Přesné nahazování vydání spec.kapr

- BCG

Pozor! Tyto řádky nejsou určeny masařům a rybářským supům. Výše jmenovaným doporučuji literaturu týkající se kuchyně a prodeje ryb Častokrát se nám stává, že nás na našich rybářských výletech osloví, rybáři a ptají se, jaké montáže by měli používat na tu či onu vodu a jak splňují svůj účel. Vše podstatné jsme se snažili shrnout v následujících řádcích.

Vzhledem k tomu, že nejčastěji vyslovovaný požadavek zní "Chci nahazovat co nejdál" začneme u něj. Snad nejlépe se nám osvědčila olova tzv. helicopter (viz obr. 1-2, montáž č. 1). Používáme je tam, kde je poněkud měkčí dno a je potřeba maximálně přesných a dlouhých hodů. "Kapka" klade díky svému tvaru minimální odpor vzduchu a při letu drží lépe směr. Její aerodynamičnost oceníme hlavně při stáčení kdy vodu lépe proráží na rozdíl od "bomby". Navíc, pokud chytáme tam, , kde je dno převážně bahnité, nám pomůže i při záseku. Jelikož ke dnu klesá mírně pomaleji než druhý typ (bomba), zaboří se sice do dna, ale již se dále nepropadá. Pokud bychom byli nuceni chytat s olověnou bombou v bahnitých vodách, zvolíme raději menší hmotnost, neboť se stává, že se propadává hlouběji do bahna díky svému rozložení hmotnosti a tvaru. Na rozdíl od kapky, která se zaboří tak do jedné třetiny svojí délky.

Ale k tomu, abychom docílili dalekých a přesných hodů je potřeba poněkud víc než jen olovo. Je to kvalitní prut, vlasec a hlavně naviják. Kritérium kvality nejlépe splňují výrobky firmy Shimano, z prutů, můžeme doporučit i kaprové speciály od Byronu. Pokud si pořídíme kvalitní prut a naviják, neměli bychom šetřit na vlasci. Shimano vyrábí velice kvalitní vlasce, které jsme měli možnost vyzkoušet a otestovat pro různé možnosti použití. K dálkovým hodům používáme vlasec Shimano Biomaster 0,20-0,22 mm nebo Shimano Baitrunner 0,25 mm, nebo Shimano Stradic 0,25 mm. S tímto vybavením a trochou tréninku nemusíte mít obavy z velkých vzdáleností.

Pokud lovíme na lokalitě s písčitým nebo pevným dnem, používáme helicopter (obr. č. 2). Náhozy s bombou jsou sice o něco kratší (rozdíl je 10-20 metrů) a při vícerém stahování kladou větší odpor vodě, ale díky tomu, že její váha je soustředěna v jednom bodě, napomůže tvar a hmotnost při samozáseku ryby (při použiti vlasových udic).

Na tvrdém dně poznáme rozdíl v rozložení hmotnosti nejlépe. Kapka má svoji hmotnost rozloženou na celou délku, což v praxi znamená, že ryba může napřed olovo otočit než poznáme záběr. Na rozdíl od ní má bomba díky svému tvaru těžiště soustředěné v jednom bodě, takže, když kapr nasaje boilie a ujíždí pryč, táhne okamžitě celou montáž za sebou a celá váha olova napomáhá háčku, aby se lépe zasekl.

Další montáž (obr. 3) je určena do silně zarostlých vod s častými vázkami. Výběr tvaru olova je stejný jako u helicopter. Navíc, pokud lovíme na řece, je otázka výběru vyřešena tím, že bomba přilne lépe ke dnu a proud ji posouvá jen minimálně.

Jako řešení při lovu ryb na lokalitách se silným rybářským tlakem se nabízí tzv. Back lead (přídavné, dodatečné olůvko zavěšené na vlasci před prutem) a gel No tangle Kryston. Tento gel má stejné vlastnosti jako anti tangl hadičky. Kapr bývá někdy nedůvěřivý k normálním montážím, zvláště pokud je voda doslova protkána nahozenými napnutými vlasci. V tato místa nemají větší kapři důvěru a stahují se mimo dosah vlasců. Pokud zavěsíme přídavné olovo na vlasec nahozeného prutu, klesne vlasec na dno a ryba má větší prostor, vždyť kdo by kličkoval mezi napnutými vlasci?! Všechny tyto uvedené montáže dostanete v každé prodejně Gammarus i s dobrou radou.

Další velice zajímavé a spolehlivé řešení nabízí olovo od firmy Star Baits, tzv. hnijící spodek (obr. 4). Jeho vlastnosti jsme ocenili zejména ve vodách s možností častých vázek a hlavně se silným kamenitým dnem. Je až neuvěřitelné, kolik nám toto olovo zachránilo ryb.

Další kapitolou jsou dnes již legendární návazcové materiály Kryston. Investice do nich nelituje snad žádný rybář. Zde platí pravidlo, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. A kvalita těchto pletených šňůrek je opravdu velice vysoká. Nejvíce se nám osvědčily Quick Silver pro silně zarostlé vody, Snake Skin a Snake Bait nemají konkurenci na vodách se silným rybářským tlakem, nemluvě o jejich výhodě bezuzlového vázání na háčku. A o Merlinu je snad zbytečné cokoliv říkat a psát, neboť jeho vlastnosti při použití pop-up boilie, nebo neutrálně vyváženého bioilie jsou bezkonkurenční. Všem rybářům, kterým pomohou tyto řádky k dosažení úspěchu a kteří se řídí heslem "Chyť a pus~", přejeme do sezóny 1999 mnoho trofejních úlovků a pohodu u vody.

Autor: BCG - ®

Přečteno: 5 249x
Průměrná známka: 1.46