Na kapry s osmadvacítkou jemně

- Milan Tychler

Cílem mnoha rybářů je i při lovu feederem kapr. A proč ne? Je to ryba jako každá jiná, ve vodě jich plave všude dost a je to dobrý bojovník. Problém je v tom, že hodně rybářů se snaží lovit i kapry s hodně poddimenzovaným nářadím, v čemž vidím dva problémy. První je ten, že mnoho ryb utrhnou, a druhý ten, že pokud je voda volná a bez překážek, zdolávají větší ryby nepřiměřeně dlouho, až jsou úplně vyčerpané.

Chápu, že lov a zdolávání ryb s jemným náčiním je větší pohodička a zážitek, ale pokud je to na úkor lovených ryb, není to správně, a to tím spíše, pokud pak hodláte ulovené ryby pouštět. Navíc při lovu kaprů nikdy nevíte, jak velká ryba vám zabere, a i když jste skálopevně přesvědčeni o tom, že strávíte den s menšími kapry, kdykoli vám může zabrat ryba velká. Někdo může namítnout, že řešení je snadné. Vykašlete se na feeder a jednoduše použijte silnější kaprařské náčiní. Ale skutečně není třeba jít hned touto cestou, pokud máte lov feederem rádi. Často stačí jen použít silnější vlasec a návazec, protože mnoho prutů to snadno vydrží, a jediný problém je v tom, že rybář má v sobě nějaký blok, který mu prostě z jakéhosi důvodu nedovolí použít silnější vlasec.

Lov feederem patří k mým oblíbeným, a přestože mám dvě sady kaprových prutů s navijáky a vše, co ke skutečné kaprařině patří, mnohem častěji sáhnu po silných feederových prutech. Nejčastěji totiž chytám na vodách malých a silně zarostlých, protože je tam menší rybářský tlak. Za tímto účelem mám krátké třímetrové a skutečně silné pruty, které se právě do takových podmínek hodí. Další využití jsem pro ně našel při lovu parem na řekách.


Je to neuvěřitelné, ale i v takovém potoku se dají chytit pěkní kapři

Tyto pruty mi dovolují používat silné vlasce a díky tomu, že mají velká očka i na špičkách, nemám problém s žádným uzlíkem při použití předvazu tam, kde jsou škeble, nebo když jde po vodě otravný květ topolu či vrby. S těmito pruty si dovolím použít vlasec o průměru 0,28 i 0,30 mm. Jsou to v podstatě krátké kaprové pruty s feederovými špičkami, které jsou mi při krátkých vycházkách na malých vodách mnohem milejší než jakýkoli jiný signalizátor. Díky špičkám mám větší přehled o tom, co se děje na lovišti. Špičky zaznamenají i jemné doteky rybích těl při kontaktu s vlascem a na těchto vodách se kapří záběry často projeví jen jemným popotažením a mírným ohnutím špičky. Když nezaseknete, jste mimo hru. Elektronické signalizátory jsou tu zcela k ničemu. Tady se klasickou jízdou projeví tak jeden záběr z deseti a obvykle je to jen menší ryba. Navíc často nemohu dát rybě, která zabrala, po záběru ani centimetr, protože je tu spousta vázek.

Je to trochu extrémní rybařina, která by se dala nazvat jako kaprařina s feederem, ale proč ne? Účel a nikoli efekt pro oči světí prostředky a já jsem to vyhodnotil tak, že pomocí silných feederových prutů a jemných špiček prostě chytám na těchto vodách ryby, na jaké bych si jinak nesáhl. Myslím, že mnoho rybářů uvažuje stejně, nebo podobně, a jediným důvodem, proč takto už dávno nechytají, je to, že se stále nemohou odhodlat. Já s tím nemám problém. Vyměním cokoli za cokoli, pokud mi to pomůže chytat efektivněji. Já totiž raději chytám ryby, než jen vysedávám na břehu.


Pěkný kousek z malé vody

Obavy z toho, že když použijete silné nářadí, bude mít málo záběrů, jsou v tomto případě docela zbytečné. Rybám je naprosto jedno, jak silný prut máte na břehu. To za prvé. Za druhé s kmenovým vlascem je to stejné, protože s ním nemusí přijít vůbec do styku. A za třetí, návazec z vlasce vyměníme za tenkou pletenku, která má mnohem větší nosnost než stejně silný vlasec. Když to všechno doplníte malými a silnými háčky, zjistíte, že vlastně chytáte docela jemně, ale s nářadím, které toho snese mnohem více než klasika.

Pokud budete hledat na trhu nějaký krátký a silný feederový prut, dříve či později na nějaký narazíte. Možná vás překvapí, že i při velkých odhozových nosnostech budou mít pod zátěží spíše parabolickou akci, ale to je v pořádku.


Na místě je silný vlasec

Při lovu nakrátko, k čemuž jsou tyto pruty určeny, je měkčí prut výhodnější než prut tvrdý, protože spíše odvrátí prudký únik silné ryby a nemusíme jít při volbě velikosti háčku a síly návazce až do extrému.

Malé vody často hostí krásné ryby, avšak lovit je v takových vodách není snadné. Znám spoustu malých řek, starých mlýnských náhonů, všelijakých kanálů a slepých ramen. Krásné vody, ale obvykle je tam spousta popadaných větví i celých stromů. Chytat se dá jen na málo místech, ale chytají se tam kapři všech velikostí. Povětšinou taková ta klasika. Jenže čas od času přijde záběr od ryby, se kterou s běžným náčiním prostě nic neuděláte. Skončí v první překážce. Proto se chytá na místech spíše čistých, i když všichni vědí, že nejvíce záběrů od větších ryb přichází právě v těsné blízkosti překážek.


Bez pevného háčku to rozhodně nejde

A právě taková místa vyhledávám. Často chytám doslova mezi překážkami, na záběr čekám dlouho, protože obvykle používám větší a selektivnější nástrahy, abych od záběrů odradil malé ryby, ale v žádném případě se nenudím. Sleduji, jak jdou ode dna bublinky, jemné pohyby vlasců i rostlin. Záběrů je dost na to, abych vydržel být bdělý, a nemusím detekci svěřovat elektronice. Ovšem tak jako tak se mi občas stane, že ani silné náčiní na některé ryby prostě nestačí. Myslíte, že v malém potoce nemůže žít osmikilový kapr? Omyl! Na některých vodách je jich víc, než byste si dovedli představit. Jenže jejich lov je obtížný a na břeh dostanete takovou rybu s běžným nářadím jen velkou náhodou.

Takový lov už je hodně speciální a jako takový vyžaduje nejen „speciální“ náčiní – i když já v silných feederových prutech nic speciálního nevidím – ale hlavně zvláštní přístup a počítat je třeba s dostatkem času. Nejde ani o to, že čekáte dlouho na záběr, ale spíše je to otázka nalezení vhodných míst, vyhodnocení vhodnosti nástrah a jejich prezentace. Jsou vody, kde budou ryby dobře reagovat na pelety a boilie, a vody, kde tyto nástrahy prostě přijímat nechtějí, a nebo až po delší době. Tohle není důvod k nějaké depresi, ale pobídka k experimentům s takovými nástrahami, jako jsou tradiční vařené brambory, velké rousnice a podobně.


Návazce z vlasce nahradí návazce z pletenky

Že nejdou tyto staré a tradiční nástrahy dohromady s „moderním“ feederem a velkými kapry? Ale kdo tvrdí, že feeder je něco nového? Lov na špičku prutu je možná stejně starý jako lov na brambory! Jestli chcete být úspěšní, vůbec není od věci skloubit dobré a osvědčené dohromady. Když se k tomu přidá trocha rybářského štěstíčka, ocitne se první pěkný kapr z malé vody ve vašem podběráku dříve, než byste čekali.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (35 reakcí)

Přečteno: 13 519x
Průměrná známka: 1.25