Rybí kostky – univerzální letní nástraha

- Milan Tychler

Mnoho rybářů si myslí, že pokud nastraží mrtvou rybku nebo rybí maso, automaticky musí přijít záběr nějakého dravce. To ale není tak úplně pravda, protože hodně záleží na tom, jak velkou nástrahu použijete. Ani kaprovité ryby nepohrdnou rybím masem, a pokud narazí na sousto, na jaké jejich tlama stačí, tak ho prostě popadnou. Maso je dobrým zdrojem živin a pro ryby cennou potravou.

Teď nehovořím například o takovém tloušti nebo parmě. Tyto ryby zabírají na drobné rybky zcela běžně, ale na kousek rybího masa zabere třeba i kapr, cejn, karas, lín a dokonce i podoustev a další ryby. Proč? Protože i když to nejsou ryby dravé, jsou to všežravci a ti, jak známo, žerou všechno.


Ze dvou rybek získám nástrahu na celé dopoledne

Rybí maso je skvělou nástrahou pro letní a podzimní dny. Jeho účinnost bych mohl přirovnat například k rousnici. Na tu může také zabrat hrouzek a zrovna tak i pořádný sumec. Jde jen o to, kdo ji najde dřív a jak velký je právě jeho apetit. A tak jako s rousnicí můžeme lovit jen na malý kousíček, tak i z rybího masa můžeme nastražit jen malou kostičku, a nebo pořádný kus ryby. To záleží na tom, jakou máte představu o úlovku.

Kdysi jsem si vyrazil jen tak na chvilku se splávkem. Bylo to skutečně nalehko a mým plánem bylo bavit se přibližně dvě hodinky u jezu. Sedám si na balvan a chytám plotice, ostroretky, sem tam podoustev. Po nějaké chvilce si všimnu, že se mi převrhla krabička s masnými červy. Ti samozřejmě nečekali a jsou fuč. Prostě zmizeli mezi kameny, jen pár jsem jich ještě našel zalezlých pod krabičkou.


Nejdříve si udělám filety


Ty pak nakrájím na malé kostičky

To je mrzuté, protože s sebou nic jiného na háček nemám. Ale i s touto „pohromou“ se dá žít. Navazuji úplně maličký háček a rychle si chytám dvě větší oukleje. Jednu pouštím do kbelíku, druhou hned klepnu a krájím z ní maličké kousíčky velikosti asi 3 x 3 mm - a rovnou s nimi na háček. Ryby na kousky masa zabírají úplně stejně, jako kdybych nastražil dva nebo tři masné červy a druhové zastoupení se v podstatě vůbec nezměnilo.

Ryby potápěly splávek stejně razantně jako před tím a masní červi mi vůbec nechyběli. Tato nástraha má navíc tu výhodu, že o větší kousky se příliš nezajímají drobné rybky. Když nastražím skutečně jen kousíček, vyjede po něm i ouklej, ale větší kus ji už nezajímá. Kdybych však nastražil chumáč masných červů, tahaly by ho jako zběsilé. Proto se někdy záměrně uchýlím k této nástraze, abych měl od ouklejí pokoj.

Rybí kostičky, maličké cárky a všelijaké jiné tvary poměrně často používám k lovu kaprů, parem a tloušťů.

Kousky rybího masa považuji za vynikající nástrahu na tekoucích vodách, ale klidně ji použiji i na rybníce. Jeden čas jsem měl snad každou vycházku na druhém prutu nástrahu z rybího masa. Mým cílem nebyli dravci, protože jsem používal poměrně malé nástrahy, ale kupodivu mi cárek velikosti sotva odrostlého potěru přinesl i několik docela zajímavých úlovků. Během dne jsem chytil nejen candáty, ale i úhoře. To mě ani nepřekvapilo tolik jako to, že se jednalo o ryby ne právě malé. Vzhledem ke své velikosti zabraly v podstatě na titěrnou nástrahu, protože jsem používal takové nudličky o velikosti 40 x 5 mm, navíc v době, která pro ně nebyla vůbec typická. Nebylo to samozřejmě pravidlo, ale záběry přicházely tak často, že jsem je prostě nemohl ignorovat.


Takový kousek slupne každá ryba


Nakrájím i nudličky

Jak chce člověk pořád víc a víc, ve snaze dostat se k ještě větším rybám, nastražil jsem větší kousky. Ale ty mi v podstatě nic nepřinesly. Vrátil jsem se proto zpět k drobným nástrahám a ryby se zase začaly ozývat. Často se říká, že na velké ryby musí být velké nástrahy, ale v tomto případě to zcela evidentně neplatilo. Bylo to spíše naopak.

Zpočátku jsem na rybí maso chytal pouze na tekoucích vodách, protože jsem tam viděl mnohem větší potenciál této nástrahy. V tekoucích vodách žije mnohem více rybích druhů, které se příležitostně živí drobnými rybkami, než ve vodách stojatých a na to jsem sázel. Po několika pokusech na všelijakých rybnících, rybníčcích, štěrkovnách a tůňkách se ale ukázalo, že ani tam si tato nástraha vůbec nevede špatně a že ji zejména kapři a dokonce i líni berou častěji, než bych čekal. Občas jsem si dokonce sáhl i na candáta, který byl v těch vodách rybou spíše výjimečnou než běžnou.


Lín pro mě není žádné překvapení

Už tak nějak ze zvyku jsem nastražené maso předkládal na okrajích krmeného místa a časem se ukázalo, že je to správně. Když jsem se snažil chytat s touto nástrahou na „hlavním“ prutu, tedy na prutu nahozeném do středu krmeného místa, záběrů bylo vždycky mnohem méně a procento dravců bylo v podstatě nulové. Ovšem když šlo o skutečně malou nástrahu, potom to bylo celkem jedno.


Nastražuji na háček a velikostí nástrahy selektuji velikost ryb


Na „nudličky“ dobře reagují tloušti


Nejčastěji ulovenou rybou na stojatých vodách byl samozřejmě kapr, následoval velký karas, cejn a na malé nástrahy jsem chytal i líny. Celkem dravě zabírá na maso i perlín. Chytám tak, jako bych se připravoval na normální lov třeba s kukuřicí, ale nástraha je prostě jiná. S dravci je to pak při tomto lovu různé a je to na každé vodě jiné. Někde je víc candátů, jinde vládne spíše okoun a úhoři. Jak kde.

Na řekách nachytám vždycky nejvíce těch ryb, které v daném úseku jednoduše dominují, jen je prostě třeba přizpůsobit jim velikost nástrahy. Dá se tedy říct, že pokud je hlavní rybou podoustev a já budu nastražovat malé kousíčky, budu prostě chytat podoustve. Když nastražím větší kostku a budu s ní vymetat pomocí splávku vhodná místa, chytím tlouště. Tam, kde jsou parmy, budu chytat parmy…


Tloušť se chytá běžně

Rybí maso samozřejmě nepoužívám denně, ale v době hlavní sezony poměrně často, protože mi často nabízí víc než jiné nástrahy, které mohou být navíc problematické v tom smyslu, že se o ně zajímají až nepříjemně často malé ryby.


Nastražit se dá i mimo háček

Kousky masa nastražuji přímo na háček, ale i mimo něj, což se ukázalo jako skutečně dobrá volba zejména při lovu feederem, protože s touhle nástrahou nechytám pouze na plavanou. Pokud je nemám nebo se mi nedaří chytit maličké oukleje, klidně použiji maso třeba i z nějakého cejna, perlína nebo plotice. Nezaznamenal jsem, že by ryby dělaly rozdíl mezi masem z oukleje nebo cejna. Pro ně je maso prostě jen maso a použít se dá jakákoli menší ryba. Stačí ji jen nakrájet na přiměřené kousky.


Častým úlovkem je kapr

Kousíčky masa krájím vždycky tak, aby na nich byla kůže. Šupiny oškrábu. Protože se tahle nástraha ve vodě poměrně rychle vyluhuje, je dobré měnit ji vcelku často. Vyzkoušel jsem si i takové věci, jako je použití všelijakých tekutých atraktantů na bázi rybích olejů, mořských plodů, jater a podobně. K tomu mohu říct, že to někdy funguje, a jindy zase ne. Na tyhle „voňavé“ nástrahy reagují ze všech ryb nejlépe parmy. U ostatních bych řekl, že je nejvíce zajímá přirozené aroma rybího masa, a proto nepovažuji tyto experimenty za nutné.


Ani takový kapřík neváhá a na rybí maso zabere

V souvislosti s rybím masem musím připomenout ještě jednu rybu, která po něm jede, a tou je ryba mnoha soukromých vod – jeseter. Pokud máte rozkrmené místo tam, kde jeseteři jsou, a položíte na něj tuhle nástrahu, máte téměř jistotu, že vám na ni zabere…

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (23 reakcí)

Přečteno: 16 308x
Průměrná známka: 1.1