Zatraktivňování návnad a nástrah - 2. díl

- Miras

V minulém díle o zatraktivňování jsem se věnoval návnadám, dnes si pro změnu pořádně posvítím na nástrahy.

Nástrahy

V tomto případně vůbec nejde o zatraktivnění celého loviště, ale o vytvoření jedné jediné odlišné kuličky, která dokáže přimět rybu k záběru. Jde o to vytvořit atraktivní dráždivku. Dle mého názoru nemá smysl nechávat takovou nástrahu ležet ve vodě celý den, ale naopak je lépe s ní pracovat aktivně, častěji ji přehazovat, například každou hodinu.


Metrový amur ulovený na závodech na 8mm plovoucí nástrahu dipovanou v ananasové esenci

Je zcela zřejmé, že způsoby, jakými lze ochutit návnady a nástrahy se musí prolínat. Ač se nerad opakuji, v tomto případě je to nevyhnutelné.

K vytvoření dráždivky lze použít:
- tekuté atraktory
- sypké atraktory
- kombinaci tekutých a suchých atraktorů
- těsto


Chilli - můj „oblíbenec“ nejen do chladné vody

Tekuté atraktory

Dip - Věcička, která jde ruku v ruce s boiliem snad od doby jeho vzniku. Jedná se o lahvičku, která obsahuje tekutou potravu, esenci, různé extrakty a kdo ví, co ještě. Vše je dostatečně koncentrované, aby se nástraha i během krátkého ponoření do dipu snadno a rychle nasála. V regálech rybářských obchodů narazíte na různé dipy všemožných výrobců a všelijakých příchutí, stačí si jen vybrat. Pamatuji si, že ve svém rybářském pravěku jsem měl dip od jedné renomované anglické firmy a ten byl tak agresivní, že když jsem v něm nechal háček s kuličkou, dokázal dip za dva týdny háček doslova rozežrat.

To je však minulost. Dnešní dipy jsou již jiné, méně agresivní, a přesto velmi účinné. Boilie uložené v dipu vydrží i několik měsíců a stále se bude dát použít. Nic vám samozřejmě nebrání v tom, abyste si vyrobili dip vlastní - nespornou výhodou je už jen to, že pak víte, co dip obsahuje. Dobrým základem pro domácí výrobu dipu jsou různá ochucovadla, která se používají v kuchyni. Konkrétně mám na mysli Maggi a jiné produkty obsahující glutaman sodný (populární „éčko“ E621). Je to látka, která zvyšuje a rozvíjí intenzitu chuti pokrmu.

Tekutá potrava - Jak jsem už zmínil v předchozím díle, tekuté potravy vydávají silný potravní signál. Jde-li však o to, udělat z kuličky dráždivku, přidání pár kapek esence do tekuté potravy tomu rozhodně napomůže.


Oblíbené esence, v některých je silná dávka sladidla

Esence - Mám za to, že mezi rybáři stále koluje mýtus o odpudivých účincích příliš koncentrované esence. Možná ano, ale nebral bych to zas tak vážně, především jedná-li se o jednu jedinou kuličku, která je použita jako nástraha. Často a rád používám plovoucí boilie nasáklé esencí, zejména pak při krátkodobém lovu nebo na rybářských závodech. Velmi se mi osvědčilo kombinovat ovocnou esenci a sladidlo, konkrétně ananas + NHDC nebo švestku + Talin.

Sladidlo - Oblíbil jsem si přírodní sladidla Talin a Betalin, poslední dobou „přicházím na chuť“ NHDC. Prakticky celoročně v nich mám naložené plovoucí nástrahy a gumovou kukuřici.


Efekt, který ve vodě vytvoří pouhá kapka esenciálního oleje

Esenciální olej - Je to silný, koncentrovaný přírodní produkt. Podle toho je třeba s ním i zacházet. Před nahozením stačí pokapat jím boilie, chvilku nechat zaschnout a šup s tím do vody. Velmi dobře se dají kombinovat s esencemi: asafoetidu rád kombinuji s masovými esencemi, anýz nebo geranium pak s ovocnými. Pozor na synteticky vyráběné esenciální oleje - je to chemický hnus, který se k rybolovu nehodí!

Suché atraktory

Každá nástraha se musí nejprve navlhčit, aby se mohla následně obalit suchým atraktorem.


Olihňový extrakt - čtyřmušková kvalita :-)

Extrakty - Jsou sice drahé, ale účinné. Extrakt se na kuličku nalepí a vytvoří jakýsi sliz a to prostě mají ryby rády. Tak jako se kvalitní koňak označuje počtem hvězdiček, tak u olihňového extraktu značí kvalitu počet much, které poletují okolo kuličky připravené k náhozu.

Obalovací gel nebo dip - Je to speciálně namíchaný výrobek, který obsahuje koncentrovanou sypkou esenci a jiné složky, které se na boilie nalepí a vytvoří kolem něj atraktivní slizové pouzdro.


Boilie obalené v Robin Redu - čas fotky 16:30

Koření - Nedám dopustit na Chilli a Robin Red. V obojím obaluji boilie už velmi dlouho a jsem přesvědčený, že mi dopomohly k mnoha krásným rybám. Existuje však celá škála koření, které se dá použít v rybařině, a je jen na rybáři, kterému z nich začne věřit.


A kolegův úlovek - čas fotky 18:09, týž den

Kombinace tekutých a suchých atraktorů

Platí totéž, co jsem napsal už o návnadách - tekuté atraktory jsou nasáklé hlouběji v boilii, proto se uvolňují po delší dobu. Naopak suché atraktory se vyplavují rychleji, protože drží jen na povrchu kuličky. Někteří výrobci nabízejí přímo „Kombo“, tedy lahvičku namáčedla + krabičku se suchým obalovacím atraktorem. Nic však nebrání tomu vytvořit si vlastní kombinaci.


Kulička obalená těstem

Těsta

Je asi zřejmé, že těsto slouží k obalování boilií nebo pelet. Jednoduše se napatlá na nástrahu a šup s tím do vody. Po vhození do vody se těsto začne rozpadat a uvolňuje do svého okolí lákavé látky. Buď si koupíte suchou, komerčně vyráběnou směs, kterou naředíte trochou vody a vytvoříte si těsto požadované konzistence, nebo si koupíte již hotové konzervované těsto, případně si doma odeberete trochu těsta na boilie, ze kterého si válíte kuličky. Samozřejmě, že ve hře je i varianta, že si ze surovin, které máte k dispozici, uplácáte své vlastní těsto. Fantazii se meze nekladou.


Krásný tmavý kapr, kterému „ostré“ nevadí

Závěr

A je to. Cílem tohoto miniseriálu vůbec nebylo dávat vám nějaký instantní návod, ale spíš poskytnout inspiraci a dodat odvahu pro vlastní experimenty. Vsadím se, že téměř každý z nás má svůj „zázračný kbelík“, jen se s ním tak trochu bojí zacházet. Strach však vůbec není na místě - jen ryby rozhodnou, co jim chutná, a co ne. Tak jim to naservírujte, až se z toho podělaj!

S pozdravem „Co sežereš, nechytíš“

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (28 reakcí)

Přečteno: 15 697x
Průměrná známka: 1.36

NZatraktivňování návnad a nástrah - 1. díl

Já pro tento účel nosím k vodě svůj značně oprýskaný „zázračný kbelík“, v jehož útrobách se skrývá dostatečná škála různých ochucovadel