Feeder, nebo plavaná?

- Milan Tychler

Když se u nás před lety objevily první zmínky o feederu, velmi brzy se vyrojily diskuze o tom, co je lepší ‑ jestli feeder, nebo plavaná? Zastánci feederu si hájili to své a druhá skupina zrovna tak. Spolu s tím se objevovaly výzvy ve smyslu, že zkusíme závod a uvidíme… I dnes se to děje, ale už v daleko menší míře, což pořád znamená, že někteří rybáři stále ještě nepochopili, že účelem těchto dvou technik není mezi sebou soupeřit, ale efektivně chytat ryby.

Možná je trochu matoucí to, že položená a plavaná spolu mají pár věcí společných, což vyzývá ke srovnání, ale ve své podstatě jsou tyto dvě rybolovné techniky naprosto odlišné.


Feeder, nebo plavaná?

Co mají tedy plavaná a feeder společného? Zcela jistě se jedná o techniky, které s velkým úspěchem využívají malé háčky, slabší návazce, menší nástrahy a obě nám umožňují velmi rychle chytat velké množství menších a středně velkých ryb. Dalším společným znakem je to, že při obou způsobech lovu si velmi účinně pomáháme přesným vnaděním a také vnadicí směsi používáme a připravujeme buď stejným, nebo hodně podobným způsobem. I pruty vypadají hodně podobně, ačkoli konstrukčně jsou samozřejmě podstatně odlišné. V každém případě se dá se silnějším plavačkovým prutem s citlivější špičkou a lehoučkým krmítkem chytat na dně stejně jako s feederovým prutem, a když na feederový prut nasadíte silnou špičku, můžete ho použít k lovu se splávkem. Samozřejmě to nedoporučuji, protože zvláště plavačkový prut by mohl při lovu s krmítkem snadno dojít k úhoně a v obou případech je to jen kompromis.

Co dál tu najdu společného? Snad to, že při obou technikách se dá stejně dobře lovit z jednoho místa, ale s minimem náčiní. Můžete lovit nejen na řece, ale i na vodách stojatých, obcházet slibná místa a projít třeba několik kilometrů za den. Tento způsob lovu je samozřejmě typičtější pro plavanou, ale s feederem to jde stejně tak dobře.

Jemný způsob lovu feederem i na plavanou nám dávají stejný způsob vyžití, jen při tom používáme odlišné náčiní. Oběma způsoby se skvěle loví malé i středně velké kaprovité ryby, a proto jsou i závodní pravidla v těchto disciplínách hodně podobná.


Krmení mícháme podobně

No a tady vzájemná podobnost v podstatě končí. Protože lov feederovými pruty je normální lov na položenou, tedy statický způsob lovu. S plavanou, která dokáže nabízet nástrahu jak v horizontálním, tak i vertikálním pohybu, se přece nedá absolutně srovnávat.

Plavaná, ve své „klasické“ podobě, je mnohem více než feeder cílený na lov malých a středně velkých kaprovitých ryb na dně. Na druhou stranu se feeder mnohem častěji používá „hrubším“ způsobem. I středně těžkými pruty se dají nahazovat skutečně velké zátěže a těžká krmítka, což nám umožňuje lovit třeba ve velkých vzdálenostech a také v silných proudech. S těmi nejběžnějšími a nejčastěji používanými pruty typu medium se také můžeme bez obav pustit do lovu docela velkých ryb, k čemuž vlastně položená primárně slouží, a dají se s nimi lovit i ryby dravé. Nejčastěji je to candát. Samozřejmě, že velké ryby se mohou lovit i se splávkem, už to však není ta klasická plavaná s patnáctigramovým proutkem, ale musíte radikálně přezbrojit.

I když však pominu náčiní, slabší a silnější pruty, malé a velké háčky, stále tu zůstává to, co činí tyto techniky tak diametrálně odlišnými, a to je možnost nabízet při lovu na plavanou nástrahu v pohybu. Mnozí určitě dovedou s lehkým feederovým prutem pomocí lehké zátěže prochytat říční dno tak, že nechají proudem nástrahu pomalu splavovat po dně. Je to taková kombinace položené, plavané a přívlače s lovem „na cit“.


Plavaná je hodně kreativní

Vaše nástraha se ale nikdy nebude pohybovat po proudu dolů, nýbrž šikmo přes proud a nikdy ji tímto způsobem nenabídnete ve sloupci, protože i plovoucí nástrahy přitlačí proud prostě ke dnu. Tady je ten zásadní rozdíl.

Co se týká vod stojatých, na nich dokážeme nabídnout rybám i pomocí feederu nástrahu ve sloupci díky dlouhému návazci a vzplývavé nástraze. Nikdy se to však nevyrovná lovu se splávkem na propad. Ve srovnání plavané a feederu je také třeba zmínit to, že plavaná je méně hlučná a technicky rychlejší, což může v některých případech sehrávat velmi důležitou, až zcela zásadní roli.

A tak se stává, že v určitých situacích, při kterých dávají ryby zcela jednoznačně přednost nástrahám nabízeným jen určitým způsobem, bude mít jedna z technik zcela evidentně navrch. Když budou ryby brát nástrahy v mezivodě na propad, je jasným vítězem splávek. Feeder může mnohem lépe bodovat v silnějším proudu, když velké ryby berou na větší klidně ležící nástrahy na místě, nebo když potřebujete chytat staticky u protějšího břehu na tekoucí vodě. A když ryby dobře berou u dna na ležící i pohybující se nástrahy, bude to spíš než čím jiným šikovností toho kterého rybáře.


I feeder nabízí více možností

V obou případech platí, že vítězí ten obratnější, a v tom mu pomůže i dobrá znalost jeho nářadí a schopnost ho maximálně využít. Jsou rybáři, kteří se soustředí jen na jednu z technik, a rybáři, kteří velmi dobře ovládají obojí. Ti jsou samozřejmě ve výhodě, protože mohou volit z více možností a maximálně se přizpůsobit situaci nebo změně situace, která může u vody přijít kdykoli.

Zrovna nedávno se mi stalo, že jsem lehkým feederem chytal karasy. Zpočátku to šlo dobře, ale pak začaly být záběry stále jemnější a jemnější, takže jsem ryby zasekával jen stěží nebo spíš náhodně. Žádná kouzla s návazci a podobné věci nic zásadního nepřinesly. Vzal jsem tedy prut se splávkem, který má jemnou štětinovou anténku, vyvážil jsem ho naprosto precizně a pak už jsem snadno zasekával rybu za rybou. Záběry přicházely na stejnou nástrahu, jen jsem ji musel umístit pár centimetrů nad dno.


Obě techniky přináší pěkné ryby

Takže feeder, nebo plavaná? U mě je to jednoduché. Volím cestu nejmenšího odporu a také co největší zábavy, a proto kdykoli a rád vyměním feeder za splávek, anebo zcela jinou rybářskou techniku. Nelpím na ničem. Chci se bavit, chci chytat ryby a volím takový způsob, jaký je v danou chvíli a v daných podmínkách ten nejúčinnější.

Docela dobře chápu ty, kdo si hájí jen to své jediné. Prostě je to baví a to je dobře. Člověk se má pro něco nadchnout a užívat si to. Ovšem když v tomto případě neuznáte nic jiného, budou vás považovat spíše za hlupáka než za odborníka, i když budete ve své disciplíně skutečně dobří…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (17 reakcí)

Přečteno: 13 450x
Průměrná známka: 1.13