I malá lokalita může být složitá I. 12/98

- BCG

Již sedmý den sedíme u břehu lesního rybníku na Českomoravské vysočině. Za sedm dní bylo snad šedesát záběrů na boilie a z toho bylo vytaženo  jen osm kaprů, zbytek bohužel upadl. Marně si lámeme hlavu proč !?

Možná se to stalo i vám a nebo se vám to možná teprve stane. Potom si každý rybář bude říkat jak je to možné, že z klasické vlasové udice kapr může spadnout. První vaše reakce může být špatná velikost, tvar, nebo kvalita háčku. Až tohle všechno vyzkoušíte a zjistíte, že kapři stále padají a navíc přestali reagovat na boilies, budete stejně bezradní jako jsme byli my. Abychom našim kolegům ušetřily nervy a čas, seznámíme vás s několika pravidly, které mohou ovlivnit celý váš lov. Při čtení těchto řádků si možná budete říkat nic nového. Ano, ono to nic nového není (pro některé z nás), ale kolik rybářů si na tohle vzpomene. A tak si pár pravidel a montáží připomeneme.

Volba lovného místa

Pokud se rozhodnete lovit s boilie na menších lokalitách je důležité si zjistit zda někdo jiný zároveň s vámi nemá tenhle úmysl, a neměl to štěstí že přijel dřív. Protože na rybníku o rozloze 7he nemá cenu, aby se krmilo více jak jedno lovné místo. Pokud ano a váš kolega má v úmyslu se s vámi podělit a vy mu máte na oplátku co nabídnout, je věc vyřešena. V opačném případě je lépe boilie uschovat pro lepší podmínky, než ublížit vodě zbytečným rozkrmováním. V zásadě tedy platí, čím menší rybník tím méně krmných míst.

Ustávání záběrů

Většinou se stává, že kapři na vodách, které nepřišly s boili do styku, reagují tak za 4-7 dní (záleží na kvalitě a výběru boili), ale za to vám to řádně vrátí tím, že záběry jsou doslova  pravidelně a o to více. Může se stát, že záběry v průběhu pěti dnů ustávají na tolik, že vám připadá, že kapři na boilies přestali reagovat, nebo že už tam žádný kapr není. A pokud přijde záběr, kapr se okamžitě vypne nebo zaseknete do prázdna. V tomto případě můžete udělat několik věcí:

a) změnit lokalitu (nedoporučujeme)

b) stačí na chvíli např. na týden přestat s krmením a prostě odjet a opět se vrátit

c) pokud jste zde na déle a nemůžete odjet ani změnit lovné místo je zde naše nejosvědčenější varianta. Změňte barvu nebo velikost boilies, např. z 18mm na 14mm, v nejlepším případě i chuť.

Nejúčinnější nám připadá změnit barvu boilies. Pokud možno, platí pravidlo ze světlé na tmavou, pochopitelně v závislosti na hloubce a čistotě vody. Kapři poznají, že ty žluté kuličky nejsou zas tak v pořádku jak vypadají a prostě se budou nějaký čas krmnému místu  vyhýbat pokud se zde cokoliv žlutého objeví. Ale díky tomu, že kapr je jedna z nejzvědavějších ryb a pokud má svůj klid neodolá jiné vůni a hlavně barvě a zkusí ji.

V tom případě máme vyhráno, ale neusínejme na vavřínech a pokračujme v taktice zakrmování. Třetí den po prvním záběru vypusťte nebo alespoň významně omezte krmnou dávku boili. Pokud máte strach, že kapr z krmného místa odjede tak mu nabídněte řepku nebo jinou drobnou návnadu vše do měkka uvařené. Neuvařenou kukuřici u vody raději ani neukazujte. Je to nejhorší co by kapra a vás mohlo potkat. Ryba po jejím zkonzumování přestává na dlouhou dobu konzumovat potravu a navíc může nevařená kukuřice začít bobtnat v trávicím traktu, což může zapříčinit potrhání střev a smrt ryby.

Ale taktika vnadění je jen 30% úspěchu na malých lokalitách. Při déle trvajícím lovu, zhruba čtrnáct dnů a více, a hlavně pokud jak doufáme chytáte stylem chyť a pusť, nám začne přibývat záseků do prázdna a padání kaprů z udice. Naše rada je jednoduchá, změníme montáž celé udice. Upusťme tedy od klasické vlasové a u nás nejznámější udice a začneme používat jiné vázaní jak háčků tak i boili.

Obrázek č.1 klasická vlasová udice

Obrázek č.2 při použití zlomených háčků Richie Mc Donald boilie by mělo být doslova přilepeno na jeho zlomu a fixační hadička je jen o něco delší než normálně. Pozor, boilie nelepíme, ale navlékáme na šňůrku a omotáváme kolem ramínka háčku. Docílíme tím aby boilie bylo co nejblíže háčku. Můžeme doplnit vlasovým rovnátkem R. Hutchinsna. Možnost použití: plovoucí, potápivé, neutrálně vyvážené a na panáčka.

Obrázek č.3 pokud se rozhodnete pro tuhle montáž, mělo by to se zkaženýmy záběry vypadat již velmi špatně. Bylo by dobré, kdyby si každý rybář uvědomil, že čím později přijdou na řadu ty nejrafinovanější montáže, tím déle bude možné jednodušeji chytat ryby, neboť i ony se učí a pamatují si. Tahle sestava umožňuje, aby háček nebyl vyfouknut celý z tlamky. Kapr při zjištění nebezpečí se snaží vyfouknout boili i s

 háčkem pryč. Avšak díky tomu, že boili je na kroužku, sklouzne po háčku mimo kapra, ale háček zůstane o něco déle v jeho tlamce. Vázejte jen na určitý typ háčku tzv. Piggiback (Partrige) . Možnost použití: plovoucí, panáček a neutrálně vyvážené.

Obrázek č.4 pokud nemáme po ruce Piggiback, může zhotovit obdobnou montáž na klasických boili háčcích, jen s tím rozdílem, že kroužek je na vázacím materiálu a ne přímo na háčku. Použití stejné jako u předešlého příkladu.

Obrázek A+B další možnost jak oklamat kapra je použití rozptylové šňůrky. Což je vlastně několik tenkých vláken nesplétaných do sebe, které se ve vodě od sebe jednotlivě oddělí. Takže ryba necítí hlavní návazec. Nejlépe nám poslouží Snake Skin (Kriston). Můžeme jej vázat i bezuzlově pokud hodláme v průběhu lovu změnit háček, nebo nám došla fixační hadička.

Použití univerzální – obr. C+D

Všechny uvedené montáže jsme zkoušeli v průběhu dvou let a můžeme potvrdit, že jsou spolehlivé a bezpečné pokud dodržíte správné vázání a velikostí háčků vůči boili.

Opravdu profesionální rybář se obejde bez tzv. " G " háčků. A proto vás prosíme, vyvarujte se těmto typům háčků. Viděli jsme na vlastní oči co dokáží takové háčky a pokud k nim přidáte ještě nepřiměřeně silný zásek, má kapr tlamku doslova rozseknutou. A věřte nám, není to zrovna pěkný pohled. Pochopitelně rybář, který bere vše, co na jeho udici zabere, mávne

nad tím rukou, ale takovým není určen tento článek a proto přestaňte raději číst a přejděte nejlépe na rybářskou kuchařku.

O stylu lovu "chyť a pusť" toho bylo napsáno již mnoho. Bohužel musíme konstatovat, že ať to byly články v dobrém, zlém nebo prosebném stylu, je nás, vyznavačů tohoto hesla, stále málo. Náš Carp team BEST CARP GROUP loví již třetí týden na jedné malé lokalitě a testuje nové metody lovu kaprů. Tam se také setkáváme s různýmy názory na lov s boili. Musím vám povědět o pár příhodách, které se nám přihodily.

Jednoho krásného dne k nám přišel starší pán a začal se vyptávat co a jak. My však poučeni s "předchozích rozhovorů" jsme odpovídali stroze. Po pár slovech jsme se dozvěděli, že nás dotyčný pán zná již dlouho a to nejen z této lokality, ale i z vašeho časopisu. Což nás pochopitelně velice potěšilo a tak se náš rozhovor na delší čas protáhl, samozřejmě na téma kapři. Při odchodu nás slušně požádal jestli by si zítra nemohl sednout vedle nás. V rozpacích jsme přikývli a byli zvědavi, jestli nebudeme naším souhlasem zklamáni.

Jak náš nový přítel slíbil, tak přišel druhý den, hned brzy ráno. Podali jsme mu naše boili a ukázali kam až je nahozeno. Ani ne za půl hodiny měl záběr a po kratším boji se mrskal v podběráku krásný lisec. Čekali jsme co udělá. On však kapra šetrně vyháčkoval, změřil a pustil. Zůstali jsme stát jako opařeni. Podíval se na nás a řekl "Nejste jediní kdo umí pustit kapra. Udělal jsem to poprvé a řeknu vám, že mám radost sám ze sebe, i když doma dostanu vynadáno od ženy, že jsem starý blázen." Poslední větu jsme snad ani nevnímali, štěstím a blahem jsme se vznášeli někde v oblacích.

Druhá příhoda nebyla již tak veselá. Na tento rybník jezdí všelijací rybáři. Jeden však stojí za zmínku. Pokaždé přijede přímo až k vodě, kazeťák na plno, vystoupí, podívá se na vodu, zanadává a popovídá si s okolními rybáři. A většinou odjede, málokdy nahodí. Jednou jsem se nechtíc do tohoto rozhovoru připletl a to jsem neměl dělat.

Stál jsem na břehu a povídal jsem si s jedním místním rybářem, který sice nechápal co u vody děláme, když kapry pouštíme, nic méně časem i on pochopil a dal nám za pravdu. Už jsem se chystal odejít, když přijel tenhle rybář. "To je vydra na kapry, s tím si popovídej", popichuje mě rybář s nímž jsem právě debatoval. Ale to už slyšíme " tak co berou !? Nic, co, od té doby co tady tamhle ti krmí tím zatraceným boili, jsem tady nechytil kapra. To jako když tam naházíš špatně uvařený hrách. Kapr se toho nažere a pak leží na dně a nechce nic žrát." Při těchto slovech přistoupil k nám a pokračoval ve vybraných výrazech na náš účet. Chvíli jsem ho pobaveně poslouchal jak rozumí lovné technice na boili a po té co mu došla slovní zásoba nadávek a zkomolených odborných výrazů, jsem se k němu otočil a vysvětlil mu jak se to s tím boili vlastně má. Pan rybář "vydra" stál s otevřenou pusou a nebyl schopen slova.

Po té co jsem mu řekl vše co jsem uznal za nutné, zavřel pusu a podíval se na kolegu se kterým jsem tam stál. Ten celý rozhovor pobaveně poslouchal a dával mě za pravdu. A tak rybář "vydra" se dal na ústup se slovy " mě je to jedno, já už dneska svoje dva mám a kdyby mně neupadl ten třetí, tak mám tři. Mámo, jedem domů, ti už zblbli nejen ryby, ale i lidi. " Nasedl do auta a odjel.

Začali jsme se smát a já se vrátil ke svým prutům nahodil a přemýšleli jsme kolik z nás je takových "vyder" a kolik dalších přibude nebo snad ubude?

Zbývá nám už jen týden do konce pobytu. S podrobným průběhem a lovem vás seznámíme příště po našem návratu.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 3 548x
Průměrná známka: 1.45