Jak dlouho čekat na záběr s feederem?

- Milan Tychler

Když lovíte feederem, nahodíte a do chvilečky máte záběr, je všechno v nejlepším pořádku. Ale když záběr nepřichází, člověk ztrácí jistotu a klid. Jak čas běží, nervozita stoupá a vy máte čím dál větší chuť vytáhnout nástrahu a znovu nahodit. V hlavě možná mnohým vrtá myšlenka, jak dlouho má smysl čekat na záběr? Upřímně řečeno, na takto položenou otázku nelze dát odpověď, protože velmi záleží na okolnostech.

Něco jiného je, když lovíte drobné ryby, a něco jiného, když čekáte na rybu větší. Jinak je to v případě, že průběžně krmíte jen krmítkem bez předchozího vnadění, a jiné pak, když lovíte na předem provnaděném místě. V potaz je třeba vzít i hloubku a to, jestli ryby nahazováním plašíte, nebo ne. V tekoucí vodě musíme brát zřetel i na sílu proudu, protože ten může krmítko vyprázdnit hodně rychle. Je tu tedy spousta proměnných a podle toho je třeba se zařídit.


Jak dlouho budu čekat?

Někdy nelze ani jednoznačně říct, co je vlastně správně, protože dva rybáři mohou uplatnit dva rozdílné způsoby vnadění a oba uspějí velmi dobře. Nemohu ani nikomu říct, tam dělej to a tam zase tohle, protože podmínky se mohou měnit v závislosti na roční době a průtoku a někomu jde možná o to, aby se pobavil s jakýmikoli rybami, a jinému jde třeba jen o kapry nebo parmy. Takže „kuchařka“ neexistuje. Mohu jen říct, jak to dělám v některých konkrétních případech já, přičemž klidně i během lovu celou strategii přehodnotím a změním, když není tak úspěšná, jak jsem si původně představoval…

Lov středně velkých kaprovitých ryb na tekoucí vodě

Řekl bych, že tohle je taková feederová klasika. Plotice, podoustve, ostroretky, cejni, cejnci, někde i perlín a karas jsou ryby jako stvořené pro lov feederem s krmítkem. Kdo chce chytat tyto ryby, nemusí se trápit s nějakým vnaděním předem, ale stačí prostě přijít k vodě, maximálně hodit pár krmítek a hned chytat.

Tento lov je bezvadný v tom, že se skutečně během pár chvil objeví první ryby a pak už se jen bavíte, dokud vám nedojde krmení. Často si ani nemusíte říkat, že je třeba přehodit, protože následuje záběr za záběrem v pravidelném rytmu a všechno jde vlastně tak nějak samo. Jenže to je ten ideální stav, který sice zažíváme často, ale určitě nenastává vždycky. Někdy se rybám zkrátka nechce. Může to být z mnoha důvodů a problém bývá především v tom, že se důvod prostě nedaří odhalit a udělat včas tu správnou změnu.


Při lovu s klasickým krmítkem netrvá čekání na záběr dlouho

Člověk neví, jak se zachovat, protože do vody nevidí a nemůže říct, zda ryby neberou, protože tam prostě nejsou, nebo tam jsou, ale krmení je málo, nebo naopak moc. Třeba je voda chladná a ryby chtějí menší nástrahu na jemnější sestavě. Jsou dny, kdy se vyplatí hrát si s koncovou sestavou, nástrahou a vším okolo, a někdy stačí prostě jen déle počkat na záběr. Jsou i vody, kde musím v pravidelném rytmu házet plné krmítko po třech minutách, záběru se dočkám nejdříve za hodinu a pak už to jde prostě samo. Co hod, to záběr do dvou minut. Okolnosti, zkušenosti, to všechno sehrává velkou roli.

Velmi obecně se dá říct, že na vodách, kde v sezóně berou ryby velmi dobře, nečekám na záběr déle než tři, maximálně pět minut. Pokud se v této době objeví nějaký problém a záběry nepřichází hned, ještě není třeba panikařit. Prostě házím každé tři minuty a nejdéle po dvaceti minutách se to rozjede. Nechci teď tady rozebírat, jaká se udělá změna, když to nejde, ale kdy se udělá. Někdo by poradil, že je třeba změnit místo. Když je ale vaše místo osvědčené a máte v něj důvěru, nedělal bych to, protože je velká pravděpodobnost, že když jsou ryby liknavé, jinde to bude stejné. Pokud tedy nejdéle do hodiny nedojde k obratu, je třeba to řešit. Pro mě osobně je to hodina na většině míst, kde chytám, když jsem předtím při házení středně velkého krmítka každé tři až čtyři minuty neměl záběr.


Někdy může být čekání trošku delší

Při lovu středně velkých ryb je pro mě přijatelné, když mám záběry do tří až čtyř minut, maximálně do pěti. Jsou samozřejmě dny, kdy třeba chytám velké cejny nebo parmy, a tam si počkám na záběr o něco déle. Ono většinou platí, že při lovu větších ryb se na záběr čeká prostě déle.

Lov na stojatých vodách

Na stojácích mě zajímají pouze dvě ryby, a to je velký cejn a kapr. Cejny nejraději chytám klasikou, tedy s normálním košíkem, a kapry s krmítky typu method feeder, což jsou dvě naprosto odlišné věci. Zatímco lov cejnů se dá bez problémů přirovnat k tomu, co jsem napsal výše o lovu středně velkých ryb na tekoucích vodách, a proto se k tomu vracet nebudu, lov kaprů s krmítky typu method feeder má trochu jiná pravidla.

Kapři nejsou plotice, ani cejni, a i když se zdržují v hejnech, nemůžeme očekávat záběr každé tři minuty a ani nemůžeme tak často nahazovat, protože je jednoduše vyplašíme a vyženeme. Čím větší jsou kapři, tím jsou opatrnější a to je vždycky třeba brát v potaz.


S method krmítkem je to na delší dobu

Lov s method krmítkem má v podstatě dvě varianty. Buď lovíme na místě provnaděném třeba partiklem nebo malými peletami, nebo jen s krmítkem, které házíme na vytipovaná místa. Samozřejmě, že mnozí prostě hodí krmítko jen tak někam nazdařbůh.

Při lovu na krmeném místě jsem ochotný čekat na záběr opravdu dlouho, protože to celé je skutečně vyčkávací metoda. Vybral jsem místo, dal jsem si práci s krmením a teď prostě čekám, až se objeví kapři a některý z nich zabere. Místu věřím a vybral jsem si ho z nějakého důvodu. Loví se samozřejmě se dvěma pruty a mezi tímto lovem s feederovým prutem a kaprařením je rozdíl jen ve způsobu signalizace záběru a možná v jemnější koncové sestavě. Čekání na záběr může být klidně v řádu hodin.

Pokud ale lovím pouze s krmítkem bez předchozího vnadění, už to tak jednoznačné není. Obvykle to dělám tak, že jeden prut pošlu na místo, kterému skutečně věřím, a ponechám ho tam po celou dobu lovu a s druhým prutem prostě ryby hledám. Zkouším různá místa a měním vzdálenosti. Pokud přijde záběr, zkouším místo znovu. Ovšem neponechám tohle krmítko na jenom místě déle než dvacet minut, nejdéle půl hodiny. Jen na velmi dobře známých vodách zkouším lovit déle na jednom místě, ale přesto po dvaceti minutách přehazuji, abych zkusil jinou nástrahu nebo jinou směs či pelety do krmítka, nebo krmítko jen přeliji jiným atraktantem.


Čekat se obvykle vyplatí

Tento lov není ani zdaleka tak aktivní jako lov s klasickým krmítkem. Avšak to je dáno druhem lovené ryby, její opatrností a zvyky, které jsou prostě jiné než u ryb menších. Kdo to nerespektuje, může být jen těžko úspěšný.

Všechny způsoby lovu feederem mají společné to, že čím větší a selektivnější nástrahu použijete, tím déle se na záběr čeká. Jestliže jsem řekl, že při lovu klasikou přehazuji po třech minutách, platí to pro lov s masnými červy. Pokud použiju takovou nástrahu, jako je například chumel hnojáků, kukuřice nebo peleta, může být čekání na záběr třeba i delší než deset minut, protože velcí cejni i parmy tyto nástrahy milují a na záběr je skutečně třeba trošku počkat.

Když jsem s feederem začínal, byl jsem trochu netrpělivý, a proto se mi zpočátku větší ryby vyhýbaly. Dnes dělám pravý opak. Jsou dny, kdy si při feederu skutečně posedím a na záběr si počkám. Odměnou jsou mi pak pěkné ryby místo hromady drobotiny. Ale rozhodnutí o tom jak feeder použít je na každém z nás. Záleží také na podmínkách a čase. Důležité je jen jediné – abychom se dobře bavili.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (12 reakcí)

Přečteno: 17 368x
Průměrná známka: 1.23