Kapři před zámrazem

- Handy

Teplota vody klesá a až na místa, kde jsou u dna termální prameny, se drží okolo 4 °C. Její průhlednost je v těchto měsících zpravidla nejvyšší. Většina vodních organismů s ochlazením umírá nebo se ukrývá v sedimentu dna.



I z tohoto důvodu je lov kaprů úspěšný v ranních a večerních hodinách nebo ve dnech s nízkou oblačností. Šance na úlovek také stoupá při zakalení a rozvíření sedimentu dna krmícími se rybami. Pravidelné krmné dávky v zimních měsících jsou základem úspěšného rybolovu. Dalším střípkem k úspěchu je podle mého názoru dlouhodobě ustálený atmosférický tlak. Z mé zkušenosti je nejhorší prudký vzestup a nebo kolísání tlaku nahoru a dolů. Špatné vyhlídky na úspěch předpovídají i často se měnící směry větru. V případě potřeby se snažím veškeré změny počasí pečlivě zaznamenávat dva dny dopředu. Nakonec stejně jedu. Nejenom v rybařině platí, že všechno špatné je k něčemu dobré. Každý z nás dělá chyby a učí se z neúspěchu. Nic není stoprocentní a zaručené, ale o tom ta naše rybařina přece je.





Ve zkratce se pokusím popsat dvě zcela rozdílné strategie. Dva roky po sobě jsem byl v prosinci na stejném revíru a za stejným podmínek. Stejná povrchová teplota vody 4-6 °C mi umožnila srovnávat.

První pokus

Založil jsem dvě krmná místa s hloubkou od tří do pěti metrů. Uložil jsem do ruční GPS. Krmnou dávku (pelety, boilie, zkvašená vařená kukuřice) 4-5 kilogramů jsem několikrát dle potřeby opakoval.


Bojovník - 17,4 kg


28.12. - 15kg

Před prvním nahozením jsem musel mít jistotu, že ryby vhozenou potravu přijímají. V tomto směru mi pro kontrolu pomohla podvodní kamera. Mimo prvních dvou dnů bylo dno vždy „vyluxované“ do poslední kuličky a pelety. Oproti letním měsícům rybám trvá mnohem delší dobu, než potravu objeví. I z tohoto důvodu se v chladné vodě snažím pravidelně krmit a nejezdím naslepo.

Při samotném lovu jsem používal drcené boilie, boostrované pelety N.H.D.C a pár kuliček.


28.12. - 13kg


31.12.

Chtěl jsem si především zachytat a mít radost z každého záběru. Nic zvláštního jsem nevymýšlel, fungovalo téměř vše. Hlavně pak „popky“ o průměru 8-14 mm v esenci se sladidlem umístěné 0-5 cm nade dnem a boilie o průměru 14-16 mm. Ke každé montáži jsem přidával napěchovanou PVA punčochu. V prvním případě jsem nenachytal pouze kapry, ale také všudypřítomnou bílou rybu. Jemná kaprařina se mnohdy měnila v lov stále hladových cejnů. Ve výsledku tomu odpovídala i velikost většiny chycených kaprů - kolem tří kilogramů. Během několika, dokonce i mrazivých, dnů se mi podařilo zdolat zhruba třicet kaprů s váhou 3-13 kg. Desetikilogramovou hranici přesáhli dva krásně zbarvení lysci.


11kg


13+

Druhý pokus

O rok později se poučen vracím ke stejnému revíru ve stejném období.

Atraktivní pelety, method mix, rozdrobené boilie a nakvašenou kukuřici nechávám doma. Jejich použití při lovu kaprů je podle mého názoru vhodné spíše na komerční vody. Z vlastní směsi jsem si vyrobil pouze boilie několika průměrů mezi 16 a 20 mm. (Menších kuliček nebylo zapotřebí. Cílem bylo vyvarovat se nájezdu cejnů, kterých se už nezbavíme.)


23.12.


První ryba druhé výpravy

Bahnité dno s tzv. kopečky od krmících se ryb tentokrát vybírám s předstihem již v létě při potápění. Jako druhé loviště volím přechod z písku na měkký sediment ve stejné hloubce okolo pěti metrů. Přesný směr a vzdálenost jsou v chladném počasí velice důležité. Je nutné vše pečlivě zaznamenávat.


Tmavý lysec s ošklivě poraněnou ocasní ploutví den před vánocemi - 18,7 kg, to už je k zamyšlení se nad zacházením s úlovkem

Lovu předcházelo prostorové krmení v rozsahu 15 x 15 m. Podle možností jsem dojížděl třikrát týdně zhruba měsíc dopředu. Krmné dávky, s postupem času směřované do jednoho menšího místa 5 x 5 m, nepřesahovaly více než tři kila. Před samotným lovem stačilo naházet kobrou přibližně pět hrstí na montáž. Pak už jen opatrné dokrmování po záběru.



Šest prosincových návštěv a čtrnáct nádherně zbarvených kaprů. Sedm krasavců vážilo více než deset kilo a pouze jeden úlovek byl cejn. Jako nástrahu jsem použil samotnou kuličku o průměru 16-20 mm nebo v kombinaci s „popkou“ na panáčka. Materiál na návazce jsem chtěl nejlépe neviditelný a tuhý. Mým představám naprosto vyhovuje fluorokarbon Jaxon Crocodile v síle 0,35-0,40 mm a větší ostrý háček KURO S2 č. 6.


Ryba, kterou jsem měl už čtyřikrát na podložce (12 kg, 2010), tentokrát s váhou 20,6 kg (26. 12. 2015)

Montáže jsem používal průběžné s alespoň jedním metrem olověné šňůry. Vlasec jsem nevypínal a nechával co nejjemnější.

Tento článek je můj první a upřímně - byl pro mě náročnější než samotný lov kaprů.

Všem sportovně smýšlejícím rybářům přeji hodně úlovků a splněných snů.

S pozdravem Pavel „Handy“ Hanuš

Autor: Handy - ®

Diskuse k článku (30 reakcí)

Přečteno: 11 802x
Průměrná známka: 1.39