World Carp Classic Junior

- Jakub Vágner

Již několik let se potkávám s Rossem Honeym na výstavách po celé Evropě. Pokaždé když jsme se potkali, mluvili jsme o možnostech, které oba máme a které bychom mohli využít k podpoře kaprařiny po celém světě. Bohužel oba jsme byli natolik vytížení, že k tomu v minulosti prostě nedošlo. Ross byl zaměstnaný pořádáním World Carp Classic a World Predator Classic a já svými rybářskými cestami, které mě zavály po celém světě.



Česká republika se stane v následujících letech středobodem světové kaprařiny

Avšak před dvěma lety došlo k zásadnímu zlomu. S Rossem jsme se konečně domluvili, že teď je ten správný čas něco udělat a že zkusíme posunout World Carp Classic na další úroveň. Zde poprvé vznikla myšlenka pořádat tento prestižní závod na území České republiky. Pořádat takovouto akci není vůbec nic jednoduchého a na přípravu je potřeba hodně času. Během těchto příprav nás napadlo uspořádat podobnou akci i pro děti, a tak vznikla myšlenka závodu World Carp Classic Junior. Další motivací bylo, že doposud nikdo nic takového pro děti a mládež neuspořádal. O to víc nás to začalo lákat. Akce podobného rozsahu bude ideálním testem pro celý organizační tým před samotným World Carp Classic 2016, které by se mělo konat na Mušovských jezerech, konkrétně na revíru D5. I když prozatím není tento závod na sto procent jistý, děláme vše pro to, aby se na území České republiky uskutečnil.





World Carp Classic Junior

Ale zpět k samotnému World Carp Classic Junior. Na počátku jsme tento projekt chtěli uspořádat jako malou akci, která by svým rozměrem zdaleka nepřesahovala náročnost projektu WCC. S postupem času jsme však zjistili, že uspořádání juniorského závodu bude mnohem náročnější, a to hlavně z hlediska zázemí, podmínek pro závodníky, samotného úvodního ceremoniálu a také vyhlášení vítězů. I když se jedná o mistrovství světa, možnosti jezera Katlov nejsou nekonečné. Z tohoto důvodu bude na jezeře soutěžit pouze 15 týmů z různých zemí. V současné době máme potvrzené týmy z České republiky, Slovenska, Anglie, Nizozemska, Norska, Švédska, Dánska, Německa, Itálie, Polska, Ukrajiny, USA, Maďarska a Rumunska. Posledním týmem bude tým Fakultní nemocnice Motol.



Podpora onkologického oddělení FN Motol

Tým z nemocnice Motol se zúčastní z jednoho prostého důvodu. Celý tento závod se pořádá nejen kvůli prosazení myšlenky „chyť a pusť“ a fair play, ale hlavně na podporu dětského onkologického oddělení FN Motol, kde bojují proti zákeřné dětské leukémii. Všechny peněžní prostředky, které budou vybrány od sponzorů, se využijí na nákup moderního přístroje, který, jak doufáme, pomůže dětem, které zde bojují se zákeřnou nemocí a nemohou se tak naplno radovat ze života.



Buďte také u toho!

Nakonec bych vás rád pozval na samotný závod World Carp Classic Junior, jehož součástí se můžete stát i vy. Závod se koná na jezeře Katlov od 27. do 30. 5. 2015. Součástí klání bude jedinečný doprovodný program, na který jste srdečně zváni. Začíná se již 27. 5. 2015 slavnostním průvodem z Vlašského dvora, kde závodníky přivítá starosta Kutné Hory, pan Bc. Martin Starý. Závodníci budou poté pokračovat do Chrámu sv. Barbory, kde jim popřeje štěstí pan arcibiskup Uhlíř. Pak se přesunou na břeh jezera Katlov, který se nachází u Červených Janovic.



Nedaleko Katlova je malý, asi jednohektarový rybníček, kde se bude ve čtvrtek, v pátek a v sobotu od 10:00 do 16:00 hodin konat rybářská školička. Zde se vám bude věnovat skvělý kaprař Karel Nikl, vynikající plavačkový závodník Josef Konopásek a feeder bude vyčovat Milan Tychler. Ve volných chvílích se dětem budu věnovat i já, poněvadž kdo jiný si naši pozornost zaslouží než ti nejmenší.

Autor: Jakub Vágner

Diskuse k článku (104 reakcí)