Tekuté atraktanty a method feeder

- Milan Tychler

Při lovu s otevřenými krmítky se často řeší kvalita směsi a má se za to, že by měla být skutečně „na úrovni“, a to nejen svou konzistencí, ale i nutriční hodnotou. Co si o tom myslím?

Myslím si, že řešit nutriční hodnotu má smysl, pokud něčím vnadím dlouhodobě. Při lovu s otevřeným krmítkem nemám v úmyslu vnadit tak, jak to dělám při lovu feederem a klasickým krmítkem. Naopak jen nabídnu nástrahu zajímavým způsobem, k čemuž používám skutečně maličkou porcičku vnadicí směsi nebo drobných pelet. Lovím v časově omezené době, tedy v řádu hodin, a ani nepočítám s tím, že ryby budou mé krmení žrát. Chci, aby vzaly do tlamky nabízenou nástrahu, a to je vše.


Po přelití je ještě třeba atraktant rozetřít na celý povrch krmení

Mám za to, že při tomto způsobu lovu je ze všeho nejdůležitější konzistence směsi. Směs se musí naprosto optimálně rozpadat, a to nejen proto, že nástrahu před hodem často ukrýváme do krmení, ale také proto, aby se během hodu nezamotal návazec. Děláme to především proto, že „pracující“, tedy rozpadající se hromádka krmení láká ryby mnohem silněji než slepená hrudka čehosi, co se ani nehne.

Co může rybu zaujmout, když se přiblíží k nahozenému krmítku? Především to bude vůně, v čistých vodách také barva a případně lehký zákal kolem nástrahy způsobený rozpadajícím se krmením.


S peletami to dělám stejně

Ryby jistě vnímají pachy velmi dobře. Poznají ale, jestli je směs v krmítku výživově hodnotná? Možná ano. Možná jsou jejich čichové receptory tak dobré, že rozeznají různé látky, které jsou v krmení obsaženy. Nemyslím si však, že by měly nějaký důvod vyhnout se hromádce hezky pracujícího a voňavého krmení jen proto, že není nutričně hodnotné. Potvrzují to spousty kaprů ulovených s krmítky, ve kterých nebylo nic jiného než nějaký šrot, strouhanka a pšeničné klíčky. To všechno navíc v podobě betonové koule.

Nechci se s nikým přít o to, jestli chytím, nebo nechytím na to, či ono. Ryby jsou zvědavé a všichni víme, že chytat se dají snad na cokoli. Otázkou je, kolika záběrů a jak rychle docílíme. Někdo může namítnout, že mu nejde o počet záběrů a nemá v úmyslu pořád jen tahat ryby, ale že si jde k vodě odpočinout a relaxovat. Nikomu to neberu. Chci jen říct, že pokud se rozhodnete lovit pomocí otevřených krmítek a není vám jedno, kolik máte záběrů, měli byste vědět, že můžete být úspěšnější než jiní, jestliže své krmítko nepošlete rovnou do hlubokého smrdutého bahna a pokud skutečně zaměříte svou pozornost na to, aby vaše krmení skutečně pracovalo a dobře vonělo. Ono totiž ani to nevyšperkovanější krmítko se skvělou nástrahou na špatně zvoleném místě neznamená nic.


Kombinace krmení a drobných pelet

Jen krátce se chci věnovat konzistenci směsi. Můžete použít směs levnější i drahou, můžete je míchat mezi sebou, ale nakonec je vždycky třeba dopracovat se k tomu, aby směs v krmítku dobře držela a přitom se ve vodě přiměřeně rychle rozpouštěla. Ke špatnému rozpouštění jsou náchylnější směsi, u nichž většinu obsahu tvoří jemnější šroty, protože obsahují více lepku. Méně lepí směsi postavené na oplatcích a nejméně ty, které je skládají z rybích mouček a jemně drcených pelet. V každém případě doporučuji při přípravě směsi do otevřených krmítek používat síto na provzdušnění. Velmi to napomáhá tolik potřebnému rozpadání směsi ve vodě.

Někdy se stane, že směs se sice dobře rozpadá, ale lepí se na formičku. Jsou dvě možnosti jak tomu zabránit. První je prostě nepoužívat formičku a směs vtlačit do krmítka rukou. Druhou možností je vložit do formičky, než do ní cokoli dám, nejdříve kousek plastového sáčku. Ten zabrání tomu, aby se směs přilepila na stěnu formičky. Pokud zůstane sáček přilepený na krmení, nic se neděje, protože jej jednoduše sloupneme.


V atraktantech je obrovský výběr

A teď, když je vyřešená spíše technická stránka věci, se konečně dostávám k větě, kterou jsem použil v nadpisu tohoto článku, tedy k vůni směsi.

Každá směs má nějakou vůni. Některá je hodně pronikavá, jiná jemná. Ke zvýraznění vůně můžeme použít už při přípravě buď práškové, nebo tekuté atraktanty. Také jsem to dělal, ale časem jsem od toho upustil, protože mi přijde jako vhodnější trochu jiný způsob - je jím úplně jednoduché přelití už naplněného krmítka tekutým atraktantem.

Při přípravě vnadicích směsí do krmítek mnoho rybářů řeší kolik a jaký atraktant použít. Já říkám, že v drtivém procentu případů to není třeba, a když už, tak méně znamená více. Ovšem v případě otevřených krmítek, kde má krmení skutečně zaujmout, jsem trochu jiného názoru. Malá hromádka má být skutečně výrazná a v tomto případě neřeším, jestli mi tohle krmení ryby odradí, nebo ne, protože ho žrát nebudou. Je to jen maličká porcička a já věřím, že pokud se k ní ryba přiblíží, bude ji víc zajímat nástraha ležící na hromádce krmení nebo maličký kousíček nad ním než krmení samotné.


Zdá se, že to funguje

Když porci směsi v krmítku přeliji atraktantem, dostanu do krmítka mnohem větší množství atraktantu, než kdybych dal atraktant do krmení přímo při míchání, takže porce bude skutečně výrazná. Další výhodu spatřuji v tom, že mohu kdykoli přestat atraktant přidávat nebo ho můžu vyměnit za jiný. Často dělám to, že lovím se dvěma pruty a na krmítka používám naprosto odlišné atraktanty. V průběhu lovu se ukáže, který je v tu chvíli úspěšnější.

A je tu ještě jeden aspekt. Když přeliji krmítko a pak ho ještě trochu smáčknu v ruce, povrch krmení se více uzavře a krmení tak mnohem snadněji a lépe snáší i pád sloupcem vody do větších hloubek. Je to podobné, jako když děláte vnadicí koule suchýma rukama, načež si ruce namočíte a koule ještě jednou smáčknete. Jsou pak pevnější, ale ve vodě se budou rozpouštět dobře. Stejně jako se směsí to dělám v krmítku i s drobnými peletkami.

Tak, a teď už je na každém, zda zůstane u toho, co se mu osvědčilo, nebo vyzkouší něco jiného. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to bezvadná zábava.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (19 reakcí)

Přečteno: 12 640x
Průměrná známka: 1.39