Kroutí se vám vlasce a návazce?

- Milan Tychler

Občas narazím na nářky nad tím, že se někomu kroutí vlasec a neví si s tím rady. Zkroucený vlasec je samozřejmě příčinou nepovedených hodů, padá z cívky, motá se, může i zaskočit pod cívku nebo matici brzdy (to už je v současnosti jev celkem vzácný), může se také omotávat okolo špičky a následně se pak při hodu přetrhnout, nebo může být dokonce zodpovědný za zlomení špičky prutu…


Zkroucení návazce nástrahou je dílem okamžiku

Nic na světě není bez příčiny a i za tento nepříjemný jev nese něco, nebo někdo, zodpovědnost. V každém případě kroucení vlasce nebo návazce se dá předejít, a když už nastane a vy to podchytíte včas, dá se i odstranit. Jestliže to ale necháte dojít tak daleko, že se vlasec trvale zdeformuje, můžete ho už jenom vyhodit.


Návazec může zůstat nepříjemně zdeformovaný

Začnu tím jednodušším - kroucením návazců.

Návazec kroutí jen jedna jediná věc, a tou je špatně napíchnutá nástraha. Pokud je nástraha na háčku umístěná nevhodně, vytvoří jakousi vrtuli a ta nejen v tekoucí vodě, ale už i při odhození a letu vzduchem a pak i při stahování zpátky prostě rotuje, čímž návazec zkroutí. Někdy jen mírně, a někdy přímo neuvěřitelně. Čím větší „vrtule“ a čím slabší návazec, tím snadněji se zkroutí. Někdy se zkroutí tak, že zůstane trvale poškozený a musí se prostě vyměnit, protože je pak náchylný na další zamotání.


Tohle by problém dělat nemělo

Často způsobí zkroucení návazce špatně napíchnutí masní červi, ale také špatně napíchnuté zrnko kukuřice a nejčastěji kombinace jednoho zrna kukuřice a masného červa. Masný červ nevhodně nastražený k zrnku kukuřice je prostě excentrický a celou nástrahu snadno roztočí okolo její osy. Není úplně snadné popsat jak to udělat, nebo naopak neudělat, aby k tomu nedocházelo, ale snad to bude jasné z přiložených fotografií. V každém případě platí, že jakmile se vám to stane, je třeba okamžitě zkusit jiný způsob nastražení a vůbec není hloupé vyzkoušet si jednoduchým potažením nástrahy těsně pod hladinou pod nohama, jak se nástraha ve vodě chová.

Pokud se při tažení vodou na dvou metrech jednou dvakrát přetočí a vy chytáte někde na stojáku, nic se neděje. Pokud ale lovíte v silněji proudící vodě, už to může být problém, protože i proud dokáže nástrahu hezky roztočit. Pak se spojí dvě věci dohromady - nepříjemně zkroucený návazec a ignorováním podezřelé nástrahy rybami - a vy sedíte bez záběru. Navíc pak řešíte zkroucený návazec. Přitom se dá celé věci snadno předejít.


Naproti tomu toto je jasná vrtule

Faktem je, že i když tyhle věci znáte, stane se to čas od času každému. Nástraha nemusí držet na háčku stále stejně tak, jak ji tam umístíte. Časem se může uvolnit, sklouzne do obloučku, vytvoří jiný tvar a prostě se točí. Je to naprosto běžná věc, a i když jsem za svou téměř pětačtyřicetiletou rybářskou praxi napíchl na háček spoustu věcí, potkává mě to občas stejně jako všechny ostatní. Jsou rybáři, kteří ignorují točící se nástrahu a vyřeší to tak, že návazec prostě jen roztočí a znovu nahodí. To je sice rychlé řešení, ale brzy následuje trest - návazec se poškodí tak, že ho musíte vyměnit, a nijak jste si vlastně nepomohli. Žádná tragédie to samozřejmě není, jen taková malá nepříjemnost, které se ale dá jednoduše vyvarovat.


I tohle nastražení je problematické

Zkroucený a zdeformovaný návazec jednak vypadá příšerně a já se na to nemohu dívat, ačkoli rybám to možná nijak zvlášť nevadí, a jednak má mnohem větší tendenci se motat i poté, co vyměníte nástrahu. Teď nemám na mysli kroucení návazce, ale prosté zamotání třeba i s uzlíkem. Samozřejmě není vlasec jako vlasec. Jsou vlasce, které jsou vynikající, ale trpí na deformace více než vlasce jiné. To prostě záleží na jejich tvarové paměti a ty mohou být u jednotlivých vlasců skutečně rozdílné. Pak tu také sehrává svou roli průměr vlasce. Náchylnější jsou bez pochyby návazce tenčích průměrů než návazce silnější. Ale silný proud dovede zkroutit i dvacítku jako nic, takže pozor na to, jak co napíchnete! I když to může vypadat zajímavě a lákavě, nemusí to být bezpodmínečná výhra.


Častý způsob, ovšem ne dokonalý

A co kroucení hlavního vlasce?

Zde musím konstatovat, že tohle téma je dost přetřásané, ale hledat v tom nějakou vědu prostě není třeba. Opět jsou tu jasné důvody, proč ono nepříjemné kroucení vlasce vlastně vzniká, a musím říct, že se mi ještě nikdy nestalo, že by se vlasec kroutil z důvodu nějaké výrobní vady nebo snad kvůli špatnému natočení na cívku ve výrobě či něčěmu podobnému. Čím to tedy je?


Ani obratlík není záruka

V zásadě způsobují kroucení hlavního vlasce tyto tři věci: nefunkční rolnička na navijáku, špatný způsob navinutí vlasce na cívku, nástraha kroutící vlasec.

Začnu rolničkou. Rolnička navijáku na řadiči vlasce, která není funkční, tedy se neprotáčí, nemá přímý vliv na to, že by se vlasec kroutil, protože jistě znáte všelijaké dětské sety s navijáky, které rolničku vůbec nemají, ale vlasec zde trpí při zátěži otěrem a zahříváním. Pak se deformuje a vytváří nepěkné a nepříjemné smyčky. Není proto od věci čas od času zkontrolovat a případně i maličko máznout tuto drobnou součástku. Může se tam dostat nečistota nebo se prostě pokazí ložisko a na problém je zaděláno.


Takto vypadá „přetažení“ vlasce

Co se týká způsobu navinutí vlasce na cívku, existuje jich několik. Buď cívka s vlascem leží a vlasec se z ní smeká, anebo se cívka navlékne na osu a při navíjení se otáčí. K tomu ale potřebujete pomocníka. Podobný je způsob, kdy cívku s vlascem při natáčení na naviják hodíte do kbelíku s vodou. Cívka se pak při natáčení postaví na hranu a točí se. Vlasec se z ní odmotává tak, jako by cívka byla na nějaké osičce. Oba dva druhé způsoby jsou správné a v podstatě stejným způsobem vám na cívku navijáku natočí vlasec i v prodejnách z velké cívky na navíječce. Při prvním způsobu se vlasec z cívky smeká, tím vzniká jeho přetáčení a vlasec pak smyčkuje. Kdysi se tento způsob doporučoval jako správný, dnes už to ovšem neplatí…


Toto už je moc

A pak je tu opět točící se nástraha. Její točení ale může způsobit i některá koncová montáž, která prostě při letu nebo stahování vodou rotuje. Tento problém může nastat zejména při přívlači a myslet si, že obratlík přece všechno zachrání, je dost bláhové. Některé z nich se vůbec netočí nebo ne dostatečně a nedokážou tedy kroucení vlasce nástrahou v plné míře eliminovat. Často můžete vidět, že i když je součástí lovné sestavy obratlík, má nástraha po vytažení z vody tendenci se točit. Nechte ji tedy, ať se vlasec zase srovná, a zkuste, zda je obratlík funkční. Nástrahu nebo obratlík raději vyměňte za jiný, ať nenapáchá škodu. Jistě máte nástrah plné krabice.


Zkontrolujte rolničku

Pokud při jakémkoli lovu zjistíte, že se vlasec začíná kroutit, je nejlepší vymotat ho z cívky navijáku v délce, na kterou nejčastěji odhazujete, všechno z něj sejmout a opět ho navinout na cívku tak, že jej jemně držíte mezi prsty. Volný konec se může volně protáčet a vlasec se srovná. Na posledních deseti metrech vlasce to ještě jednou zopakujte. Ještě jednou opakuji, že jsem se nesetkal s tím, že by se nový vlasec kroutil sám o sobě. Příčina vždycky teprve vznikne. Někdy hned, někdy časem, ale není to vlascem jako takovým, není to ani prutem, ani očky prutu, i když i ty dovedou vlasec nehezky poškodit.


I tohle se může stát…

Někdy se plete jedna věc: vlasec se prostě námahou „přetáhne“ a má pak tendenci smyčkovat a zůstává takový nakroucený. To ovšem není to typické kroucení vlasce, o kterém hovořím. To je jiná věc a k ní musím dodat, že některé vlasce jsou k tomuto hodně náchylné. A proti tomuto problému existuje jen jedna možná obrana - stejný vlasec už příště nekupovat.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (39 reakcí)

Přečteno: 26 713x
Průměrná známka: 1.18