Cesta do neznáma I 1/00

- BCG

"V zimě na ryby, no vy jste se snad dočista zbláznili!"
Tak tohle nám bylo řečeno po tom, co jsme jednoho krásného letního dne řekli doma, co chystáme. Vlastně za to může náš přítel Robert L., který mi jednou vyprávěl o tom, že zná teplý přítok na Labi. I když nás Labe magicky přitahovalo svými úlovky, nechtěli jsme tam jet. Většinou nebývá naším zvykem jezdit na ty nejpopulárnější lokality, jelikož se tam sjíždějí i rybáři, kteří neberou lov jako koníček a pletou si jej s hospodářskou těžbou. Z těch je nám špatně. Navíc nás dělí přes 260 kilometrů, ale tato nabídka je tak lákavá a bláznivá, že se nedá odmítnout. Dokonce i v redakci jsou zvědavi, jak to všechno dopadne a přislibují alespoň návštěvu. A tak již na konci léta padá rozhodnutí: "Jedeme na Labe, ale až v zimě!"
S lovem v zimních měsících nemáme téměř žádné zkušenosti, a tak jsem až do vánoc doslova zabořen v časopisech a knihách a vyhledávám jakoukoliv zmínku o lovu v lednu a únoru. Vše konzultuji se zbytkem týmu, a tak se nám pomalu, ale jistě tvoří obraz, jak by to mělo asi v zimě u vody vypadat. Po tom, co jsme si vybrali lovné místo s teplým přítokem (mimochodem jsme jim velice nadšeni) zbývá vyřešit další otázku: Na co budeme lovit? O tom, že na boilie, není pochyb, ale na jaké? Tady nám žádná literatura moc nepomůže, jelikož zde panuje několik názorů, které se teoreticky navzájem odlišují, avšak výsledky v praxi jsou většinou stejné. A tak nám nezbývá, než přemýšlet a snažit se myslet jako kapr. Je známo, boilie se dělí do několika skupin. Podle toho, kolik obsahuje proteinů, uhlohydrátů a z čeho se skládá. Navíc víme, že kapra ovlivňuje při vyhledávání potravy několik faktorů, jako jsou teplota vody potravní konkurence, tlak vzduchu,struktura dna, obsah kyslíku ve vodě atd.! Takže jaké boilie zvolit? Pokud se zamyslíme nad tím, jakou potravu kapr v zimě přijímá, přijdeme na dvě teorie. První (a nejvíce známá) je, že kapr přijímá v zimě potravu s vysokým obsahem proteinu, a tedy i případně boili na vysokoproteinové bázi (80-90% proteinu nám může skvěle posloužit). Ale ujasněme si, k čemu vlastně proteiny slouží. Ve zkratce: "Proteiny (bílkoviny) jsou stavební kameny v těle, které významně napomáhají růstu ať již tkání, kostí, anebo celkovému vývinu jedince. " Ale! Pro to, aby mohly být proteiny přeměněny ve stavební kameny, a tudíž patřičně využity, spotřebuje kapr velké množství energie, a co víc - pokud klesá teplota vody, je celková výměna a metabolizmus ryby, tudíž i trávení, zpomaleno na minimum. Což může znamenat, že kapr na to, aby vyhledal potravu a nakonec ji přijal, strávil a přeměnil na jednotlivé látky jeho tělu prospěšné, spotřebuje mnoho energie. Tedy proč by měl vyhledávat vysokoproteinovou stravu, když nemá tolik potřebnou energii, aby ji přeměnil? Vždyť přece víme, že nejlepším obdobím, kdy se vše vyvíjí a roste, je jaro. Tedy z pohledu kapra doba, kdy teplota vody stoupá jeho metabolizmus je rychlejší a kdy je ve vodě dostatek potravy jak proteinové, tak uhlohydrátové (energie). Pokud se zamyslíme nad tím, s jakou potravou kapr přijde v zimě do styku. Dojdeme k tomu, že se jedná převážně o živočichy s vysokým obsahem proteinu a aminokyselin. A na tolik potřebnou energetickou potravu, která mu pomáhá tyhle důležité látky využít, narazí jen zřídka kdy díky vegetačnímu klidu suchozemských rostlin a vodních rostlin. Nabízí se otázka, zda kapr nevyhledává na jaře potravu s vysokým obsahem proteinů právě proto, že neměl v zimě dostatek energie na to, aby proteiny přeměnil a využil. Mohlo by to znamenat, že kapr na jaře dohání, co v zimě zameškal? A aby to bylo ještě trošku složitější, připomeňme, že kapr spotřebuje 30-40% proteinů a vysokoproteinové boilie má 80-90 % proteinů. Tady narážíme na druhou teorii. O tom, že kapr přijde v zimě do styku převážně s potravou s vysokým obsahem výživných látek, není třeba diskutovat, ale svým způsobem kaprovi nic jiného nezbude, protože uhlohydráty (tedy energie) bohužel nejsou v zimě k brání. Ale kapr je potřebuje v zimě víc, než kdy jindy Vzhledem k tomu, že spotřebuje mnohem víc energie na vyhledávání potravy, které v chladné vodě moc není. A pokud ji najde, zase potřebuje energii na její zpracování. Tady se naskýtá jednoduchá rovnice. Proteiny+uhlohydráty+vitamíny = dokonale vyvážená potrava. Tedy ideální na zimu. Ted přichází na řadu boilie na bázi ptačího zobu s přídavkem pšeničných klíčků, jež obsahují enzymy, které značně napomáhají rychlejšímu trávení obohacené mléčným proteinem. Proč? To si hned vysvětlíme. Díky přítomnosti směsi z ptačího zobu v boilie mixu získá hotové boilie značně hrubou strukturu, která napomáhá uvolňování aroma stopových prvků do okolí. Protože studená voda moc nenapomáhá rozpouštění a uvolňování aromatických látek, ba právě naopak, přidáním mléčného proteinu bychom mohli vytvořit ideální nástrahu pro zimní lov. Tedy boilie se 70 % uhlohydráty a 30% proteinů - přesně tolik, kolik spotřebuje, a přesně takové, které dá kaprovi dostatek energie na to, aby jej dokonale strávil a vyhledával další potravu vzhledem k tomu, zda hodláme lovit na řece, kde je kapr nucen hýbat se mnohem víc než na stojaté vodě, volíme boilie uhlohydrátové, a to právě na bázi ptačího zobu posílené mléčným proteinem. Jako pojistku přidáváme ještě boilie HNV, co kdyby! Které bude úspěšné nevíme, ale doufáme, že se to brzy ukáže. Pokud se rozhodnete tak jako my pro zimní lov a nemáte žádné zkušenosti s mícháním směsí, neriskujte neúspěch a raději zvolte některý z boilie mixu od špičkových firem jako je např. Kevin Nesh, Star Baits, Rod Hutchinson atd., které se dají navzájem kombinovat a jejich výrobky jsou natolik kvalitní a rozmanité, že si vyberete. Myslím, že není na škodu prozradit, že i my jsme jeden z mixů použili právě pro zimu a druhý mix si zhotovili sami. Těm, kdo se rozhodnou namíchat svou vlastní směs, doporučuji po několika neblahých zkušenostech,jako jsou červíci v kaseinu, nebo překrásní moli v glutenu dbát na to, aby všechny suroviny byly ve stoprocentní kvalitě. Velice dobré zkušenosti máme s firmou AMITCO z Brna, na kterou se můžeme vždy spolehnout. Například její sojová mouka nemá u nás konkurenci.
Tento článek píši měsíc před odjezdem, kdy je vše nachystáno a zbývá jen uvařit boilie. Jedeme svým způsobem do neznáma a nevíme, jak dopadneme. Ale ať již uspějeme, či ne, budeme vás informovat na stránkách tohoto časopisu. A i v případě našeho neúspěchu doufáme, že se z našich chyb poučí jiní a my zase od nich a napřesrok jim ukážeme! Vždyť žádný učený z nebe nespadl.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 2 908x
Průměrná známka: 1.48