Legenda s názvem Robin Red

- Milan Tychler

Co nástrah už nám prošlo rukama! Těch červů, žížal, napařeného rohlíku, pelet, boilií a já nevím čeho všeho. Některé z nich používáme stále, některé občas, jiné skončily v propadlišti dějin. Dnes bych chtěl vyzvednout jednu z nich a to jsou pelety s názvem Robin Red. Staly se jakousi ikonou pelet a zná je snad úplně každý, kdo si jednou s peletami začal.


Pelety Robin Red jsou legendární

Původní Haitsův recept se snažilo a stále snaží napodobit mnoho firem, a jsou i takové, které jeho originální komponent přidávají do svých receptur. Nicméně, když se v jakémkoli výrobku jakékoli firmy objeví zmínka o složce Robin Red, dá se předpokládat, že o něj bude zájem, protože Robin Red opravdu chytá. Co přesně je Robin Red, se běžný rybář nikdy nedozví, protože je to součástí tajemství firmy. Naše smysly a především nos však jasně naznačují, s čím máme tu čest. Je to směs koření, bylin, papriky a dalších ingrediencí. Nebude to nic složitého, ale důležitý je přirozeně poměr komponentů.

Já jsem si vyzkoušel spousty výrobků, především pelet, boilií i vnadicích směsí označených jako Robin Red a musím říct, že naprostá většina z nich se mi opravdu líbila a ryby na ně reagovaly skutečně dobře po většinu roku.


Barevně se mohou pelety různých výrobců dost lišit

Popularitu těmto výrobkům dělá především to, že je můžete s úspěchem používat po celý rok. Mají je rádi především kapři, velicí cejni, líni, ale také parmy. Na tyhle pelety jsem dostal i několik krásných tloušťů, ale i jiných kaprovitých ryb. Viděl jsem spousty zákazníků, jak stojí u regálů s peletami a bezradně berou do rukou jeden balíček po druhém s různými druhy a nakonec si na radu prodejce většinou odnáší právě pelety Robin Red, protože ty přece chytají vždycky a všude! Tohle se o nich říká a není to tak úplně nepravda, protože jsou to skutečně pelety, za které by se jistě postavila většina těch, co s nimi alespoň nějakou dobu chytali.


Boilie Robin Red je méně populární než pelety

Samozřejmě jsem se setkal i s negativními názory, jenže v absolutně minimálním množství a vždycky za tím bylo nějaké ale…

Myslet si, že jsou tyhle pelety všemocné a rybu chytíte na první nahození, je přinejmenším bláhové, přesto se to však s těmito peletami často stává. Kdo s nimi ale loví na dně s bezedným bahnem, těžko nemůže očekávat bleskový záběr ryby. A například v období, kdy se ryby třou a nereagují vůbec na nic, nepomůže ani Robin Red. Když se kapři třou, tak se jednoduše třou a jakákoli potrava je jim prostě lhostejná. Dalším případem, kdy nemusíte uspět ani s Robin Redem, je nesprávně zvolená velikost nástrahy.

Pelety se dají koupit ve velikosti od 4 mm po velikost golfového míčku. Některé jsou s dírkou, některé bez dírky, ale to není problém, protože je spousta šikovných způsobů jak nastražit pelety bez toho, abychom je museli vrtat.


Směsi jsou naopak hodně oblíbené

Pelety Robin Red jsou nejen skvělou a rychle působící nástrahou, ale i skvělým prostředkem na provnadění lovného místa. Drobné pelety jsou ideální k vytvoření krmného koberce pomocí praku nebo krmné rakety ve vzdálenějších místech. Pelety velikosti 4–6 mm jsou k tomuto účelu jedinečné. S nevelkým množstvím dokážete během chviličky pokrýt dost velkou plochu a „zaměstnat“ tak ryby na dlouhou dobu. Na takto prokrmeném místě se dá chytat znovu na peletu, ideálně na větší, řekněme nějakou univerzální patnáctku, a ještě lépe v kombinaci s krmítkem na method feeder, protože tak ryby nástrahu nejrychleji najdou.

Většina pelet Robin Red je spíše pomalu až středně rychle rozpustných, ovšem hodně záleží na teplotě vody a na tom, jak mastné ingredience výrobce do pelet přidal. Pokud se jedná čistě o ptačí zoby, bude se peleta rozpouštět poměrně rychle. Jestliže je součástí směsi na pelety i rybí olej nebo mastná rybí moučka, bude se peleta rozpouštět pomaleji i v teplejší vodě. V praxi se vám tedy může stát, že když vedle sebe položíte dvě pelety s názvem Robin Red, bude se každá z nich rozpouštět jinak rychle, a zatímco jedna bude stále držet, druhá už bude dávno rozdrolená.

Já používám pelety, které ve velikosti 15 mm vydrží v teplé letní vodě nějakých 20 minut. Jsou pro mě nástrahou na rychlé chytání. Když potřebuji, aby nástraha vydržela ve vodě déle, použiji buď větší peletu, nebo několik malých.


I měkké pelety mají mnoho příznivců

Drobné pelety Robin Red rád používám při lovu s krmítkem do sypkých vnadicích směsí. Při lovu kaprů a velkých cejnů přidávám do směsi podle teploty vody a aktivity ryb 5-20 % pelet. Klidně vypustím ze směsi kukuřici i masné červy, protože peletám Robin Red dávají kapři v létě často zcela jednoznačně přednost.

Některé pelety, záleží na typu, se hodí i k naplnění krmítek na method feeder. Stačí pelety jen krátce namočit, slít a pak ponechat chvíli odstát. Na povrchu začnou lepit a v krmítku docela dobře drží. Je to dobrá varianta na krmení tam, kde dost zlobí drobné rybky. Velmi dobře se mi při lovu s těmito červenými peletami osvědčila i metoda kontrastu barvy. Drobné ryby se ke světlému krmení obvykle příliš nehrnou, ale větším rybám to nevadí. Proto používám světlou směs, ve které červené peletky skvěle vyniknou. Je to taková hra s barvičkami, která mě baví možná víc než ty kapry, ale faktem je, že přináší výsledky.


Tyto pelety jsou skvělé na vnadění

K velmi rychlému zakrmení rád používám raketu. Naplním ji hrubou sypkou vnadicí směsí, kterou jsem naředil vodou do úplně kašovité konzistence, a tu pak doplním peletami. Po dopadu rakety na hladinu okamžitě vznikne lákavý mrak, který pomalu klesá ke dnu, kde už na kapry čekají pelety, které jim skutečně chutnají.

Je těžké říct, co na těchto peletách kapry tak láká, ale to je přece úplně jedno. Nám stačí vědět, že je to dobrá nástraha, kterou mají ryby rády, a že když ji budeme používat, budeme mít dobrou šanci na úlovek.


Způsobů jak je nastražit máme mnoho

Možná to všechno zní jako jedna velká propaganda, ale myslím, že stejnou nebo podobnou zkušenost s komponentem Robin Red učinilo mnoho z nás. Robin Red je v jistém smyslu téměř taková klasika jako třeba napařený rohlík.

S označením Robin Red najdeme kromě pelet také boilie, směsi na boilie, vnadicí směsi a koupit se dá také samostatný komponent pro vlastní výrobu. Není mnoho produktů, které by tomuto skutečně úspěšnému výrobku šlapalo na paty. Ale co do oblíbenosti i úspěšnosti se peletám Robin Red blíží pelety Halibut a nově také pelety Red Krill.


Že jsou úspěšné, o tom není pochyb…

Pelety Halibut jsou ovšem produktem vyloženě do teplé vody, takže lov s nimi bývá úspěšný jen po krátký čas v sezóně. Pelety Red Krill se peletám Robin Red hodně blíží, ale krilová moučka prostě není totéž co Robin Red, i když pelety Red Krill někdy komponent Robin Red obsahují. Samozřejmě je to tak, že jsou receptury lepší a receptury horší, a všichni víme, že ani když dva dělají totéž, nemusí to být totéž.

V každém případě letos hodlám vyzkoušet několik nových výrobků od různých firem, které daly svým výrobkům označení Robin Red a nebo se hrdě hlásí k tomu, že do nich použily originální komponent Robin Red. Uvidíme, jak si povedou. Já doufám, že dobře a že si zachytám…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (29 reakcí)

Přečteno: 14 381x
Průměrná známka: 1.35