Sen každého rybáře

- Zoran Čuk

Komerční sdělení

Píše se polovina srpna a já začínám zvažovat, kam se mám vypravit za velkými kapry. Není to vůbec jednoduché rozhodnutí, možností je nespočet. Jako první mě napadla Francie, ale doslechl jsem se, že spousta velkých kaprů ze státních francouzských vod se přenáší do soukromých revírů, což mě trošku odradilo. Další volbou bylo slovinské jezero Bled. Přestože je to státní voda, pravidla rybolovu jsou velice přísná a místní jsou v jejich dodržování nekompromisní. Vzhledem k tomu, že sám pocházím z bývalé Jugoslávie, tato destinace mě zlákala. Kromě toho jsem se dozvěděl o krásných úlovcích z této oblasti. Proto jsem se nakonec rozhodl, že tu svou plánovanou výpravu uskutečním 11. září na jezeře Bled.

Jedná se o křišťálově čistou státní vodu o rozloze 120 ha. Povolená doba rybolovu je od rozednění do 23 hodin večer. V jezeru se nachází velký počet kaprů od 20 kg do 32 kg. Zdejší kapři jsou velmi opatrní, protože jsou celoročně ve střehu díky špičkovým evropským kaprařům. Ti, kdo už tam byli, velice dobře vědí, o čem je řeč. Není to žádný kaprodrom, jak se vypráví.



Dostala se mi do rukou nová série boilií od Extra Carp pod názvem MAGIC SQUID, která se má začít prodávat až začátkem roku 2015. Doslechl jsem se, že výsledky testování po různých evropských vodách byly ohromující. Úlovky dosažené během několika krátkých výprav byly až neuvěřitelné. Sám jsem byl velmi zvědavý a nemohl jsem se dočkat dne odjezdu na svou výpravu, abych boilie osobně otestoval.

Jelikož jsem se doslechl, že toto jezero vyžaduje větší množství zakrmení, abyste si stáhli kapry na krmné místo, vzal jsem si pro jistotu 40 kg boilie různých příchutí. Vybral jsem kombinaci dvou sladkých a dvou masových příchutí. Ze sladkých jsem zvolil „peach“ (broskev) a „grapes“ (hroznové víno) a z masových „monster crab“ a „liver“ (játra).

Nastal „den D“ a já jsem konečně vyjel se svou drahou polovičkou na svou první týdenní výpravu do zahraničí v tomto roce. Ubytování jsme měli už dopředu rezervované. Byl to penzion, který se nachází na samém břehu jezera. Během dopoledních hodin jsme dorazili na místo určení, kde jsme se ubytovali a kde jsem si okamžitě nechal vyřídit povolenku k lovu. Slíbil jsem manželce, že to bude tak trošku naše společná dovolená, a proto jsem se rozhodl, že se pokusím lovit přímo před penzionem. Alespoň první tři dny. A pak se uvidí.

Mám vyřízeno vše potřebné a přicházím konečně k vodě. Vybaluji své rybářské náčiní a markerem zjišťuji, že 90 metrů od břehu je 15 metrů hloubky, což se mi jevilo jako ideální. Zakrmuji raketou první čtyři kila boilie výše uvedených příchutí. Protože je zde povolené chytání na dva pruty, rozhodl jsem se, že na jeden prut dám 20mm boilie „peach“ (broskev) s 16mm pop-up stejné příchuti a na druhý prut dám 20mm boilie „liver“ (játra) s 16mm pop-up stejné příchuti.



Konečně mám zakrmeno, nahozeno a můžu se věnovat manželce. Je 19 hodin a my právě večeříme. Po večeři, když pijeme kafíčko, se na mém příposlechu ozývá dvakrát pípnutí. Modrá dioda se rozsvěcuje a já se rychle rozbíhám k prutům, kde zjišťuji, že o vlasec mi zavadila jedna z kachen, kterých je tu požehnaně.

Když je dojezeno a dopito, sedám opět do křesílka u prutů a přemýšlím, kdy přijde první záběr. Netrvá to dlouho - pět minut po deváté se opět ozývá zvuk modrého signalizátoru s dvojitým pípnutím na pravém prutu. Dívám se, jestli to zase není kachna, ale najednou se hlásič hlasitě rozeznívá a vlasec se začíná rychle odmotávat z cívky. Okamžitě zasekávám a po chvíli jsem si jistý, že na prutu mám skutečně velkou rybu. Dokázala mi vytočit zhruba 40 metrů vlasce. Bohužel, ryba se vypnula.

Vytahuji prut, a když jsem nasadil novou nástrahu, opět nahazuji. Jsem si vědom toho, že tahle ryba nebyla vůbec malá a určitě patřila do kategorie 20 kg a více. Už je deset hodin večer a do konce povoleného chytání zbývá hodina. Na levém prutu se ozývá signalizátor s červenou diodou a zase mě upozorňuje dvojitým pípnutím a už následuje nekompromisní jízda. Chopím se prutu a je mi okamžitě jasné, že zase mám tu čest s velkým kaprem. Bere mi zhruba 30 až 40 metrů vlasce z navijáku a pak se nechává pomaloučku táhnout ke břehu. Zhruba 20 metrů od břehu začínají silné výpady. Vzhledem k tomu, že voda na bledském jezeře je křišťálově čistá, hluboká a okysličená, kapři jsou tu neskutečně bojovní. Asi po 15 minutách souboje se snažím kapra podebrat do podběráku, a úspěšně. Vážím ho a zjišťuji, že má 24 kg. Jsem velice spokojený na to, že je to první vytažená ryba. Kapra pak vracím do vody, prut opět nahazuji a čekám na další záběr. Moc si od toho ale neslibuji, jelikož do konce povoleného lovu zbývá necelá hodinka.



Přesně pět minut před jedenáctou večer se ozývá pravý prut s modrou diodou. Záběr vypadá úplně stejně jako ten předchozí. Beru prut do ruky a opět mám jistotu, že se jedná o kapra z vyšší kategorie. Zhruba po 15 minutách souboje vytahuji do podběráku dalšího bledského kapra a váha mi ukazuje 22 kg. Jsem velice spokojený a manželce slibuji, že celou týdenní výpravu zůstanu lovit před penzionem.

Druhý den vstávám v šest hodin ráno a nemůžu se dočkat, až nahodím pruty. Strategii volím úplně stejnou a skrmuji čtyři kila boilie příchutí „peach“, „liver“, „monster crab“ a „grapes“. Na pravý prut nastražuji boilie „grapes“ o průměru 20 mm s 16mm pop-up stejné příchuti a na levý prut 20mm „monster crab“ s pop-up stejné příchuti. Slyšel jsem, že kapři zde nejsou přes den moc aktivní, a tak si dávám snídani. Dopoledne utíká jako voda a já nevěnuji prutům větší pozornost.

Kolem poledne se však ozývá záběr na pravý prut. Nevěřícně běžím k prutům a zjišťuji, že se jedná o skutečný záběr. Chopím se prutu a opět se přesvědčuji, že mám tu čest s velkým kaprem. Vytahuji z vody krásného lysáka vážícího poctivých 26 kg, který je zároveň mým novým osobním rekordem. Radost a štěstí z tohoto úlovku je nepopsatelná. Vůbec nevím, co si mám o tom myslet. Připadám si jako ve snu.



Okamžitě volám výrobci boilie, který je mým obchodním partnerem a zároveň dobrým kamarádem. Sděluji mu své výsledky s touto novou řadou boilií MAGIC SQUID a ptám se ho, jak je to vůbec možné. Odpověď je stručná: toto boilie neobsahuje žádné rybí moučky, ale pouze 15-20 % čerstvě rozmixovaných kalamárů z jaderského moře, přidaných do vajíček. Tato receptura nové série boilií se osvědčila - pro kapra je neodolatelná. Velkou výhodou tohoto boilie je, že nejsou potřeba žádné velké krmné kampaně, jelikož kapr na něj reaguje okamžitě.

Tato výprava ještě není u konce, ale tento článek ano, tedy jeho první část. Brzy se můžete těšit na jeho pokračování, kde vám představím můj další překonaný rekord z tohoto krásného jezera. Jedná se o kapra, kterého místní nazývají „Papiga“ a který váží 28 kg, a o další krásné úlovky přes 20 kg.

Extra Carp Team

Autor: Zoran Čuk

NSen každého rybáře 2.část

Proč měnit strategii? Vnadím „podle starých not” a zakrmuji čtyřmi kily boilií stejných příchutí.