Háčky s protihroty na raménku

- Milan Tychler

Prohrabuji se mezi háčky a nacházím mezi nimi všelijaké věci. Stranou dávám to, co s největší pravděpodobností nikdy nepoužiji. Jsou to různé vzorky a háčky, které jsem si ze zajímavosti koupil někde na veletrzích, a podobně. Jsou mezi nimi i celkem zajímavé věci, ale abych všechno skutečně vyzkoušel, potřeboval bych ještě asi dva životy…

Našel jsem tu i háčky, na které jsem skutečně zapomněl, ale pro které využití rozhodně mám. Jsou to háčky s úzkým obloučkem a dlouhým raménkem, na kterém jsou vytvořeny jakési protihroty, aby na nich dobře držela nástraha. Tyhle háčky, to není nic nového.


Háčky jsou si podobné, ale nejsou stejné

Kdysi jsme jim říkali „úhoří háčky“. Jsou totiž úzké, a když na ně nastražíte rousnici, nemá ani úhoř s úzkou hlavou a menší tlamičkou problém je s rousnicí pozřít. Protihroty na raménku nedovolí žížale, aby sklouzla do obloučku a vytvořila tak hodně objemné sousto. I když – úhoř je hltavec, a když rousnici najde, udělá s ní krátký proces, ať je na jakémkoli háčku. Ovšem, když nastražíte rousnici na tento háček, rázem máte mnohem lepší pocit a to se často počítá.


Tyto háčky mají své výhody i nevýhody

Našel jsem dva typy těchto háčků. Každý z nich je od jiné firmy, ale shodou okolností jsou stejně velké. Tvarově jsou v podstatě totožné, ale rozdíly tu jsou. Když pominu barvu, jeden háček je s lopatkou, kdežto druhý s očkem, a oba mají jinak rozmístěné protihroty na raménku. Špičky jsou mírně vyhnuté stranou. Když se podívám na háčky pozorněji, zjišťuji, že mají rozdílné hroty. Háček s očkem má hrot přímý, zatímco háček s lopatkou je vybavený hrotem směřujícím dovnitř. Je to takový ten orlí drápek. Oba háčky jsou velmi ostré a vypadají docela solidně.


Gumička drží na háčku velmi dobře

Rousnice, hnojáčci či jakékoli jiné žížaly jsou zřejmě tou správnou nástrahou, která na tento háček patří. Troufnu si i říct, že právě pro tuhle nástrahu byl tento háček vyvinut. Ale našel bych pro něj i jiné využití? Nestojí mě to moc přemýšlení, abych řekl, že ano. A jen co tu spoušť okolo sebe uklidím, hned jdu zkoušet, nad čím jsem právě přemýšlel.


Zátěž se dá připevnit i na háček

Vytáhnu krabici s gumovými nástrahami, vezmu do ruky první twister, který by velikostí odpovídal tomuto háčku, a hezky ho na něj nasoukám. Drží na něm díky protihrotům na raménku úplně perfektně. Klasika je háček s olověnou hlavičkou, ale je tu maličký problém. Na jiggové hlavičce je takový nálitek, který drobnou nástrahu trhá. Pokud máte hlavičku bez nálitku, guma zase sjíždí dolů po háčku. To se dá vyřešit kapičkou lepidla, ale nástraha pak zůstává trvale na háčku. Zdá se, že protihroty jsou ideálním řešením.


Při lovu okounů se mi to osvědčilo

Ovšem teď zbývá vyřešit zatížení nástrahy. Ani to není nic těžkého. Prostě poslouží brok v odpovídající velikosti. Není to totéž jako jiggová hlavička, ale oproti ní to má své výhody. Posouváním broku po vlasci směrem od nástrahy můžeme velmi dobře „upravovat“ chod nástrahy. Čím je brok od nástrahy dál, tím pomaleji nástraha reaguje na naše pokyny udávané špičkou prutu. Hodí se to ve chvíli, kdy jsou ryby trochu pomalejší a lépe reagují na pomalu klesající nástrahy. Další výhodou je i to, že můžeme bez problémů měnit velikost broku, takže nás ani větší hloubka či silnější proud nezaskočí a nástrahu dostaneme tam, kam chceme, aniž bychom museli měnit jiggovou hlavičku.


Vyrobit si můžete svou barevnou variantu

Abych se ale co nejvíce přiblížil jiggové hlavičce, vyzkoušel jsem i jiné řešení. Navlékl jsem přímo na háček maličké průběžné olůvko a za něj jsem pak navlékl twister. Drží to a funguje perfektně. V podstatě si pak můžete vytvořit z různých potrhaných nástrah i nějakou zajímavou variantu.

Další využití si vyzkouším až u vody, protože k tomu potřebuji nějakou rybku. Velmi se mi osvědčilo vláčet při jemné přívlači kousíčky rybího masa.


Klasika na jiggové hlavičce

Z plotičky nebo oukleje si nakrájím tenoučké proužky a ty pak nastražím na jiggový, nebo i obyčejný háček. Když pak tohle soustíčko pomaloučku „drncám“ po dně, chytím v podstatě jakoukoli rybu. Proužek masa se chová jako smáček. Nastražené soustíčko samozřejmě sklouzne do obloučku háčku a občas se stane, že ryba nástrahu „nedobere“.

Když ale bude držet rybí proužek i na raménku háčku, posune se špička háčku níž a šance na to, že ryba na hrotu uvázne, se může zvýšit. Zdá se mi, že tohle nastražení je lepší než do obloučku obyčejného háčku, ale uvidíme.


Na tomto háčku drží filet mnohem lépe

Tyhle háčky mají navíc tu výhodu, že jsou úzké a přitom velmi pevné. Jsou proto vhodnější k lovu ryb s tvrdými tlamami než háčky s obloučky širšími. Snadněji se zapíchnou a dobře drží. První pokusy ukázaly, že na tom opravdu něco je. Okouni i další ryby se věšeli na háček naprosto spolehlivě. Časem se nástraha samozřejmě uvolnila a shrnula, ale to nevadí, protože já tuhle nástrahu měním poměrně často a po záběru ji ryby většinou potrhají tak, že ji vyměnit stejně musím. Důležité je, že se osvědčil tvar háčku, a také je fajn to, že vydržel dlouho ostrý.


K tomuto jsou háčky s protihroty na raménku určené

Zapomenuté háčky tedy našly své uplatnění a staly se novým zdrojem zábavy při jiné technice, než ke které byly původně asi určené. Ale co je na tom? Pravda je taková, že účel světí prostředky, a tady se tyhle háčky opravdu osvědčily.

Myslím, že je to dobrá alternativa, se kterou se dá pěkně vyhrát. Pokud čas úhořů minul, je možné využít tyto háčky i jinak.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (4 reakce)

Přečteno: 11 761x
Průměrná známka: 1.27