Vařená rýže do krmení

- Milan Tychler

Tak co nám to dnes zbylo od oběda, co bychom mohli zužitkovat? Vařená rýže? Tak ta se skutečně může hodit…

Znám dost rybářů, kteří běžně krmí zbytky jídla. Samozřejmě ne vším, ale všelijaké těstoviny, brambory a knedlíky hází do vody úplně běžně. Že je na tom ještě trochu omáčky? To nevadí. Zasypou to prostě šrotem, vyrobí z toho koule a šup s tím do vody. Asi by se dalo diskutovat o tom, zda je to správné, pro ryby vhodné, účinné, nebo prostě k ničemu. Jak už jsme si zvykli, každý má svou pravdu… Nicméně já bych se přece jen chtěl trochu rozepsat zrovna o rýži, protože je to vynikající přísada do vnadicích směsí, ale skvěle funguje i jako samotná.


Rýže je nenáročná na přípravu a levná

Na rýži je fajn, že není drahá, a i když se u nás nepěstuje, je snadno dostupná. Proběhlo několik pokusů pěstovat rýži u nás a jsou druhy, které by se tu snad i pěstovat daly, ale asi bychom se měli věnovat tomu, co nám jde, když se dá rýže levně koupit.

Její příprava není časově nijak náročná, a pokud použijeme rýži předvařenou, čas se ještě zkrátí. Rýže se hodí do vnadicích směsí při lovu snad všech kaprovitých ryb, ale může být i doplňkem každé směsi složené z partiklu. Klidně ji můžeme míchat s pšenicí, kukuřicí, řepkou i peletami. Mám dobré zkušenosti se směsmi, které jsou celkem pestré, a to pokud mi jde o širší škálu ryb, a ne výhradně jen o kapry. Proto rýži rád přidávám do vnadicích směsí a do směsí partiklů, zvláště při lovu na tekoucích vodách.


Rád ji míchám s masnými červy

Příprava rýže je jednoduchá. Prostě se jen uvaří a je hotovo. Ale už v průběhu této nenáročné přípravy se s ní dá pracovat. Záleží na tom, jakým způsobem ji chcete použít. Jestliže rýži před vařením ani po uvaření nepropláchnete a povaříte ji trochu víc, většina druhů bude poměrně dost lepit. Můžete z ní pak doslova dělat koule a vnadit pouze rýží. Takové vnadění se dost podobá tomu, jako byste vnadili lepenými masnými červy. Samozřejmě to není totéž, protože živého červa můžeme jen těžko nahradit rýží, ale při lovu takových ryb, jako jsou plotice, cejni, cejnci a ostroretky, to docela funguje.

Jestliže uvaříte rýži ještě víc a v podstatě z ní uděláte až jakousi kaši, docílíte toho, že směs bude krásně kalit, což se může v mnoha případech, zvláště pak při lovu drobnějších ryb, docela hodit. Navíc v ní vždycky zůstanou i drobné kousky, které ryby z krmení vybírají. Rýže je energeticky hodně hodnotná a lehce stravitelná. Nemusíte se tedy bát ani toho, že v teplém období ryby hodně zasytíte, a můžete jí do směsí vmíchat poměrně velké množství, čímž mimo jiné snížíte náklady na výrobu směsi.


Ve vnadicí směsi je také dobrá

Já jsem se například naučil při lovu cejnů míchat bílé masné červy s rýží a stalo se to pro mě jakýmsi standardem tam, kde jsou velcí cejni a je jich hodně. Zpočátku jsem se obával, že cejni budou sbírat jen červy a rýže se ani nevšimnou, ale měl jsem možnost - u cejnů a stejně tak i u ostroretek - pozorovat, jak se tyto ryby na provnaděném místě krmí. Seberou všechno. Naplní si tedy břicha jen za poloviční cenu a navíc to mnohem rychleji stráví. Tomu se říká zabít dvě mouchy jednou ranou!

Nedělám to ovšem proto, abych ušetřil, ale proto, že když chytám na jednom místě delší dobu, mám větší šanci, že se mi nakrmené ryby na místo rychleji vrátí. Hodí se to, nejen když jdete na ryby na celý den, ale třeba i na závodech, které jsou delší než pár hodin. Je spousta závodů trvajících 24 hodin a déle a pak má skutečně smysl o tom uvažovat, pokud se každá ryba počítá. V takové chvíli není jedno, kolikrát se vám ryby na krmeném místě otočí.


Ve směsi budí iluzi masných červů

S rýží, která docela dobře přejímá pachy a dá se i jednoduše barvit, se dá vyzkoušet kdeco. Můžete ji použít jako světlou návnadu na tmavý podklad, ale i jako obarvenou, tmavou návnadu na světlý podklad. A vonět nebo páchnout může po kdečem. Pokud si myslíte, že vaše cílové ryby upřednostní například oliheň před vanilkou, tak rozhodně chutě do toho! Fantazii se meze nekladou. Přesto používám do směsí rýži čistou, nijak neupravenou.

Ovšem do směsi partiklů obvykle přidávám nějaké liquidy nebo CSL, abych ryby rychleji přilákal na loviště, a zdá se, že ryby akceptují. Zvláště tam, kde je bahnité dno, se silnějším pachům nevyhýbám.

Samotnou rýži můžeme dostat na loviště jen krmítkem, pokud má tendenci lepit, anebo ji smícháme s vnadicí směsí. Pokud se sype, pak doporučuji malou uzavřenou raketu.


Připraveno ke vnadění

Vařenou rýži nejčastěji používám při lovu plotic, cejnů, cejnků a ostroretek. Občas ji přidám i k červům, když jdu na parmy. A tady musím dodat, že parmám skutečně chutná, když návnadu s rýží zaliji nějakou masovou příchutí.

Na háček ale rýži v podstatě nepoužívám, protože k tomu jaksi ani nemám důvod. Ne že bych to nezkusil, nebo na ni nic nechytil. To určitě ne. Když ji ryby žerou v krmení, žerou ji i na háčku, ale masného červa ryby tak rychle nestrhnou a mohu jich i na silnější háček napíchnout pořádný chumel. Tím vytvořím například pro velké cejny nebo parmy zajímavé sousto. Rýže se dá napichovat jen na háčky ze slabšího drátu a to rozhodně nejsou háčky, na které bych chtěl chytat větší ryby. Zkoušel jsem to, protože se dají sehnat i poměrně velké háčky z tenkého drátu, ale rychle jsem toho nechal. První dvě větší ryby mě okamžitě vyléčily z používání tenkých háčků při chytání větších ryb.


Rýži mají rády ostroretky

Na druhou stranu, pokud lovíte jen drobotinu, je rýžové zrnko velmi dobrou nástrahou, kterou se dá celkem dobře nahradit masný červ, když ho zrovna nemáte. Myslím, že právě tato nástraha má k „iluzi“ masného červa ze všech nástrah nejblíže. Jen na to nezapomínat. Popravdě řečeno, když se tak motám okolo vody a samozřejmě nahlížím do kbelíků s krmením, protože mě zajímá kdo, co a jak míchá, rýži tam nevidím. Zcela výjimečně narazím na místech, kde je velký cejn populární, na kroupy, ale rýže jako by neexistovala. Přitom dá její příprava mnohem menší práci než příprava spousty jiných přísad a je minimálně stejně účinná.

Po nějaké době jsem si opět rýži připravil a vyrazil jsem na řeku Moravu s feederem. Na poměrně fádním úseku s hloubkou okolo dvou metrů jsem si s krmítkem a směsí, která obsahovala třetinu rýže, skvěle zachytal. První rybou byla malá podoustev, pak najely ostroretky, které vystřídali celkem pěkní cejni, a na závěr se dostavila i slušná parma. Masní červi byli jen na háčku. Proč? Protože jsem měl doma jen malý zbytek v krabičce, tak akorát na háček, a jet třicet kilometrů tam a zase třicet zpátky se mi kvůli tříhodinovému lovu prostě nechtělo. Takže jsem to přežil i bez červů.


Láká i pěkné cejny

Co se týká období vhodného k použití vařené rýže, nejvíce se mi rýže osvědčuje spíše v teplejším období. V chladné vodě není pro ryby tolik zajímavá. Myslím, že pak dávají přednost spíše výživnější potravě než rychlým kaloriím.

Pokud přidávám rýži do vnadicích směsí na stojaté a pomalu tekoucí vody, vždycky ji důkladně proplachuji, aby nelepila, a naopak, pro lov v rychle proudících vodách ji ponechávám lepivější, aby proud krmení tak rychle nerozplavoval.

S rýží si můžete hezky vyhrát a jistě patří mezi produkty, které by měly rybáře zajímat.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (25 reakcí)

Přečteno: 17 845x
Průměrná známka: 1.18