Jarní šupináči

- Martin Horvat

Tuto rybářskou výpravu jsem plánoval přibližně dva týdny. Na odpočinek u vody, spojený s testováním řady boilií Magic Squid, jsem se nesmírně těšil. I proto, že se mnou šel i můj kamarád Marek, kterému jsem už dříve vyprávěl o úlovcích, jaké se mi už s kuličkami Extra Carp povedly. Poslední týden před rybačkou jsem pozorně sledoval předpověď počasí a po večerech připravoval různé montáže. Večer před výpravou jsem doladil poslední drobnosti, sbalil se a usínal s myšlenkami na rybaření, které mě čekalo.

Ráno po příchodu na naše lovné místo jsme hned začali s vybalováním, přípravou prutů, krmení a nástrah. Volba padla na příchuť Liver a Robin Red ve velikosti 20 mm a premiérově jsem vyzkoušel příchuť Amur Special. Jelikož jsem tyto příchutě letos ještě nepoužil, měl jsem ještě před touto neznámou respekt. Ovšem má obava se ukázala jako bezpředmětná.



Nová receptura, se kterou přišla firma Extra Carp mě velmi potěšila. Poslední částí byl výběr montáží. Rozhodl jsem se pro kombinovanou montáž s použitím fluorokarbonu. Bižuterie této značky mě nikdy nezklamala. Na výrobu jsem použil teflonové háčky série EX222, protože tyto háčky jsou vhodné jak na potápivé, tak i na plovoucí boilie.

Důležitou částí mých montáži jsou vyměnitelné zátěže, které jsem umístil do boční závěsky na spoj mezi šokovým návazcem a pletenou šňůrkou. Kvůli rychlé výměně koncové montáže používám rychlovýměnné obratlíky vel. 8. Nedílnou součástí mých montáží je také vlasové rovnátko pro jistotu zapíchnutí háčku. Na jeden prut si vždy nastražím boilie na dno a na druhý prut klasické boilie v kombinaci s pop-up. U této montáže používám zátěž na plovku („pop-up weights“ 1,5 g).



Vrátím se k rybaření. Lovná místa jsme hledali v blízkosti potopených stromů, a když už jsme hledané místo objevili, začali jsme s jeho prokrmováním. Jako první jsme použili partikl, pokrájené boilie a halibut pelety. Pelety halibut patří k nedílné součásti mých výprav. Jsou dostatečně mastné, dobře se rozpouští a stejně jako boilies jsou velmi snadno stravitelné. Pelety jsou vynikající na vnadění a udržení ryb na lovném místě. První záběr od přibližně pětikilového kapříka přišel až po setmění a další záběry pak brzy ráno. Následně jsme během dne proměňovali záběr za záběrem, až se Marek divil, jak to boilie funguje. Ryby skvěle spolupracovaly a postupně se v kolébce vystřídalo několik kaprů od 6 kg do 9 kg. Poté, co jsme se vytešovali z těchto úlovků, zazněl signalizátor na mém prutu. Swinger držel pod prutem a po záseku jsem se nestačil divit.



Kapr mě nenechal potáhnout navijákem, jen jsem držel prut a sledoval, jak si to kapr střihl asi 30 metrů vedle břehu na opačné straně. Až následně mi dovolil pomalu přitahovat navijákem blíže ke břehu. Netušil jsem, že se jedná o rybu nad deset kilo. Až při břehu jsem si všiml krásné stavby jeho těla. Kapr skončil po pár výpadech v podběráku. Následovalo jeho ošetření, focení a nakonec vážení. Váha se zastavila na 13,5 kg.

Po tomto kaprovi následovaly další záběry. Chytili jsme také 9kilového amura, kterého jsme stihli jen odvážit, protože byl na břehu velmi nespokojený. Proto jsme ho z důvodu zachování jeho zdraví pustili z vážicí síťky hned do vody. Noc jsme měli klidnou a další záběry přišly až nad ránem. Během balení jsme vytáhli ještě menšího kapříka a nakonec jsme sbalili pruty a spokojeně šli domů.



Když bych měl zhodnotit tuto výpravu, myslím si, že byla velmi úspěšná. Co se týká četnosti a kvality záběrů, není pochyb, že ryby na boilie Magic Squid reagovali víc než pozitivně. Tuto sezonu jsem už vyzkoušel několik druhů této fantastické série a na každé výpravě jsem chytil rybu nad 10 kg. Už teď se těším na své další další výpravy.

Petrův zdar

Autor: Martin Horvat