Rekordní úspěch na mistrovství světa v RT

- dandydm

Ve dnech 10. - 13. září 2015 se konalo v České republice mistrovství světa v rybolovné technice, kterého se zúčastnili šedesát tři závodníci a sedmnáct závodnic z patnácti zemí světa. Na domácí půdě letiště Hosín u Českých Budějovic se reprezentanti České republiky pokoušeli obhájit velmi podařené výsledky z posledních dvou let.


Reprezentační trenér během poslední disciplíny (č. 5 - zátěž dálka), která se započítává do družstev

Bylo co obhajovat. Loňský rok byl z hlediska počtu medaili druhý nejúspěšnější v historii s počtem 21 medailí (ten nejúspěšnější byl o rok předtím - 22 medailí), po dvaceti letech byl získán „double“ titul v družstvech, byl obhájen titul mistryně světa v sedmiboji a poprvé v historii získán titul mistra světa v devítiboji. Cíl byl jasný - pokud možno na domácí půdě dokázat to samé, ne-li to překonat.


Členové družstva (Jan Bombera - vlevo a Josef Luxa - vpravo) se státním trenérem během boje o zlato v družstvech (disciplína č. 5)


Miloslav Krejčí ve finále disciplíny č. 7


Dle nominačních závodů bylo určeno reprezentační družstvo, skládající se ze šesti mužů a tří žen. Oproti předchozím rokům nedošlo k zásadním změnám - pět závodníků bylo z Jihočeského kraje (bratři Josef a Jan Luxové s Patrikem Lexou z Českých Budějovic a Tereza Havelková s Kateřinou Markovou z Písku), dva z Moravskoslezského kraje (Jan Bombera z Litovle a Jana Brončková z Frýdku-Místku) a dva členové MRS (Karel Kobliha z Jihlavy a Miloslav Krejčí z Kroměříže).


Josef Luxa v akci (finále disciplíny c. 5)


Patrik Lexa ve finále disciplíny č. 1 (kde získal střibro)


Reprezentace absolvovala třídenní soustředění v místě konání a vyzkoušela si házení v téměř všech možných podmínkách, které se daly očekávat. Odhodlanost závodníků se projevovala snahou využít poskytnutý čas v maximální možné míře, což znamenalo ukončování tréninků i dlouho po západu Slunce. Testovací závod v pětiboji naznačoval, že forma závodníků je na výborné úrovni.


Tereza Havelková během disciplíny č. 4 - zátěž skish

Hned první den čekala na závodníky hustá mlha, ve které byla odstartována první disciplína - Muška na cíl. Češi nezklamali, družstvo mužů se umístilo s nepatrnou ztrátou pěti bodů na druhém místě a ženy šly okamžitě do vedení. Do finále v ženách postoupily dvě české závodnice, z nichž Kateřina Marková získala první zlato pro Česko. Skvěle jí sekundovala Tereza Havelková získáním stříbrné medaile. V kategorii mužů se na základě času dostal do finále pouze Patrik Lexa, kde vyhrál další stříbro pro domácí reprezentaci.


Jan Luxa pri posledním hodu v disciplíně č. 3 - zátěž arenberg


Jana Broncková v akci při disciplíně č. 4


Po krátké přestávce pokračoval den disciplínou Zátež arenberg. Přestože všichni v družstvu zaházeli dobré výsledky, podobné výsledky měly i ostatní týmy a pořadí v družstvech byla velice těsná. Muži stáhli vedoucí polský tým na rozdíl pouhého bodu, to samé však udělaly polské ženy českým. Do finále opět poustoupily dvě ženy a jeden muž. Tereza Havelková nejlepším výsledkem vybojovala druhou zlatou medaili pro Česko, Kateřině Markové o dvě sekundy uniklo stříbro a získala tak „pouze“ bronz. V mužích se Karlu Koblihovi nepovedlo napodobit naše závodnice a zbyla pro něj bramborová pozice.


Gratulace Tereze Havelkové k získání zlaté medaile v disciplíně č. 9

Nejkomplikovanější disciplínou se stala třetí v pořadí - Muška dálka jednoruč. Chvíli před zahájením se zvedl protivítr, ve kterém odházely všechny ženy a většina mužů včetně všech českých závodníků. Po doházení posledního z nich se vítr obrátil a zbylých osmnáct závodníků, mezi nimi i závodníci z konkurenčních týmů, házelo s výrazným větrem v zádech. Ženám se podařilo navýšit náskok na Polky o dvacet bodů a po prvním dni držely první místo. V mužské části díky jednomu závodníku, házejícímu s větrem v zádech, zvýšili Poláci náskok na dvanáct bodů a k českému týmu se nebezpečně přiblížili třetí Slováci. Finále disciplíny bylo okořeněno úžasným bojem Kateřiny Markové, které se podařilo poprvé tuto disciplínu vyhrát (o těsných sedmnáct centimetrů) a získala pro Česko třetí zlatou medaili. Druhé postupující, Janě Brončkové, se nepodařilo navázat na své výborné hody v základním kole a skončila na pátém místě. V mužích postoupil pouze Karel Kobliha, který hlavně díky úžasné práci Miloslava Krejčího a Jana Bombery coby trenéra a pomocníka dokázal ve velké konkurenci vybojovat bronzovou medaili.


Karel Kobliha ve finále disciplíny č. 4 (kde získal bronz)

Poslední disciplínou, počítanou do mužských vícebojů, byla Muška dálka obouruč. V této disciplíně skončili všichni čeští závodníci v první patnáctce, navíc hned čtyři závodníci postoupili do finále. V něm padla na Čechy „centimetrová“ smůla. Josef Luxa skončil na druhém místě o pouhých osm centimetrů na prvního, Jan Bombera o devět centimetrů skončil čtvrtý. Miloslav Krejčí a Patrik Lexa pak skončili na pátém a sedmém místě.

První den byl zakončen s bilancí tří zlatých, tří stříbrných a dvou bronzových medailí. Pětiboj žen vedla Kateřina Marková s dostatečným náskokem a na třetím místě se držela Tereza Havelková. V mužích byl Karel Kobliha druhý v pětiboji a třetí v sedmiboji. Družstvo žen vedlo, družstvo mužů se drželo na druhém místě.


Tereza Havelková při odhodu v disciplíně č. 2 - Muška dálka jednoruč

Druhý den přivítalo závodníky mrholení a kolmý vítr zleva. Pro první disciplínu dne - Zátěž skish - nic příjemného, což se odrazilo i na výsledcích. Žádná z žen nedokázala hodit plný počet bodů, u mužů padlo stovek pouze šest. Družstvo žen zvýšilo svůj náskok na necelých čtyřicet bodů a družstvo mužů stáhlo polský náskok na rozdíl sedmi bodů a mělo dvacet bodů před třetím Německem. Ve finále žen byly všechny tři Češky, které se shodným výsledkem a podle času obsadily druhé (Kateřina Marková), třetí (Jana Brončková) a čtvrté (Tereza Havelková) místo. V mužích se do finále dostal pouze Karel Kobliha, jehož výsledkem byla další bronzová medaile.


Pohled na plochu při házení disciplíny č. 2 - v záběru Jana Broncková

Následovaly disciplíny, které se nepočítaly do družstev, ale do vícebojů jednotlivců. Druhou disciplínou byla Multi skish, kde se do finále žen dostala Kateřina Marková a Jana Brončková, z nich prvně jmenovaná získala svou třetí zlatou medaili, na druhou zbylo pouze šesté místo. V mužích postoupili do finále Karel Kobliha s Janem Bomberou, kteří nakonec obsadili šesté a sedmé místo.

Poslední disciplínou dne byla Multi dálka. V mužích těsně uniklo osmičlenné finále Karlu Koblihovi a Josefu Luxovi, kteří skončili na devátém a desátém místě. O to zajímavější bylo finále žen s Kateřinou Markovou a Terezou Havelkovou. Zatímco Kateřině se bohužel nepodařilo dostat hod do výseče a skončila šestá, Tereza Havelková úžasnými hody a k překvapení všech vyhrála svou druhou zlatou medaili.


Patrik Lexa při házení disciplíny č. 6 - Muška dálka obouruč

Druhý den byl zakončen s bilancí pěti zlatých, čtyř stříbrných a čtyř bronzových medailí. V pětiboji žen se české trio vyskládalo na prvních třech místech v pořadí Kateřina Marková, Tereza Havelková a Jana Brončková. V sedmiboji si pak Jana s Terezou prohodily místa. V mužích držel Karel Kobliha druhé místo a na čtvrtém byl Jan Luxa v pětiboji. Sedmiboj obsadili Karel Kobliha na třetím, Jan Luxa na čtvrtém, Josef Luxa na šestém a Patrik Lexa na sedmém místě.

Devítiboj po dvou dnech přinesl situaci v historii sportu ještě nevídanou - dva čeští závodníci na prvních dvou místech - Karel Kobliha a Josef Luxa. Zatímco druhý Josef Luxa musel stále bojovat minimálně o udržení nepatrného náskoku na německé závodníky, první Karel Kobliha musel před Josefem udržet náskok dvanácti metrů v posledních dvou disciplínách.

Třetí den zahajovala disciplína Zátěž dálka jednoruč, která určovala konečné pořadí v pětibojích a především družstva. České dívky držely téměř čtyřicetibodový náskok, muži stahovaly sedmibodové manko na vedoucí polské družstvo.



Ženy okamžitě prvním hodem uhájily titul mistryň světa v družstvech a v průběhu dalších hodů přidaly nepatrný bonus do již tak velkého bodového rozdílu. V mužích byl rozjezd pomalý. Jan Bombera první hod poslal mimo výseč, ostatní závodníci se pohybovali kolem sedmdesáti metrů. Polští závodníci v druhých hodech prodloužili své hody na místy až o pět metrů větší vzdálenosti než čeští závodníci. Úžasnou odpovědí na jejich dálky předvedli bratři Luxové, kdy Josef dohodil na sedmdesát šest metrů a Jan dokonce na sedmdesát devět metrů. Když Jan Bombera druhým hodem hodil do výseče na sedmdesát metrů, náskok byl opět snížen na sedm bodů.

Rozhodovali třetí hody. Polští závodníci neprodloužili své hody, stejně jako bratři Luxové, a záleželo na posledních hodech Patrika Lexy a Jana Bombery. Patrikovi se podařilo protlačit svůj hod na sedmdesát dva metrů a Jan Bombera v jedné ze svých nejtěžších minut vyhrazeného času dokázal dohodit až na necelých sedmdesát pět metrů. V tu chvíli nikdo netušil, jak to všechno nakonec dopadlo. Po skončení disciplíny a čekání na vyhlášení seznamů finálových účastníků a účastnic nikoho z českých závodníků nezajímalo nic jiného než finální výsledek družstev.



Napětí by se dalo krájet, skoro nikdo nemluvil, jen několik lidí nervózně přešlapovalo kolem domácího stanu a vzduchem létaly věty jako „jestli to vyjde, tak zítra domů neřídím“… Po dlouhých až nekonečných minutách se objevil státní trenér, který dal gestem ruky jasně najevo - PODAŘILO SE!!! Následující nadšený výkřik téměř celého českého týmu odneslo několik vedle postávajících lotyšských závodníků dočasnou ztrátou sluchu a v závalu nadšeného objímání nad těžce vydřeným úspěchem proletělo několik prutů vzduchem, jak o ně závodníci nechtěně zakopávali.

V úžasné euforii, kdy se jen těžko dalo ubránit slzám, proběhlo i finále disciplíny, ve kterém přidaly Kateřina Marková svou již čtvrtou zlatou medaili a Tereza Havelková druhou stříbrnou. Do finále mužů postoupili oba bratři Luxové, ale po nadšení z vítězství družstev již nedokázali najít potřebnou motivaci a skončili na šestém (Josef) a sedmém (Jan) místě.



V poslední disciplíně Zátěž dálka obouruč se pozornost zaměřila pozornost především na české závodníky Karla Koblihu a Josefa Luxu v jejich boji o titul mistra světa v devítiboji. Josef Luxa držel náskok sedmi metrů na třetího německého závodníka a potřeboval osm metrů na vedoucího Karla Koblihu. Hned prvními hody hodil Josef Luxa na hranici sto tří metrů, zatímco Karel Kobliha dohodil o šest metrů méně. Druhými hody Karel Kobliha snížil rozdíl na pět metrů, zatímco Josefu Luxovi se nepodařilo prodloužit. Při třetím hodu snížil Karel Kobliha rozdíl na dva metry, německému závodníkovi se podařilo dotáhnout k Josefu Luxovi pouze o tři metry a vše záleželo na posledním hodu Josefa Luxy. Snad vinou velké nervozity zůstal při hodu Josefovi vlasec na prstě a kapka letělo úplně mimo výseč.

Do finále disciplíny se dostal pouze Miloslav Krejčí se svým druhým nejdelším hodem. Nakonec se ale projevilo zranění ruky, se kterým Miloslav bojoval celé mistrovství, a závěrečný boj vyneslo pouze sedmé místo.



Bylo dobojováno. Závěrečné vyhlašování přineslo obrovské žně pro českou reprezentaci. Pětiboj žen znamenal pátou zlatou medaili pro Kateřinu Markovou a třetí stříbro pro Terezu Havelkovou. V sedmiboji pak Kateřina přidala šestou zlatou medaili a Tereza svůj první bronz. Společně s titulem mistryň světa v družstvech získaly české ženy devět zlatých medailí. Pětiboj mužů znamenal stříbro pro Karla Koblihu a bronz pro Jana Luxu, v sedmiboji pak Jan Luxa vybojoval stříbro a Josef Luxa s Karlem Koblihou skončili na čtvrtém a pátém místě. Úžasnou bitvu o devítiboj nakonec vyhrál Karel Kobliha a obhájil tak své české historické prvenství z předchozího roku. Josef Luxa zaznamenal stříbrnou medailí svůj nejlepší výsledek své sportovní kariéry v devítiboji. Třešničkou na dortu pak byl titul mistrů světa v družstvech ve složení Patrik Lexa, Josef Luxa, Jan Luxa a Jan Bombera.



Na domácím mistrovství světa čeští reprezentanti překonali snad všechny české rekordy. Ziskem dvaceti šesti medailí zvýšili již tak úctihodný nejlepší výsledek z roku 2013 o čtyři medaile. Jedenáct zlatých medailí znamená překonání dosavadního rekordu z let 2001 a 1988 o jedno zlato. Poprvé v české historii byl obhájen zlatý „double“ v družstvech, Kateřina Marková získala historicky jako druhá žena světa zlatý „tripple“ (pětiboj, sedmiboj, družstva), Karel Kobliha jako pátý muž ve světě obhájil devítiboj. Skoro se nedá uvěřit, že se takové mistrovství světa opravdu uskutečnilo…

Autor: dandydm - ®

Diskuse k článku (35 reakcí)

Přečteno: 9 886x
Průměrná známka: 1.17