Netradičně na ostroretky

- Milan Tychler

Ostroretky jsou poněkud zvláštní, ale velmi oblíbené ryby. Způsob, jakým se živí, a postavení jejich tlamiček, netypický pro kaprovité ryby, z nich dělají něco mimořádného a já je mám moc rád, protože mám rád i jemné techniky lovu a právě těmi se ostroretky nejlépe loví. Plavaná je moc fajn, feeder je pro lov ostroretek mnohdy téměř dokonalý, ale já si ostroretky nejvíce ze všeho užívám na lehoučkém proutku určeném pro ultra lehkou přívlač.


Ostroretky se dají chytat i v zimě

Trochu nevšední technika na lov kaprovitých ryb, ale kdo vláčí malé nástrahy, ten mi jistě potvrdí, že úlovek ostroretky, například na maličkou rotačku, není ničím výjimečným. Mnoho rybářů si myslí, že se ostroretky živí jen řasami, ale ono to tak není. Spolu s řasami seberou ostroretky ze dna spousty všelijakého vodního hmyzu v různých stádiích, stejně tak i jikry a sotva vykulený potěr. A proto, když se kolem nich najednou vznáší pomalu a těsně nade dnem nějaký barevný hmyz, tedy droboučká rotačka, neváhají vyrazit a prostě jej popadnou.

Záběry jsou to tvrdé a nekompromisní. Žádné oťukávání. Prostě bum, natvrdo a hotovo! Žádná náhoda. Jasný úmysl. Je jasné, že občas je ryba zaseknutá zvenčí. To se ovšem stane i okounovi, že to prostě netrefí, natož pak ostroretce s její nepoměrně menší tlamičkou. Je až s podivem, že dokáže tu svou štěrbinu otevřít tak, že má celý trojháček uvnitř tlamky.


Běžná velikost chytaných ryb

Ostroretky mě bavily vždycky a s nástupem feederových prutů jsem se jim skutečně věnoval. Morava a Bečva jsou dobrými lovišti, a tak jsem měl, tedy stále mám, spousty příležitostí tuto rybu lovit. Běžná velikost se zde pohybuje kolem 30–35 cm, ale také úlovky ryb kolem 40 cm tu nejsou žádnou vzácností a dají se chytit i kousky k padesáti centimetrům. Chytat pěkné ryby s lehoučkým náčiním je skutečně zábava, a když je ten správný den, váš feederový proutek se nezastaví.

Já vím, že mě má spousta lidí zafixovaného jako člověka, který s feederovým prutem snad i spí, jenže ono to tak není a nikdy ani nebylo, i když to tak mohlo často vypadat. Jakmile se začne vláčet, vezmu do ruky feeder jen občas. Drtivou většinu roku se věnuji lehké přívlači a ultra lehké přívlači. A právě tato technika mi vyhovuje při lovu ostroretek nejvíc.


Taková ryba už zabojuje

Při lovu ostroretek lehkou přívlačí, při které používám marmyšky, se spolu tak nějak snoubí jak přívlač, tak plavaná a takový ten lov na položenou, jak se říká „na cit“. Lehoučkou nástrahu vedu velmi pomalu u dna, občas ji zastavím a nechám nějakou vteřinku ležet, pak ji jen lehce pozvednu a nechám proud, aby ji splavil o kousíček dál. Zatřesu jí a zase maličko přitáhnu… S touto nástrahou si můžete hrát, jak se vám zlíbí. Úlovkem nebudou jen ostroretky, ale o nástrahu se bude zajímat v podstatě jakákoli ryba, která se k ní dostane. Zvláště když na marmyšku připíchnete ještě dva masné červy nebo kousek hnojáčka.

Nejefektivnější a určitě i nejsnazší je lov v mělčích proudech, kde se ostroretky krmí a často je tam prozradí jejich typické blýskání. Čím je voda mělčí a čím je proud pomalejší, tím citlivěji můžeme vést maličkou nástrahu, která má tak 1–2 g. Podmínkou úspěšného lovu touto metodou je velmi jemné náčiní. Vhodný je proutek v délce okolo dvou metrů, což ovšem záleží na podmínkách, a s odhozem do 5 g. To ale není podmínka. Dá se použít i mnohem tužší a delší proutek, je však důležité, aby měl velmi jemnou a citlivou špičku. Pokud nemáte přívlačový speciál, lze použít i winklepickerový proutek.


Něco pro ostroretky

Lov ostroretek není jako lov okounů, i když ti také někdy zlobí a nástrahy „nedobírají“. Měkká špička je důležitá nejen proto, že citlivě detekuje záběry, ale také proto že umožní ostroretkám „dobrat“ nástrahu, kterou prostě netrefí napoprvé.

Příliš tuhá špička je od opakovaného záběru odradí. Abychom mohli tak lehkou nástrahu odhodit a citlivě ji vést, je samozřejmě zapotřebí tenký vlasec. Zkušeným postačí průměr 0,10–0,12 mm, ale těm, kdo si to budou chtít vyzkoušet a nemají s ultra lehkou přívlačí zkušenosti, doporučím pro začátek raději čtrnáctku.

Proč je marmyška tak účinná? To je jednoduché. Lesklá droboučká nástraha se lehce zablýskne, upoutá pozornost a masní červi nebo kousek hnojáčka na háčku marmyšky dílo dokonají. Samotná marmyška je také fajn, ale doplněná o maličkou nástrahu je nepoměrně úspěšnější. Pokud zrovna nemáte červy, klidně se dá na háček použít třeba ocásek z maličkého twisteru. Můžete použít také gumové červy, gumové žížaly, patentky a to všechno se dá hezky a snadno kombinovat.


Tohle mají moc rády

Co se tedy nástrah pro ostroretky týká, je v tom myslím dost jasno. Nástraha je jistě důležitá, ale neméně důležité je to, jak ji vedete, protože i ostroretky dovedou být celkem náladové a liknavé. Jsou dny, kdy jdou tvrdě na věc, a dny, kdy se nechají hodně přemlouvat. S citlivým vedením a nejlepší prezentací nám pomůže především jemnost náčiní. Lovíme v proudu a čím je vlasec silnější, tím větší klade vodě odpor, takže máme horší kontakt s nástrahou a nástraha je také o to rychleji splavována. Když pak jen tak přefičí ostroretkám nad hlavami, nemůžete se divit, že záběry nepřichází, i když vidíte, jak se ostroretky na dně blýskají a krmí se. Těžší nástraha to může vyřešit, ale těžší znamená také větší a to není žádoucí.


Marmyšku s červy milují

Při lovu ostroretek se vždycky vyplácí nespěchat. Ostroretka není skutečný „dravec“ a nemá prostě v povaze svou potravu pronásledovat. Krmí se klidně na místě. Proto není vhodné vodit a nabízet nástrahu rychle. Drobná nástraha se musí jen tak pomaloučku pohybovat na dně. Maličké poskakování a chvění za občasného zablýsknutí marmyšky má upozornit, ale pak musíme dát rybě čas, aby nástrahu sebrala. Proto ty přestávky ve vedení. Ostroretka sice dokáže za nástrahou vyrazit a sebrat ji i ve sloupci, ale to není její pravá povaha. Celé generace této ryby se krmí typickým rozvážným způsobem. Proto je nanejvýš důležité přizpůsobit se jejich tempu a pak je i větší naděje na úspěch.

Lov ostroretek s marmyškou je hra. Je to velmi jemná a delikátní hra s jemným náčiním a hraje se tu o to, kdo koho ošidí.


Tohle je „bahýnko“

Pak je tu ještě jedna zvláštní nástraha, kterou jistě znají ti, kdo loví ostroretky na plavanou. Je to takzvané bahýnko. Ostroretky se chytají i na malý smoteček řas, které seškrabují z kamenů. Takové soustíčko se dá namotat na háček marmyšky a tato nástraha pak ostroretky skutečně provokuje a v kombinaci s lesklou marmyškou je vskutku skvělá. Záběry na ni jsou tvrdé a rozhodné.

Při lovu ostroretek s marmyškou samozřejmě chytíte i jiné ryby. Pravidelným úlovkem bývají plotice, perlíni, tloušti, okouni, a když vám maličkou nástrahu na dvanáctce sezobne pěkná parma, to je pak cirkus! Ideálním obdobím pro tento lov je samozřejmě léto. To jsou ryby skutečně v pohybu a nejsou líné. Jak voda chladne, ryby se méně pohybují a je čím dál obtížnější je lovit. Nicméně při troše trpělivosti budete úspěšní i v pozdním podzimu. Jen je třeba ještě zpomalit tempo a použít co nejdrobnější nástrahy.


Na řasy zaberou i jiné ryby

Velkou roli zde samozřejmě sehrává volba správného místa a je jasné, že v době, kdy jsou ostroretky hlouběji a my používáme ještě menší nástrahy než v létě, je to mnohem náročnější na vedení nástrahy. Nicméně my, kteří praktikujeme jemné techniky lovu, se umíme těšit i z mála a každá větší ryba ulovená v těžkých podmínkách nám přináší opravdovou radost. A to je přece to, oč tu jde.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (6 reakcí)

Přečteno: 10 180x
Průměrná známka: 1.17