Chlebová vločka
- Milan Tychler
Anglická vločka se jednu dobu stala velkým hitem, a dokonce to vypadalo tak, že se bez ní jen málokdo obejde. Zájem o ni ale časem přirozeně opadl a zásluhu na tom mají samozřejmě rybáři, kteří pochopili, že drobná vločka není tím, co by zrovna nějak zázračně lákalo velké ryby. Mají pravdu. Vyzkoušeli, vyhodnotili a vrátili se zase ke své osvědčené klasice, a nebo zkouší zase jiné věci.
Domácí „vločka“ a vločka komerční
Anglická vločka je výborný produkt, ale samozřejmě, tak jako všechno, není univerzálním komponentem do všech vnadicích směsi. Tyhle malé drobečky, často barvené různými, dokonce i fluorescentními barvami, mají za úkol „držet“ krmící se ryby na vnaděném místě, podobně jako třeba masní červi. Počítá se s tím, že spousta malých a zajímavých soust ryby zaměstná dost dlouho na to, aby se daly ve větším množství chytit. Je to dobrý plán, dokonce i funguje, ovšem jen pro takové ryby, jako jsou plotice, ostroretky, cejnci, menší cejni a podobně. Jiné, především větší ryby vločky samozřejmě také žerou, ale nejsou pro ně ani zdaleka tak zajímavé jako mnohem hrubší a vydatnější sousta, jaká představuje například kukuřice, máčená pšenice či pelety.
Vločky se vyrábí v různých barvách, asi ve dvou velikostech a různými způsoby. Jejich základem je ale vždycky stejný komponent – mouka. Dá se proto říct, že se jedná o jakýsi druh pečiva, i když to není věc vyloženě pečená, ale sušená. Na našem trhu se občas objeví i větší vločky, které jsou zajímavější i pro větší ryby, a mě vždycky zajímalo, jestli se s nimi dají větší ryby skutečně chytit. Dříve jsem také používal malé vločky do vnadicích směsí, ale brzy jsem je raději nahradil maličkými milimetrovými až dvoumilimetrovými peletami. Ty jsou pro ryby mnohem zajímavější, a to jak vůní, tak jistě i chutí, protože se vyrábí z daleko zajímavějších komponentů než vločky. Velké vločky skutečně dovedou zaujmout větší ryby, ale jejich účinnost není ani zdaleka taková, jak by člověk čekal. Z části je to jistě tím, že velké ryby nikdy nejsou tak koncentrované jako ryby malé, a já bych řekl, že jim tato vločka asi ani moc nechutná. Jediné ryby, které se dají pomocí vločky dobře držet na místě, jsou větší cejni. Dokonce i na kapří dorostence je lepší kukuřice z plechovky.
Porce ze dvou krajíců chleba
Tím nechci samozřejmě říct, že by hrubá vločka byla k ničemu. To ani zdaleka ne. Tento výrobek je dobrý v tom, že ho můžete mít kdykoli po ruce, nepodléhá zkáze, a když narychlo vyrazíte na ryby a nemáte čas nic moc připravovat, je to jedna z věcí, která se přímo nabízí k tomu, abyste ji přidali do krmení. Ale pozor – není vločka jako vločka! Vločky různých výrobců mohou mít různé vlastnosti. Některé vločky i bez úpravy klesají ke dnu, některé jsou takové neutrální a ze dna je zvedne i lehké mávnutí ploutve, takže se nehodí k lovu na tekoucích vodách, a jiné je zase třeba předem vlhčit, aby vůbec klesly ke dnu. Pokud je nenavlhčíte nebo je nemáte dostatečně dlouho přimíchané v navlhčené vnadicí směsi, ze které si samy vlhkost vezmou, stoupají k hladině, což není při lovu u dna vůbec žádoucí.
Bílá hezky kontrastuje s krmením
Mnoho rybářů jistě napadlo, jak je u nás zvykem, zda by se dalo něco takového vyrobit i doma. Určitě dalo, ale pracnost a vynaložené úsilí vůbec nejsou adekvátní. Já jsem přemýšlel trochu jinak. Čemu se nejvíc podobají tyto vločky? Asi droboučkým kouskům pečiva. Proč tedy nezkusit použít pečivo rovnou? A tak začaly mé pokusy. První mě napadlo pečivo prostě nahrubo nastrouhat. To ale byla slepá ulička. Z tvrdého pečiva máte strouhanku a strouhání měkkého nepřineslo žádný spokojivý výsledek. Ani vybrat to správné pečivo nebylo úplně jednoduché. K mé radosti se ale nakonec ukázalo, že nejlepší výsledky ze všech možných vyzkoušených variant přinesl obyčejný chleba a velký ostrý nůž.
Množství přidáme podle potřeby
Chleba mají rády všechny kaprovité ryby a nakrájet jej můžete na takové kousky, jaké se vám zlíbí, což je naprosto bezvadné. Nakrájené kousky lze použít ihned, a nebo si je prostě můžete nakrájet do zásoby a usušit. Není to ale tak snadné a úskalí tohoto počínání jsem zjistil hned při první zkoušce u vody.
Tak především je velký rozdíl mezi tím, zda použijete kůrky, část pečiva bezprostřeně u kůrky, nebo čistou střídu. Jde o to, že kůrky a jejich propečenější okolí sají vodu mnohem méně než střída. Tu stačí vlhčit jen méně, a klesá ke dnu. Kousíčky kůrek mají stále tendenci plavat, takže pro můj účel se hodí jen čistá střída. To ale nijak nevadí, protože dám kůrky usušit a později z nich udělám hrubou chlebovou tmavou strouhanku, která je vynikající do mnoha směsí, zvlášť když ji pak ještě upražíte.
Správně připravené kousky se na dně hezky uvolňují a zůstávají ležet na dně
Jak tedy použít střídku chleba? Starší, ne čerstvý chléb nakrájím na tenké plátky podle toho, jak velké kousky mám v úmyslu vyrábět. Odstraním kůrky s jejich okolím a střídku prostě velkým nožem nakrájím na malé kousky, které pak přidám do vnadicí směsi. Dá se to udělat dvěma způsoby. Buď si dáte kousky stranou, rozprašovašem je opatrně navlhčíte a pak lehce vmícháte do navlhčené, už hotové vnadicí směsi. A nebo je vmícháte rovnou, ale pak musíte nechat směs dostatečně dlouho stát, aby chléb nasál vodu z krmení. To může být dost dlouhý proces, tím delší, čím jsou kousky větší a sušší. Proto doporučuji první variantu. Když nejprve navlhčíte kousky chleba a pak teprve začnete připravovat směs, vyjde vám to časově akorát tak, že když směs dokončíte, můžete kousky přidat.
Na líny to funguje skvěle...
Ze začátku jsem měl trošku potíže s tím, že se mi kousky rozpadávaly víc, než jsem chtěl. Je to dáno druhem pečiva. Ideální je chléb trochu hutnější než příliš nadýchaný a pak je všechno v pořádku. Když jdu jen tak na ryby, abych se chvíli pobavil, chystám si tuhle domácí „vločku“ často a musím říct, že na některých vodách se jí nic nevyrovná. Ryby mají zkrátka rády pečivo, a pokud ho dokážete nabídnout v přijatelné formě, ryby se vám odmění spoustou záběrů. Tato „vločka“ je skvělá při lovu kaprů a také línů. V tom na ni nedám dopustit. Jediným úskalím v tomto jednoduchém postupu je správný výběr pečiva a jeho dokonalé vlhčení.
Autor: Milan Tychler - ®
Diskuse k článku (45 reakcí)
Průměrná známka: 1.13
Kde to žije - všechna témata
19:29Hnidopišká úvaha - o čem vlastně rybařina teď je.... 10
17:32Jezera Milada a Most se zatím pro rybářskou veřejnost neotevřou (Bleskovka) 6
16:56RIS – rozšíření helpdesku pro potřeby místních organizací (Bleskovka) 839
16:56Upgrade přívlačového prutu a navijáku na štiky, candáty, okouny... 14
16:28Zákaz nahození zátěže při lovu sumců ze břehu (na vodách, kde není povoleno vyvážení) 82
16:20Spey & Salmon 441
15:31Korda Developments a vše co k této značce patří 735
15:11Malé vodní elektrárny aneb mlít či nemlít... (Bleskovka) 5
15:09Stojan Fox horizon duo pod 5
11:22Nákup v Německém Anglermarkt 60
7:18EPOXID -fan club 336
StJak jsme vlastně začali chytat ryby 31
StMiloš Zeman legenda 154
StPohybové čidlo flajzar Q-PIR2 281
StRevíry s celoroční přívlačí 18
Co je nového - všeobecné
11:33Bleskovka: Malé vodní elektrárny aneb mlít či nemlít...
StBleskovka: Jezera Milada a Most se zatím pro rybářskou veřejnost neotevřou
PáBleskovka: Zákaz přívlače od 1. září na vybraných pstruhových revírech Severočeského RS
. . . Video: Zimní feeder - mražení červi a lisovaný rohlík
. . . Článek: Rybář Jarmil Koloušek a MRK.cz - ukázka z knihy Netipy + soutěž
. . . Článek: Polední ryby nejsou náhoda
. . . Miničlánek: Závěr sezóny s osobákem
. . . Recenze: Nabíjecí čelovka Fenix HM65R
. . . Miničlánek: Karas obecný - pomozte najít lokality
Akční nabídky
Kvalita která nezklame
Za 89 Kč
Chytací pelety s dírou obalené v suchém dipu. Nyní i v průměru 20 mm, balení 110 / 120 g. 10 atraktivních příchutí. Více na www.chytil.cz
Oznámení - obecné
Na toto místo můžete sami vložit své oznámení ostatním čtenářům MRKu.
Kalendář akcí - obecné
29.3.Motorová pila na udici
30.3.Cortina Ivančice Velikonoční...
30.3.15. rybářské závody Dymokury...
30.3.Cejnobraní Asuán - dvojice
31.3.Cejnobraní Asuán - jednotlivci
6.4.Jarní rybářské závody Mirovice -...
6.4.Benátky Sranda Mač 2024 Jaro
6.4.Jarní závody - Bučina
11.4.Gergelík Evolution Fishing Jaro...
13.4.Zrušeno Cejnobraní jaro Kelčany
Doporučujeme e-shop
PÁRYSŮV RYBÁŘSKÝ RÁJ
Rybářské potřeby pro všechny, kteří propadli kouzlu rybařiny. Díky unikátnímu věrnostnímu systému nakupujete neustále se...