikosti, aby se dal dobře fixovat gumičkou u zátěžky (viz dále). Postup uvázání obratlíku je na dolním obrázku:
Provlečeme konec návazce obratlíkem a určíme délku návazce mínus asi 3-5 cm, které nám ,,přibudou" při zatáhnutí uzlíku (Fáze 1). Mnou používané délky návazce jsou od 12 do 25 cm. Uděláme smyčku směrem zpět k obratlíku (Fáze 2) a volný konec 6-7 krát protáhneme touto smyčkou (Fáze 3). Smyčku před úplným zatažením navlhčíme a dotáhneme (Fáze 4). Stažený uzlík zatažením stáhneme po návazci k obratlíku (Fáze 5) a po odstřižení volného konce je návazec hotov. Nyní co je to závěs na olůvko:
Zleva: Kónická silikonová trubička, do ní se dá zasunout silikonová hadička proti zamotání, ale z 99% ji nepoužívám. Je to zcela zbytečné. Dá se totiž naučit házet tak, aby se vám to nezamotalo. Rovněž případné zamotání návazce lze pohledem kontrolovat a případný nepovedený nához opakovat. Jakmile vám olůvko ťukne o hladinu a návazec je v pořádku, už se pod vodou nezamotá. Rada – nebrzděte vlasec, při brždění to olůvkem cuká a to je nejčastější příčinou zamotání návazce. Hadičku používám jen pro daleké hody, kdy nemohu již kontrolovat zamotání. Prostřední díl je pak samotný závěs na který se navleče olůvko s obratlíkem (očkem). Vpravo pak gumová hadička, která se nasadí na zátěžku a z druhé strany pak zasune obratlík a tím se dostatečně zafixuje. Zmíněnými částmi se provleče šoková šňůra (její délka je minimálně délka prutu plus 1m) a na konec se přiváže obratlík návazce (stejným uzlem). Nasuneme olovo, zajistíme kónickou hadičkou. Návazec je hotov:
Montáž jen doplňuji příslušnými olůvky:
Na montáži nahoře je koule. Tu používám nejčastěji i nejradši. Výborně drží v proudu. Na obrázku s olovy to jsou pak:
První dvojice zleva je „trilobit“, používám ho jen málo, a to všude tam, kde potřebuji, aby se olovo při stahování dostalo co nejrychleji k hladině. Drží ovšem nespolehlivě na dně při silném proudu a je horší pro samozásek ryby, tudíž se musí používat vždy těžší než ostatní typy. Používám ho za hranami lavic a podobně. Výborně totiž vystoupá nad překážky na dně. Druhá dvojice je „labák“. Výborně drží na kamenitém dně při silnějším proudu. Koule odolává proudu lépe, ale jen asi do 140g. Pak nasazuji tyto labáky, od 170g drží spolehlivěji než koule. Poslední olovo, úplně vpravo je „bomba“. Používám ji pro daleké hody a do 100g, a to pouze na jezerech. Olova nepoužívám lehčí než 80g.

Tak, a kde jsou ty ostatní dvě montáže? Jedna je jen obměnou této, a to s použitím hadičky proti zamotání asi 30 cm dlouhé, ale vždy delší než návazec. Třetím typem je průběžná montáž s olovem na trubičce, tzv. „lítačka“. Vzhledem k tomu, že má pro mne jen malé (asi 1%) využití, nebudu se zde o ní dále šířit. Tak doufám, že jsem vše podrobně vysvětlil a těším se na vaše ohlasy.

Autor: Aleš Baran - ®

Přečteno: 22 758x
Průměrná známka: 1.44

NDruhý prut boduje

Když lovíte na plavanou a voda trochu proudí, je lepší nahodit prut na těžko na přední hranici krmného místa a plavačák dále, abyste se nezamotali.

NExtrémní podmínky v kaprařině

Extrémních podmínek na řekách může být mnoho. Já popíšu několik, se kterýma jsem se setkal, a které šly nějakým způsobem vyřešit.

NMontáže trochu jinak...

Na horní část návazce z pletené šńůrky nasuneme ca. 10 cm dlouhou PE hadičku a tuto pevně fixujeme vteřinovým lepidlem k obratlíku.

NKapři hned příkladně

Tento článek berte jako pokračování článku Kapři hned