Přívlač s winklepickerem

- Milan Tychler

Dnes jsem oprášil jemný winklepickerový prut, protože mi musí nahradit mé proutky na ultralehkou přívlač, které zůstaly na chalupě. Myslel jsem si, že je teď nebudu týden potřebovat, ale nakonec se všechno nějak zvrtlo a trošku času na ryby se přece jen našlo.

Ale nevadí - winklepicker odvede naprosto stejnou službu. Nasadím na 2,4 m dlouhý proutek tu nejtužší špičku a je to „UL“ jak vyšité. Dokonce mnohem lepší než prut, se kterým jsem kdysi dávno tuhle disciplínu začínal. Ale o to teď nejde. Hlavní je, abych měl alespoň nějaký záběr…


Pro UL jsou skvělé menší toky

Když se tu před lety objevily první feederové a winklepickerové proutky, dělo se s nimi ledacos. Viděl jsem mezi očky čihátka, chytalo se s nimi pomocí splávku, a než proběhla nějaká osvěta, mnoho rybářů v podstatě netušilo, k čemu vlastně jsou. Mnozí však pochopili velmi správně, že jemné pickerové pruty se dají celkem úspěšně využívat i pro ultralehkou přívlač, protože se svým chováním dost podobají speciálním prutům pro tuto techniku. Je jasné, že to není totéž, a kdo se přívlačí skutečně zabývá, ví, o čem je řeč. Pickery jsou oproti ultralehkým prutům robustnější, protože jsou stavěné na odhazování mnohem větších zátěží. Jsou tedy těžší, mají malá očka a obvykle bývají delší než 240 cm. Mají však velmi jemné a citlivé špičky, a proto se krátké varianty těchto prutů přece jen využít dají.


Často ulovenou rybou je okoun

Pokud máte pickerový proutek v délce 240 cm s trošku tužší páteří a ne příliš dlouhou rukojetí, můžete jej velmi dobře využít k lovu s maličkými nástrahami při ultralehké přívlači a můžete si tak skvěle zachytat a lovit různé druhy ryb i v době, kdy se ryby o krmítko a nástrahy příliš nezajímají.


Okouni milují gumičky

Jaké nástrahy mám vlastně na mysli? Je jich nepřeberné množství. Za klasiku můžeme považovat miniaturní rotačky a plandavky, miniwobblery, především však všelijaké gumové nástrahy - smáčky, twistery a mnohé další. Mohou to být i všelijaké napodobeniny hmyzu a také marmyšky doplněné třeba twisterovým ocáskem nebo masným červem.

Když použijete vlasec o průměru 0,12-0,14 mm, můžeme i s tímto proutkem odhodit drobné nástrahy poměrně daleko a nabídnout je zajímavým způsobem rybám, které jsou právě v braní liknavé. Není žádným tajemstvím, že jsou chvíle, dny i celá období, kdy ryby zabírají spíše na nástrahy, které se hýbají, a nástrahy, které leží bez pohybu na dně, ignorují. Pohybující se nástraha dokáže vyprovokovat a zajímavě předložená nástraha často dokáže mnohem víc než nástraha ležící bez pohybu na dně, i když je podpořená hromadou dalšího krmení. Je skutečně velký rozdíl v tom, jestli například taková napodobenina maličké rybky leží bez pohybu na dně, a nebo se svůdně kroutí a poskakuje nad ním.


Tloušti se často uloví na napodobeniny hmyzu

Další nespornou výhodou je i to, že s těmito nástrahami můžeme aktivně prozkoumat mnohem větší plochy než při statickém lovu s nástrahou na dně. Jakmile krmítko jednou leží, už s ním hýbat nebudete a vaše nástraha prostě spočívá kousíček od něj. Ovšem vláčenou nástrahu můžeme vodit, kde nás jen napadne, a můžeme také místo lovu měnit podle libosti, protože v tomto případě vyrážíme skutečně na lehko. Krabička s nástrahami, proutek, podběrák a jen pár drobností je to, co nás opravdu „zatěžuje“.


Chytit můžete i hrouzka

Už dávno jsem si vyzkoušel lov pickerem z ruky. Je to takový lov na položenou, kdy prut neleží ve vidličce, ale držíte jej v ruce, což se velmi podobá kdysi mimořádně oblíbenému lovu „na cit“. Když při takovém způsobu použijete lehkou zátěž a vaše nástraha bude pomaloučku cestovat po dně, může to být hodně zajímavé. A ještě zajímavější je, když dáte nástraze vlastní pohyb.

Lov pickerem z ruky je vlastně takový lov na cit, položenou a plavanou současně a je jen malý krůček k tomu, abyste začali aktivně lovit ultralehkou přívlačí.


„Gumku“ vezme i parma

Na technice lovu nejjemnější přívlačí je krásná jedna věc - je to technika, kterou můžete ulovit v podstatě jakoukoli rybu. I když je to přívlač, nejde s ní pouze o dravé ryby. Důležité je jen a jen to, jakou nástrahu použijete a jakým způsobem ji povedete. Na mimopstruhových revírech můžete klidně vláčet střapeček hnojáčků zatížených malým bročkem nebo nastražených na jiggové hlavičce. Že na ně může zabrat cejn nebo parma stejně tak jako okoun nebo menší candát, je nasnadě. To, že na malilinký twister zabere parma, dokonce i kapřík a třeba i perlín, je také zcela běžné. Když budete lovit skutečně jemně, chytíte i hrouzka. Jemná špička „pracuje“ s nástrahou a upozorní vás na jemné záběry zcela jednoznačným způsobem.

Tahle technika je vhodná a úspěšná na každé vodě, pokud si ovšem nevyberete k lovu místo, kde by ulovení jakékoli ryby bylo skutečným zázrakem, protože na zvoleném místě se ryby právě nezdržují. Jestliže se rozhodnete jemnou přívlač s pickerem vyzkoušet, doporučuji pro začátek spíše menší toky. Větší potok nebo malá říčka jsou ideálním lovištěm.


Na drobné nástrahy se dají lovit cíleně i ostroretky

Počítejte spíše s drobnějšími rybami a se zábavou než s lovem velkých ryb, ale i ty vám zaberou častěji, než si myslíte. Problém je ale v tom, že není snadné si s nimi na jemném náčiní poradit. Taková dvanáctka nebo čtrnáctka vlasec toho moc nedovolí, ale měkčí proutek dovede spolu s tenkým vlascem zabojovat, takže pak i hodně pěkná ryba může obohatit váš den.


Marmyška s twisterovým ocáskem je velmi univerzální nástraha

Ovšem jak říkám, jde tu především o zábavu. Odměnou za trpělivé a pomalé drnkání malou nástrahou nade dnem je rozmanitost rybích druhů a rozhodně nikdy nuda…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (22 reakcí)

Přečteno: 13 129x
Průměrná známka: 1.1