Legenda jménem Heintz

- hadalicek

(*1849 - †1925)


Díky působení Karla Heintze vnizkl v Německu specifický styl rybolovu. Dr. Heintz byl německý Izaak Walton.

V nedávné době jsme s kamarádem debatovali o legendární třpytce Heintz, kterou zná snad každý vláčkař. Naše debata měla ovšem trošku jiný nádech, jelikož jsme ještě navíc sběratelé historických rybářských potřeb. Zjistili jsme, že o této třpytce víme prakticky jen to, že ji vyrobil, jak již název napovídá, nějaký pan Heintz. Chtěl jsem vědět víc, a tak jsem trošku prohledal internet. Nějaké informace o tom, kdo byl pan Heintz, jsem tam našel a myslím, že i některé další z vás by tyto informace mohly zajímat.

Život Karla Heintze

Kdo byl Dr. Karl Heintz?

Říkalo se mu „Rybářský papež“. Zpočátku ho tak lidé označovali s lehkým nádechem dobráckého posměchu, protože jakmile si byl jistý správností svých názorů, prosazoval je a obhajoval se vší silou své výjimečné osobnosti. Záhy ale začala mít tato přezdívka význam „čestného titulu“, když si lidé uvědomili mimořádný význam tohoto muže.


Nepromokavé oblečení do deště: Dr. Heintz navrhl skoro vše, co k lovu potřeboval

Karl Heintz pocházel z dobře zaopatřené rodiny. Jeho otec Dr. Carl Friedrich von Heintz byl bavorský státní rada a ministr spravedlnosti. Malý Karl, poslední ze sedmi dětí, se narodil 12. listopadu 1849 ve večerních hodinách, pravděpodobně v Mnichově. Rodina ale pocházela ze Zweibrückenu ve Falci, kde Karl navštěvoval speyerské gymnázium. Studium medicíny ho zavedlo do Mnichova. Zkoušky z medicíny složil v roce 1874 ve 25 letech na výbornou, s ohodnocením „cum nota eminentiae“ (tedy něco jako „s vyznamenáním“).

Studiu medicíny se Heintz dále věnoval ve Vídni, Paříži, Londýně a ve Skotsku. V roce 1876 se ve Zweibrückenu oženil s Annou Heckovou. V květnu si pak otevřel lékařskou praxi v bavorské metropoli. To bylo Heintzovi 27 let. Jeho vášní byl sportovní rybolov. V roce 1903 se musel vzdát své lékařské praxe kvůli onemocnění ledvin. Období své nemoci využil k tomu, že napsal knihu Rybolov ve sladké vodě (Der Angelsport im Süßwasser). Kniha mu vynesla nemalé jmění, a tak se mohl oddávat dlouhým toulkám za rybami. Se známým lovcem a spisovatelem baronem Antonem von Perfall navštívil také vášnivé lovce Bosny a Hercegoviny.



Žádné dítě smutku: jako student si Heintz užíval života


Kniha „Angelsport im Süßwasser“


Profesionální rybář


Úlovky nachytané během jednoho dne

Nebylo to jen kvůli nemoci, proč Dr. Heintz pověsil své povolání lékaře v 54 letech na hřebíček. Příznivé životní podmínky mu umožnily, aby se brzy vzdal svého povolání a začal se plně věnovat rybolovu. Stručně řečeno: Heintz byl bohatý a stal se tak prvním německým profesionálním rybářem. Po mnoho let měl pronajato 70 km řeky a další vody měl dokonce ve svém vlastnictví. Během svého života nachytal na 800 hlavatek obecných, včetně mnoha kusů s váhou 13-18 kg.

Heintz také miloval rybaření ve stojatých vodách. Se svými rodiči často trávil léto na jezeře Starnberg, kde rodina vlastnila vilu v Tutzingu. Jako chlapec lovíval bělice a okouny. První hlavatku obecnou chytil Heintz už jako malý kluk. Chytal na řekách Iller, Wertach, Lech, Isar, Ammer, Amper a Inn. Heintz chytal hlavatky obecné ve velkém a díky svým vynikajícím kontaktům s průmyslníky a elektrárenskými inženýry dostával pozvání na jinak nepřístupné soukromé cesty a pozemky u řek.



Hrdý rybář: na počest takové hlavatky si může rybář dopřát doutníku

V létě 1906 se vydal do Norska na lov lososů, kde přišel k nápadu vytvořit svoji vlastní nástrahu, legendární Heintzovu třpytku. Vrátil se právě včas, aby v červenci oslavil svatbu své dcery Elsy s poručíkem Hänleinem v hotelu „Four Seasons“. V roce 1909 odjel Heintz do Řecka a Egypta, roku 1911 do severní Afriky, dále pak na Baleáry a Kanárské ostrovy a ještě později do Španělska. Vážné střevní onemocnění jeho cesty ukončilo. V ohrožení života mu muselo být operativně odstraněno 20 centimetrů tlustého střeva. Ani to mu však nevzalo chuť cestovat a lovit. V roce 1913 dělal Heintz průvodce holandské šlechtičně Boreel de Mauregnault při jejích cestách autem a soukromou jachtou po Nizozemsku. Pak to ale začalo jít z kopce. Vypukla první světová válka, Heintz trpěl chronickou bronchitidou, v roce 1923 si nešťastně zlomil stehenní kost, v roce 1924 upadl znovu a 10. ledna 1925 na následky svého zranění zemřel. Bylo mu 76 let.


Vynálezce


Vynález z roku 1906: třpytka Heintz ve své původní podobě

Heintz se spojil s mnichovským výrobcem rybářského náčiní Heinrichem Hildebrandem a s jeho nástupcem Jacobem Wielandem. Výsledkem jejich plodné spolupráce byly lehké, střední a těžké třpytky Heintz, z nichž ta poslední se stala známou také jako „Heintzka na dlouhé hody“. Náš lékař vynalezl první celuloidovou sestavu na hlavatku - vláčecí systém na mrtvou rybku s průhlednou vrtulkou, která je pro ryby neviditelná. Vyvinul také další rotační sestavy, „trubičkovou sestavu“, wobbler s názvem „Ideal“ a také vylepšil rotační sestavu „Krokodýl“ anglické firmy Hardy. Nám je dnes známá především jeho třpytka Heintz. Bylo potřeba mnoha pokusů a spousty drobných úprav, aby Heintz zjistil, jaký je nejlepší tvar a jaká montáž a způsob nastražení nejúspěšněji zamezují falešným záběrům. Všechny tyto problémy ale Heintz skvěle vyřešil, takže každý správný sportovní rybář musí dnes uznat, že třpytka Heintz je jedničkou mezi úspěšnými umělými nástrahami. Heintz také vynalezl skládací gaff a skládací podběrák. Jeho vynález „lednáčkové mušky“ byly jedny z prvních streamrů na štiky a hlavatky.

Průkopník

Díky Heintzovi se poprvé v Německu staly zájmy sportovního rybolovu předmětem veřejné debaty. Vyzval k zavedení sezónních uzávěrů, minimálních rozměrů a výkonného kontrolního úřadu. Bojoval proti znečištění vod a regulaci toků řek. Svými myšlenkami vytvořil základy dnešního rekreačního rybolovu a rybářské legislativy v Německu. Založil vlastní sportovně rybářský spolek jménem „Die Gespließten“ (Pocákaní), kde shromáždil mnichovské prominenty, umělce a profesory, aby diskutovali o rybolovu. Rybaření se v Německu stalo módním sportovním oborem pro intelektuály a Mnichov se stal střediskem německého rybolovu.


Ukázka rybolovu poblíž Mnichova pro davy diváků

To bylo tedy něco málo z historie tohoto obdivuhodného člověka, který se zasloužil o propagaci sportovního rybolovu v Německu.

Mnoho firem ve světě i u nás okopírovalo tvar slavné „Heintzky“ a vzniklo mnoho různých provedení této třpytky. Jistě mi dáte za pravdu, že až budete zapínat do karabinky třpytku typu Heintz, vzpomenete si na tohoto slavného lékaře, a pokud na třpytku ještě něco chytíte, budete vědět, komu můžete být vděční za tak skvělou nástrahu!

*(pozn. Izaak Walton byl průkopníkem rybaření v Anglii)

Zdroj: Thomas Kalweit, www.fischundfang.de

Autor: hadalicek - ®

Diskuse k článku (42 reakcí)

Přečteno: 11 922x
Průměrná známka: 1.05