Chlebová vločka

- Milan Tychler

Anglická vločka se jednu dobu stala velkým hitem, a dokonce to vypadalo tak, že se bez ní jen málokdo obejde. Zájem o ni ale časem přirozeně opadl a zásluhu na tom mají samozřejmě rybáři, kteří pochopili, že drobná vločka není tím, co by zrovna nějak zázračně lákalo velké ryby. Mají pravdu. Vyzkoušeli, vyhodnotili a vrátili se zase ke své osvědčené klasice, a nebo zkouší zase jiné věci.


Domácí „vločka“ a vločka komerční

Anglická vločka je výborný produkt, ale samozřejmě, tak jako všechno, není univerzálním komponentem do všech vnadicích směsi. Tyhle malé drobečky, často barvené různými, dokonce i fluorescentními barvami, mají za úkol „držet“ krmící se ryby na vnaděném místě, podobně jako třeba masní červi. Počítá se s tím, že spousta malých a zajímavých soust ryby zaměstná dost dlouho na to, aby se daly ve větším množství chytit. Je to dobrý plán, dokonce i funguje, ovšem jen pro takové ryby, jako jsou plotice, ostroretky, cejnci, menší cejni a podobně. Jiné, především větší ryby vločky samozřejmě také žerou, ale nejsou pro ně ani zdaleka tak zajímavé jako mnohem hrubší a vydatnější sousta, jaká představuje například kukuřice, máčená pšenice či pelety.


Potřebovat budeme obyčejný chléb a ostrý nůž


Chléb zbavíme kůrek


Potřebujeme jen čistou střídu


Kousky krájíme podle toho, na jaké ryby se chystáme


Vločky se vyrábí v různých barvách, asi ve dvou velikostech a různými způsoby. Jejich základem je ale vždycky stejný komponent – mouka. Dá se proto říct, že se jedná o jakýsi druh pečiva, i když to není věc vyloženě pečená, ale sušená. Na našem trhu se občas objeví i větší vločky, které jsou zajímavější i pro větší ryby, a mě vždycky zajímalo, jestli se s nimi dají větší ryby skutečně chytit. Dříve jsem také používal malé vločky do vnadicích směsí, ale brzy jsem je raději nahradil maličkými milimetrovými až dvoumilimetrovými peletami. Ty jsou pro ryby mnohem zajímavější, a to jak vůní, tak jistě i chutí, protože se vyrábí z daleko zajímavějších komponentů než vločky. Velké vločky skutečně dovedou zaujmout větší ryby, ale jejich účinnost není ani zdaleka taková, jak by člověk čekal. Z části je to jistě tím, že velké ryby nikdy nejsou tak koncentrované jako ryby malé, a já bych řekl, že jim tato vločka asi ani moc nechutná. Jediné ryby, které se dají pomocí vločky dobře držet na místě, jsou větší cejni. Dokonce i na kapří dorostence je lepší kukuřice z plechovky.


Porce ze dvou krajíců chleba

Tím nechci samozřejmě říct, že by hrubá vločka byla k ničemu. To ani zdaleka ne. Tento výrobek je dobrý v tom, že ho můžete mít kdykoli po ruce, nepodléhá zkáze, a když narychlo vyrazíte na ryby a nemáte čas nic moc připravovat, je to jedna z věcí, která se přímo nabízí k tomu, abyste ji přidali do krmení. Ale pozor – není vločka jako vločka! Vločky různých výrobců mohou mít různé vlastnosti. Některé vločky i bez úpravy klesají ke dnu, některé jsou takové neutrální a ze dna je zvedne i lehké mávnutí ploutve, takže se nehodí k lovu na tekoucích vodách, a jiné je zase třeba předem vlhčit, aby vůbec klesly ke dnu. Pokud je nenavlhčíte nebo je nemáte dostatečně dlouho přimíchané v navlhčené vnadicí směsi, ze které si samy vlhkost vezmou, stoupají k hladině, což není při lovu u dna vůbec žádoucí.


Bílá hezky kontrastuje s krmením

Mnoho rybářů jistě napadlo, jak je u nás zvykem, zda by se dalo něco takového vyrobit i doma. Určitě dalo, ale pracnost a vynaložené úsilí vůbec nejsou adekvátní. Já jsem přemýšlel trochu jinak. Čemu se nejvíc podobají tyto vločky? Asi droboučkým kouskům pečiva. Proč tedy nezkusit použít pečivo rovnou? A tak začaly mé pokusy. První mě napadlo pečivo prostě nahrubo nastrouhat. To ale byla slepá ulička. Z tvrdého pečiva máte strouhanku a strouhání měkkého nepřineslo žádný spokojivý výsledek. Ani vybrat to správné pečivo nebylo úplně jednoduché. K mé radosti se ale nakonec ukázalo, že nejlepší výsledky ze všech možných vyzkoušených variant přinesl obyčejný chleba a velký ostrý nůž.


Množství přidáme podle potřeby

Chleba mají rády všechny kaprovité ryby a nakrájet jej můžete na takové kousky, jaké se vám zlíbí, což je naprosto bezvadné. Nakrájené kousky lze použít ihned, a nebo si je prostě můžete nakrájet do zásoby a usušit. Není to ale tak snadné a úskalí tohoto počínání jsem zjistil hned při první zkoušce u vody.

Tak především je velký rozdíl mezi tím, zda použijete kůrky, část pečiva bezprostřeně u kůrky, nebo čistou střídu. Jde o to, že kůrky a jejich propečenější okolí sají vodu mnohem méně než střída. Tu stačí vlhčit jen méně, a klesá ke dnu. Kousíčky kůrek mají stále tendenci plavat, takže pro můj účel se hodí jen čistá střída. To ale nijak nevadí, protože dám kůrky usušit a později z nich udělám hrubou chlebovou tmavou strouhanku, která je vynikající do mnoha směsí, zvlášť když ji pak ještě upražíte.


Správně připravené kousky se na dně hezky uvolňují a zůstávají ležet na dně

Jak tedy použít střídku chleba? Starší, ne čerstvý chléb nakrájím na tenké plátky podle toho, jak velké kousky mám v úmyslu vyrábět. Odstraním kůrky s jejich okolím a střídku prostě velkým nožem nakrájím na malé kousky, které pak přidám do vnadicí směsi. Dá se to udělat dvěma způsoby. Buď si dáte kousky stranou, rozprašovašem je opatrně navlhčíte a pak lehce vmícháte do navlhčené, už hotové vnadicí směsi. A nebo je vmícháte rovnou, ale pak musíte nechat směs dostatečně dlouho stát, aby chléb nasál vodu z krmení. To může být dost dlouhý proces, tím delší, čím jsou kousky větší a sušší. Proto doporučuji první variantu. Když nejprve navlhčíte kousky chleba a pak teprve začnete připravovat směs, vyjde vám to časově akorát tak, že když směs dokončíte, můžete kousky přidat.


Na líny to funguje skvěle...

Ze začátku jsem měl trošku potíže s tím, že se mi kousky rozpadávaly víc, než jsem chtěl. Je to dáno druhem pečiva. Ideální je chléb trochu hutnější než příliš nadýchaný a pak je všechno v pořádku. Když jdu jen tak na ryby, abych se chvíli pobavil, chystám si tuhle domácí „vločku“ často a musím říct, že na některých vodách se jí nic nevyrovná. Ryby mají zkrátka rády pečivo, a pokud ho dokážete nabídnout v přijatelné formě, ryby se vám odmění spoustou záběrů. Tato „vločka“ je skvělá při lovu kaprů a také línů. V tom na ni nedám dopustit. Jediným úskalím v tomto jednoduchém postupu je správný výběr pečiva a jeho dokonalé vlhčení.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (45 reakcí)

Přečteno: 14 355x
Průměrná známka: 1.13